Álláskereső jogászok

kfgabri # 2012.06.25. 16:35

Imádom, amikor ezen jogászkodtok és nem láttok tovább az orrotoknál :-)
Ez státuszkérdés.
Vagy akarnak adni szakvizsgás feladatot és fizetést, vagy nem. Vagy van rá keret, vagy nincs. Vagy van rá hajlandóság, vagy nincs.
Innentől kezdve a jogszabály ereje és a bejegyzés irreleváns, mert az illető formális és informális céges sorsa változatlan, ha nem léphet előre.
Ld: bírósági titkár, bíró, hányan sínylődnek szakvizsgával kinevezés nélkül?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.25. 16:04

+1 +1

bandeeraz # 2012.06.25. 15:34

Nanana, az lehet jogtanácsos, akit a névjegyzékbe bejegyeztek (a tvr szerint), mindenki más jogi előadó. Ezen a téren sztem nincs olyan szigorú előírás, mint az ügyvédeknél, úgyhogy lehet valaki akár ügyvédkedés után is, szakvizsgával 25 év tapasztalattal is jogi előadó, ha a névjegyzékbe nem jegyezteti be magát, mert úgy tartja úri kedve. A törvény nem tiltja. Vagy igen?

Nem tudom, nekem a megfelelőségi szakember is elég erőltetett:)

kfgabri # 2012.06.25. 11:46

Egyjogász: ezt magyarázd a sok degenerált cégtulajdonosnak.

Egyjogász # 2012.06.25. 10:56

Szerintem ez nem a cégen múlik. Ha a cégnél alkalmazásban álló jogásznak nincs szakvizsgája, akkor jogi előadó, ha van szakvizsgája, akkor jogtanácsos. (Pont úgy, mint ha pl. az ügyvédjelölt leszakvizsgázik, ő sem maradhat jelölt, hanem ügyvéd lesz.)
Persze ettől a cégnél még hívhatják előadónak, vagy jogi csicskának is, de a jogszabály szerinti titulusa akkor is jogtanácsos.

Azt nem vitatom, hogy a szabálytalanságfelelős létező pozíció, de legalább egy valakinek feltűnhetett volna, hogy ez tükörfordításban magyarul milyen hülyén hangzik, és nem is biztos, hogy egy magyar számára pont azt jelenti, amit érteni kívánnak alatta, pl. a megfelelőségi szakember sokkal jobb.

kfgabri # 2012.06.25. 09:27

jó, bankban ez a megfelelőségi szakember.

bandeeraz # 2012.06.25. 09:24

Nem minden cég akarja jogtanácsosként bejegyeztetni a jogászokat, ezért alapból jogi előadót keresnek (nagy multinál is van így), majd egy idő után, ha nagy a bizalom meg a szeretet, akkor esetleg kap jogtanácsosi plecsnit is.

Emellett a szabálytalanságfelelős létező pozíció, az uniós és költségvetési támogatások terminológiáját ismerők tudják mi az. Ezt így hívják, így kell mondani. Ha nem tetszik: KIM, Kossuth téren kell reklamálni:)))

kfgabri # 2012.06.25. 08:43

Egyjogász: olyat vesz fel, akinek van tapasztalata, de egyelőre nem motivált a szakvizsgában (nincs kőbe vésbe, hogy rögtön le kell tenni), így van ürügy, miért nem kap rendes fizut.

kfgabri # 2012.06.25. 08:42

Gondolom, ez a megfelelőségi szakember rossz fordítása (compliance), amit általában jogi vénájú közgazdásszal, vagy gazdasági vénájú jogásszal töltetnek be.
Életem első céges melóhelyén én egy személyben voltam a megfelelőségi szakember és a jogtanácsos is, na ez volt aztán a folyamat!

Egyjogász # 2012.06.25. 08:32

Egy jogi előadói hirdetésből a Fórumról:

Elvárás: legalább 3 éves munkatapasztalat ügyvédjelölti, közjegyőjelölti, bírósági fogalmazói vagy hasonló munkakörben.

Ha kell három éves gyakorlat akkor miért nem jogtanácsost keresnek? Vagy direkt azért vesznek fel 3 éves gyakorlattak jogi előadót, hogy elkezdjen szakvizsgázgatni, és soha ne legyen ott?

És az egyik feladata: a "szabálytalanságfelelős" (sic.) munkájának a támogatása, esetenként a helyettesítése.

Azaz ha a szabálytalanságfelelős szabin van, a szabálytalanságok elkövetése a jogi előadó munkaköri feladata.....:))))))))

kfgabri # 2012.06.25. 07:44

nagyon finoman fogalmazol :-)

Kacsa1111 # 2012.06.25. 07:40

Kedves kfgabri,

mondom, hogy még a versenyszférára sem igaz teljesen...ha cégnél dolgozol, akkor bizony ez benne van a pakliban, ott ugyanis az egyéni teljesítmény nem közvetlenül jelentkezik a cég teljesítményében (vagy legalábbis ritkán).
egy ügyvédi irodában viszont ez nem így van...

Kacsa11

kfgabri # 2012.06.25. 05:01

Még annyit, hogy a magyarok különös módon értenek a lezüllesztéshez.
Ami nem az övé, pláne, ha még külföldi is, dögöljön meg kb.
Talán az SSC-k erre tényleg megoldás, amikor komplett osztályokat szerveznek ki szomszédos vagy messzi országokba, ennek viszont az a hátulütője, hogy hamarabb fog az üzbég szakos álmodozó szemű kislány munkát találni, mint egy agilis jogász, illetve eltűnnek a fehérgalléros szakmák, elég lesz egy extra nyelvet beszélni és f keres függvényekkel hadonászni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.25. 04:58

Isten hozott Magyarországon.
Az Kacsának Mucsa.

kfgabri # 2012.06.25. 04:51

Versenyszférában dolgozom, méghozzá nemzetközi vonalon.
Az egyik magyar igazgatóm fia a társosztály vezetője, sógora pedig beszámláz neki.
Mindezt a derék kintijeim orra előtt.
Nekem pedig sunyítanom kell a néni előtt, nehogy kiderüljön, hogy szart nem ér a Hpt.-ismerete.
A dolog nem egyedi.
Isten hozott Magyarországon.

Kacsa1111 # 2012.06.24. 22:05

Kedves kfgabri,

az olyan helyen, ahol szinte csakis a teljesítmény számít (még a versenyszférára sem igaz ez 100%ig), nem lehet rokonokkal, ismerősökkel, kapcsolatokkal vagy seggnyalással a végtelenségig ellenni...az ilyen előbb-utóbb kiforgácsolódik.

szóval előbb-utóbb igenis a teljesítményed lesz a siker kulcsa...legalábbis az ilyen helyeken.

Kacsa11

kfgabri # 2012.06.24. 19:01

Kacsa, én kívánok Neked egy olyan tökéletes társadalmat, ahol csak a jó cv a siker kulcsa!
Igaza van Bajusznak, hogy ne baszakodjanak vele x év tapasztalat után, hogy tud-e fejen állva habot verni, ne vonjanak le áltudományos következtetéseket abból, hogy egy perccel előbb mondta x feladatát z helyett, Immaculatanak is igaza van, hogy sajnos ilyenkor rá kell ülni a pofánkra, és elő kell adni az engedelmes szüzet.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.24. 18:47

Nekem nagyon tetszett!:))

Naina # 2012.06.24. 14:18

sirius, minden attól függ, hogy neked mi a prioritás. Az előnyeit, hátrányait te magad írtad le. Persze sok minden függ attól, hogy szüleid,párod vagy bárki mennyire tud támogatni,a megélhetésedre mennyi pénzre van szükség stb....
Hosszú távon anyagilag és szakmailag is a nemzetközi ügyvédi iroda jobb befektetésnek tűnik.
A másik csak rövid távon jelenthet anyagilag jobb pozíciót, mint egy átlag kezdő jogász anyagi helyzete.Fejlődni nem fogsz tudni, ha nincs melletted olyan akitől lehet tanulni.

Kacsa1111 # 2012.06.24. 14:07

Kedves Impossible,

bagoly mondja verébnek...:)

Kacsa11

Impossible # 2012.06.24. 13:54

Te meg véletlenül se nézz magadba. :D

Kacsa1111 # 2012.06.24. 13:01

Kedves kbs,

hihetetlen, hogy mennyire nöiesen vagy képes a szavakon lovagolni...form over substance, pont mint egy nö: nem arra figyelsz, amit mondok, hanem arra, hogy hogyan mondom.:)

legközelebb majd finomabban fogalmazom meg, valahogy igy: "ha szereztél már magadnak némi nevet a szakmádban - azaz eljuthatott hozzájuk bármilyen okból a híred..."
így jó lesz?:)

szó sincs arról, hogy attól lennél noname, mert nem hivogatnak (asszem többször is hangsúlyoztam, hogy ez nem a szakmai kvalifikáltság mértékegysége)...a semmirevalót meg tényleg nem tudom mire vélni: ezt a szót le sem írtam.

Vezessük be kérlek azt, amit minden nönél le szoktam elöre szögezni, akivel kommunikálok: ha mondok valamit, amit többféleképpen lehet értelmezni, és ezen értelmezések közül az egyik megbánt, megsért, lealacsonyít vagy bármi hasonló módon a lelkedbe gázol, akkor automatikusan a másik értelmezés a helyes...oké?:)))

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.24. 10:01

Ugyan már. Ki titulálta noname-nek és semmirevalónak azokat, akiket nem hívogat a fejvadász? Tényleg elképesztően otromba tudsz lenni, amikor rádjön a nagyképűség.

Kacsa1111 # 2012.06.24. 08:59

Kedves kbs,

egyrészt nem 95%...talán nem ennyire rossz az arány, másrészt, ha rettenetesen cinikus akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy nem én "gyalázom le" őket, max rávilágotok arra, hogy "le vannak gyalázva"...

Kedves Immaculata,

szerintem el vagy tévedve. droidmunkáknál tényleg nem kívánatos ez az attitűd...de droidmunkára nem is hivogat a fejvadász.

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.24. 08:15

A régi nóta. Angyali ártatlansággal legyalázza az emberek usque 95%-át, és észre se veszi.