Álláskereső jogászok

kfgabri # 2012.07.24. 10:46

Meghatározott ideig az adós használatában kell hagynia.

ez részben igaz, esélyt kell adni neki nem fizetni.

bandeeraz # 2012.07.24. 10:28

Jajj, végrehajtással vesződni félévenként, micsoda öröm lehet. Nálam is sorban állnak a vh akták, van olyan ügy, amelyikben már harmadszorra tűznek ki árverést valami bivalybasznádi vityillóra, meglehetősen kevés sikerrel. Szóval ez szerintem nem alternatíva.

Nem hiszem, hogy bármilyen jogszabály tiltja, hogy a bank kárát (így elmaradt hasznát) érvényesítse az adós szerződésszegése miatt. De meggyőzhető vagyok, viszont a Hpt. és a Ptk. vonatkozó pontját nem találom.

kfgabri # 2012.07.24. 09:05

Azt is megteheti, hogy mondjuk félévenként a hátralékra kér fizetési meghagyást, aztán végrehajtást.

Én próbáltam, nem kaptam rá költséget a pénzügyi igazgatónktól.

Kacsa1111 # 2012.07.24. 07:35

Kedves kbs,

A kölcsönt nyújtó szolgáltatása nem merül ki abban, hogy egyszer átadja a pénzt. Meghatározott ideig az adós használatában kell hagynia.

pontosan ezt írtam le az előbb. De nem a hitelező tehet arról, hogy az adós nem hajlandó/képes tovább fizetni a törlesztőket. Az bizonyosan irreális elvárás a hitelezővel szemben, hogy ne mondja fel a szerződést...miért is ne mondja fel? Bízzon abban, hogy majd csak fizetni fog önként, vagy majd mindig dobjon be egy FMH-t? ugyan már...

Egyrészt épp ezt tiltja a Ptk.

A ptk általad idézett szakasza csak az önkéntes teljesítésre vonatkozik. a szerződés felmondásával együttjáró egyősszegű lejárttá tétel esetében azonban ilyenről szó sincs.

(meg a Hpt.),

2009.CLXII...
...és ez is csak a fogyasztókra vonatkozik...

az egyszerűség kedvéért induljunk ki abból, hogy a felmondás után az adós nyomban fizet

akkor inkább fizesse a törlesztőket...

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.24. 07:14

OFF
lég kemény azt mondani, hogy nem történt szolgáltatás, hiszen a kölcsönt folyósította (teljes összegben).

A kölcsönt nyújtó szolgáltatása nem merül ki abban, hogy egyszer átadja a pénzt. Meghatározott ideig az adós használatában kell hagynia. A szabályozás minden egyes mozzanatából - kamatszámítás, előtörlesztés szabályai stb. - no meg a józan észből is ez következik.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.24. 07:11

OFF
Emellett a bank elmaradt hasznát valahogy kompenzálni kell
Egyrészt épp ezt tiltja a Ptk. (meg a Hpt.), másrészt nem biztos, hogy van elmaradt haszon, s ha lenne is, messze nem azonos a teljes futamidő kamatával.
A felmondással járó költségeket meg bőven beszedi ilyen-olyan díj formájában, nyugodt lehetsz.

Nem mellesleg, ha a bank nem akarja megszüntetni a szerződést, mert szeretné a kamatokat megkapni, akkor módja van rá. Nem kötelező felmondani. Azt is megteheti, hogy mondjuk félévenként a hátralékra kér fizetési meghagyást, aztán végrehajtást. Nem fogom megkérdőjelezni, hogy jár neki a kamat. De dugni is, és szűznek is maradni...
ON

bandeeraz # 2012.07.24. 06:47

Én alapvetően nem vagyok bankpárti (sőt), de azért elég kemény azt mondani, hogy nem történt szolgáltatás, hiszen a kölcsönt folyósította (teljes összegben). Emellett a bank elmaradt hasznát valahogy kompenzálni kell (ez egy határozott idejű ügylet idő előtti megszűnésénél szerintem megkérdőjelezhetetlen, különösen akkor, hogyha az adós hibájából történt a megszűnés), és nyilvánvaló, hogy költségei is voltak, amikor 10 évre tervezett előre (biztosítás, fedezet, egyéb ktsg).

Azon már lehet vitatkozni, hogy most teljes ügyleti kamat járjon, vagy azt csökkentsük azokkal az összegekkel, amik a szerződés idő előtti megszűnése miatt végül fel sem merülnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.24. 06:32

OFF
A tipp nem jó. Ez Banif Plusz fogyasztói kölcsönszerződés autóvásárlásra, amilyenből tízezrével kötöttek. Az alkalmazott ÁSZF-et időközben kukába vágták a bíróságok - a Főváros Ügyészség keresetére -, de erre a momentumra valahogy nem figyelt fel senki.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.24. 06:28

Az egészből azt látom reálisnak (jogszerű és tisztességes): ha az aznapi ügyleti kamatot kérek el, felmondási díjat (ami szintén nem a hátralévő kamat szinonimája, de érzi az adós a törődést) és felhívom figyelmét a nyitva álló határidő eredménytelen eltelte után ketyegő (jegybanki) késkamatra.
Én mást mondtam?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.24. 06:27

Mindamellett nem bullshit az érvem,
Nem is arra értettem, hanem a "kockázati felárra" meg a "betétesek védelmére".

kfgabri # 2012.07.24. 04:08

Az egészből azt látom reálisnak (jogszerű és tisztességes): ha az aznapi ügyleti kamatot kérek el, felmondási díjat (ami szintén nem a hátralévő kamat szinonimája, de érzi az adós a törődést) és felhívom figyelmét a nyitva álló határidő eredménytelen eltelte után ketyegő (jegybanki) késkamatra.
Ezt a Kódex óta csináljuk.

kfgabri # 2012.07.24. 03:59

Az pedig alapvető banküzemtani tétel, hogy a kölcsönök a betétesek tőkéjének a forgatása, az pedig alapvető üzleti gátlás/gátlástalanság, hogy ezért mennyi kamatot kérünk el.
2009-ig a betéti kamatok is az egekben voltak, létező jelenség volt az NB2-es piac hitelezése, amikor relatíve olcsón hiteleztek second-third hand problémás adósokat relatíve olcsón, de a felmondásnak hihetetlen ára volt.
Ezek az ügyletek simán indokolhatóak voltak azzal, hogy az adós is ilyen feltételekkel volt finanszírozható, meg az ingatlan, meg a pollenhelyzet.
Úgy gondolom, és ez nem hárítás, hogy ez csak részben varrható a jogászok nyakába, mert egy in house-nak nem az a dolga, hogy akadályokat gördítsen, hanem az, hogy szakmai érvekkel már meghozott üzleti döntést kikupáljon.
Sajnos vagy szerencsére.

kfgabri # 2012.07.24. 03:51

2009-ig ez volt a felmondási gyakorlat a kereskedelmi banki piac 90%-ban, a pénzügyi vállalkozások 100%-ban.
És a jog is benyelte.
Innentől a probléma inkább akadémikus, mint gyakorlati, ha adósok százai ezt elfogadták.
Továbbmegyek, ezek a konstrukciók nem csupán ilyen őrületes kamatot tartalmaznak, hanem egy cuki tőke 20-40%-a "jogérvényesítési költségbiztosítékot" is.
Előre ráverik a költségeket, ha fog önként fizetni, ha nem. Ez milyen? Mi végül akkor vettük ki a csomagból, amikor a dühös ügyfélhez behívtam az üzleti terület vezetőjét, aki nem engedte törölni, hogy ok, mondd el az ügyfélnek, mert én nem tudom és nem is akarom megindokolni.
Ez a megatisztességtelen, mert minden pénzügyi intézmény a kamatot úgy számolja, hogy beépít egy buszrakomány költséget.
De ráverni még 20-40%-át a tőkének, bocsássa meg a világ..
Mindamellett nem bullshit az érvem, mert a kölcsön ellenértéke tőke+járulékai, nem csak tőke.
A 2009 előtti gyakorlat kevésbé volt fogyasztóbarát, és más volt a feltűnő értékaránytalanság és tisztességtelenség zsinórmértéke.
Sőt, más megítélés alá esett egy mezei gépelési hiba a szerződésben: akkor adminisztratív elírás, ma rosszhiszeműség.
Egyébként hadd találjam ki: a 10éves kölcsönös ügyed x zrt, rafis vagy cibes refinanszírozással?

kfgabri # 2012.07.24. 03:51

2009-ig ez volt a felmondási gyakorlat a kereskedelmi banki piac 90%-ban, a pénzügyi vállalkozások 100%-ban.
És a jog is benyelte.
Innentől a probléma inkább akadémikus, mint gyakorlati, ha adósok százai ezt elfogadták.
Továbbmegyek, ezek a konstrukciók nem csupán ilyen őrületes kamatot tartalmaznak, hanem egy cuki tőke 20-40%-a "jogérvényesítési költségbiztosítékot" is.
Előre ráverik a költségeket, ha fog önként fizetni, ha nem. Ez milyen? Mi végül akkor vettük ki a csomagból, amikor a dühös ügyfélhez behívtam az üzleti terület vezetőjét, aki nem engedte törölni, hogy ok, mondd el az ügyfélnek, mert én nem tudom és nem is akarom megindokolni.
Ez a megatisztességtelen, mert minden pénzügyi intézmény a kamatot úgy számolja, hogy beépít egy buszrakomány költséget.
De ráverni még 20-40%-át a tőkének, bocsássa meg a világ..
Mindamellett nem bullshit az érvem, mert a kölcsön ellenértéke tőke+járulékai, nem csak tőke.
A 2009 előtti gyakorlat kevésbé volt fogyasztóbarát, és más volt a feltűnő értékaránytalanság és tisztességtelenség zsinórmértéke.
Sőt, más megítélés alá esett egy mezei gépelési hiba a szerződésben: akkor adminisztratív elírás, ma rosszhiszeműség.
Egyébként hadd találjam ki: a 10éves kölcsönös ügyed x zrt, rafis vagy cibes refinanszírozással?

kfgabri # 2012.07.24. 03:43

Értem miről beszélsz.
Én nem a döntést hoztam, nekem meg kellett támasztanom a döntést, és mivel ilyen kurva stabil lábakon állt, így sikerült.
2009-ig elkértük, megállt a bullshitem a bíróság előtt.
2009 óta nem kérjük el.
A Te hivatkozásod pedig még gyengébb (bocs, imádlak, de gyenge), mert ez tipikus előtörlesztéses sztori, amikor az adós akar szabadulni.
A hitelezői felmondás az én Ptk-helyem, az pedig bíró kérdése, meddig engedi bullshitezni.
Bocs.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.23. 22:17

Kfgabri, ezek nem jogi érvek, hanem bullshitek.

Amúgy hihetetlennek tartom, hogy nem érted, miért beszélek. Van egy tízéves futamidejű kölcsön. Ha ezt a bank a második évben felmondja, és követeli a 10 évre járó kamatot, akkor olyan időre követel kamatot, amikor nem nyújtott szolgáltatást.

a probléma egyébként merőben akadémikus:
Ne bohóckodjunk már! Vagy neked tényleg mindegy lenne, hogy a házad árverési bevételéből kétmilliót visz el a bank, vagy 700 ezret?
Ugyanilyen komolytalan a saját hibára hivatkozás? Hát milyen előnyt akar elérni az a szerencsétlen adós? Pusztán nem akar méltánytalan hátrányba kerülni. Hiszen miért kellene különböztetnünk a között, hogy valaki saját elhatározásából fizeti vissza a kölcsönt a második évben, és aközött, hogy a bank felmondása miatt kényszerül erre? (Az egyszerűség kedvéért - mert látom a társadalmi állásotok rontja a jogi tisztánlátásotokat - szóval az egyszerűség kedvéért induljunk ki abból, hogy a felmondás után az adós nyomban fizet.)

Kacsa1111 # 2012.07.23. 22:02

Kedves kbs,

a 292(2) szerintem is gyengus, ugyanis default-os szituban szó sincs felajánlott teljesítésről, amit köteles lenne elfogadni a hitelező. Így a kamat kikötésének tilalma sem játszik.

a tisztességtelen feltétellel érvelni már üdvözítőbbnek tűnik: a hitelező szolgáltatása ugyanis nem csupán annyi, hogy X összeget átdob neked, hanem az is, hogy ezt egy meghatározott időre teszi...onnantól már nem nyújt szolgáltatást, amikortól a pénzt visszakéri, tehát onnantól - mondhatni - szolgáltatás nélkül követel ellenszolgáltatást.
igen ám, de ez a helyzet nem a hitelező hibájából kötelkezett be, hanem az adós default-ja miatt! a hitelező folytatná a szolgálatás nyújtását ezer örömmel, ha az adós képes/hajlandó lenne teljesíteni a szerződés rá vonatkozó részét.
saját hibára előnyök szerzése végett lehet hivatkozni?

a probléma egyébként merőben akadémikus: ha a egyszer az adós dafault-olt, akkor elég valószínűtlen, hogy csak a "plusz" kamatot nem tudja fizetni, de az egy összegben esedékes követelést pont ki tudná pengetni...:)

Kacsa11

kfgabri # 2012.07.23. 17:24

Egyjogász: az én évfolyamon van olyan kalózjegyzet, amiben ez szerepel A hermenuetikai puffernél Z.A. elejtette a könyvét, N. ásított én pedig lemaradtam, bocs!

kfgabri # 2012.07.23. 17:15

További pörnyertes érveim voltak:

• kockázati felár volt (tudom, hehe)
  • betéteseim pénzét meg köll védenem (benyelte a bíró, mint kacsa a nokedlit)
kfgabri # 2012.07.23. 17:15

További pörnyertes érveim voltak:

• kockázati felár volt (tudom, hehe)
  • betéteseim pénzét meg köll védenem (benyelte a bíró, mint kacsa a nokedlit)
kfgabri # 2012.07.23. 17:11

Én meg azt mondom, volt ennyi tőke és ennyi kamat, mint ellenérték, ezzel a feltétellel vetted igénybe a szolgáltatásom.
Azt mondom, a piac tele van ilyen kondikkal.
Mindezt 2008-2009-ig.
Utána lett divat tisztességtelennek miinősíteni :-)
Komolyra fordítva, ez ma már nem áll meg, Ptk. ide vagy oda.

kfgabri # 2012.07.23. 17:09

Azt mondod, hogy: „A jogosult a határnapot megelőzően, illetőleg a határidő kezdete előtt felajánlott teljesítést is köteles elfogadni
De azt mondtad, adósi késedelem miatt felmondta.
Akkor milyen határidő előtti teljesítésről beszélünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.23. 17:09

Tisztességtelennek meg azért tisztességtelen, mert szolgáltatás nélkül követel ellenszolgáltatást. Ez a vonatkozó rendelet szerint egyenesen feketelistás feltétel, még csak nem is szürke-.

kfgabri # 2012.07.23. 17:08

Mi a teljes kamatot a következővel védtük, Ptk. 319.§(2)
A megszűnés előtt már nyújtott szolgáltatás szerződésszerű pénzbeli ellenértékét meg kell fizetni, amennyiben pedig a már teljesített pénzbeli szolgáltatásnak megfelelő ellenszolgáltatást a másik fél nem teljesítette, a pénzbeli szolgáltatás visszajár
Elsőfokon átment, felperes benyelte, PSZÁF-dicséret 2 000 000,-HUF.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.23. 17:07

Miért ne lenne analóg? Ugyanarról van szó: a lejáratnál korábbi visszafizetés esetén nem jár ügyleti kamat.