szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

nagyjok # 2012.10.01. 09:58

Sziasztok!
Én október végére jelentkeztem. Ez lesz az első vizsgám és sajnos nem nagyon van a közelemben olyan akitől naprakész információkra számíthatnék. Ezért kezdtem el olvasni a fórumot, mert itt sok hasznos infó van. Ha esetleg tudnátok írni az írásbeli vizsgáról (munkajog), hogy milyen feladatra kell számítani beadványt, vagy ítéletet kell írni általában? A jogszabályokat mennyire nézik át amit beviszel? lehet benne jelölés vagy jegyzet?
Hol lehet hasznos anyagokat gyűjteni esetleg a neten? láttam, hogy van egy email cím...
köszönöm az infókat, tapasztalatokat.

csumpika # 2012.10.01. 09:24

Sziasztok!

Ma én is úgy döntöttem, hogy belekezdek. Tudna valaki esetleg tippet adni, hol találok használható EU-s jegyzetet, illetve ha rendelkezik olyannal, elküldené nekem? lugosib@gmail.com
Köszi a segítséget!

dzsuzsanna # 2012.09.30. 07:09

Kedves Fágica!

Tettem fel a jogiszaki@freemailre pár vázlatot, de ha nem férsz hozzá add meg az email címed és átküldöm.

Kitartás!

Üdv: Zsuzsi

JogiBear # 2012.09.30. 06:51

fágica: Tőlem a hatósági szerződést kérdezték... :P Azt javaslom, hogy a jogorvoslatokat nézd meg alaposan (az Alkotmánybíróságosat is), illetve az ilyen klasszikus felsorolásokat (érdemi vizsgálat nélküli elutasítás, felfüggesztés, stb.) Sok sikert!

katah # 2012.09.28. 19:00

Ket.-ről átlátható anyag:
Alk. és Közig. jog 2. Dialóg Campus (könyvtári példány...)
Hiányos, de jól tanulható: közigazgatási szakvizsga tananyag:
http://www.nki.gov.hu/…a/tananyagok

Más. Korábban kiderült, hogy kérdezték a járási hivatalok létrehozásának elveit, erről a 1299/2011. (IX. 1.) Korm. határozat rendelkezik.
http://www.jaras.info.hu/…yhatarozatok

Talán a járások ugyanúgy előkerülhetnek, mint az önkormányzatok és az Mt. 2013.01.01-től, vagy a korábbi választási rendszer és az OGY jelenlegi összetétele.

fágica # 2012.09.28. 18:12

Sziasztok, végső kétségbeesésben-ugyanis jövő héten vizsgázom-szeretném a tanácsotokat kérni.Elvileg ismétlem a tanultakat, de rájöttem a Ket egyáltalán nem ragadt meg. Lehet, hogy velem van a baj, de csak törvényszövegből képtelen vagyok tanulni.Nincs véletlenül egy rövid, jól tanulható jegyzetetek? Vagy nem tudjátok melyik tételek a kedvencek vizsgán?
Köszi a segítséget.

koge1 # 2012.09.28. 16:45

sziasztok
szereintettek EU-s részt mennyi idő alatt leet megtanulni?ELég beleőle a dialógusos könyv?

dzsuzsanna # 2012.09.28. 16:14

Sziasztok!

Az új Novissima alkotmányjogi jegyzetből tanulok és ajánlom mindenkinek! Többször olvastam itt a fórumon, hogy nagyon rámennek az AB hat-ra. Az alapjogos tételek nagyon jól kidolgozottak, és a nehezebb részek is érthetőek, a bírósági szervezetrendszer, az AB, az ügyészes tétel nagyon jó, kiemeli a lényeges változásokat, szóval érdemes megvenni.

... minket már nem érint, de megtudtam, hogy új munkajogi jegyzet csak jövőre lesz, nyilván megvárják a január 1-i változásokat is. :)

Jó felkészülést mindenkinek és gratulációm a héten sikeresen vizsgázóknak!!! :)

Zsuzsi

JogiBear # 2012.09.28. 07:29

Nah, közben utánajártam a dolognak, módosult az 5/1991-es, és abban van ez a kiváló 30 napos határidő. Viszont cserébe - amennyire láttam - van rá talán remény, hogy nem azt a mezítlábas A4-es papírt kapjuk az egyébként nem kevés befektetett energiáért cserébe, hanem valami mutatósabb bizonyítványt.

JogiBear # 2012.09.28. 05:32

Tegnap voltam a Kúrián, mindhárom tárgyból 5-öst kaptam, nagyon rendesek voltak. Ami kicsit rosszul esett, de nem csak nekem, hogy átlag 40-45 perc volt egy vizsga... Ezt tudtam volna mellőzni... Viszont így készen vagyok, kereken 4,50 átlaggal, ami előzetes várakozásaimat (csak görbüljön) messze felülmúlta.

--
  • FONTOS!

Hallottatok valamit arról, hogy valami változás van a vizsgabizonyítványokkal kapcsolatosan? Ugyanis mostmár senki nem kapja meg a helyszínen (én sem kaptam), hanem állítólag a bölcs minisztérium küldi ki postacímre. Na most ez az, amit én nagyon szeretnék megsürgetni, mert a cég ahol dolgozom, már epedve várja, hogy teljes értékű jogtanácsosként számíthasson rám, és az az állítólag 30 nap amit mondogattak, ilyen megvilágításban elég soknak tűnik...

DDD. # 2012.09.27. 21:27

TB-nél nézd meg, hogy pontosan mi kell, mert a jogszabály nagy része nem kell... csak tényleg a lényegi felsorolások... én A/8-as méretben csinálok jegyzeteket (saját hülye módszer) :-) így kb 5 oldalra ráfér az összes anyag, ami TBből kellhet.

Berényi Miki # 2012.09.27. 12:18

Azt hiszem a teljes munka-tb jogszabályból megy majd, valamint alk-közigből a közig és az alkotmány önkormányzatokra vonatkozó része is. Az alkotmány többi részére beszerzem a könyvet - köszi a tippet! - az EU-t pedig majd most szedem össze, meglátjuk!

DDD. # 2012.09.27. 11:44

Sajnálom azokat, akik nem jó bizottságot kaptak és többszörösen gratulálok, hogy így is sikerült.
Én jutalomnak gondoltam ezt a bizottságot, mert az első kettőről nem voltam túl jó véleménnyel.

Miki:

1. van olyan, amiből semmilyen segédanyagot nem érdemes venni, mert a jsz kell részletesen és kész.
ilyen az Mt, a Ket, az Ötv. itt nagyon kevés a kiegészítő anyag, azokat hozzá lehet keresni egy pers alatt (azt hiszem kb 5 KK van, és az vagy 10 MK, nem vészes, egy-egy mondatban a tv-be is befér)
2. Én TB-ből csináltam jegyzetet a tvek alapján, mert ott nem kell minden. Tételek szerint kijegyzeteltem, és azt tanultam.
3. Alkotmányból alapjogokat régi jegyzetből tanultam és hozzánéztem az új Alaptv-t. Ez elég macerás volt. A szervekből kaptam egy jó jegyzetet, de az 2012. januári, viszont tök jól benne volt, hogy az új Alaptv miket változtatott az Alkhoz képest. De szerintem ez az egész felesleges, mert a Novissimából most jött ki az új alk könyv, azt tuti lefedi ezt a részt és biztosan hatályos. A Csink könyvről egyébként is jókat hallottam.
4. EUból és megvettem a könyvet, de kaptam netes jegyzeteket is... hát, ebből nem érzem úgy, hogy sikerült az optimumot megtalálnom. A könyv az biztos, hogy túl részletes és ilyesztően hosszú is. Inkább keress neteset szerintem. Illetőleg akkor jó a könyv, ha a jegyzetből valami teljesen érthetetlen - sajnos van ilyen.

Remélem tudtam segíteni. Ha van még kérdésed írhatsz mailt is nyugodtan.

gépszabadság # 2012.09.27. 10:59

Egyetértek Veled Lattila, a jogszabály is azt mondja, hogy "A jogi szakvizsga célja, hogy a jelölt - a joggyakorlati idő eltelte után - számot adjon gyakorlati szaktudásáról és
jogalkalmazási készségéről." Ehhez képest közigből úgy érzetem magam, mintha egy KET szigorlaton lennék... De végül is mindegy, sikerült...

Berényi Miki # 2012.09.27. 08:48

Sziasztok!

Ki hogy tanulta, illetve szedte össze az alkotmányjog anyagot? Elég macerásnak, nehezen átláthatónak és soknak tűnik, ha egyrészt összeszedek minden jogszabályt és ABH-t a külön tételekhez - tudom nem tételek szerint kérdeznek de ugye az anyagot mégis át kell venni -, illetve a tételsor végén megjelölt jogszabályokhoz, ABH-khoz.

Esetleg valamelyik Novissima könyv jól átadja - hatályosan - a tételeknél felsorolt anyagot?

Lattila # 2012.09.27. 08:37

Sziasztok!

Én is a KIM-ben voltam.

Jó Bizottságot kaptunk DDD.-vel és dr. KTK-val, nagyon rendesek, segítőkészek voltak.

Kérdések:
Munkajog: Munkszerződés kötelező tartalmi elemei, Munkavállaló kártérítési felelőssége a sima és a megőrzési, TB-ből a visszafizetési kötelezettség
Alkotmány: Alapjogok korlátozása, Ombudsman, Szakhatóság, Újrafelvételi eljárás, Önkormányzat bevételei
Eu: Eui Tanács, Tőke szabad áramlása, Letelepedési szabadság vállalkozások esetében jogesetekkel.

végül 4-5-5 lett, jó hangulatú vizsga volt.

A másik bizottságról sajnos nem hallottam ilyen jókat, azt nem értem, hogy elméletileg azért van a szakvizsga, hogy beszámoljunk arról képesek vagyunk-e önállóan használni a jogot a gyakorlatban, és nem azért, hogy egy újabb diplomát szerezzünk, így Ket-ből és az Önkrományzatokból!!!, hogy lehet elméleti kérdéséket feltenni, azt mégis melyik jogszabályból lehet kiolvasni??? Azt meg, hogy parasztul viselkednek vizsga alatt kiejezetten felháborító.

Zsófika84 # 2012.09.27. 08:30

Szia Dzsuzsanna!

Az e-mail címem: irodajusticia@gmail.com. Ha bármi használható jegyzeted van, várom! :)

Köszi a segítséget.

További jó készülést!

Zsofika84

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2012.09.26. 19:43

Sziasztok!

Csatlakozom az előttem szólóhoz :) Ugyanaz a bizottság a KIM-ben (én 4. voltam a 6ból és magamig tudom, hogy mindenkinek jó eredményekkel meg is lett). Tényleg egy nagyon rendes bizottság volt (nekem gyakorlatilag az eddigi legjobb, a sors biztosan a végére tartogatta őket jutalmul)

Kérdések: jellemzően mindhárman beszélgetősek voltak 25-50 perces vizsgákkal per fő.
Munka: munkaviszony létrejötte, munkakör, rendes szabadság (Mt. és Kt, Ka), szolgálati idő (mi az és hogyan bizonyítja az ember), azonnali felmondás okai, csoportos létszámcsökkentés oka, (mit vizsgálhat ezeknél a bíróság) - ennyire emlékszem
Közig-Alk: élet és emberi méltóság ABh-i (kiemelve a passzív eutanáziát és a halálbüntetés), gyülekezési jog (mikor korlátozható, hogyan), AB döntéshozatala, Ketből igazolási kérelem, hiánypótlás, eljárás indítás
Ötv: önkormányzati társulások, önkormányzati választott tisztviselők
EU: előzetes döntéshozatal (választott bíróság kérheti e), áruforgalom szabadsága (vámunió, Cassis-formula, közrendi klauzula, nemzeti elbánás elve illetve kölcsönösség) illetve ennek kapcsán rövid aktualitásként a csehek szeszpancsolása (bár ennek kapcsán az elnök megjegyezte, hogy nem baj ha nem tudom, mert nyilván tanultam és nem tv-t néztem :)...)

Sok sikert minden további versenyzőnek!!!

gépszabadság # 2012.09.26. 19:16

Kedves Fórumozók!
Megosztom tapasztalataimat:

1. munka írásbeli: a jogeset az azonnali hatályú felmondást járta körbe, a munkavállalót keresőképtelensége alatt azonnali hatállyal kivágták, mert egy érvényben lévő igazgatói utasítás alapján nem jelentette be 2 napon belül a távollétét. Mvállaló keresetet nyújtott be, ítéletet kellett hozni.
  2. szóbeli: helyszín: Kossuth tér 4. KIM. Bizottság: 2 férfi egy hölgy.

Kérdések:

1. Munka: átbeszéltük azt írásbelit, majd jognyilatkozatok, arról minden. TB: kik a biztosítottak? A szövetkezeti tagsági viszony mikor teremt biztosítási jogviszonyt, jár e társadalombiztosítás az álláskeresési támogatásban részesülőknek? A kérdező hölgy rendes volt.
  2. Alkotmány és közig.: abortusz, arról minden (jogszabály + AB határozatok), KET hatálya(i), fellebbezés, mikor gyakorol hatósági hatáskört a köztestület, polgármester jogállása és egy érdekes kérdés, mik a szervező elvei a járási hivatalok létrehozásának (!!!!!, nem vicc) én itt csak pislogtam mint hal a szatyorban. Nos a kérdező (egyben a bizottság elnöke) nem volt túl segítőkész és nem volt gyakorlatias, abszolút dogmatikusan közelített minden kérdéshez és a szó szerinti jogszabályszöveghez ragaszkodott, nem volt elég ha valahol csak körülírtam a lényeget (ez volt az a pontja a vizsgának, ahol azt gondoltam, hogy kivágnak)...
  3. EU: kérdező fiatalabb Úr, rendes volt, kérdések:

EU jogforrásai, EU külkapcsolatai, az Európai Közösség külkapcsolatai hogyan alakultak korábban, Ombudsman. Ennyi volt, alapvetően rendesek (én azt gondoltam közigből leverem a lécet és mégsem), eredmény
alkotmány és közig 3,
munka és tb 4, EU 5. Hihetetlen. Mindenkinek jó tanulást és kitartást!

DDD. # 2012.09.26. 14:43

Sziasztok!!

Ma voltam, és egy nagyon kedves és pozitív bizottságnál sikeres vizsgát tettem. Azok kedvéért, akik a helyszínből próbálnak következtetni: KIM, de munkát egy nyugalmazott bírónő kérdezte, eut egy ügyvéd, alkot pedig egy ügyésznő.
Kérdeztél mivel foglalkozom és kapcsolódó dolgokat kérdeztek. Egyébként munka nagyon alap dolgokat kérdezett, de azokat nagyon ponotsan. A másik kettő inkább beszélgetősebb volt.

Kérdések:

1. munkaviszony keletkezése, msz tartalmi elemei, érvénytelenség jogkövetkezményei, eljárás, munkaviszony megszünésének esetei (utóbbit csak felsorolni)
tb biztosítottak kicsodák (ide vmi definíció kellett és 3 példa), tb fedezete (felsorolás, én tudtam a %-okat is, de az nem kellett)
közszolgálatból gyakorlatilag csak azt kérdezte, melyik tv hatálya alatt állnak (korm tisztviselő, kt, ka)
2. alk: emberi élet és méltóság, végig, sok-sok abh-val, melyikben mit mondott ki az AB, abortusz, eutanázia; ötv: ki a jegyző, mit csinál, mindent róla; közig: eljárási határidők; szervek közül az ÁSZ (itt elmondtam, h a ktsgvetés ellenőrzése most került ki, illetve nagyjából belőttem a közjogi pozícióját és ennyi elég is volt)
3. elsődleges jogforrások, ezen belül az általános jogelvek bővebben, hogy lehet rájuk hivatkozi, van-e precedensjog, hol vannak ezek a jogelvek; mondjak pár ilyen jogelvet példának; aztán a polgári iü együttműködés, a vh együttműködésre lett volna kiváncsi részletesebben, de sajnos ebben nem mélyedtem el eléggé; mi van, ha olasz adósom tartozásáról magyar bíróság már végrehajtható határozatot adott ki, hová megyek vele, ha az adós Olaszországban van (olasz bíróságnál benyújtani); diszkrimináció tilalma, mi van, ha nem vesznek fel francia miniszternek, mert magyar vagyok (nem tilalom, mert állami alk), titkárnőnek felvehetnek? (igen - itt arra volt kiváncsi, hogy a közhatalom gyakorlása tesz különbséget közöttük).

Hát ennyire emlékszem. Végigmentek a tételsoron elég alaposan, de ez szerintem nagyon jó, mert tényleg azt keresték, hogy mit tudsz.
Az eredmény 544, szóval nagyon örülök.

Várom a többiek beszámolóját, mert én hamar eljöttem, de csak a mi csoportunkban hatan voltunk.

Jó tanulást a többieknek!

Marcs # 2012.09.26. 11:44

Sziasztok!
Én is most csatlakozom a szakvizsgázók klubjához. Október végén kezdek egy munkajog írásbelivel. Munkajogból én is a törvény+kommentár+HVG különszámot terveztem tanulni, de nem tudom, az írásbelire mi kellene még... Valakinek van ötlete, hogy mik azok a BH-k amiket érdemes átnézni?
TB-ből még korábban találtam egy összefoglaló anyagot, ami elég jónak tűnik, bár még nem volt időm a hatályosságáról meggyőződni. Mindenesetre ha kéri valaki, szívesen átküldöm.

dzsuzsanna # 2012.09.26. 11:09

Kedves Zsófika84!

Igen közigból csak a jogszabályokból készülök, az alkotmány jegyzet a 27. tételig fedi le az anyagot, az önkormányzati és ket-es részt én inkább a törvényből tanulom, bár van korábbi szakvizsga könyvem, de azt a jsz-változások miatt legfeljebb csak hozzá olvasom.

Használható jegyzetem még nincs.

Adj meg e-mail címet, és ha van valami használható átküldöm.

Üdv: Zsuzsi

Zsófika84 # 2012.09.26. 08:37

Kedves Dzsuzsanna!

Köszi a segítséget! Közigből is könyvből készülsz? Vagy ott elegendő a törvény?

Esetleg van valamelyik részből jó jegyzet?

Üdv

dzsuzsanna # 2012.09.26. 06:13

Zsófika84:

Én megvettem az alkotmányjog jegyzet, egyrészt azért, mert nincs időm a töménytelen AB hat-ból és jogszabályból összeollózni az anyagot.

Szerintem használható, bár egyes tételeknél csak beszúrták a jogszabály szövegét kerettel, ilyen pl. az EP-i választási tétel. De az egyes jogokról szóló tételek jól kidolgozottak, és tanulhatók.

További jó felkészülést!

Zsuzsi

jegesmedve81 # 2012.09.25. 14:53

DDD:
Igen, benne van, még egyszer megnéztem.
Hát, én sem állok túl rózsásan, nekem az EU jogesetek jelentik a legnagyobb problémát, meg maga az EU jog számomra emészthetetlen. Alkotmányból meg az alapjogok elég homályosak. De mindenképpen elmegyek, mert már ha csak 2 sikerülne és 1-ből kellene pótvizsgázni, akkor is beljebb lennék:)
Szerintem akkor holnap személyesen is találkozunk:)