Álláskereső jogászok


drdosa # 2004.10.13. 07:02

sziasztok!
hát azért ne álmodozz arról, hogy közjegyző leszel, tudod a mi jogrendszerünk olyan, hogy egy meghatározott számú kör lesz közjegyző, attól méég, hogy jelölt vagy nem leszel automatikusan kjegyző, moivel jelöltnek lenni könnyebb. oda beengednek, de onnan már nem. ahhoz, hogy szinte ismeretlenül bejuss, anyagi háttérrel is rendelkezni kell, mivel egy jól fizető helyet veszel át. ez nem olyan, mintha ügyvéd lennél, amit ott és úgy kezded el, ahogy akarod...sajna. én is lennék kjegyző, de tudom, hogy nem leszek az.

Pfifferling # 2004.10.13. 09:28

Tisztában vagyok vele, hogy nincs automatizmus, és korlátozott a helyek száma (ismerem a jogszabályokat).

Csak annyit mertem állítani, hogy a legtöbb esélye erre mégiscsak annak lehet, aki végigmászta előtte ezt az utat (mint bejutni "szinte ismeretlenül", de akár ügyvédként vagy miniszterként.) Tévednék?

(Ha van itt esetleg egy közjegyzőjelölt vagy - helyettes, örülnék, ha mesélne a tapasztalatairól, akár magánban is.)

Legislator # 2004.10.13. 15:54

Persze, valószínűleg több az esélyed, ha végigjárod a szamárlétrát. Itt is fontos a kapcsolatteremtő és önérdekérvényesítő-képesség.


Sunshine after the rain.

Misi # 2004.11.03. 23:44

Sziasztok!
Eléggé el vagyok keseredve, mert lassan már nem látom, hogy találhatnék valami munkát jogi diplomával.
Adnátok néhány jó tanácsot?

Law1 # 2004.11.29. 09:16

Ahhoz, hogy tanácsot tudjunk adni, tudnunk kellene, hogy:

  1. Melyik városban akarsza elhelyezkedni (Budapest, nagyobb vidéki város, kisebb vidéki város, stb);
  2. Melyik egyetemen végeztél?
  3. Hány nyelven beszélsz és milyen szinten? (Itt nem a nyelvizsgáidra vagyok kiváncsi, hanem arra, hogy valóban milyen szinten beszélsz pl. németül, angolul, stb);

Üdv

styí # 2004.12.15. 12:14

Ne keseredj el. Gyere külföldre melózni. Itthon csak protkekcióval talász normális munkát a jogi pályán. Bár mehetsz jelöltnek is 0-57 e forintig.

Law1 # 2004.12.15. 12:19

Külföldre melózni? Babysitternek vagy jogásznak? Magyar jogi diplomával szakvizsga nélkül mit csinálsz külföldön? Ez úgy érdekelne.

styí # 2004.12.15. 12:54

Ez már a pályaelhagyás szféráját érinti. A diploma meg megy szekrénybe a többi közé és elmondhatom hogy nekem is van. Én ezen nem csodálkoznék a helyedben, a túlképzés már régóta valós probléma. De lehet kötni az ebet a karóhoz, csak nem fogsz előre jutni egzisztenciádban, nem tudsz családot alapítani stb...

Avita # 2004.12.15. 13:17

"A diploma meg megy szekrénybe a többi közé és elmondhatom hogy nekem is van"

Megkérdezhetem, hogy akkor miért lettél jogász?

styí # 2004.12.15. 13:51

Pontosan azért mint bárki más. Hihetjük hogy lesz munkánk, hogy az egyetemi gürizést majd elismerik, honorálják. De van akinek nem jön be, nem fog bejönni a dolog. Az egyik oka a meglehetősen belterjes magyarországi kapcsolatrendszer az emberek között, a másik a pocsék gazdasági helyzet. Minden normális emberben van egy egészséges becsvágy arra hogy munkáját elismerjék és a társadalom hasznos tagja legyen. De amikor lelépsz a VALÓSÁG talajára már más szemszögből nézed a dolgokat. És én nem akarok jogi szakmunkás lenni ilyen feltételekkel. Ez van.

Avita # 2004.12.15. 13:59

"Pontosan azért mint bárki más"

Én pl. azért lettem az, mert imádom, és jobban imádom, mint egyesek a pénzt. Pedig nincsenek gazdag szüleim, sem jól fejlett kapcsolatrendszerem, csak tanultam, és lett is egy elég jó állásom.

Law1 # 2004.12.15. 14:31

Hol dolgozol?

the big cat # 2004.12.15. 14:37

Nem mindegy? Van egy "elég jó állása". neked ez nem elég? Vagy te akarod eldönteni helyette, hogy az állása neki elég jó-e?

the big cat # 2004.12.15. 14:39

A pocsék gazdasági helyzetet meg hagyjuk már. Nincs pocsék gazdasági helyzet. Persze lehetne jobb is, de a legtöbb pályán kapkodnak az ember után. A jogi pálya nem iylen, de ennek semmi köze a pocsék gazdasági helyzethez, sokkal inkább a jogi képzésben való túltermeléshez, és a jogi képzés egyre alacsonyabb színvonalához.

the big cat # 2004.12.15. 14:43

Egyébként meg egyre inkább meggyőződésem, hogy még a kezdő jogászok elhelyezkedési lehetőségei is nagyon jók Mo.-on. Az más kérédés, hogy a szakma eljutott ahhoz a ponthoz, amihez a közgazdászszakma a 90-es végén jutott el, hogy a kezdőknek tett ajánlatok meg sem közelítik az elvárásokat, (azzal együtt, hogy ezek az ajánlatok néha az ingyenmunkát jelentik). A csaldban és baráti körömben jópár az utolsó 1-3 évben végzett jogász van, és a leghoszsab ideig munka nélkül levő 1,5 év után talált olyan munkát, ami megfelelt neki, a többiek mind rövedebb idő alatt helyezkedtek el. A közigazgatásban elhelyezkedettek sem panaszkodhatnak, hiszen mindnek több állása van, és a több állást együttesen röhögve ellátják kevesebb mint napi 8 óra munkával.

Law1 # 2004.12.15. 14:53

"Nem mindegy? Van egy "elég jó állása". neked ez nem elég? Vagy te akarod eldönteni helyette, hogy az állása neki elég jó-e?" (írta: big cat)

Higgadj le kis macska, ki kérdezett Téged? Neked ment a kérdés? Nem. Hát akkor meg mit ugatsz bele? Nem volt gyerekszobád? Kostolgatni akarsz, akkor csak hajrá. Útatom nem valami kiegyensúlyozott a magánéleted.

Law1 # 2004.12.15. 14:56

... majd Avita eldönti, hogy válaszol erre, hisz elég idős ahhoz, hogy ezt hőbörgő babysitter nélkül is el tudja dönteni. de keménykedjél csak ha azt hiszed nő a tekintéjed ettől ügyvéd úr! :-))))))))))))))

Asus # 2004.12.15. 15:03

Law 1,

Megkérdezhetem te ügyvéd vagy?
Ha nem mivel foglalkozol?
Bár azt is megértem,hogy a forumozók nem szivesen fedik fel a kilétüket!

Law1 # 2004.12.15. 15:07

Nem azt akartam tudni, hogy melyik irodában dolgozol (annyira indiszkrét nem vagyok), hanem csak arra lettem volna kíváncsi, hogy ügyvédi irodában, közigben (önkori, minisztérium, stb), bank, cég, stb.

Nem vagyok még ügyvéd. Jelölt vagyok egy irodában.

Üdv

chabba # 2004.12.15. 16:01

Belterjes kapcsolatrendszer??????

volna egy hipotetikus kérdésem. Van egy hazai vállalatok közötti együttműködési szerződés, aminek az értéke kb 30 milió Euro. Az adott ügyvédi iroda 0.5 %-ot kap az ügy elintézéséért. Mellesleg igen nagy a felelősség a 81(3) közvetlen hatálya óta.

Szóval, kire bíznád az ügyet? A legjobb haverod, unokabácsid átlagos ügyvédjére, vagy pedig a legjobbra?

Mellesleg honnan tudod, hogy a legjobb kicsoda? Onnan, hogy ismered! A jogászokat ugyanis nem lehet statisztikákkal mérni, amit aztán közzétesznek az újságok.

A kapcsolatrendszer tehát számít, de nem a teljesítmény ellenében, hanem pont fordítva.

the big cat # 2004.12.15. 19:00

Law,

Örülök, hogy sikerült magadról ismét bizonyítványt kiállítani, és sikerült újjabb mélypontra juttatni a fórumon a hozzászólásaid színvonalát. Gratula, csak így tovább. Ha kis önkritikád lenne, magadtól kérnéd a primtív hangnemű hozzászólásod törlését, de már régebbről ismerünk, szóval nem reménykedem.

Avita # 2004.12.16. 08:31

Jó reggelt!

Egy ingatlanos cégnél dolgozom, de kélsőbb az ügyvédségre "gyúrok", ill. adójogi szakjogra járok.

Law1 # 2004.12.16. 08:49

kis macska, úgy őszintén szólva baromira nem mozgat mit gondolsz rólam. De lehet, hogy inkább neked nem ártana egy kicsit magadba szállni. Az embernek általában már gyerekkorában megtanítják, hogy ami nem neked szól, abba ne szólj bele! Úgy látszik ez valahogy elkerülhette a figyelmedet.

Vagy talán úgy gondolod, hogy azért, mert alapvető munkajogi kérdésekre, melyek legalább hatszázszor elhangzottak már a fórumban és melyekre legalább annyiszor megadtad a választ, ezért kiemelkedő státuszod van ebben a fórumban? Elhiszem, hogy egy kicsit elragadtatja magát az ember attól, hogy egy adott fórumon belül sokszor látja a nevét a válaszadók körében, de ettől még neked sem árt tudni, hogy hol a határ.

Tehát mielőtt legközelebb nekiállnál a pódiumról okosságokkal kioktatni másokta, néz magadba kicsit. Vagyis ha egy fórumtag egy másik fórumtagnak tesz fel egy olyan kérdést, mely kimondottan neki szól, akkor neked ebbe belecsiripelni valód nincs. Majd ha ezt felfogtad, akkor rendet rakhatsz itt megint the big cat.

the big cat # 2004.12.16. 09:36

Ez egy nyilvános fórum, és nem hiszem, hogy egy hozzád hasonló magával eltelt észosztó megmondhatnád nekem, aki veled ellentétben itt ingyenesen is segítséget nyújt a kérdezőknek, hogy mikor, mihez szólhatok hozzá, és ezen az sem változtat, hogy szerinted te messze felette állsz ennek az általad lenézett országnak a színvonalánál. Amiről egyébként folyamatosan bizonyítod, hogy nem igaz.

Majd ha ezt felfogtad, akkor esetleg megfontolom amit mondasz.

the big cat # 2004.12.16. 09:40

Az pedig, hogy valaki olyan minősítgeti a tácsaimat, aki maga alig ad tanácsot, de amikor adott akkor is jó sok szakmai hibával tette, enm igazán hiteles.

Hadd meséljem el neked, hogy a tanácsok bonyolultsága nem attól függ, hogy én miket akarok válaszolni, hanem attól, hogy mit kérdeznek. És sokszor egy egyszerű tanács hozza a legtöbb eredményt.