szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

netusufloro # 2011.10.24. 11:27

Az itt is ... már a munkajogra vonatkozik... itt szakszervezeti jogokról beszél.... most pedig előhívok magamban olyan témaköröket, amelyeket SZERETEK. Az nem lehet, hogy mindegyiktől forogjon a gyomrom!

netusufloro # 2011.10.24. 11:36

Libertinnek:
Nekem eszembe sem jutott megnézni a rengeteg AB határozat után, amelyeket a véleménynyilvánítás szabadsága tételnél felsoroltak

MrsBean # 2011.10.24. 12:14

Kedves forumkozonseg! Tul vagyok az irasbelin, egyreszt megosztanam Veletek amit tapasztaltam masreszt kellene a velemenyetek hogy megnyugodhassak az adott valaszomat illetoen..

Eloszor is sajnos nem tudom eloszlatni azt a koztudomasu tenyt h igenis szigoritottak az irasbelin, a csaj egyenkent vegignezte es vegiglapozgatta a bevitt torvenyeinket es nem volt rest megfenyegetni mindenkit a felfuggesztes lehetosegevel..igy valoban ne nagyon apellaljon senki iratmintakra,bhkra vagy kommentaros torvenyekre...

A kerdesem/feladatom: kp munkavallalo munkaviszonyat a munklatato nov 15en felmondja, a szerzodes szerint 3 havi felmondasi idovel. Plusz kap meg 3 havi vegkielegitest mivel 11 eve all fenn a munkaviszonya. Februarban (nem irjak melyik nap) balesetet szenved, ir a munkaltatonak h tappenzt ker, aki ezt elutastitja. Szovegezze meg a valaszlevelet.

A kezdeti megdobbenesem utan hogy sikerult megis tb-t adniuk, ugy oldottam meg h az ebtv alapjan nem jar neki tappenz, mivel atlagkeresetre jogosult, csak szerintem az a csavar a sztoriban, hogy mivel a jogset azt irja, "elutasitom" a kerelmet, ezert az ebtv alapjan hatarozatot kellett hoznkm. Mint munkaltato.... Mint kifizetohellyel rendelekzo munkaltato. Az egyetlen amiben nem voltam biztos az az h milyen jogorvoslatnak van helye de aztan kilogikaztam, hogy ket es 15 nap....de ki az elbiralasra jogosult? Erre tuti rosszt iram de azota mar felvilagositottak h az oep megyei szerve...
Tokre biztos voltam h jot irtam mikor kijottem de picit elbizonytalanodtam:)

Velemenyek???
Ja es mik a tapasztalatok az oitrol??

MrsBean # 2011.10.24. 12:41

Hat, pontositanom kell majd magam, mert nem a munkaltato hozza a haarozatot, hanem a kifizetohely, de az elutasitasi ok megjelolese es a hozza tartozo indokolas sztem jo..

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 12:50

MrsBean, én úgy tudom, hogy ha I.fok a kifizetőhely, akkor II. fok az oep.

Pannie # 2011.10.24. 15:14

Sziasztok!
A páromnak (közgazdász) meghagytam, hogy vegye meg az eu könyvet, de csak akkor ha 2011. március utáni. Ezt úgy értelmezte, hogy a novissimás márc 31-ei jó lesz nekem, úgyhogy megvette. Hetek óta vártam a dialógus félét...., de ha ez van, akkor ebböl kell tanulni.
Mennyire hatályos ez a márciusi novissima?

Most belelapoztam. Köhöm, eléggé sziszifuszi egy mü....

Pippa # 2011.10.24. 15:47

Helló mindenki, Mrs Bean!

Hasonló cipőben járok, nekem is kijutott a tb-ből. Valakinek könyörögnie kell érte, másoknak meg csak úgy ingyen adják :)

Feladat: X villanyszerelő ittasan (1 kupica pálinka) megy dolgozni, leseik a létráról, de a létra rossz, leszakad egy foka. A tb szervtől kérte a baleseti ellátás előtt az üzemi balesetet megállapító határozat meghozatalát, de elutasították, mivel ittas volt. X. bírósághoz fordul,írjam meg a keresetet. Hivatkoztam az Ebtv 53. § (1)-ra, hogy a kizárólag a munkavállaló ittassága miatt bekövetkezett baleset nem minősül üzemi balesetnek, itt viszont a mtató is közrehatott a rossz létrával, ezért szerintem üzemi baleset, valamint hivatkoztam az illetékmentességre is. Amiken még agyaltam, hogy az üzemi balesetet megállapító határozat az alapja az ellásnak, akkor az ellátást most nem kell kérni, csak az üzemi baleset megállapítását, ugye? Meg a kereset és bíróság szavak, hogy miért keresetet kellett írnom? Vagy az a megoldás hogy nem is kereset hanem fellebbezés? Azt írták "társadalombiztosítási szerv" határozata. Megőrülök!
Most láttam hogy fenn a jogiszakin is, de a kérdésemre nincs válasz :(

Mrs Bean!
Szerintem is az oep megyei szerve- most kormányhivatal szakigazgatási szerve azt hiszem. Én is az oit-be megyek, várom a tapasztalatokat.

MrsBean # 2011.10.24. 15:53

Sajnos nekem már tuti, hogy pontosítanom/módosítanom kell majd a szóbelin mert összemostam a munkáltató és a kifizetőhely hatásköreit, mert a kifizetőhely hoz határozatot, a munkáltató meg erről max tájékoztathat.

Azért ha jár erre valami tb bubus akkor esetleg szólhatna nekem, hogy mostmár jól gondolom-e.

Eléggé elkeserít, hogy így kell majd nyissak de mindegy, ez van, örülök, hogy egyáltalán közöm volt hozzá..

Van vkinek tapasztalata arról, hogy mennyire változik meg a hozzáállás, ha javítással/módosítással nyitok a szóbelin. kénytelen leszek....

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 17:48

MrsBean, e miatt ne aggódj, ez nem akkora nagy hiba, ha egyébként a megoldás jó. Én is pontosítottam a polgári szóbelimen és így 5-ös lett az írásbeli!:)Úgyhogy no para

MrsBean # 2011.10.24. 18:17

Köszönöm a biztatást, Libertin;)

közben beszéltem TB-s ismerősömmel, aki felvilágosított, hogy adott esetben a munkáltató lehet azonos a kifizetőhellyel, amely esetben a megoldásom még meg is áll:)

igazából az a gáz h ki tudom magyarázni, de ők válaszlevelet kértek én meg határozatot írtam (válaszlevélbe ágyazva :)) mert totál megkavarták a fejme a hülye feladatmegfogalmazással.

Egyedül az aggaszt és foglalkoztat, hogy megtudjam a pontos választ csütörtökre, mert attól függ, mit mondok, mennyiben kívánom pontosítani.

most kb annyit tudnék, hogy ha így van akkor ez a válasz, ha úgy akkor meg amaz-.....elég gázos

Textilhal # 2011.10.24. 19:20

Kedves MrsBean és Pippa!

Amiatt nem kell aggódnotok, hogy az írásbeli esetleges módosítása hátrányosan hat ki az érdemjegyre, ugyanis ha helyes a módosítás, simán lehet ötöst is kapni, ezt megerősítem. Sőt...(a saját példámat már leírtam, ismeritek). Írásbeli miatti bukást pedig nem nagyon hallottam még.

Érdemben azért nem nyilatkoznék, mert nem vagyok egy TB-bajnok, inkább nálam kompetensebbek adjanak tanácsokat az írásbeli megoldásokat illetően.

Diandra # 2011.10.24. 20:13

Sziasztok!

Ááááááááááá ezek meg milyen munkajogbacsomagoltszarostb írásbeli kérdések voltak. Mind2. Fúúúúúúj. Én a KET elején járok (még mindig) és a boldog tudatlanság állapotában vagyok, mert, hogy ezzel haladok. EU-ból (ami egyetemen kedvencem volt és elvileg bazi jó is bvoltam belőle...csak az 10 éve volt...) csak a minimum kérdésekre vagyok hajlandó tanulni...Ket, Mtv, TB minimum (+ van a neten egy jó kis anyag tb-ből mi mennyi 2011-ben címen!), alkotmányból (utálom, mert azt hiszed tudod, de NEM) az alkotmány meg van könyvem is és euból a minimum ahogy írtam már. Eldöntöttem nem fogok szarozni és a részletekben elveszni, mindenkinek az lesz a legjobb ha azt kérdezik amit tudok, erre építek. 2 hetem lesz a végén vizsga előtt, amúgy munka után miután a 2 évesemet ledugtam aludni akkor tudok tanulni és a melóm se gyaloggalop. Szóval luxus minden extra perc :-) Gyerekek az számít ki honnan érkezik? Azaz, hogy közigazgatás vagy ügyészség, ügyvédi iroda stb? Mármint a kérdések szempontjából számít-e?

Na ezek a mostani írásbelik még

Diandra # 2011.10.24. 20:16

MrsBean és Pippa nem tudom számomra melyikőtöké volt a rosszabb kérdés...bár ezekbe a részekbe még bele se szagoltam. ..de akkor is.

MrsBean # 2011.10.25. 06:23

Kerlek Titeket, ha van tbhez erto koztetek vagy ismeroseitek kozt segitsen nekem, mert az oke h pontositok de azt mar nem kene elrontanom es egyelre meg nem tudom pontosan,mi a valasz csak sejtem....marmint tartalmilag rendben de formailag meg hogy most munkaltato v kifizetohely...

netusufloro # 2011.10.25. 08:43

Csak megerősíteni tudom saját tapasztalatból, hogy sok esetben nincs is A VÁLASZ, mert pl. az esetleírásból is hiányzik sok olyan mellékkörülmény, ami jelentősen módosíthatja azt. Ilyenkor a legjobb módszer, ha, ezeket a hézagokat kipótolod azzal, hogy "amennyiben pl.." és így elemzed a történetet.
Némely vizsgáztatók haja szála éppen attól áll fel, ha valaki azt hiszi, most megmondja a tutit, várja a tapsot, holott az írásbeli feladat megbeszélése csak ürügy, hogy kifejthesd a témával kapcsolatos ismereteidet.
TEHÁT: szerintem csak tudj minél többet a szabályozási környezetről és az sem baj, ha 2 vagy több megoldása is lehet az ügynek, csak tedd hozzá, hogy "abban az esetben, ha pl..."
Arra pedig úgysem készülhet föl az ember, hogy emberevők csak arra várnak, hogy egy rossz mozdulatot tégy... mert bizony tesz az ember ilyen-olyan mozdulatot, de a lényeg, hogy fennmaradjon a keskeny pallón és átugorjon a túlpartra!

MrsBean # 2011.10.25. 09:35

Netusufloro! Koszi szepen, en fel tudok allitani nekik alternativakat ha szeretnek, sot valojaban csak ugy tudtam egy hatarozott megoldast produkalni, hogy tovabb konkretizaltam a jogesetet, ugyanis olyan lenyeges korulmenybol hianyzott ketto is, hogy nem latom be, annak hijan egyaltalan mit tudok kezdeni a feladatttal egy kis kreativitas nelkul..

Egyebekben konkret elkepzelesem van arra h mit mondanek de a hatamon felall a szor ha belegondolok h total melletrafalok es ezert bukom el a 3 heti kokemeny tanulast:(

MrsBean # 2011.10.25. 12:03

gyerekek!! már tutira igaza van netusufloronak! itt többesélyes a játszma, és azért nem írták bele a példámba, hogy februárban mikor esett el a szerencsétlen munkavállaló, mert változtak a táppénz szabályai júliustól:)
Előtte ugye az volt jogosult, aki biztosítása alatt vagy annak megszűntét követő 1., 2., vagy 3. napon keresőképtelenné vált. Mostmár az 123 ki van véve. Tehát ha február elején esett el az ember akkor azért nem kaphat mert még átlagkeresetre jogosult, febnruár végén meg azért nem mert már nem biztosított:)

Pöszke # 2011.10.25. 12:35

OFF: Diandra! Ó egy sorstárs :) Mármint aki kisgyerek mellett tanul :) Én is csak két hetet leszek otthon, remélem a 4 évesem kihúzza betegség nélkül...Te mikor vizsgázol?

Szerintem egyes bizottságoknál számít, hogy hol dolgozol. Én úgy tudom, hogy az ügyészségen meg bíróságon dolgozókat jobban kikérdezik, mint aki közigben dolgozik. Nálunk a közigben pl titkolni kell, hogy szakvizsgára készülsz...

netusufloro # 2011.10.25. 20:59

MrsBeannek:
Én elszúrtam az írásbelit, mindenki megtalálta a saját kis jogesetét körülöttem, én meg gyötrődtem, minden egyes leírt szó nagyon gyanús volt.... a szóbeli feleletet magyarázattal kezdtem. Sajna nem tudtam olyan variációt kitalálni, amivel a szarvashiba menthető lett volna ... ennek ellenére rendben volt a dolog (nem ötös, de megvolt)
Sajna TB-ben sem vagyok bubu, de kerestem neked néhány jogszabályi helyet, hogy ne érezd magad olyan árván a feladattal (te biztosan több ilyet is találtál):

Az egyszerűsített kérdés, hogy munka alóli felmentés ideje alatt baleset szenvedett, kaphat-e táppénzt?

Szerintem nem a tv változás miatt nem írtak pontos napot, hanem mert
1- eset, hogy a 3 hónapba beleesik, amikor felmentési ideje alatt, vagy
2- kicsúszik ebből az időből, de 15 napon belül van

I -Tbj 8.§ c) szünetel a biztosítás...kivéve, ha mentesítés ideje alatt átlagkereset jár...-tehát biztosított és mint ilyen Tbj. 6.§ (1) valamennyi ellátásra jogosult (3) a jogviszony megszűnéséig. Ha tehát február 15. után érte baleset, akkor már nem biztosított... hacsak a konkrét szabályozásnál nem írja ezt fülöl valami...
II - Érdekes-e, hogy balesetet szenvedett nem egyszerűen megfázott? Baleseti táppénz...

MrsBean # 2011.10.25. 21:24

Nagyon koszonom, hogy utanajartal. Igen, en is rajottem kozben, hogy sajnos nem lehetett volna ott es akkor tb-ben ennyire jaratlanul jobbat irni. S raadasul legalabb 4 fele megoldas letezik, hiszen nyitvahagytak a februar eleje/vege kerdest es azt is h van-e kifizetohely (bar azt tovabbra is tartom,hogy ha erdembn elbiralom akkor kell lennie). Ennek ellenere az altalam megirt irasbeli nem tokeletes, de arra jo, hogy kiegeszitsem egy jol osszeszedett par perces monologgal:) abban bizom, hogy ebbol latni fogjak, hogy nem vagyok total suger:)

Ja es a baleseti tappenz sztem azert mem jar mert nem lehetett uzemi baleset mivel nem vegzett munkat. Egyebkent hal' istennek talaltam egy ismerost az onyb-nel es ott tobb okos es tbben jarta ember is megerositette, hogy az alapelkepzelesem jo de valoban tobb eset letezik.

Engem meg a fene vigyen h nem nezem meg h a munkaltato nem, hanem a kifizetohely hoz hatarozatot. Megint a sajat eletemet bonyolitottam:)

Amugy akik holnap mennek: nagy kalappal es kerjuk az elmenybeszamolokat:)

Diandra # 2011.10.25. 21:38

Pöszke nov. 28-án megyek írásbelizni, dec. 2-án szóbeli...este 10 van mindig mire el tudok kezdeni tanulni...én is közigből megyek, de nálunk nem kell titkolni szerencsére, sőt elismeréssel is nyugtázzák ha vki megcsinálja, bár munka szempontból nem oszt, nem szoroz. nem akarok váltani nem azért csinálom. persze kényszeríthetnek váltásra és akkor jól fog jönni :-)

kaptam euból 2011 kidolgozott tételsort, ha kell vkinek küldjetek emailt.

netusufloro # 2011.10.26. 07:34

MrsBeannek:
Ha a másik kalapomat teszem föl, akkor azt mondom, hogy éppen ez a jogi munka lényege, hogy nem szalagon jön ugyanaz az áru, amit dobozolni kell. Van egy jó általános képed a dolgokról és nem gondolod azt, hogy csípőből tudod a megoldást, hanem hogy megnézed az általános részt és a részletszabályokat is, mert mindkettő változhat azóta, mióta legutóbb nézted (ha egyáltalán emlékszik az ember a legutóbbira)

Én sok esetben keverem a kecskéket a fecskékkel. Nagy levegővel ecsetelem a fecskét, mint állatot, majd rátérek a 4 láb hasznosságára... na itt rákérdeznek, hogy a fecskéről beszélek-e? Ekkor rájövök, hogy jobban teszem, ha komótosan elismétlem, mit kérdeznek, és hogy ne találjam ki a kérdés felénél, miről szeretnének hallani...

Az eseted kapcsán pedig ha te magad keresel hozzá párhuzamokat vagy éppen kivételeket, akkor lehet, hogy meg is úszod, hogy másutt kotorásszanak TB ismereteid bugyraiban.Pl. ahogy írtad, hogy hiába baleset, baleseti táppénz arra az esetre jár...

Az első.... tudjuk, hogy mindig kicsit félelmetes és izgalmas... nekem ez lesz az utolsó pénteken.

MrsBean # 2011.10.26. 07:50

Hat most az orszag egyik legnagyobb tbs szaktekintelye oldotta meg a feladatom, amibol latom, hogy jo uton indulva rossz valaszt adtam. Ergo teljesen modositanom kell, amit leirtam:) fasza..mondjuk mostmar tudom es szepen le tudom vezetni a jo megoldast, csak kerdes, milyen sullyal esik az latba, hogy total elb*sztam az irasbelit...:/

netusufloro # 2011.10.26. 08:37

MrsBean:

Ez a legfontosabb, ráadásul a konkrét eset kapcsán jobban is érted az egyes fogalmakat, szabályokat...
Én is így jártam és hidd el, nemcsak ketten voltunk... Szerintem az a legrosszabb, ha valaki nem akarja beismerni, hogy hibázott vagy hogy hibázhat.....

Innen szép nyerni! Látják, hogy nem egy többek által kidolgozott megoldást írtál csak le gyöngybetűkkel...

netusufloro # 2011.10.26. 09:54

EU-t tanul valaki rajtam kívül?
A pilléreket próbálom tetten érni dokumentumokban, de nem találom őket, pedig nem lehet, hogy azoktól független dolog legyen. ALAP: Liszaboni Szerződés + Alapjogi Charta

1. pillér - maga a Liszaboni szerződés, benne Eu-ról szóló Maastrichiti és működésről szóló Római I. (eredetileg EGK-ről) + Polgári ügyekben együttműködés
  2. pillér közös KÜL- és BIZTONSÁGpolitika (EU szerződés V. címében benne van, EUmSZ V. részében Unió külső tevékenysége található)
  3. pillér Rendőrségi és igazságügyi együttműködés

Ki érti ezt?

Nekem annyi is elég lenne, hogy erről .... külön szerződés, megállapodás... vagy ezek olyan titkosak, hogy csak demokratikusan választott képviselőink vagy ugyancsak demokratikusan választott kormányunk által delegált legkiválóbb szakembereink dolgoznak ezen... vagy csak tagállamok közötti megfelelő szervek (egyre inkább összehangolt) együttműködését jelenti.... még lennének tippjeim... KI TUDJA?