ingangi! gratulálok Neked is!
24-én jön valaki-rajtam kívül-szóbelizni?
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Sziasztok!
Gratulálok Ingangi és Gregsmith! Remélem ilyen bizottságot kapok én is. (Nem hajtok az 5-re)
Kedves dr. Attika!
Nagyon irigyellek, hogy ilyen nyugodtan kezeled a szakvizsga témát. Egyrészt mivel a jelenlévők többségének itt ez az első kör, így nem tudhatjuk mire számíthatunk. Másik, hogy - nálam legalább is - elég erőteljesen közrehat, hogy 18.000,- Ft vizsgánként, hogy max. 1 hetet tudok előtte otthon maradni (ennyi szabadságot kapunk), nem szórakozhatok azzal, hogy ha most megbukom max. elmegyek legközelebb (max. nem lesz munkám a szabadságok miatt).
"Meg kell venni a szakirodalmat. Ha nem tuod megvenni, akkor a könyvtárban kell olvasni és jegyzetelni."
Képben vagy valamennyire, hogy a megvehető és /vagy könyvtárban fellelhető szakirodalom mennyire hatályos? Ha abból indulunk ki, hogy munka mellett próbálnak felkészülni a legtöbben (sok helyen a munkaidő 6-7ig is tart), akkor mégis mikor lenne időnk könyvtárba járogatni és jegyzetelni?!
Nem kellene ennyire lenézni a fórumozókat.
Sziasztok!
Gratulálok Ingangi és Gregsmith! Remélem ilyen bizottságot kapok én is. (Nem hajtok az 5-re)
Kedves dr. Attika!
Nagyon irigyellek, hogy ilyen nyugodtan kezeled a szakvizsga témát. Egyrészt mivel a jelenlévők többségének itt ez az első kör, így nem tudhatjuk mire számíthatunk. Másik, hogy - nálam legalább is - elég erőteljesen közrehat, hogy 18.000,- Ft vizsgánként, hogy max. 1 hetet tudok előtte otthon maradni (ennyi szabadságot kapunk), nem szórakozhatok azzal, hogy ha most megbukom max. elmegyek legközelebb (max. nem lesz munkám a szabadságok miatt).
"Meg kell venni a szakirodalmat. Ha nem tuod megvenni, akkor a könyvtárban kell olvasni és jegyzetelni."
Képben vagy valamennyire, hogy a megvehető és /vagy könyvtárban fellelhető szakirodalom mennyire hatályos? Ha abból indulunk ki, hogy munka mellett próbálnak felkészülni a legtöbben (sok helyen a munkaidő 6-7ig is tart), akkor mégis mikor lenne időnk könyvtárba járogatni és jegyzetelni?!
Nem kellene ennyire lenézni a fórumozókat.
Gratulálok én is neked!A kérdéseid tényleg nehezek voltak...
Amúgy eszembe jutott a TB kérdésem is: mi az összefüggés a TB ellátások és a munkavédelem között? Először megijedtem, de itt arra gondoltak, h. a munkáltató v. alkalmazottja munkavédelmi előírások megsértésével okoz üzemi balesetet, kinek kell az ellátást visszatérítenie?
Én május végén-június elején szeretnék menni polgárból, az is jó menet lesz...
na, én is túlvagyok az elsőn
gregsmith én jöttem utánad, most újra beazonosítottalak, én nem végeztem ilyen szép eredménnyel, gratula!
a bizottság nagyon rendes volt, én voltam túl ideges, bizonytalan, kevésbé felkészült
írásbeli
Az Országgyűlés a sajtóról szóló 1986. évi II. törvényt úgy módosította, hogy a szexuális jellegű tevékenységet ábrázoló fényképeket tartalmazó sajtótermék kiadása és forgalmazása tilos. A sajtóterméket az ügyész elkobozhatja.
A Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársaként feljegyzést kell készíteni: a módosítást alkotmányossági szempontból kell elemezni, javaslatot tenni a köztársasági elnöknek az aláírás előtt.
ezt nem lehet megoldani a 20/1997. ABhat nélkül, ügyész indítványozási lehetőséget ez semmisítette meg
nem volt nálam se sajtótv, se ABhat (ezt nem is olvastam, pontosabban Halmai könyvben igen, de nem emlékeztem rá a vizsgán)
lepti: ha alk-közigből írsz, minden a tételsorban felsorolt ABhat legyen nálad, így gondoltam
szóbelin ezért kiegészítéssel kezdtem, ez nem volt jó kezdet
utána gyülekezési törvény, milyen gyűlés nem tartozik hatálya alá, bejelentés
önkormányzat át nem ruházható hatáskörei, ha átruház kire
OGY alakuló ülés, szervezete
Munka
elévülés ideje, de nem az általános szabály, hanem ettől eltérés - kártérítés, munkáltató felhívása
kollektív szerződés tartalma, hol tér el munkavállaló hátrányára
egészségbiztosítási ellátások, térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatások
EU
Cartesio-ügy (ez végképp betett), jogharmonizáció, Tanács
ennyi, kitartást mindenkinek, nyugodtan, magabiztosan, akkor nem lesz gond
ui. gregsmith polgári fórumon, vizsgán találkozunk?, én azzal folytatom
Clochard!
Igazad van, én vagyok a hülye. Fáradt vagyok, na. Hogy sikerült a törvényt könyvnek olvasnom, magam sem tudom.
Egyébként én is a tv-ből tanultam ezeket.
Gregsmith, gratulálok!! Köszi, sokat segítenek ezek a beszámolók, mert én pl nem nagyon tudom, hogy mire számíthatok.
Lepti, ugye írsz szerdán, ha kész vagy?!
(Kondidori,én tuti nem állÍtottam, hogy a Novissimás könyvben benne vannak az arvanzs által keresett tételek.... :)))
gregsmith! Gratulálok! Köszi az élménybeszámolót, csak így tovább!
Kedves Dr. Attika! Tudjuk, hogy nem bonyolult (rövid u-val), és nincs semmi para, egyszerűen csak információt cserélünk azokkal, akik hasonló cipőben járnak. (Egyébként pedig államvizsgára több időm volt készülni, és nem államvizsgáztam EU-jogból, TB-jogból, munkajogból, Pp-ből, Be-ből, gazdasági jogból...)
Na az első megvan!!!
És most egy pár közhely:
Mivel nekem is sokat segített ez a fórum, most én is megosztom veletek az élményeimet és kérdéseimet.
Először is: mindenkinek ilyen bizottságot! Bár első voltam, így csak a saját nevemben beszélhetek, de a vizsga az első perctől oldott hangulatban zajlott, az elnök és a cenzorok csak a lényegre voltak kíváncsiak, és ha valami nem ugrott be elsőre, rávezettek a válaszra. Az IRM-bem (OIT) voltam, szerintem tévhit, hogy ott nehezebb a vizsga, meg TB-re mennek rá... Ezt már több fórumtársam és ismerősöm is megerősítette.
Kérdések:
1. munkajog, TB
- fiatal munkavállaló, munkaviszony-megbízási jogviszony közötti különbségek, leltárfelelősségi megállapodás
2. alkotmány, közig.
- hátrányos megkülönböztetés tilalma, Egyenlő Bánásmód Hatóság, ombudsmanok, helyi önkormányzatok képviselői, hatáskör, illetékesség
3. EU
- csatlakozási klauzula, I.pillér másodlagos jogforrásai, Bizottság fő hatáskörei + mi történt 2 napja a Bizottsággal? válasz: megalakult az új Bizottság (én persze nem tudtam, mert 2 napja nem néztem a híreket, de erre is rávezettek...)
Eredmény: 5 5 5
Most egy kis pihenés, aztán folyt. köv
Nem bonyolúlt a jogi szakvizsga. És nem is mutat túl az államvizsgán. Mi ez a "para" amit tapasztalok ezen a topicon. Meg kell venni a szakirodalmat. Ha nem tuod megvenni, akkor a könyvtárban kell olvasni és jegyzetelni.
Segítsetek!!!!!!!!
Ha valaki tudna nekem küldeni az eu-s új tételekből egy zanzásított verziót, nagyon-nagyon hálás lennék.
Jobban meggondolva a többi c típusú tételek zanzásítottjai is érdekelnének, nehogy többet tanuljak a minimálnál akár egy sorral is.
Új tételek alatt a tételsorban dőlttel jelzetteket (aktualitások, büntetős tételeket) értem, hogyamacskarúgjamegatételsortbővítőket.
Az email címem:
Kedves Clochard!
A Novissimás könyvben az arvanzs által kért tételek egyrészt nincsenek benne, másrészt már nem hatályos. A Dialóg-féle könyvvel nem tudom mi a helyzet.
Sziasztok!
Tipp: a Lisszaboni Szerződés szerintem jól össze van foglalva az EU vonalon, különböző címek alatt vannak a témák, ott kell kattintgatni.
EGK rendelet-ONYF vagy SzMM honlapon vannak tájékoztatók, a lehető legegyszerűbb ha SOS kell pár mondat az ONYF általános tájékoztatója, amit már ajánlottam egyszer.Bár ki tudja mi elég ahhoz, hogy valaki át is menjen... :)
A rendőrség és társait én a törvényből tanultam, mással még nem találkoztam.
Lepti!
Én is azt hittem, hogy szerdán megyek, de 18-a van a behívón, 13 órától. 18-án jön még valaki?
Kedves Malbhorgetta!
Köszi a jótanácsokat!
Ja, jó dolog ez az ismétlés, csak az energiatartalékaim vannak fogytán, majd ha ide jutsz meglátod :), mert egyszer Te is megéred ezt az állapotot! :)
Kedves Sorstársak!
Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy az e-mail címemre elküldene 3 tételt amik sajnos hiányoznak a repertoáromból!
1.) Külföldiek beutazása, tartózkodása
2.) A menedékjog, menekült, menedékes, menekültügyi eljárás
3.) A Rendőrség
Sokat segítene aki elküldené, nincs már erőm a Tv-ből kidolgozni a tételeket! :(
Előre is nagyon köszönöm!!!
Kedves lepti!
Amikor én írásbeliztem, 9-re kellett menni, de mire odaértem (kb. fél 9-re), már tele volt a terem, így nem tudtam olyanok mellé ülni, akik ugyanabból írtak, mint én. Szóval akkor bántam, hogy nem mentem 8-ra. 9-kb.10-ig névsorolvasás, meg a feladatok kiosztása, meg a szabályok ismertetése zajlott, tehát érdemben kb. 10-kor tudtunk elkezdeni dolgozni, de ettől függetlenül ott kellett lenni 9-kor.
Szóbeli szerdán, csütörtökön és pénteken van, ha jól tudom.
Jó ismétlést! Jó Neked, hogy már ott tartasz.
Clochard!
Én jövő hétfőn 15-én megyek írni (alk.-közig.) és szerdán 15-én szóbelizni. Te tényleg csütörtökön mész? Azt hittem egy héten csak egy nap van szóbeli?
Ma én is elkezdek ismételni,de úgy döntöttem, hogy csak a gyík-os kérdéseket nézem.
Hányra kell amúgy oda érni (a levélven 9re írták a kezdést), kb. mikor kezdődik el?
Ingangi!
azt mondod vigyek be ABhat-ot, megnéztem az egyik 160oldal a másik több, mint 200? Én ezt már nem tudom kinyomtatni...vagy nagyon kellene?
kondidori!köszi a választ! ezek szerint a novissimás könyvben van róla 10 oldal..
ezt a részt törvényből tanulom, így maradt volna a rendelet, de az túl hosszú.
Kedves malborghetta!
Hát ez egy állati jó kérdés. Én személy szerint a Novissimás könyvből elolvastam azt a 10 oldalt, amit az EGK rendeletekről írt.
Nálunk senkitől se kérdezték (igazából még senkitől se hallottam, hogy kérdezték volna, persze ez nem garancia semmire). Előadáson is csak a 3 alapelvet magyarázta el az előadó, amit a rendelet kifejt az eu-i nyugdíjrendszernél, eü rendszereknél.
Szerintem hagyd a végére, aztán ha lesz időd, olvasd el.
Kedves malborghetta!
Hát ez egy állati jó kérdés. Én személy szerint a Novissimás könyvből elolvastam azt a 10 oldalt, amit az EGK rendeletekről írt.
Nálunk senkitől se kérdezték (igazából még senkitől se hallottam, hogy kérdezték volna, persze ez nem garancia semmire). Előadáson is csak a 3 alapelvet magyarázta el az előadó, amit a rendelet kifejt az eu-i nyugdíjrendszernél, eü rendszereknél.
Szerintem hagyd a végére, aztán ha lesz időd, olvasd el.
Sziasztok! Már egy ideje olvasgatom a hozzászólásokat és sok hasznos infót találtam. Mindenkinek köszi. 2 kérdés:
TB-ből a 1408/71 EGK rendeletet milyen részletesen kell(ene) tudni? A Lisszaboni Szerződés-es tételeket miből tanuljátok? Mindenkinek kitartást a tanuláshoz!
Szia Linn :)Én a KET-et most rágom de a tétel szerint megyek és csakis a Tv-ből. Az sem kevés de ha formában van az ember egy-két nap alatt átrágható. Sajnos én 3.hete ülök egy helyben, így kipurcantam és nehezem megy még a Ket tanulása is már. EU még nekem is hátra van, nem beszélve arról, hogy ismételni meg kell!EU-ból sokan a szegedi kéthasábost ajánlják, idő hiányában és fizikáli-szellemi erőnlét híjján marad nálam is az a verzió!
Sziasztok!! Itt egy újabb sorstárs...
Arvanzs, én is február 22-én megyek és munkajogból írok. Egyesíthetjük eröinket!!!: )) Hogy állsz? Én K.O. vagyok már. Közvéleménykutatás: KET-et ki milyen részletességgel tanulta? nekem kb. egy napom lesz rá. És vajon írásbeli után még van energiája az embernek EU-jogot tanulni? (kb. másfél nap). Szegedi kidolgozott jegyzet tééényleg elég, és vajon mennyi idő alatt lehet megemészteni? persze, azért általában próbálok pozitívan gondolkodni. ; ) Mindenkinek kitartást!!
Köszi az infókat mindenkinek,hasonlóakat mondtak a már végzett ismerőseim is, azzal, hogy az írásbeli nem olyan vészes és a szóbelin javíthatsz.
Én is munkajogból írok, tehát a többséggel együtt, ámde február 22. napon. Van valaki aki ekkor jön még munkából írni?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02