Leírom segítségként az írásbeli tapasztalataimat.
Én most ősszel október 24-én voltam írásbelizni.
Az írásbeli kérdésem a következő volt:
A már előzőleg is leírt külkereskedelmi képviselő ügyet kaptam, amikor a fenti állásra jelentkezővel ma munkáltató megegyezik, hogy Bécsben lesz a munkavégzési hely, rendszeres hazajárással stb. Megegyeznek, hogy a következő hétfőn írják alá a szerződést. Amikor a leendő munkavállaló megy aláírni a szerződést az aláírás előtt veszi észre, hogy megváltoztatták a munkavégzési helyet és Tunisz (Tunézia fővárosa, Észak-Afrika) van a szerződésben Bécs helyett.
Nem írja alá, ezért pár nap múlva kap a cég ügyvédjétől egy fizetési felszólítást 200.000,- Ft-ról.
Írjon a munkavállaló nevében ügyvédi levelet a munkáltatónak!
Az Mt. vonatkozó rendelkezéseit hivatkoztam be egy megfogalmazott levélbe (a rendelkezéseket most nem írom le, mindenki ki tudja őket keresni), amelynek lényege volt, hogy nem jött létre munkaviszony, mert nem került aláírásra és a munkavégzés sem kezdődött meg. Ezért munkaviszony sem állt fenn a felek között.
De, ha aláírásra is került volna a munkaszerződés akkor is a körülmények lényeges megváltozása miatt jogszerű elállási joga lett volna a leendő mv.-nak, mivel a munkavégzés még nem kezdődött meg, így ebben az esetben sem lenne jogosult kártérítésre az munkáltató. A körülmények lényeges megváltozása egy másik kontinensen történő munkavégzés a szóban megállapodottnál. Azonban ez az utóbbi helyzet fent sem áll.
Hivatkoztam arra is, hogy szóban sem jött létre a munkaviszony, tekintettel arra, hogy a teljesítés még egyik fél részéről sem kezdődött meg.
Hivatkoztam tovább arra, hogy a kártérítési összegnél sem került alátámasztásra, hogy az miből tevődik össze, milyen konkrét és igazolt károk érték a munkáltatót ezzel kapcsolatosan.
Kértem a fizetési felszólítás haladéktalan visszavonását a fentiekre tekintettel.
Még behivatkoztam, hogy amennyiben perre kerül a sor melyik bíróság lesz az ügyben illetékes, azonban munkaviszony hiányában álláspontom szerint ez alapvetően polgári jogi követelésként lenne érvényesíthető.
Mindezeket nagyon részletesen, először behivatkozva majd megindokolva írtam le. Összesen 4 oldalt írtam, kis betűkkel szoros sorokban, folyamatosan végig írtam az első két órát, megállás nélkül. Pontosan két óra elteltével adtam be, ha jól láttam 3-ik-4-ikként a teljes létszámból kb. 40-en lehettünk, különböző vizsgarészekből. Tehát az átlag kidolgozási idő a többségnél bőven két óra felett volt.
A szóbelin nem egészítettem ki semmivel, azt mondták a megoldás hibátlan, kicsit talán túl részletes is helyenként, a végén pedig a bírósági hivatkozásra már szükség sem volt, de persze nem baj, ettől függetlenül kiválónak találták.
A fenti leírást különösen ajánlom Cz. K.-nek! Sok sikert kívánok majd!