A diplomában tényleg nem tűntethetik fel, viszont ha le kell adni az indexfénymásolatot abban elég konkrétan benne van.
levelező jogász képzés
Sziasztok!
Örülök a topicnak.
Itt mindenki (levelezős és nappalis, hallgató vagy már lediplomázott jogász) ütköztetheti a véleményét.
Szerintem sokan aszerint helyezkednek el egy állásponton, hogy ők hová tartoznak. (levelező vagy nappali).
Én levelezős vagyok. Azt látom, érzékelem, hogy nekem munka mellett nehéz időt szánnom a jog tanulására, feldolgozására, megtanulására(!), de ezt szeretem, ez érdekel és erre szakítok időt, bár néha úgy érzem, megszakadok. Egy nappalis hallgató életvitelét tekintve, összehasonlítva velem, neki nem az idő a legnagyobb érték, mert rám tekintve azt mondja, hogy ja, én meg pénzt keresehetek, örüljek neki. (megint a nézetek)
Röviden: szerintem aki nem a kozmetikából fut a jogi egyetemre, hanem a joghoz kapcsolódóan dolgozik már most is, ő sok sok tapasztalatot gyűjt. És ez előny lesz azzal a nappalissal szemben, aki bár megértette Austin filozófiáját, a totalitarizmus tanulságait, de még csak egy egyoldalas szerződést látott és magától egy megbízási szerződést se tud megírni, mert kell hozzá a cd jogtár.
Összegezve pedig, felesleges a különbségtétel a mai oktatást tekintve, (utalnék arra, amit a bekerülésről írtak) mert a diploma egy papír és idézve Legislator szavait: „egy dolog számít: mit tud az illető, és punktum. És ez nem tagozat-, vagy diplomaátlagfüggő.”
Köszönöm.
Üdv, Ayber
Úgy megijesztettem mindenkit, hogy most már nem is mernek hozzászólni:-P
Tök mindegy én jártam járok mind a kettőre.Nincs külömbség.Jobb a levelező ha tudsz mellette a szakmában dolgozni.Nappalin csak egy álomvilágban élsz h mi lesz ha kijössz és akor ott a nagy :SEMMI ha nincs tapasztalatod vagy gyakorlatod.Uccsó éves vagyok igy kijöttem levelezőre és egy ügyvédi irodánál vagyok.Öszintén:Jobban jártam.
Mások pedig azért járnak jogra - második vagy sokadik? - diplomájuk megszerzése reményében, mert amit már megszereztek (szintén nem kis erőfeszítéssel), 3-4 év alatt majdhogynem 0-ra amortizálódott...
„emiatt próbál az ember a jogi diplomájával legalább 30 évesen valami jog/szakmaközeli állást levadászni”
Ezért nem ártana, ha egy kicsit kevesebb lenne a vadász, és egy kicsit több a fóka... (vagy legalább az egyik)
Sziasztok!
Nagyon jónak tartom az oldalt,ma regisztráltam is rá.Lenne azonnal is hozzátok egy pár kérdésem.:-)
Tudnátok segíteni abban,hogy hol van Magyarországon levelezős jogász képzés ,ahol nem mint másoddiplomás tudnék jogi diplomát szerezni?Érettségim van.
Miért ne lenne így? :D
Negyedévesen amúgy meg már felesleges ezen siránkozni, hozd ki magadból a tőled telhető maximumot, ez rajtad áll, nem másokon, és akkor sikeres lehetsz; ha másokat szidsz, akkor pedig csak elmegy arra az időd és az energiád, és nem jutsz sehová.
Na az előző hozzászólásom kissé elcsúszott, szóval marhára nem ide tartozik. Elnézést kérek. :D
dorkateo,
ajánlom figyelmedbe a www.felvi.hu oldal nézegetését. Szerintem az országban kb. 8 jogi karon van levelező képzés, úgyhogy választék az van. A kérdés inkább az, hogy minek elkezdeni, ha nem muszáj? :D
Köszi a gyors válaszod!
Muszáj nincs,csak magamnak szeretném.Önszorgalom,no meg a tapasztalat.Hosszú ideig pereskedtem és megtapasztaltam az ilyen-olyan jogi képviselők ötletgazdagságát...Volt egy pár perem,ahol a tárgyalás menete közben kellett felállítanom az ügyvédet és magamat védenem.Aztán majdnem 9 év után megnyertem...Hurrá!
Kedves Darby Shaw!
Magam az ELTE-n oktatok vagy 25 éve, elsősorban nappalisokat, ritkán estiseket vagy levelezősöket. (A katedra túloldaláról is van személyes tapasztalatom, a jogot nappalin, a pszichológiát 6 éves estin végeztem.) Szóval: biztosan van benne igazság, amit ír, hogy az estisek és levelezősök jövedelemforrás az egyetemeknek. De szeretném hinni, hogy a kollégák nem fejőstehénnek nézik a nem-nappalisokat, miként magam sem ekként tekintek rájuk. Sőt, részint személyes tapasztalatból is megbecsülöm őket, ha valaki, hát én tudom, mit jelent évek hosszú során át reggel 7-kor elmenni otthonról, és este 8-ra érni haza. Viszont kétségtelen tény az is, hogy fele-negyede annyi idő alatt nem lehet ugyanannyit megtanítani valakinek, mint egy nappalisnak, és sajnos szomorú, de az is igaz, hogy a tanulás a fiatalok sportja. Az ember 30-35 felett már képtelen ugyanazt a teljesítményt nyújtani, mint fiatalon. Hiába voltam annak idején (nép)köztársasági ösztöndíjas, 40 évesen az európai uniós szakjogászin ott reszkettem egy kis kettesért a ZH-k után. :-) Államvizsgán (mai nevén: záróvizsga) gyakran találkozom estisekkel és levelezősökkel, és magam is látom, hogy általában gyengébben képzettek a napplisokhoz képest. (Ez az értékelésüknél azért szempont, arányában nem buknak többen közülük!) Csak azzal tudom vigasztalni, hogy aztán a pályán már idővel kiegyenlítődnek a különbségek, ott már mindenki napi 8-10 órát dolgozik! :-) Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
"szeretném hinni, hogy a kollégák nem fejőstehénnek nézik a nem-nappalisokat,"
Ha a kollégák alatt az egyetem illetékeseit, és a TO-t érti, akkor azt kell mondanom, hogy DE, annak nézik.
Klasszikus példáim:
A TO a több száz fős levelezős évfolyamnak rendszeresen 1 (egy) példányban másolta le a tételsorokat, egyéb anyagokat, azzal, hogy a sokszorosítást oldjuk meg magunk. Amikor megkérdeztük, hogy esetleg nem tellene-e legalább 20 példány abból az évfolyam által félévenként beperkált több tízmilliós önköltségből, az volt a válasz, hogy a levelezősökre az egyetem 10 Ft-ot sem kell fölöslegesen, meg egyébként is, a mi önköltségünk zömében a nappalisokra megy.
Az pedig meg már a vicc kategóriájába ment, amikor egy tárgyból előírták, hogy vizsgaanyag X.Y. könyve, aztán a vizsgán egy szót sem kérdeztek belőle. (Már legalábbis a többi vizsgáztató, X.Y. meg nemigen vizsgáztatott.) Aztán a tanszéki titkárnő "megsúgta" egyik társunknak, hogy X.Y. könyvéből hosszabb ideje porosodott több száz példány a raktárban (valóban onnan hordták fel a tanszéki titkárságra, amikor meg akartuk venni, szép eredeti originál 20-as kötegekben, úgy hogy lehetett a pletykában valami),
a levelezősöknek meg úgyis van rá pénzük megvenni....
Kedves Egyjogász!
Sajnálom, hogy ezek voltak a tapasztalataid, és szomorúan el kell ismernem, hogy ezek csakugyan disznóságok! Meg sem próbálnám védeni a mundér becsületét, még ha magam nem is alkalmazok ilyen módszereket!
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Nem azért, mintha védeném a mundér becsületét, de én is levelezős vagyok és a kollokviumok rendszerint a nappalisokkal egyben zajlanak le, a folyosón és bent a vizsgáztató-helyiségben sem lehet tudni általában egymásról (ha nem beszélünk), hogy ki levelezős és ki nappalis, feltéve, ha a vizsgáztatók sem néznek bele előzetesen az indexbe. Nem szoktak.
Az a heti 1, esetleg 2 alkalom (mondjuk gyakorlatokkal együtt) valóban kevés arra, hogy úgymond megtanítsák nekünk az anyagot, de arra mindenképpen jó, hogy a tankönyvekből való tanulásban utat mutasson. Bár szerintem én vagyok az egyedüli "balek", aki minden tankönyvet beszerzett, de nem bántam meg, mert biztonságot ad, és legtöbbször ezekből tanulok, nem az összegányolt ilyen-olyan kidolgozottakból. Meg egyébként is, szerintem egy jogásznak nem árt, ha van otthon egy kis saját könyvtára.
Nálunk volt egy mondás: a levelezősök sokkal okosabbak, mint a nappalisok, hiszen nekik egy nap is elég arra, amire a nappalisoknak öt... :)
No, de félre a tréfát, követelmény szempontjából nincs különbség nappalis és levelezős között (legalábbis én nem tapasztaltam). Ritka kivételtől eltekintve, a vizsgáztatókat sem érdekli.
Csipke
Nils,
Aki nem a tankönyvekből készül, annak exponenciálisan csökken az esélye arra, hogy valaha is érteni fogja a jogot.
Sunshine after the rain.
A saját könyvtár egy jogásznak pedig kötelező. (Egyébként nagy pénz és nagy munka jó könyvtárat összeszedni, én sokat tettem az ügyben).
Sunshine after the rain.
Sajnos nekem még nem túl nagy a könyvtáram, de kellemes szabadidős tevékenységeim közé tartozik az antikváriumozás. Ha lenne rá lehetőségem, semmi pénzt nem sajnálnék a könyvekért. Eleve úgy vagyok ezzel, hogy egy tulajdonomba került könyvön soha nem adnék túl. A könyv szerintem egy örök érték.
Én gyűjtő vagyok (abszolút megértem tehát a könyvekhez való viszonyulásodat, bár ez ritkaság ma), bár mostanában egyre kevesebb a pénzem, s egyre kevesebb gyűjtőkörbe tartozó dolog hiányzik a könyvtáramból. Pár könyvészetileg ismeretlen jogi nyomtatványt is felismertem már, és nem átallottam publikálni is a dolgokat. Antikváriumba csak nosztalgiából járok, néha veszek is valamit, de egyre gyakrabban a világháló segélyével teszem ezt. Túl sok helyen szemtelen a személyzet, és engem idegesít a hozzá nem értő okoskodásuk, pöffeszkedésük. A könyvészethez semennyi idő sem elég, mindig lesz új, meglepő dolog még egy nagyon kis szakterületen is.
Sunshine after the rain.
előrebocsátom, hogy nagyon szeretek olvasni, és ma is lemegy két-háromnaponta egy szabadonválasztott irodalmi mű (nem szakkönyv) de egyre kevésbé engedhetem meg magamnak, hogy a könyvespolcra porosodni felküldjek pármillió forintot.
Úgyhogy amit lehet, elolvasok digitális formában a pda-mon. Ráadásul az mindig nálam van, szóval akármikor várok valamire, elő tudom venni. Rá lehet nyomni annyi könyvet, amennyit nem szégyellek, szóval inkább ez mint a papír. Tudom-tudom. Nem olyan, nem az igazi, már a szaga sem, meg a tapintása sem.
Picit olyan érzésem van, mint amikor megette a bakelitot az mp3....
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Kedves Legislator,
egyet kell értenem wasp-pal: nekem is kb. 100 könyvem van pdf formátumban a laptopomon...
de az is igaz, hogy ezek nem szakkönyvek!:)
szakkönyvből én is jobban szeretem a kézi hajtányosat, bár tény, hogy a pdf formátum megkönnyítené a keresgélést, amikor csak úgy hirtelen felindulásból felcsapom, mert nem jut eszembe valami...és ilyen egyre többször fordul elő:)))
Kacsa11
Kedves Mindenki!
Még Kacsa előtt írtam ide egy választ, de elszállt. Nekem is vannak ilyen pdf könyveim (sok régi, megszerezhetetlen magyar kötet, de pár külföldi dolog Kínáról és a Linkin Parkról is, még akadnak külföldi szakkönyveim is az OECD-től:-). Ez utóbbiak száma mintegy 40. A kézi hajtányosak:DDD száma kb. 3000 kötet. (Egyébként a vasúti kézihajtány hajtása az egyik legjobb izomfejlesztő tevékenység).
Sunshine after the rain.
igen, és kiszámíthatóbb mint a MÁV (ami előreláthatóan PÁR évtizedet KÉSIK)
Leg,
most olvastam, hogy gyűjtő vagy.
Régebbi térkép érdekelne?
Már korábban is írtam, hogy az vagyok. Mit ábrázol, mennyire régi, milyen állapotban van, keretezve van-e? Bár ezekről inkább mailben:-).
Sunshine after the rain.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02