Pályaválasztás


Majordomus # 2023.06.06. 19:34

birósági fogalmazó szerintem.

drbjozsef # 2023.06.06. 09:29

És, így fél év után, mi lett a döntés?

milanista # 2023.06.06. 09:13

Én agyban és fejben szoktam gondolkodni, remélem így hogy megtettétek ezt a megállapítást, miszerint ott érdemes, nektek is sikerül majd ezután :)

Majordomus # 2022.12.18. 22:28

Agyban...

gerbera317 # 2022.12.18. 09:17

miben éri meg gondolkodni?
Én fejben gondolkodnék.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.12.18. 08:15

Csakhogy az nem a fizetésen múlik. (És nem is az ügyvéden.)

Majordomus # 2022.12.17. 20:50

büntetőjog
Pénzes ügyfelek sokat fizetnek hogy megússzák a "börit".

Kovács_Béla_Sándor # 2022.12.17. 20:44

Ami kizárt az az ügyész és a bíró.
Pedig pont ott garantált a jó jövedelem.

Impossible # 2022.12.17. 20:39

"Szókimondó leszek: a hosszótávú célom minél több pénzt keresni. Miben érdemes gondolkodnom?" - Lottó

milanista # 2022.12.13. 15:46

üdv mindenkinek
A lényeg: hova érdemes elhelyezkedni a diploma megszerzése után?
Részletek:
Pályaválasztással kapcsolatosan szeretnék tanácsokat, ötleteket kapni. Jogász hallgató vagyok ez ELTE-n és nem tudom, hogy merre induljak a diploma megszerzése után. Igazából több terület is érdekel, szeretem a büntetőjogot és a polgári jogot is általánosságban, de érdekel a nemzetközi jog, valamilyen szinten a versenyjog is, vámjog is és most megtetszett az agrárjog, ingatlanjog is. Szóval több minden is tetszik, de még egyik mellett sem köteleztem el magam. Mondjuk most talán az agrárt mondanám, de ez csak egy hirtelen fellángolás nálam, ráadásul úgy hallottam, hogy rossz nyelvek szerint az agrárjogászok a jogász társadalmon belül egy "lenézett réteg", ennek nem tudom van-e valóság alapja. Nemtudom, egyáltalán érdemes ilyenkor elköteleződni, vagy csak pl. szakvizsga után? Szókimondó leszek: a hosszótávú célom minél több pénzt keresni. Miben érdemes gondolkodnom? Ennek érdekében ha kell jogtanácsosként, ha kell ügyvédként, ha kell rendőrségen bűnügyi előadóként stb... stb... is hajlandó vagyok dolgozni. Tehát a pályaképem ilyen szempontból rugalmas, hajlandó vagyok szinte bármilyen formában, bármilyen jogterületen dolgozni. (Ami kizárt az az ügyész és a bíró.) Nyilván, az ügyvédi szakmában "van a legtöbb pénz" (?) vagy akár a közjegyzőiben. Na igen, közjegyőnek lenne a legjobb elmenni, mert az is nagyon tetszik, csak kérdés megéri-e 12-13 évet várni egy megüresedett közjegyzői székhelyre.
Az eredeti tervem az, hogy diploma után ügyvédjelöltként dolgozok, esetleg elvégzek mellette egy szakjogász képzést, majd leszakvizsgázok és hazatérek a vidéki közepes méretű szülővárosomba, ahol elkezdek ügyvédként dolgozni. Ebben a formában valószínűleg vegyesen találkoznék a különböző jogterületekkel a munkám során. Erről azt hallottam, hogy érdemesebb egy területre ráállni, mert "nincs olyan ügyvéd, aki mindenhez ért". Oké, lehet hogy nincs, de azért mégis elég sokan szépen megélnek belőle :)
Dolgoztam gyakornokként az előző tanévben szinte a teljes tanéven át egy egyéni ügyvéd mellett Bp-n, ahol peres ügyekkel foglalkoztunk polgári és büntető ügyekben. Szintén tapasztalatszerzés céljából dolgoztam egy kereskedelmi banknál is a jogi osztályon több hónapot. Ez utóbbi nem is nagyon ragadott meg, kicsit olyan volt mintha egy multinál dolgoztam volna. Korábban dolgoztam egy multinál irodában, nem jogi területen, és nekem nem tetszik ez a "9-17"-es világ a sok felesleges riporttal, meetingekkel stb stb. (De ha azt mondjátok, hogy tapasztalat alapján itt lehet nagy pénzt hazavinni, akkor ebbe is bele tudnék rázódni.)
Szívesen dolgoznék még egy csomó helyen, hogy sok mindent megtapasztaljak a diploma előtt, de erre már nem lesz időm, ráadásul egy diák gyakornokként mégsem ugyanaz, mint amikor az embert leljes munkaiődben dolgozik.
Szóval kinek mi a tapasztalata, miben éri meg gondolkodni?