szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

ktim # 2012.11.30. 16:14

Sziasztok,

Korábbi hozzászólásokban látom, hogy a jogiszaki.hu oldalon sok minden fel volt töltve. Nekem ez az oldal nem jön be. Tudtok róla esetleg valamit, megszüntetésre került az oldal?

Mókusok # 2012.11.30. 08:24

Sok időm az nem lesz, meló mellett fogok tanulni és talán 1 max 2. hét szabira ha futja az már jó hír lesz.
Köszi a válaszokat Berényi Miki.

Másnál is érdeklődöm még, ha EU-ügyben megtudok valamit jelzem.

Mindenkinek jó tanulást mára!:))

Dilla # 2012.11.30. 07:10

drtosi!
Köszi a felvilágosítást. Hát ettől mondjuk nem lettem felvillanyozódva. :-)
Zsombor3!
Végre egy sorstárs, aki köziget választ írásbelire. Én áprilsi-május körül tervezem a vizsgát, bár egyáltalán nem vagyok biztos ezek után, hogy mit válasszak írásbelinek. Neked az alkotmányjog ezek szerint szintén bejön. Én az Alaptörvényt átrágtam az ősszel (nagyjából), meg a szakdolgozatomhoz is használtam, de ettől még nem kívánok ilyen jogesetet. :-)
És már elkezdtél tanulni?
Ktim!
Márciusra már jelentkeztél vagy egyelőre te is csak tervezgeted ezt a nagyszerű dolgot? :-)

drtosi # 2012.11.29. 22:11

Berényi Miki!
Az Eu 76 oldalas szerintem nem elég friss már. A Lisszaboni szerződésről még félig jövőidőben beszél és ahol valami változott, ott a Lisszabon előtti és utáni rendszert is leírja,ami zavaró és fölösleges szerintem.
Viszont nekem sokat segített az egész felkészülésben a közigazgatási szakvizsgához készített tankönyv:
http://www.nki.gov.hu/…a/tananyagok
Itt megtalálható Általános Közigazgatási Ismeretek cím alatt letölthető. Most 2012-es frissített verzió van fent. Alkotmány részből is használható az, alapvető jogok és intézmények megvannak benne, már az Alaptörvény szerint. Az EU-hoz szinte csak ezt használtam - jó a 76-osat is néztem, mert az ugye mégiscsak a tételekhez készült :) - de a közigazgatási részhez is csomó minden megtalálható benne.
Nem mondom, hogy aki 5-t akar, az csak ebből készüljön, de a lényeg benne van. 1 szépséghibája, hogy gondolom siettek a szerkesztők, h 2O12-re hatályos legyen és jó pár helyesírási, fogalmazási hiba maradt benne.

Mókusok: Igen nagyon bizottság függő. :)
Nekem ma EU-ból a kérdések harmada nem kapcsolódott szorosan a tételsorhoz :) és nem is tudtam mindegyikre a választ, de a bizottság nagyon korrekt volt és jó jegyet adtak.
Hajrá mindenkinek!

dr.hajnal # 2012.11.29. 19:39

Én az EU-t a Novissimás könyvből tanulom, számomra érthetőbb és könnyebben tanulható, még ha hosszabb is mint a jegyzet. Ami a történeti részt illeti, van aki szerint nem kell, hallottam olyat is, hogy kérdezték vizsgán...én egyedül ezt a részt néztem a jegyzetből, röviden tömören benne van a lényeg.

Berényi Miki # 2012.11.29. 18:41

Szia Mókusok!

• EU-ból én is a 76 oldalasat tanultam, plusz valaki egy JF hozzászólás alapján még hozzátett 32 oldalt, én ezeket tanulom. Jónak mondják, de én igazából nem vagyok benne biztos, hogy elég, főleg, ha valaki nem dolgozik az adott területen, és esetleg szüksége lenne az alapvető kérdések szájbarágósabb magyarázatára is. Ha mindez elég, akkor ez egy könnyű vizsgarész, de én ha több időm lenne, most már megvenném a Novissima könyvet.
  • Munkajogból és TB-ből törvény(ek), más nem. Indokolás vagy magyarázat is csak ha sok-sok időd van.
  • Közig/alk: Csink könyv + Alaptv. + önkormányzatok jogához jogszabályok + Ket.

Ha esetleg valaki megerősítene az EU-s részt illető dilemmámban, azért hálás lennék :)

dr.hajnal # 2012.11.29. 18:34

zsombor3!
Én az 58-as tételhez a Tbj. 18.§-31.§-át tanultam.
Azt viszont nem tudom, hogy az 59-es tételhez (késedelem, mulasztás következményei)mit tanuljak, mert a jogszabály csak Art.-re utal vissza.
Esetleg valakinek megvan ez a tétel kidolgozva, vagy tudtok segíteni, hogy ti mit néztetek hozzá?
Előre is köszi a segítséget!

zsombor3 # 2012.11.29. 14:24

drtosi, köszi az infót
letöltöttem a Novissimát

Amit egyenlőre nem találok az a Tb 58. tétele, erről valaki valamit tud?

Köszi a segítséget

Mókusok # 2012.11.29. 08:32

Papíron ma vagy holnap jelentkezem febr. vagy márciusra...és elkezdtem az anyagbeszerzést.:)

Az Eu-t letöltöttem az a 76 oldalas meg az ügyekről a rövidített elég hozzá(kérdem én azoktól akik már átrágták magukat ezen)?:)Vagy vegyek hozzá könyvet is?

Munkajogból a törvény meg a törvény magyarázata szerintetek elég?

És TB-ből csak a törvény? Vagy ahhoz is kell még valami?

Őszintén szólva max. alkotmányhoz terveztem könyvet venni, na jó a Csink féle jegyzetet esetleg ...vagy javasolnátok valamit még ami tutira elengedhetetlen?

Aki már tanul annak hasznos napot és kitartást, aki meg anyagot gyűjt mint én azzal ha úgy gondolja nem vagyok ellene egy cserének:)

Ja és én úgy hallottam eddig, hogy az Eu-hoz történeti rész annyira nem kell, de lehet, hogy ez bizottság függő nem tudom, mert csak egy helyről van aktuális infóm.

Danina # 2012.11.28. 22:42

Szerintetek az EU-hoz kell és ha igen, mennyire, a történet/történelem?
Szép is, jó is, érdekel is, anno szerettem, de most idő hiányában átugranám, ha lehet....

Danina # 2012.11.28. 22:40

Szia Bogarka, te mikor vizsgázol? szerintem az egyetemi jegyzetportálokon egész jó kiegészítő anyagokat találhatsz a témakörben, csak idő és türelem kell hozzá.

http://athina.hu/…document.php?… itt pl fent van a sári-féle alapjogkönyv alapján kidolgozott, rövidített verziója az alapjogoknak (bár nem teljesen hatályos). nem tudom, h jó-e, mert későn vettem csak észre.

továbbá a chronowski-féle dialógos könyv is kidolgozza tételsor szerint (ez sem hatályos teljesen). én a múlt héten vittem vissza a fővárosi szabó ervin könyvtárba...

de én ezt a részt végül a csink-féle könyvből (és jogszabályokból tanultam), abban vannak abh-k is, rendesen lerövidítve.

Bogarka85 # 2012.11.28. 18:59

Sziasztok!

Tudna valaki abban segíteni, hogy az alapjogos tételeket honnan érdemes tanulni (rengeteg az AB határozat). Nincs valakinek kidolgozott anyaga belőle? Nagyon jól jönne!
Válaszotokat előre is köszönöm!

ktim # 2012.11.28. 15:03

Sziasztok,

Én márciusban tervezem a szakvizsga megkezdését, és a "c" résszel indítanék. Munkajogból szeretnék írni.
Én is várok minden hasznos tanácsot, infót.

drtosi # 2012.11.28. 11:53

Zsombor,Dilla!
C részvizsgán 2 írásbelit választhatsz:

• közig-alkotmány
  • munkajog

Tehát csak alkotmány vagy csak közig nincs.
A várható tételeket itt vagy más fórumon tudsz keresgélni, beszámolók alapján. Szóbeli kérdéseket tavalyról pl. a Novissima facebook oldalán találhatsz - regisztráció nélkül is elérhető
https://www.facebook.com/…791092966812
Hajrá! :)

zsombor3 # 2012.11.28. 10:06

Szia Dilla!

Februára jelentkeztem és közig-alkotmányt választottam írásbelire. A könyvek közül a Csink féle már megvan és ma szereztem be az EU-t. Jogszabály, magyarázatokkal. Egyenlőre ennyi.

Sajna még nem találkoztam olyannal aki ebből írt volna, de talán itt sikerül.

üdv

Dilla # 2012.11.28. 09:17

Zsombor3!
Szia!
Te mikor tervezed, hogy mész C) részből? És melyik tárgyból akarsz írni? Nekem a közig. jog lenne a szimpatikus, de teljesen tanácstalan vagyok, mert az alkotmányjoggal együtt szerepel vizsgatárgyként. Na, alkotmányjogból annyira nem írnék. Állítólag lehet jelezni, hogy a kettő közül melyikből akarok írni, és akkor úgy lehet húzni (ezt munkajognál és tb-nél írták többen).
Te tudsz erről valamit?
Nekem sajna nincs anyagom egyelőre, de a jogi szakvizsga könysorozatot tervezem beszerezni. Plusz jogszabályok, meg a többi sallang.

zsombor3 # 2012.11.27. 10:57

Sziasztok felkészülők és már rutinosabb forumozók!

Én még gyerekcipőben járok és a c) résszel kezdeném. Érdeklődnék, hogy tud-e valaki segíteni merre induljak, miből érdemes készülni? Van-e esetleg összegyűjtött írásbeli kérdéssor? Tapasztalatok... Minden érdekel. :) még :) :)

Kitartás Mindenkinek!

Üdv

Mókusok # 2012.11.27. 09:37

Sziasztok!
Nektek a korábbi jegyeiteket mennyi idő alatt rögzítették fel a rendszerbe? csak mert addig nem tudok bejelentkezni erre a vizsgára amíg a másikból nincs fent a jegyem:( Vagy Ti papíron jelentkeztetek mind? Köszi

drtosi # 2012.11.26. 20:46

Sziasztok!
Ma voltam írásbelin. A tételem arról szólt, hogy egy csőd szélén álló fővárosi uszoda "női öltözőbe részmunkaidős kabinost keres, fiatal, sportolói múlttal rendelkező nőt."
Jelentkezik egy 65 éves, nyugdíjas férfi, elutasítják, mivel képesítése (géplakatos) nem megfelelő és életkora miatt nem illik bele az uszoda fiatalos csapatába. Utána jön egy 35 éves roma származású nő. Őt felvennék, de csak úgy, hogy a fizetése fele annyi lesz, mint az ugyancsak részmunkaidős férfi kabinosé. A nő az EBH-hoz fordul faji diszkrimináció miatt.
Kérdések:

1. Diszkriminatív volt-e a hirdetés, miért nem/igen?
  2. A férfival szembeni kifogások diszkriminatívak voltak-e?
  3. A nőt érte-e sérelem, ha igen milyen?
  4. Milyen fórumot vehetnek igénybe a felek?
  5. Csak a sérelmet szenvedett fél járhat el az ügyben, vagy más szervezet is?

Először kicsit mérges voltam, miért ilyen félig munkajogi témát kaptam, aztán nagyjából összeszedtem a válaszokat.
A válaszoknál igyekeztem az alapjogok természetéről, ütközéséről ismertetni az elméletet és AB gyakorlatot, mércét. Majd erre alapozva az egyes pontokban levezetni, miért diszkriminatív vagy sem az adott helyzet. Így utólag már nem érzem annyira nehéznek a feladatot, de segített az is, h lehetett jogszabályt használni és volt nálam Ebtv.
Gondolom, ilyenkor az jön, h érdemes átnézni a vonatkozó szabályokat,mert belekérdezhetnek a szóbelin...
Hajrá mindenkinek, aki tanul! :)

Mókusok # 2012.11.25. 19:27

Köszi Danina az infokat....
Holnap elkezdek nyomtatni, meg utánanézek a könyveknek...

Elfogadom a felajánlásodat...és megnézem ha van valami olyanom amid neked nincs akkor az átküldöm cserébe, mert kaptam már dolgokat de nem tudom még, h mi a hasznos belőle vagy egyáltalán mi az ami még hatályos cucc:)

Igen tudom a címed, persze asszem utána kell néznem, h mi is pontosan:)

de ha Te tudod az enyémet akkor írhatsz nyugodtan oda is:)
és irigykedem, h már az anyag jó részét átvetted...

Szerinted összesen kb. mennyi idő kell rá??? Én lehet, h csak februárra fogok tudni majd jelentkezni a melóm miatt!

Oh, és köszönöm a TB scanneltet juramentumnak:))))

Jó tanulást Mindenkinek!!!

Remélem itt is szoktátok írni(ezen a fórum oldalon), hogy vizsgán végül ki mit kapott kérdésnek, mert az nagyon bírtam a B oldalon is:))

Danina # 2012.11.24. 12:37

Szia Mókusok!

Gratulálok a B-hez, végre! :)

profi nem vagyok, küzdök önmagammal és az anyaggal. december közepén megyek, utána majd többet tudok mondani. ha kell valami, szívesen segítek, át is küldhetem, amim van. a címemet tudod.

alapjogok és államszervezet: alaptörvényből, jogszabályokból és csinkből tanultam. valaki ajánlotta a schanda-trócsányi könyvet, ha újra kezdeném, akkor azért ennek utánanéznék...

önkori, ket elég törvényből.

EU-hoz én a jogiszakis freemail fiókból töltöttem le jogesetgyűjteményt és a kiegészítéseket, a novissimából tanulom. nekem bejön.

munka-tb egyelőre sötét ló, majd ha odaérek, akkor jobban tudok nyilatkozni. ehhez jogszabályokat nyomtattam, de már most látom, h nem lesz rá energiám/időm...

hajrá! :)

Mókusok # 2012.11.24. 08:47

A helyesírási hibákért bocs, a telóról nem az igazi..."hallottam"..stb:))

Mókusok # 2012.11.24. 08:45

Sziasztok!

Tegnap voltam BÍ részből és most átteném magamat ide:))
Picit visszaolvastam a hozzászólásokat és még gyakorlatlan vagyok az itteni témában, egyelőre csak az anygokat szeretném összeszedni, hogy egyáltalán mik is a tanulni való anyagok..
Könyvek tekintetében javasoltok valamelyiket???
Szakvizsga könyvet esetleg??Mi az amiből tutira törvényt kellene nyomtatnom...és vannak itt valami rövidebb vagy összeszedetteb dolgok, anyagok?? Valami Liga jegyzetről halottam a munkajogból, hogy az jó....
Meg itt a HVG TB-kiadványt...
Csink féle jegyzetet szerintetek megvegyem???
Bocsi a sok kérdésért, de a jogiszaki nem elérhető és igyekeznék minél előbb, bár asszem átcsúszik jövő évre , hogy időpontot szerezzek...
Danina üdv: Látom Te már profi vagy ezen az oldalon, a többieknek meg előre is köszi bármilyen infót...
ja és aki már tanul, annak kitartás és hasznos napot!!

juramentum # 2012.11.23. 13:21

Föltenném, de a megadott jogiszakis freemailre valami miatt nem engedi gmailen keresztül elküldeni.:(
Mostanában -nekem- vmi miatt rosszalkodik a gmail, van, hogy visszadobja az elküldést, szóval ha valakinek még nem továbbítottam, írjon, nem azért van, mert elfelejtettem.
Az is megoldás, ha másvalaki föltenné...

sunset85 # 2012.11.23. 08:44

Kedves Juramentum!

Ha nem okoz gondot Neked, én is szeretnélek megkérni, hogy küld el a Hvg tb-s anyagot

email: bmmelinda@freemail.hu

előre is nagyon köszönöm!!!