szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Bogarka85 # 2012.10.16. 19:32

Sziasztok!

Új vagyok ezen a fórumon, szeretném a segítségeteket kérni: munkajogból szeretnék ( ez túlzás azt hiszem )/fogok írásbelizni. Valaki tudna abban segíteni, hogy munkajogból milyen jogesetek, kollégiumi állásfoglalások kellenek? Ti csak a törvényt tanuljátok/tanultátok?
Alk. jogból megvettem a Novissimás könyvet, szerintetek elég, ha csak azt tanulom? Először elkezdtem elolvasni az Abh-kat, de nagyon hosszúak, a törvények ugyanúgy. A könyv elég jól lerövidíti őket.
Euból valaki ismeri a Dialóg Campusos könyvet milyen?

Köszi!
Nagy kalappal a vizsgázóknak és kitartást mindenkinek!!!

dzsuzsanna # 2012.10.16. 17:29

Kedves papamaci!

Köszönöm, de sajnos a neheze csak most jön. Írásban mindig jobban remekeltem, nekem a szóbelivel voltak gondjaim.

Teljesen átérzem az írtakat, a ket-et, mintha nem is forgattam volna, az eu pedig esélytelen.

Nagyon fáradt vagyok, és az írásbeli is lefárasztott rendesen.

Holnaptól az esélytelenek nyugalmával átnézem a gyik-es kérdéseket és részemről ennyi, ennél többet már nem tudok belesajtolni a fejembe.

Kitartás menni fog! ;-)

papamaci # 2012.10.16. 10:04

Kedves dzsuzsanna!

Remélem, most már egy kicsit felszabadultabb vagy, mégiscsak túl vagy egy írásbelin. Ami mondjuk meg őszintén, egy lépés. Nem is kicsi!

Jómagam már kimerültem, elértem a teljesítőképességem határát...agyilag:-)

Két nappal a vizsga előtt nézem a tételsort, és rájövök, hogy mennyi mindent nem tudok. Hogy ez természetes-e, arról fogalmam sincs, lényeg, hogy csütörtökön kiderül az igazság.

Aki még szenved, azzal teljes mértékben együtt érzek, és csak azt mondom: "Per aspera, ad astra!"
Üdv!

dzsuzsanna # 2012.10.15. 17:44

Sziasztok!

Ma voltam írásbelizni.
Először is, nem mondták, hogy lehet választani munka és tb között, de két szín volt amiből le lehetett szűrni, hogy melyik melyik, az egyikből lényegesen több volt mint a másikból.
A következő volt a feladat:
Egy ruházati bolt középiskolai diákokat kíván foglalkoztatni a nyári szünetben. A bolt 10-22 óráig van nyitva. A diákokat a bolti eladótérben és a raktárban akarják foglalkoztatni.
Adjon jogi tanácsot a cégnek.

Fiatal munkavállalókra vonatkozó speciális rendelkezések, MT kötelezettségei a szerződéskötéssel kapcsolatban, írásbeli kötelezettsége. Biztonsági munkafeltételek biztosításánál itt még figyelembe kell venni a raktárban történő esetleges spciális munkavédelmi feladatokat. A fiatalkorú aláírhatja-e a szerződést, cselekvőképtelen MV-t felvehet-e, szerződés kötelező tartalmi elemei, határozott idejű szerződési szabályok stb.
Én ezekre tértem ki.

Nagy kalappal mindenkinek, különösen a héten vizsgázóknak!

Papamaci kitartás, gondolok rád csütörtökön! :)

fágica # 2012.10.15. 06:05

Sziasztok!

Chronowsky Nóra-Rózsás Eszter féle Alkotmányjog-közigazgatási jog I.-II. (2011)tankönyv érdekelne.Nincs valaki, aki szívesen megválna az ilyen könyveitől?

köszönöm

papamaci # 2012.10.11. 19:09

Köszönöm szépen Textilhal, önzetlen vagy! :-)

És köszönöm annak is, aki időközben szintén átküldte nekem az anyagokat! (dzsuzsanna, szerintem Te voltál! :-) Bocs, ha tévedtem....)

Textilhal # 2012.10.11. 15:30

...de persze csak egyszer.:-)

Papamaci, elküldtem mailen, amit kértél.

Papamaci, elküldtem mailen, amit kértél.

papamaci # 2012.10.11. 09:51

Hali!

Akinek rendelkezésre áll a KK 23, KK 27. számú állásfoglalás, annak megköszönném, ha megküldené e-mail-ben. (drtomika81@indamail.hu)

Láttam, újra indították a Jogiszaki-t, azonban a C) részből még nincs feltöltve semmi. :-)

Dzsuzsanna! Örülök, hogy sikerült mosolyt csalnom az arcodra pár napja, kíváncsi lennék, tart- e még? :-)

Eu-ból a Novissimás könyvet néztem át, ami ott a Szerződésekkel kapcsolatosan le van írva szerintem elég. Aki szerint nem az értesítsen, van még egy hetem megnézni, ha valami hiányzik és kimaradt volna.:-)

Üdv mindenkinek!

DDD. # 2012.10.10. 12:46

Papamaci, Berényi Miki:
TB, közszolgálatnál szigorúan tételsornál maradjatok, egy betűvel sem kell több! Még az is sok, ami abban benne van, nem kell olyan részletesen.
Én kijegyzeteltem anno, és az egész kb 50 oldal. Csak azt vágjátok ki, ami kell a tbből

nagyjok # 2012.10.10. 07:15

Kedves dzsuzsanna!
Az ismerősőm májusban volt és azt mondta akkor használható volt a novissimás kiadvány, aminek a végén szerepelnek a BH-k. Ezen felbuzdulva én olyan jogszabályokat nyomtattam amiben látszanak a BH-k. Remélem használhatom.

dzsuzsanna # 2012.10.10. 06:43

Fiúk!

Teljesen egyetértek!
De ha már itt tartunk szerintem a Ket-ből is hagytak ki pár lényeges részt, mint a jegyzőkönyv vagy a határidők ami szerintem azért az alaphoz tartozik. Egyetértek Papamaci a Tb- és az Eb szerintem is kész rémálom, nekem mindegyik tételem két A5- ös oldal és még így is szenvedek vele, ezért én is maradok szigorúan a tételsornál, hiszen ezért készült nem, hogy segítse a felkészülést. Úgy vagyok vele, hogy amit ezen felül kérdeznek az már 5-ért kérdezzék, nekem elég ha átmegyek! :)
A másik az eu, azt is eléggé megváltoztatták. Fiúk ti mennyire mélyedtetek el a Szerződésekben?

Nem vizsgázott mostanában senki?
Jővő héten írásbelizem munkából. Van valakinek valamilyen használható anyaga ezzel kapcsolatban?
Előre is bocs a kérdésért, de írásbelire bevihetem a Novissimás kék-fehér jogszabályokat?

Kitartás mindenkinek!

papamaci # 2012.10.09. 17:55

Szia Berényi Miki!

Ezek szerint nem vagyok egyedül, Neked is feltűnt eme szívet melengető apróság a tételsort illetően. :-)

Személy szerint tartom magamat a tételsorban foglaltakhoz márcsak azért is, mert ami kimaradt belőle, az maga a borzalom. Nem mintha a többi nem lenne az, mondjuk a Tb-t illetően, de aki már mondjuk ott kezdene el szőrözni - ami adott esetben nem lehet kizárt - az jobb, hogyha egészségügyben vizsgáztat. Szerintem tanulhatatlan. Úgy, ahogy van. A munka nagyon gáz, igaz én a törvényt nézem meg belőle meg az átmeneti rendelkezéseket, de olyan, mintha semmit sem sikerült volna felfogni belőle.

Jövő héten csütörtökön vizsgázom, be vagyok tojva rendesen. Elképzelni sem tudom, mi lesz, pedig a polgáron és a büntin túl vagyok. Ezt nem lehet megszokni.....

Egy kalappal mindenkinek! Ja és nem megőrülni! :-)

Berényi Miki # 2012.10.09. 09:48

Sziasztok!

A munka-tb tételsorban az Mt-n túl elég hézagos a tételsor, nem fedi le a Kjt, Kttv és TB-jogszabályok egészét. Ezek szerint ami kimarad azt nem is kérik számon? pl Kttv-ben az illetmény, besorolás... igazából még a törvény hatálya se szerepel a tételsorban de az abszurd lenne, hogy nem kell tudni.

Az "A" részre úgy tanultam, hogy a fontosabb jogszabályok A-tól Z-ig és nem érdekelt a tételsor, de itt nem ártana, ha kiesne pár nagyon "száraz" szabály...

Danina # 2012.10.06. 11:52

Sziasztok! hamarosan én is elkezdek készülni ebből a részből. visszaolvasgattam a fórumot, így nagyjából kezdek képbe kerülni, h miből érdemes tanulnom.
eu-t és az alkot a novissimából tervezem, a többit jogszabályból.

Dzsuzsanna, alkból az általad írtakra hagyatkoztam, majd ha levizsgáztál, akkor kíváncsi lennék a tapasztalatodra, h tényleg elég-e a novissimás újonnan megjelent könyv (csak az alaptörvénnyel szándékoznám kiegészíteni, de ennél többet nem akarok tanulni rá, főleg nem azt a temérdek kapcsolódó törvényt mind...).

nagyjok # 2012.10.04. 14:26

Sziasztok!
Tudnátok esetleg segíteni, hogy a KK 23. 25 és 27. sz. állásfoglalásokat hol lehet megtalálni? illetve ismertek az alapjogokról valami emészthető összefoglalót - nem tankönyv...
Köszönöm a segítséget.

dzsuzsanna # 2012.10.04. 08:50

Kedves papamaci!

:)... felvidítottál, köszönöm!

Bár sajnálom, hogy írásbelin nem lesz "ismerős" arc! :)
Én is a közigazgatásban tevékenykedem, és nekem is jobban megy az alkotmány és a közig, bár félek túl részletesen is. De nehéz ezt eldönteni, mert olvasva a hozzászólásokat teljesen lutri, van akitől végig kérdezik az egész tételsort, van akitől a munkájával kapcsolatos anyagot kérdezik nagyon részletesen. Van egy mindenes füzetem, és abban néhány GYIK-os kérdés minden témában, esténként ezzel próbálom fitten tartani az agysejtjeimet. NÉha jó lenne még pár hét felkészülés, néha meg azt kívánom bárcsak túl lennék már rajta.
Bár elkerüljük egymást, de ígérem szorítok majd neked!!!
Kitartás!

DDD. # 2012.10.03. 07:35

papamaci: az alapjogos régi könyvnél mindenképpen vedd hozzá az új alaptv szövegét, mert néhány apró változás azért van. pl. élet és emberi méltóságnál az alaptv-ben most benne van a méhmagzat. bnőmtől erre kérdeztek rá...
vagy javaslom, hogy nézd meg, mert két hete kijött alkotmányból az új novissimás könyv, és akkor az tuti jó alapjogokban is

papamaci # 2012.10.02. 16:40

Kedves dzsuzsanna!

Ha viccelődni szeretnék, azt mondanám: még így látatlanban is elmennék Veled vizsgázni! :-) De mivel ez itt nem az a topic, senkit sem akarok megsérteni és nem jópofizom.
Nekem a c) rész az utolsó vizsgarész, már nem írásbelizem. Elkerüljük egymást. Én a közigazgatásban tevékenykedem, valamivel könnyebben veszi be az agyam az alkotmányt és a köziget. Tény, hogy nem akarok a részletekben elveszni, épp elég az azon kívüli mennyiség.Furcsa érzéseim vannak, ami miatt valahogy nagyon tartok a c vizsgától. Én az Eu-t még valahogy meg tudtam emészteni, a Novissimás könyvből egész jól el lehet sajátítani. Alapjogokhoz a Dialogos könyvet használom. Igaz, még a régi alkotmányt hivatkozza, de az alapjogok lényegét tekintve nagyon lényegre törő. Államszervezethez Trócsányi-Schanda, szerintem elég.
Tb. jogszabály, közig Ket. A munkához törvény, de szerintem lesznek még rémálmaim.
Üdv mindenkinek!

fágica # 2012.10.02. 11:00

Sziasztok, megint érdeklődnék.Aki esetleg a héten írásbelizett, nem tudná megmondani pénteken hol fognak szóbeliztetni?Köszi

DDD. # 2012.10.02. 08:52

Mt-nél én csináltam kicsi jegyzetet azokból az anyagokból, amit kérdezhetnek... ha van már valamennyi vizsgatapasztalatod, akkor ezeket azért ki lehet szűrni. Persze a jegyzet nem helyettesíti a tv-t, de ha csinálsz ilyeneket, akkor úgyis olvasod közben az Mt-t és az összekötő szöveg megmarad. A felsorolások meg ki lesznek szedve.

dzsuzsanna # 2012.10.01. 20:21

Fágica!

... egy nagy kalappal! :) A vizsga sikerülni fog!!!

Papamaci!

Egyetértek veled, az Mt. nálam is betette a kisajtót, egyébként nem gondoltam volna, hogy ilyen fejfájást fog nekem okozni, most kezdtem el ismételni, és gyakorlatilag kezdem elölről. Én 19-én szóbelizem, akkor lehet, hogy írásbelin találkozunk? :)
Neked hogy megy a többi elsajátítása?

papamaci # 2012.10.01. 19:41

Fágica!

Detto ugyanazt érzem, mint Te, csak én munkajogból. Okt. 18-án megyek, a c lenne az utolsó rész és már nem bánnám, ha vége lenne. Szóval én a munkajogot nem bírom megfogni sehogy. Lehet, hogy agyilag már gyenge vagyok, vagy alapjaiban vagyok hozzá süket, mindenesetre engem is idegesít. Tudom, mit érzel, okos nem akarok lenni, mert itt már nem tud az lenni az ember. Reméljük, hogy nem keveredsz bele egy "halszálkázós" bizottságba, és nem kérdezik végig az összes felsorolást mondjuk a vh. felfüggesztésénél. Na jó, próbáltam viccelni.:-) Kitartás, még mindig jobb, ha azt érzed, nem tudsz semmit..... Nálam a munkajog fekete ló, az biztos. Tankönyv nélkül nem látom a rendszerét, de hát ezt dobta a gép. Gratula mindenkinek aki letudta, hajrá azoknak, akik még kénytelenek görnyedni az asztal felett.

JogiBear # 2012.10.01. 10:00

csumpika: a jogiszaki@freemail.hu-ra a vizsga3 jelszóval belépve az érkezett levelek között találsz egy 76 oldalas EU jegyzetet és egy jogeset-zanzát, ezek nagyon jók.
Ha nem szeretsz ilyesmikből tanulni, és inkább megvennéd a könyvet, én a Novissimásat ajánlom. Az való igaz, hogy a tételek kidolgozása még a régi számozás szerint megy, de tulajdonképpen most sincs kevesebb tétel, mert most bevontak egy tétel alá átlag 2-3-at a régiek közül. Szóval a Novis könyv (2011-es kiadás egyébként) nagyon jó, ahhoz már csak a jogeset-zanzát kell hozzánézni és garantált az 5-ös.