Juramentum, nagy ötlet ez a HVG cikk! El tudnád küldeni a "fájlfeltöltős" e-mailre is? (freemail.hu, azonisító:jogiszaki, jelszó: vizsga3). Így többen hozzáférhetnénk az anyaghoz. Köszi szépen!
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Sziasztok!
C részből megyek hamarosan, és az lenne a kérdésem, hogy vkinek van EU-ból használható, hatályos rövidített anyaga ?
Ja, és iratmintája (ítélet, végzés, kereset) van vkinek?
Elég sürgős lenne, ha vki tud segíteni, megköszönöm!
Juramentum Szia!
Én is igényelnék egy szkennelt Tb-s Hvg-t, hátha könnyebb lesz tanulni.
Köszönöm
Csilli, gratula! Koszi a beszamolot es a biztatast is.
Kedves Danina!
Ne vessz el a lényegtelen apróságokban! Menni fog 3 hét alatt, amiket írtál!
Tényleg nagyon kedvesek, koncentrálj a lényegre!
Kitartás!
Sziasztok!
Múlt héten voltam írásbelin és szóbelin, gondoltam megosztom a tapasztalatokat.
Írásbeli: a közt. elnök Alaptörvény értelmezés (3. cikk (3)) miatt fordul az Alkotmánybírósághoz, mert olyan magas fokú a kormánnyal szembeni bizalmatlanság, hogy a jövőben szükséges lehet az Alaptörvény értelmezése. Mit mérlegel az AB és hogyan dönt.
A válasz az Abtv.-ben van: 1) jogosulttól származik-e az indítvány (igen) 2) fennáll - e konkrét alkotmányjogi probléma (nem) 3) állami szerv működésével összefüggő-e (igen) 4) jogbiztonságot veszélyezteti-e + az Alaptörvényből levezethetőnek kell lenni az értelmezésnek. A helyes válasz ezek alapján: az AB visszautasítja az indítványt.
Szóbeli: - AB hatáskörök - önkormányzat vagyona - Ket. jogorvoslati rendszere - uniós jogforrások - közvetlen hatály - közvetett hatály - táppénz - munkaidő keret - kismamának felmondás - közalkalmazotti jogviszony létrejötte (ezekre emlékszem:)
A Legfőbb Ügyészségen voltam, nagyon kedvesek voltak. A lényeg, hogy a lényeget tudd, de azt pontosan és szépen. EU-ból az ügyeket (itt) hál Istennek nem kérdezték.
Jó tanulást Mindenkinek!
Sziasztok!
Limelimetta, dr Oszi, Hantosi, dr. Ruszg-nek elvileg elküldtem.
dr. Adrienn, mi az email címed?
Szia Kedves Juramentum!
Ha tényleg nem okoz gondot Neked, én élnék a lehetőséggel a beszkennelt HVG-s TB-anyag kapcsán...
Előre is köszönöm!!! :)
adrienn.dr
Sziasztok!
A 38/2012. (XI.14.) AB határozat kivette a Ket. 94/B §. -ból (mindhárom bekezdésből) a "vagy önkormányzati rendelet" szöveget, megjelent nov. 14-én a közlönyben, nov. 15-től hatályos!
Juramentum, én nagyon megköszönném azt a TB-kiadványt!
Én úgy hallottam, hogy azért nézik a formai követelményeket is... de a tartalom a legfontosabb...
Sziasztok!
Tb-ből a kidolgozott -szerintem- elég elavult, törvényből tanulni meg sok, szóval ha vkinek kell az idei HVG TB-kiadvány, amiben benne van minden elég jól és érthetően (rokkantsági ellátások, e.biztosítási ellátások, thgyes, gyed stb., annak szívesen elküldöm, mert beszkenneltem.:)
Amúgy a tételekkel nem sokat pcsltek, nem nagyon daraboltak, mint pl. Ket-ből vagy munkából.
Sziasztok!
Én még nagyon új vagyok a fórumon. Egy ideje barátkozom a gondolattal, hogy nekivágok a szakvizsgának. Írásbelin gondolkodom és nekem a közigazgatási jog lenne a szimpatikus. Viszont vizsgatárgyként meg úgy van feltüntetve, hogy alkotmányjog és közigazgatási jog. Keresgéltem neten és mindenféle fórumokban, és elvétve azt íják, hogy meg kell jelölni, hogy melyik tárgyból szeretnénk írni és akkor csak abból lesz feladat. Mert alkotmányjogból nem szívesen írásbeliznék. Tudtok erről valamit? Mert általában csak a munkát és a tb-t írják, hogy lehet választani.
Egyébként van itt valaki, aki közig. jogból ment írásbelizni?
Danina! Én is épp az alkotmány elsajátításával szenvedek, számomra ez a rész a legkevésbé szimpatikus, rengeteg a jogszabály, és épp elég összeválogatni őket. Én a Trócsányi-Schanda féle könyvből tanulok, de némely résznél kevésnek érzem, így részben jogszabályokból készülök, főleg az Ötv-s tételeknél.
Egyébként a Trócsányi féle könyv is a még nem hatályos Nkt.-ról szóló törvényjavaslatra hivatkozik a népszavazás-népi kezdeményezéses tételnél, amit tudomásom szerint az Ogy. még nem fogadott el... nem is értem miért nem a hatályos szabályokat tartalmazza a könyv, na mindegy...
Kitartást a készüléshez!
Sziasztok!
Írásbelinél szerintetek mennyire nézik a formai követelményeket? Pl. fejléc, indokolás, rendelkező rész stb. Oda kell ezekre is figyelni vagy csak a végzésem/beadványom tartalmát nézik?
úú, bocsi, h ilyen hosszú lett :$
Sziasztok!
Szeretném megosztani veletek az első tanulással töltött hetem tapasztalatait. Eddig semmi nem úgy alakul, ahogyan elterveztem. Az egyetemi emlékeimre és az államvizsgám élményére hagyatkozva (igen, kb. ennyi közöm a van a jogterülethez...), a megszépült múltbeli emlékeim miatt rendesen "alábecsültem" a tárgyat.
Nagyon sok energiámat veszi el a joganyag összeválogatása (pedig elkészítettem előre a "csomagot") és a lényeg kihámozása. Dühömben/elkeseredésemben 1-2 jogszabály elég rendesen "átugrottam" és már most imádkozok folyamatosan, h legyen kegyes a bizottság hozzám és mentsen fel az alól, h soha többé ne is lássam ezt az egészet.
Talán holnap sikerül a végére érnem az alapjogi és szervezeti tételeknek, maradt szűk 3 hét az önkormányzatokra, a ket-re, az eu-ra, a tb-re és a munkára. innen szemlélve mission impossible. remélem onnan szemlélve másként alakul...
A Csink-féle könyv, "jegyzet", háááát........ van ahol tényleg segítség, van ahol (bosszantóan) egyáltalán semmi. nagyon minimál az egész, én kevésnek érzem a sikerhez.
a népszavazás, népi kezdeményezés témakörében az eljárási szabályokat a jelenleg még nem hatályos jogszabály szerint dolgozza fel. ne tudjátok meg, mekkora káromkodások közepette, majdnem egy napomba telt, mire feldolgoztam az anyagot (1 db tétel!!!). ezt az új jogszabályt amúgy elfogadta már az ogy? nekem nincs erőm utánanézni.
a hatályosítás egész jól sikerült, elismerem, h nagy meló lehetett, de maradtak elírások (ld. alkotmány - alaptörvény, társadalmi szervezet - egyesület, belügyminiszter vs állampolgársági ügyekért felelős min., külügyminiszter vs külpolitikáért felelős min.)
ezeket leszámítva persze jobb, mint a semmi, de csak egy támpont. azt gondolom, h nem éri meg az árát, a jogszabályokat a melóhelyen ingyen ki tudtam nyomtatni...
Sziasztok!
Ha valaki el tudná küldeni nekem a 23., 25., 27. KK-t - az adrienn.dr@hotmail.com címre -, nagyon megköszönném...
Adrienn
Valykaly, dr. Hajnal, köszönöm a segítséget.
Ötv-ből a régi kell, de vannak témák ( pl. ök-i vagyon asszem, de még nem tartok ott) amiből az új.:) Egyszerűen a hatályos állapotot kell kinyomtatni, s minden törvény végén ott van, hogy egyes szakaszok mikor lépnek hatályba, vagy kerülnek hatályon kívül.
Na, most nagyot mondtam.:)
Sziasztok!
Valahol baj van, DE nem nálam :-)! Azt nem tudom, hogy a nov.30-i vizsgámra melyik Ötv-t tanuljam. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül! Valaki tud abban segíteni, (olyan valaki, aki túl van rajta), hogy melyiket kérdezték a vizsgáztatók?!
Köszönöm
Jogiszaki.hu helyett könnyen elérhető e-mail fiók:
freemail.hu (korábban letöltött írásbeli és szóbeli anyagokkal)
azonosító: jogiszaki
jelszó: vizsga3
Telstar, igen, jol ertelmezed.
Neniko, budapesti vagy? A szabo ervin konyvtarbol ki tudod venni tobbek kozott a dialogos eut is.
Kati29, gyik-et a novissima szakvizsga oldalairol tudsz letolteni. Nem tudok linkelni, keress ra a neten.
Sziasztok!
Ez év 2012. májusában voltam először szakvizsgázni (és jövőre csinálnám a 3. utolsó vizsgámat). Ha jól értelmezem a szakvizsgával kapcsolatos módosításokat, akkor az én végső minősítésem még a régi (azaz az összeadós, írásbelit kétszeresen beleszámítandós /tehát összesen 11 érdemjegy/, egy bizonyos pontösszeget és nem átlagot elérő) számítási rendszer érvényes rám.
Kérlek erősítsetek meg, hogy jó az értelmezésem!!
Köszönöm!!
Esetleg vki nem tudja, hogy mi történt a jogiszaki oldalával? Esetleg hol lehet elréni az azon korábban megtalálható dokumentumokat?
Juramentum: a munkajog 29-es tételéhez én az Mt. 155.§ (4) bekezdését, valamint a 161.§ és 164.§-t vettem
Juramentum.Benne van az, csak minimális szabályokkal: Amunkabér védelme címszó alatt, a 161§. (nekem a 2012.12.31-ig hatályos Mt. van kinyomtatva, ebben találod ezen a helyen)Üdv!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02