szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

myrtocle # 2009.03.13. 15:53

Szia!

Én nem vettem semmi könyvet, törvényből meg a tételsorban megadott ABH-kból, MK-kból stb. készültem, de hozzáolvastam a gamiles fiókban lévő rövidített anyagokat munkából és tb-ből, azok nagyon jók, sőt a tb minimum nevű anyag tanulni is megfelelő, csak néhány helyen irkáltam hozzá egy két dolgot a törvényből, meg hatályosítottam. EU-hoz elolvastam minden gmailes anyagot, de tanulni a legrövidebbet tanultam, a nekem az elég volt a vizsgára.

Ha nem ismered a gmail fiókot:
felhasználónév: szakvizsgazok
jelszó: szakvizsga
Ott sok hasznos anyagot találsz.

Azt mondják alkotmányból elég a Novissimás könyv, abban biztos benne van az ABH-k lényege, az volt sok még azokat végigolvastam és kiszűrtem a lényegüket, azt megspórolhattam volna, bár az írásbelin meg sanszos volt hogy onnan kérdeznek. Te melyik részből írsz?

Ha tudok szívesen segítek ha kérdésed van!

Én is nagyjából munka mellett tanultam, de egy hetet a végén hagytam mindent jól áttanulni, annyira nem mennek bele a részletekbe a vizsgán, azokban szerintem nem érdemes elveszni.

evao # 2009.03.13. 14:30

Kedves Myrtocle!

Nekem is a "C" lesz az első vizsgám. Szeretném megkérdezni, milyen könyveket, vagy anyagot használtál a felkészülés során. Én még nem kaptam időpontot, de szeretném mihamarabb elkezdeni a tanulást, mert munka mellett kell felkészülnöm.
Esetleg, ha még megvannak kidolgozott tételeid,el tudnád nekem küldeni?

Köszönöm előre is

myrtocle # 2009.03.11. 21:41

Sziasztok!

Túl vagyok az első vizsgámon, végre!

Az írásbeli kérdésem alkotmányból:
Az oktatási miniszter előterjesztést tesz egyetemi tanár kinevezésére, aki megfelel a törvényi feltételeknek, de a KE szerint nem rendelkezik azzal az erkölcsi integritással, ami elengedhetetlen egy egyetemi tanár esetén.
Kérdés: Megtagadhatja-e a KE a kinevezést?

Válasz az egyik AB határozatban van, hogy nem.

A szóbelin fenntartottam, és azt mondták helyes, mert jeles, de írtam egy mondatot, hogy az ellenjegyzés érvényességi kellék kinevezésnél, és kérdezték tudom-e melyik esetben nem. Mivel nem tudtam azt mondta rávezet, eljutottunk a bírókhoz, innen LB elnökválasztás (erre mondjuk számítottam), aztán ott nem tudtam, hogy az OIT is szerepet kap, akkor rákérdezett és megkérdezte kik a tagjai.

Utána mivel látta, hogy önkormányzatnál dolgozom mondta hogy onnan kérdez. Törvénysértő polgármester, ki és mit tehet (írta más is hogy kérdezték), aztán itt a minősített többségre kérdezett rá, hogy az ott mit jelent, aztán hogy miért a bíróság teheti ezt, mondtam hogy hát mert az állampolgárok választják, mire megkérdezte kinek van választójoga. Utána még megkérdezte, hogy működik a törvényességi ellenőrzés, én elmondtam, ami az Ötv-ben van, persze a közig hivatalt mondtam, aztán megkérdezte van-e még olyan, mondtam hogy nincs, mire kérdezte, hogy mi az utódja és az teheti-e mondtam hogy hát biztos, mire ő hogy képzeljem nem, és akkor kérdezte ezt mi szabályozza, mondtam hogy az Ötv, és hát az 2/3-os. Szóval akkor itt most megint érdekes a szabályozás.

Aztán munka. Munkaviszony elhatárolás, mitől szeretném, mikor elkezdtem mondani hogy minősítő jegyek mondta hogy látom olvasta az irányelvet. Aztán munkaszerződés kötelező tartalmi elemei, Hogyan módosítható a munkaszerz. Egyoldalú módosításra példa. Rendes szabadság kiadása, ki adja ki, vagy veszi ki. Itt megkérdezte, hogy tudom-e mikortól van a 3 napos lehetőség, mondtam hogy azt nem, de ő is csak mosolygott. Aztán kérdezte, hogy ha nem jön be dolgozni a munkavállaló csak úgy és ezzel kárt okoz a munkáltatónak hogy felel, és hogy ha elismeri a kárt le lehet-e vonni a béréből. Aztán nyugdíjnál voltak érdekes kérdések, pl hogy jan. 1-től meg kell szüntetni annak a munkaviszonyát aki előrehozott vagy csökk. össz. előrehozott öregségi nyugdíjba megy, illetve hogy ha a minimálbér 12szeresénél többet keres egy évben a nyugdíjas, akkor választania kell hogy a nyugdíj vagy dolgozik. Ezeket nem tudtam. Aztán még megkérdezte hogy ha meghal a férj és nincs gyerek mikor kaphat az özvegy özvegyi nyugdíjat, mondtam hogy ha rokkant, és kérdezte tudom-e hány % kell, amit nem tudtam, de 50.
Munkából kérdeztek a legtöbbet, de nagyon aranyos volt a vizsgáztató hölgy.

EU-n meglepődtem, mert ennyit kérdezett:
EUs állampolgárok jogai, irányelv és mondjon egy jogesetet, amikor nem ültette át a tagállam határidőre az irányelvet.

Összességében tényleg nagyon rendesek, segítőkészek voltak, ha valami nem jutott eszembe rávezettek, és bár néhány dolgot nem tudtam, mégis mindenből 5-öst kaptam, azt mondta az elnök, hogy nem olyan nagy baj, hogy nem tudtam a nyugdíjnál ezeket az új dolgokat.

Köszi mindenkinek a kidolgozott anyagokat, nagy segítség volt, még ha hozzá is olvastam a törvényt.

Szóval mindenkinek hasonlóan jó bizottságot és kérdéseket kívánok. Én meg eldöntöm mi legyen a következő.

TOGU # 2009.03.11. 14:03

Sziasztok!

Szakvizsga C/3 részéhez (EU) szükségem lenne a 78-79-es kidolgozott tételekre. Ha valakinek megvan legyen kedves átküldeni a bapci@freemail.hu-ra. Előre is köszönöm!!!

csajun # 2009.03.10. 13:31

Shiiva!

A gmailes fiókban van egy márc. 5-ei email, aminek a mellékletei között megvan a TB is, TB mimnimum néven. Ez alulról az első C-vel jelölt email.

Egyébként én csak Novissimás könyvet tanultam, és ha jól emlékszem 2006-os volt. (kölcsönbe kaptam, nem emlékszem pontosan) Szerintem felelsleges az összes törvényt hozzá nézni, mert nem hiszem, hogy ennyi jogszabály változott volna, nem is hallottam róla. Egyébként olyan áltlános dolgok, mint pl. a különféle szervek jogállása szerintem nyugodtan megtanulható a könyvből. És én nekem bőven elég volt az alkotmányos jogokból is annyi, mint a Novissimás könyv. :)

Kitartás!
Judit

shiiva # 2009.03.09. 21:10

sziasztok!

A 14 oldalas TB-t nem találom sehol a gmail fiókban, megint kitörölte valaki? :(

Amúgy meg általános kérdéseim ezek lennének azokhoz, akik mostanában vizsgáztak, előre is köszönöm, ha válaszoltok.
(Előrebocsátom, hogy nem a kitűnőre hajtok, ez az utolsó szakvizsgám, és szeretnék csak egyszerűen végre túlleni már ezen az egész hercehurcán.)

1. A Novissimás alkotmányos könyvben kb feleannyi anyag van 1-1 tételhez, mint a Dialóg Campusban. A Novissimásban pl. kb 50 oldal az emberi jogos rész, a Dialógosban 150... Persze a Dialógosban van egy csomó részletmagyarázat is kisbetűvel, ez oké, de akkor is sokkal több kérdést érint, és sokkal részletesebben. Most akkor ez igazából tök "felesleges", és elég a vizsgára az, ami a Novissimásban van...?
  2. Az egyik alkotmányos szakvizsga könyv 2006-os a másik 2007-es lezárású sajnos, és ez főleg azért nagy gáz, mert embertelen mennyiségű törvényt foglalnak ugye össze, azt valami iszonyat gány meló végignézni egyenként, hogy melyik hogyan változott 2006 illetve 2007 óta... Vannak ismerőseim, akik ezért megkockáztatták, hogy összehasonlítás nélkül mennek el vizsgázni, csak a könyvet tanulva, és eddig mindenki átment. Vagyis akkor ez annyira nem nagy rizikó itt vajon? Vagy csak baromi nagy mázlijuk volt, és kénytelenek vagyunk hatályos törvényből tanulni? Jó persze, tudom, hogy az lenne az ideális, meg szép "jogászias", de baromi szar egy olyan jól összeszedett, rendszerezett, tagolt, lényeget kiemelt könyvet a sutba dobni, mint amilyennek nekem elsőre a Dialóg látszik egy rakás tagolatlan ömlesztett törvény kedvéért, amit nulláról végig kell olvasni, hogy kihámozzam belőle a lényeget... :(

Vagy Ti mindenhol "frissítettétek" a könyveket?

Nagyon megköszönném azok tanácsát, akik mostanában vizsgáztak, hogy mit gondolnak erről.

nataljaivanovna # 2009.03.05. 19:41

Sziasztok!

Nekem is segítség volt, hogy írtatok tanácsokat, meg kérdéseket, tapasztalatokat, ezért most rávettem magam arra, amit egyébként sosem csinálok:-)) írok egy fórumra:-))) Így fair:-)))

Én ma végeztem az utolsó vizsgával és akkor gyorsan megírom még Nektek, hogy tőlem mit kérdeztek.

EU
•Beszéljek az irányelvről – milyen jogforrás, jogesetet is kérdezett, de kimondta magát a jogesetet, tehát nem kellett magamtól mondjam, és amikor nem tudtam rögtön mi az, akkor mondta a kulcsszót (női börtönőrök:-)) és abból már eszembe jutott
•OLAF – mi az, mit vizsgál, Magyarországon mely szerv alá tartozik
•Látja ügyvédjelölt vagyok – hogyan lehetek ügyvéd majd az EU területén, milyen szabályozásról tudok ezzel kapcsolatban

Alkotmányjog
•Beszéljek az információs alapjogról
•Ha a barátnőm mobilt szeretne venni, és kérik a személyijét, hogy lefénymásolják és ezen ő fennakad én mit mondok neki ezzel kapcsolatban – információs önrendelkezési jogra szeretett volna így rákérdezni:-))
•Beszéljek a polgármesterről- hogyan választják? (itt tett egy kísérletet rá, hogy mi volt régebben, de azután kiszámolta, hogy még a régi Áe.-ből is az erre vonatkozó új szabályozást tanultam, így nem tudhatom –régen nem volt közvetlen választás), ki gyakorolja a munkáltatói jogot? ha bíró szeretne polgármester lenni, mit tud csinálni? (már a jelöltetéshez is „tisztának” kell lennie – azt tudja csinálni, hogy szünetelteti a munkaviszonyát), mit lehet csinálni a sorozatosan törvénysértő polgármesterrel?
•Hatósági közvetítő intézménye
•Képviselet a közigazgatási eljárásban – a 15 éves lánya lehet-e meghatalmazott?

Munkajog
•Ki lehet köztisztviselő és ki közalkalmazott – külön beugratós kérdés, ha valaki 16 éves, az lehet-e köztisztviselő, vagy közalkalmazott? - közalkalmazott lehet, a köztisztviselőknek kell a középiskolai végzettség
•Rendkívüli felmondás – feltételei, részletszabályok, ill. ha jogellenes a munkavállalói rendkívüli felmondás, akkor mit kap a munkáltató?
•Elévülési idő
•Munkaügyi jogvita – pontosan végigmondatta, hogy mikor 30 nap a keresetindításra nyitva álló határidő
•Biztosítási alapelvek – melyik mit jelent, mondjak példát olyan ellátásra, mely a biztosítási jogviszony hosszától is függ

Az LB-n voltam, és nem volt kellemetlen.

Legyetek nagyon ügyesek! Tudom, hogy nagyon rossz még annak, aki előtte van, mert vizsga előtt lenni semmihez sem fogható szorongás. Ismeretlenül is szurkolok mindenkinek!!!

Szisz78 # 2009.03.05. 13:31

Uhhhhhhhhh:(

Afelett teljesen átsiklottam, nem is vettem észre, h van rendőrséges tétel is.

Akkor marad a törvény:(

:(:(:(

pink29 # 2009.03.05. 09:23

Helló!

Nekem is meg van a Novissima könyv fénymásolata az ügyészi szervezetig, de an 28 tétel a rendőrség nincs benne.

Szisz78 # 2009.03.04. 18:29

12-13.
Szintén törvényből, és egyetértek, tanulhatatlan, el lehet veszni a részletekben. :(

22, 28 pedig sztem nagyon jó a Novissimás könyvben.

myrtocle # 2009.03.04. 16:31

Nekem sajna nincs, és a 12-13-as olyan tanulhatatlannak tűnik a törvényből, pedig már lassan illene tudnom.

pink29 # 2009.03.04. 15:27

sziasztok!
nincs meg véletlenül valakinek a C/2 alkotmányjogi részből a 12., 13., 22. és 28. tétel kidolgozva?
Köszi

myrtocle # 2009.03.01. 19:42

Nem bírom rávenni magam, hogy angolul elolvassam, úgyhogy én is anélkül megyek, de ha véletlenül megkérdeznék akkor megkérem mondják el a választ és megírom itt. :-)))

progcic # 2009.03.01. 19:34

myrtocle:

a Mecanarte-ügy egy rejtély volt, csak idegen nyelven található meg a neten. Még olyan ismerős sem hallott róla, aki doktorandusz az EU-tanszéken.

Szóval, én ennek ismerete nélkül mentem szakvizsgázni!

myrtocle # 2009.03.01. 09:44

Valaki le tudná írni miről szól a Mecanarte-ügy, és mit mondott itt az EKB? A 26-os EU-s tételben lenne. Köszi

chabusch # 2009.02.28. 21:43

Szisz78: 7001/2005. (MK 170.) FMM-PM együttes irányelv

Szisz78 # 2009.02.28. 19:38

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a gyakori kérdések C/1-nél az első kérdés a munkaviszony és más polgári jogi jogviszony elhatárolására kérdez rá, és hogy mik azok az elsődleges és másodlagos jegyek.

Mik azok?
Lehet, hogy én bonyolítom túl, de nem vágom:)

Köszi ha valaki segít ebben.
Ill., ami a gmailen fenn van, mint kidolgozott kérdések, az ezeket a kérdéseket dolgozza fel, ami a novissimás honlapon fenn van, megnézte már valaki?

Jó tanulást,
Sz.

kgkiss # 2009.02.27. 17:48

OIT
utolsó vizsgám

munkajv és megbízási jv elhatárolása
ktv fegyelmi elj.
közigazgatásban mikor lehet megbízási jv-t alkalmazni?(ha munkakörén kívül megbíznak egy munkára)
tb-ben visszatérítési eljárás

bírósági rendszer az EU-ban
közvetlen hatály, vertikális és horizontális

önkormányzati alapjogok
ket-ben a bizonyítási eljárás kérelem és hivatalbóli eljárás esetén
szakhatóság, szakértő

Ennyi.korrekt kérdések nemcsak nekem.

további sok sikert!

ferka442265 # 2009.02.26. 17:23

Kedves Mindenki!
Ma kész lettem, OIT.-ban voltam, 1-es szoba, az Eus cenzor igen érdekes volt, két hölgy alkotmányból és munkából rendesek.

Alk. Élethez való jog, közt.elnök, alkotmány bírák.
Ket. Jogorvoslat, hatósági ell. részletesen.
Munka. Szabi, és annak kiadása, koll.szerződés.
tb. Eü ellátások, öregségi nyug.
Eu. na itt voltam bajban , mert a kérdéseket se értettem.
Végigmentünk a tételsoron, de nem volt annyira veszélyes az egész.
Mindenkinek kitartást és nagy kalap ....t kívánok.

fer

ferka442265 # 2009.02.25. 08:46

myrtocle!

Tudni nem tudom hogy ki lesz, de voltam bent még multhéten, és pofátlanul belenéztem az asztalon elfekvő papirokba, ott volt egy kézzel írt szöveg, csüörtök miskolci biz, téritéssel. Na innn következtettem. Köszi az infót.

Szakvizsgázom ments ki innen........­.........

fer

myrtocle # 2009.02.25. 08:42

Mást nem tehetünk! :-)

Szisz78 # 2009.02.25. 08:39

Myrtocle,

jó válasz :)
Akkor tartsunk ki:)

Szisz

myrtocle # 2009.02.25. 08:35

Azt honnan lehet tudni kik várhatók vizsgáztatónak? Én azért nem szeretnék ismerős tanárokat, az nem biztos hogy nyerő.

myrtocle # 2009.02.25. 08:34

Szisz!

Én olyan részletesen, amennyit fel bírok fogni a legrövidebb idő alatt. :-D

myrtocle # 2009.02.25. 08:33

Szerintem mindkettő korrekt vizsgáztató, nem hiszem hogy félni kellene tőlük.