Tájékoztatásul közlöm, hogy férjnél volt, ezért használtam az asszony kifejezést. De köszönöm a tájékoztatást az "életállapotokról". Feltétlenül észben tartom.
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Tájékoztatásul közlöm az összes bugyuta számára, hogy az az asszony, akinek férje van. Akinek nincsen férje, az nem asszony. Az asszony megszólítás nem tisztelet kifejezése, hanem életállapot elismerése. Tehát a csoportvezető asszony attól, hogy csoportvezető, nem asszony, hanem egy nő. Ha neki ez nem tetszik, akkor keressen magának férjet. :D
Sziasztok!
Pénteken voltam szakvizsgázni, a Legfőbb Ügyészségen voltam. Az ügyészségről csoportvezető asszony volt, a Fővárosi Közig. és Munkaügyi Bíróságról volt egy bírónő,és a MTA-tól egy hölgy. Utolsó vizsgám volt.
Munkajog kérdéseim:
- munkaviszony létesítése,kötelező tartalmi elemek, munkaadó kötelezettségei, próbaidő, fiatalkorú munkavállalók
Tb jog:
- öregségi nyugdíj, résznyugdíj(nők, férfiak)
EU-i jog:
- mely 3 elv alapján működik az EU, szubszidiaritás jelentése, szerepe, nemzeti parlamentek szerepe, előzetes döntéshozatal
Alkotmányjog:
- gyülekezési jog(alapjog) korlátai, feltételei, államszervezetet kérdezett
közigazgatási jog:
- jogorvoslatok (kérelemre indítható, hivatalból indítható) felsorolása
Összességében pozitív volt a vizsga, próbáltak rávezetni, segíteni a kérdésekben.
Eladóvá váltak a könyveim:
Rózsás Eszter: Közigazgatási jog(5. átdolgozott kiadás, Dialóg Campus)2.000 Ft
Homicskó Árpád Olivér: Társadalombiztosítási jog( Patrocinium kiadó, 2.átdolgozott kiadás)2.000 Ft
Dr. Horváth István-Dr.Szladovnyik Krisztina: Munkajog( 3.kiadás) 2.000 Ft
Ha érdekel valakit van még Dialóg Campusos Alkotmányjog( Chronowski Nóra, 4. kiadás) és AZ Európai Unió joga (Karoliny-Komanovics-Mohay-Pánovics-Szalayné, 3.kiadás) 1.000 Ft/db (ezek jobban ki vannak húzva) Átvétel személyesen Budapesten.
Szóbeli kérdéseim:
Alk./közig.:
- Ket. alapelvek végig (legalitás és hivatalbóliság elve részletesebben)
- közigazgatási hatósági ügy
- állampolgárság
- Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
- adatok típusai, kibontva őket (4 db)
- köztársasági elnök ellenjegyzéshez és nem ellenjegyzéshez kötött feladatai
- köztársasági elnök felelősségre vonása
- közkegyelem/egyéni kegyelem elhatárolása
Munka/tb.:
- árvaellátás
- leltárfelelősség
- munkaviszony megszűnése/megszüntetése
- munkaviszony alanyai
Eu.:
- egy nem olyan régi jogesethez kapcsolódóan a versenyjog alapjairól mindent (az utolsó két tétel, úgyhogy igen, kérdezik, még jó, hogy megnéztem :D)
- rendelet/irányelv/határozat alapszinten
Nagyon kedves és cuki bizottság volt, próbáltak rávezetni a válaszra.
Fpetike1977
Én ugyanígy jártam büntetőjogból. Mindhárom részből 2-est kaptam, holott jobbnak éreztem a feleletemet. Persze lehet azt mondani, hogy az ember elfogult önmagával szemben, de valószínű, hogy nem így volt, ugyanis eredményhirdetés után odajött hozzám a jkv vezető, aki szintén egy jogász végzettségű hölgy volt, félrehívott és azt mondta, hogy ő teljesen ledöbbent az értékelésemen. Egyrészt nem kettesre tudtam az anyagot, másrészt a többiekhez képest - megítélése szerint - nehezebb kérdéseket kaptam. Arról nem beszélve, hogy átlagban 10-15 percet voltak bent a vizsgázók (meg is lepődtünk, hogy így pörgetik a vizsgát), engem meg majdnem 30 percig kínoztak. Hozzáteszem nem büntetőjogi területen dolgozom, de ettől függetlenül igyekeztem lelkiismeretesen felkészülni. A lényeg, hogy sikerült, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem bántott a dolog.
Szóval nyugi, nem egyedi eset a tiéd. Valóban kell mindig egy "áldozat". :)
Kedvesem!
Te beszélgették alig egy hónapja Ditti88-cal.
Én csak beidéztem, hogy kaptál anyagot, meg a közösre felkerültek jogesetek is.
Ilyen memóriával hogy a "faszomba" akarsz vizsgázni?
Útmutató:
Jeleket már nem alkalmazok, remélem eltalálsz anélkül is 2017. március 09-ig ebben a topicban.
Nem bírnád inkább megosztani a közös e-mail-en? Mi a faszomnak kell mindenre külön jelentkezni?
Hmmm.
Ditt88#e-mailJelentem! 2017.03.09. 15:33
Sziasztok!
Megjöttek a várt doksik... igyekeztem mindenkinek továbbítani aki jelentkezett, remélem célba ért :)
Kicsit följebb a jogesetek is.
Kedves mosza,
ha lenne bármi anyagom, természetesnek tartanám, hogy ingyé adjam. Nem jegyzetek árulásából kívánnék meggazdagodni. :D Ráadásul nem is tartom fair play-nek, hogy az ember jegyzetet árul, de ez egy hosszabb téma lenne. Semmiféle jegyzetem sincs. Nagyon szorgalmaztam és szorgalmazom "tanulócsoportok" kialakítását, azaz hogy a hasonló helyzetben lévők segítsék egymást. Ezzel szemben azt tapasztalom, hogy a szakvizsgára készülés (és persze általában véve az életben való boldogulás, legalábbis idehaza) meglehetősen individualista alapon képzelhető el sokak szerint. Nem kívánnék hadakozni a szembe jövő áramlat ellen, mivel könnyen kiálthatja ki a többség a kevesebben maradókat hülyének. Ettől még persze nincs igaza.
ilyen ez a szakma? Nem. A szakvizsga ilyen. A szakvizsga, ami idejétmúlt, amit életidegen elvárások alapján állítanak össze, és nincs, aki felülbírálja józan ésszel. Az ideológia, ami a szakvizsga egységes rendszere mögött meghúzódik - azaz a jogászi pályák átjárhatóságának elősegítése - egy nagy faszság, és azok sem gondolhatják komolyan, akik kitalálták és fenntartják ezt a rendszert. Értelmes ember ilyesmit nem gondolhat komolyan. Az segíti elő a jogászi szakmák közötti átjárhatóságot, hogy levizsgázol mindenből? Akkor kérjenek fel arra egy szemészt, hogy vizsgázzon le belgyógyászatból, hátha átmegy belgyógyásznak.
a 3db kettessel sokkal jobban jártál, mintha újra kellene menned vizsgázni mind a háromból... meg is húzhattak volna.
Fpetike!
Végül is megvan a szakvizsga?
Ez nem derül ki a leírtakból.
Nyugi, ha nincs meg. A vizsgáztatók zöme sem menne át, ha ma kellene vizsgázniuk. Volt olyan vizsgáztató- Kondorosi államtitkár- akinek még szakvizsgája sem volt.
Ez a "személyi igazolványos" meg egyszerűen bunkó volt. Hatásos belépőnek gondolta, de nem volt az. Úgy lehetett volna, hogy: Ennek az okmánynak amit átnyújtott mi a közigazgatásban betöltött szerepe? Jó hogy leírtad. Akik olvassák és mennek vizsgázni, az útlevelüket vagy a vezetői engedélyüket mutassák be igazolvány gyanánt. Az ilyen "humorherold" vizsgáztató már nem tud ilyen hatásvadász lenni.
Sziasztok! Én is közig-alkotmányból szeretnék menni írásbelizni. Van valakinek információja a feladatokról és anyaga! Ha igen, akkor kérem őket az alábbi e-mail címre: taltos19@citromail.hu Előre is köszönöm.
Köszi! :) hát most fejből nincs meg, melyik az a BH :D
Sziasztok, az én írásbeli feladatom az alábbi BH volt: BH2009. 88. Üdv: P.
Ket lábon járó Ket :D
mosza,
Te egy két lábon járó Ket. vagy? :D Most már tudom, kitől kérdezzek felkészülés közben :P
Rendben.
Mosza
Az I. fokú hatóság nem dönthet a saját megszüntető végzéséről. Mivel az I. fokú hatóság elfogadta az igazolási kérelmet, ezért terjesztette a megszüntető végzés elleni fellebbezést másodfokra elbírálásra.
létre is hoztam egy topic-ot erre a célra, amit kérek lájkolni, terjeszteni, együttérezni, mindent, amit csak lehet tenni ezzel kapcsolatban, mert jóval könnyebb lenne így az élet, ha a tankönyves hirdetések között nem kellene szemezgetni Hamupipőke módjára a szakvizsgás tapasztalatokkal kapcsolatos megosztásokat :)
"(Ui.: Javasolnám a megunt jegyzetek és könyvek adásvételére egy külön topic létrehozását.)"
NAGYON TÁMOGATOM!
Na végre már valaki, aki közig-alkotmányból írt!!! Mióta vártam erre a pillanatra! Köszi szépen! :) Nemhogy nem sokan választják, hanem kb. senki, ill. nem tudok róluk :D
Sziasztok!
Úgy látom, nem sokan választják "C" részvizsgán belül írásbeli feladatnak az Alkotmányjog-Közigazgatási jogot, így most megosztom veletek az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.
Írásbeli:
A jogesetem a következő volt:
Az elsőfokú hatóság hiánypótlásra hívta fel az ügyfelet, azonban az ügyfél a hatóság által kért iratokat nem csatolta, ezért az elsőfokú hatóság az eljárást 2012. június 15-én végzéssel megszüntette. Az ügyfél a végzést 2012. június 18-án átvette, majd 2012. június 25-én igazolási kérelmet terjesztett elő, melyben előadta, hogy a hiánypótlásra felhívó végzést valóban átvette, azonban ezt követő napon kórházba került és onnan csak most engedték haza. Beadványához csatolta a kórházi kezelést igazoló zárójelentést, valamint a hiánypótlásban kért iratokat. Mivel az ügyfél igazolási kérelmet terjesztett elő, annak elbírálása céljából az elsőfokú hatóság felterjesztette azt a másodfokú hatósághoz.
Hozza meg a másodfokú hatóság döntését!
A bizottság elfogadta a megoldásom, miszerint felügyeleti eljárás keretében végzéssel megsemmisítettem az elsőfokú hatóság eljárást megszüntető végzését, és a hatóságot új eljárás lefolytatására köteleztem, azon belül kifejezetten az igazolási kérelem elbírálására.
Szóbeli:
Közigazgatási jog:
- közigazgatási szerv jogellenes hallgatása, ennek következményei, szankciói (de ez csak azért, mert a jogesetemmel kapcsolatban szóba került)
Alkotmányjog:
- a köztársasági elnök és a helyi önkormányzat kapcsolata
- állampolgárság keletkezése, megszűnése
EU:
- jogi személyek letelepedésére vonatkozó szabályok, majd a Cartesio ügy részletes elemzése
- implementációval kapcsolatban mi jut eszembe (az irányelvre voltak kíváncsiak)
Munkajog:
- érvénytelenségről mindent
- munkaviszony megszűnésének esetei
TB:
- jogosulatlanul felvett nyugdíj visszatérítésére vonatkozó szabályok
- közúti balesetben a vétlen fél ráterhelheti-e a vétkes félre a kórházi költségeit? Ha igen, mi alapján. (A Ptk. alapján kártérítést kérhet.)
(Ui.: Javasolnám a megunt jegyzetek és könyvek adásvételére egy külön topic létrehozását.)
Sziasztok!
Eladóak az alábbi könyvek (kiemelővel ill. ceruzával kihúzva):
Az Európai Unió joga (3. kiadás, 2015., Mohay-Szalayné) Dialóg Campus 5083.- Ft helyett 3500.- Ft-ért
Alkotmányjog (2. kiadás, 2016. Jakó-Mikes-Szabó) Patrocinium 3780 Ft helyett 2000 Ft-ért
Társadalombiztosítási jog (2016. Homicskó Árpád) Patrocinium 4300 Ft helyett 2500 Ft-ért
A három együtt 6000 Ft-ért elvihető.
Budapesten, személyes átvétellel.
Üdv.: Évi
Sziasztok,
Melyik könyveket ajanljatok C részből ?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02