Álláskereső jogászok

guba # 2009.12.20. 19:32

Aki állam és jogtudományokból szerzett diplomát, az nem szarhat a politikára, legalábbis szerintem. A politikával minden átlagon felüli képességű embernek foglalkoznia kell-ene. (más kérdés, hogy a többieknek viszont szerintem nem)

Impossible # 2009.12.20. 19:35

nem szarik, hanem fosik. pontatlan vagy :DDD

Grád András # 2009.12.20. 19:44

Tisztelt Kollégák!

Ami az egyetemi oktatást, annak színvonalát stb. illeti, azt hiszem, hogy ez egy picivel összetettebb probléma, amit éppen ezért ilyen keretek között elég nehéz még csak hozzávetőlegesen is megtárgyalni. (Mondanám, hogy pl. erre jók a fórumos találkozók.) Ami viszont bizonyos: Semmiképpen nem lehet egyetlen szempontot kiragadni, és mindent arra visszavezetni. Ekként pl. aki azt képzeli, hogy az egyetemek azért olyanok, amilyenek, mert a szocik minden elb-tak, az szíveskedjék visszaemlékezni a korábbi időkre, amikor szinte semmi nem volt jobb, illetve a mostaniak helyett más problémák voltak. (Isten látja lelkem, nem rajongok a szocikért, de a politikáért, mint olyanért se, úgy általában.) Ezek a problémák sokkal összetettebbek, messzebb gyökereznek, pl. a hagyományos porosz oktatási stílus továbbélésében (pl. "nagy előadások" a gyakorlatok helyett), a Horthy korszak tekintélyelvűségében (pl. a kari tanácsok működése), a Kádár-korszak érdekeltségi rendszer nélkül valóságában (az oktatók semmilyen formában nem érdekeltek a színvonalas oktatásban), a mai szabályozó rendszerek korlátolt voltában (sok hallgató = sok fejkvóta), csak hogy minden időszakból hozzak egy-egy példát. De ismétlem, még ez is csak a felszín, szóval nem hiszem, hogy ez az a fórum, ahhoz erről színvonalas vitát lehetne folytatni. Vagdalkozni meg - legalábbis szerintem - nem érdemes... Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Impossible # 2009.12.20. 19:54

Kedves tanárúr,

szerintem az a lényeg, hogy szar, nem az, hogy miért. Először be kell látni, hogy szar, utána lehet megnézni, miért az. Egyelőre ott tartunk, hogy sokan be sem látják.

guba # 2009.12.20. 19:59

Én visszaemlékszem a kilencvenes évek elejére, amikor az első diplomámat szereztem, akkor nem voltak az egyetemek/főiskolák ilyen kiszolgáltatott helyzetben. A műszaki felsőoktatásban úgy hullottak a hallgatók, mint az őszi legyek, és senkinek sem fájt a szíve, rajtuk kívül.

Kacsa1111 # 2009.12.20. 20:18

Kedves guba,

a jó felsőoktatásnak nem feltétlenül az az ismérve, hogy mindenkit kirostálnak...mert nem feltétlenül jó a rosta...

Kedves Grád András,

lehetetlen érinteni az összes problémát egy-egy eszmecsere alkalmával...mivel csak egy-egy aspektus vetődik fel.
a jogi oktatás problémái meg nyílván sokrétűek...

abban is igazad van, hogy nem feltétlenül ez a megfelelő fórum ennek megvitatására...mivel nem oszt nem szoroz az itt elhangzott vélemény.
olyan helyre viszont nem nagyon jut el a hangunk, ahol ez számítana...(mondjuk oda nem is nagyon akarnék eljutni:) )

Kacsa11

Grád András # 2009.12.20. 20:26

Kedves Guba, a hallgatók most is hullanak, e téren semmi különbség, de nem hiszem, hogy ettől lesz színvonalas az oktatási rendszer. Legalábbis elég furcsának találom azt a képzést, ahol a hallgatók fele-háromnegyede megbukik a vizsgán. Azt hiszem, sírnék, ha annyira nem tudnék tanítani, hogy a hallgatóim többségét képtelen lennék megtanítani a saját diszciplinámra. Ha viszont a hallgatókat csak ágyútölteléknek veszik fel a magasabb fejkvóta érdekében, akkor ez egy alapjaiban tisztességtelen rendszer, hiszen a cél nem a színvonaltalan tömegoktatás kellene legyen, ahol a felvettek fele eleve alkalmatlan - őket eleve fel se kellene venni, mert így csak a pénzüket szedjük el, majd kirúgjuk őket.

Kedves Kacsa, egyetértek veled, Woody Allen után szabadon: nem szívesen hallatnám a hangomat olyan társaságban, amelyik ilyen kérdésekben dönt (mondjuk a Parlamentben mint képviselő). :-) Annál még javítóintézeti pszichológus koromban is jóval tisztességesebb emberek vettek körül. :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kacsa1111 # 2009.12.20. 20:39

Kedves Grád András,

"annak a klubnak nem kívánok a tagja lenni, amelyik engem felvenne"...ha jól emléxem:)))

Kacsa11

Grád András # 2009.12.20. 21:03

Szó szerint így hangzott eredetiben: "Nem szívesen lennék a tagja olyan klubnak, amelyik engem a tagjai sorába felvesz." :-)

(A másik kettő ez volt: "Doktor úr, segítsen, a feleségem tyúknak képzeli magát! Akkor neki is be kellene jönnie hozzám! Jó, jó, de akkor ki maradna otthon a tojásokkal?", illetve: "Milyen rosszul főznek ebben az étteremben! Ne is mondja! És milyen kicsik az adagok!")

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.20. 22:45

A politikával minden átlagon felüli képességű embernek foglalkoznia kell-ene. (más kérdés, hogy a többieknek viszont szerintem nem)

Kőbe kellene vésni. MInd a két pontot.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.20. 22:47

Szó szerint így hangzott eredetiben:
Aligha. Ugyanis eredetiben angolul volt, azt pedig lehet fordítani így is, úgy is.

Impossible # 2009.12.20. 23:05

„A politikával minden átlagon felüli képességű embernek foglalkoznia kell-ene. (más kérdés, hogy a többieknek viszont szerintem nem)”

Elegendő lenne annyi politikus? :D

Eweol # 2009.12.20. 23:32

Kacsa, előjönnek az örökzöldek, DD, PPP stb. De ugyanakkor aki a szakmai jövőjét a család- és bűntetőjog területén képzelné el, miért kellene neki már az egyetemen ilyen témákkal foglalkoznia?
Az, hogy egy pályakezdő nem írt még önállóan pl DD report-ot, nem olyan nagy tragédia - a gyakorlatban, ügyvédjelöltként beletanul, ha ilyen területen dolgozik, learning by doing.

Impossible # 2009.12.21. 00:07

Eweol,

csakhogy az a baj, hogy ezek a köcsögök elvárják, hogy már tudd, amit elvileg náluk lehetne megtanulni. És ez a magyarokra is igaz. Senki sem akar pénzt fektetni a tudatlan jelöltbe, mindenhol feltétel a tapasztalat (hol kimondva, hol kimondatlanul). Abba a barmok nem gondolnak bele, hogy később a jelölt majd hasznot hoz nekik, inkább arra gondolnak, hogy majd "elrabolja" az ügyfeleiket. Gusztustalan dolgok mennek itt, ezt egyetemistaként nem gondoltam volna.

Eweol # 2009.12.21. 00:43

Imp, vigasztal a tudat, hogy még maradt legalább egy-két olyan bátor harcos mint Te, akik küzdenek az igazságért. :) Tudni vélem, hogy mik mennek mostanában, én sem vagyok elégedett a helyzettel.

Mallinalli # 2009.12.21. 05:04

"Legalábbis elég furcsának találom azt a képzést, ahol a hallgatók fele-háromnegyede megbukik a vizsgán. Azt hiszem, sírnék, ha annyira nem tudnék tanítani, hogy a hallgatóim többségét képtelen lennék megtanítani a saját diszciplinámra."

Nagy szerencse, hogy más oktatók ezzel nem pont így vannak, máskülönben az ELTE-n* néha az előadásokat se lehetne hallani a sok síró oktatótól. :-)
De azért biztos mindenki túltenné magát rajta, elvégre az nem lehet, hogy vizsgáztatóként pl. az alkotmánybíró úr elmebetegként viselkedik, csakis rágalom lehet az, nem más!
Meg hát, nem egyszerűbb társasági jog vizsgán a részvénytársasághoz betenni egy olyan kérdést, amire úgyse tudják a választ, hogy csak az utolsó oldalt kelljen kijavítani, ráírva az egyest?
Ha az embernek semmi más ötlete nincs már, ott a klasszikus: add ki a könyvet két nappal a vizsga előtt, akkor eleve lehetetlen, hogy megtanulják azt a pár száz oldalt! Aztán elmondhatod a hallgatónak, amit nekem mondott egyszer egy vizsgáztató: "Annak itt nincs helye, aki 600 oldalt sem tud bemagolni!" :-D

• Én oda jártam, csak arról tudok vélemény mondani, de biztos máshol is bőven van ilyen.
guba # 2009.12.21. 08:27

Ha viszont a hallgatókat csak ágyútölteléknek veszik fel a magasabb fejkvóta érdekében, akkor ez egy alapjaiban tisztességtelen rendszer, hiszen a cél nem a színvonaltalan tömegoktatás kellene legyen, ahol a felvettek fele eleve alkalmatlan – őket eleve fel se kellene venni, mert így csak a pénzüket szedjük el, majd kirúgjuk őket.

Kedves Grád András, nem értek egyet ezzel. Az szerintem egy nagyon tisztességes rendszer, hogy egy egyetemre viszonylag sok embert felveszünk, és egy magas követelményrendszerrel könyörtelen módon kirostáljuk az alkalmatlanokat.
Az is egy jó módszer lehet, ha egy erős felvételirendszerrel eleve csak az odavaló embereket próbáljuk meg felvenni, de szerintem az első sokkal tisztességesebb. Egy féléve van a hallgatónak, hogy felvegye a fordulatszámot, ha tudja. Aki kevésbé tehetséges, de nagyon szorgalmas még így is bennmaradhat. Aki viszont nem odavaló, annak elfogynak az erőforrásai és előbb utóbb feladni kényszerül.

Ezzel szemben mi van most: a kettő legrosszabb kombinációja: alacsony küszöb, amelyen mindenki bejut, és a követelményt a sok hülyéhez szállítják le a tanárok, mert kell a fejkvóta. Pénzről van szó, minden más csak ez után. Kedves kollégák, az egyetemnek működni kell, ahhoz pedig hallgató kell. Ha az a sok droid, akik ma diplomát szereznek, nem az egyetemen lenne, akkor még nagyobb lenne a munkanélküli tömeg. Legelső a kreditrendszer lenne, amit el kellene törölni.
A tanárok meg leginkább az ostoba hallgatók miatt sírnak kánonban.

Legislator # 2009.12.21. 08:36

"De azért biztos mindenki túltenné magát rajta, elvégre az nem lehet, hogy vizsgáztatóként pl. az alkotmánybíró úr elmebetegként viselkedik, csakis rágalom lehet az, nem más!"
:-D

Sunshine after the rain.

guba # 2009.12.21. 08:36

Kedves Guba, a hallgatók most is hullanak, e téren semmi különbség, de nem hiszem, hogy ettől lesz színvonalas az oktatási rendszer.

Hát, mitől lesz az akkor? Igazából, most akkor rendjén van, hogy hullanak, vagy az a baj ön szerint, hogy a sok felvett hallgatót milyen tisztességtelen dolog kirugdalni, meg ágyútölteléknek nézni?

Szerintem nagyon egyszerű összefüggések szerint működik ez. Jó színvonalú oktatáshoz első sorban jó képességű emberanyag kell! Ezt pedig így, vagy úgy, de erős szelekcióval lehet elérni. A többi maszlagot meg a szocliberális oktatáspolitika kente erre rá, amit mihamarabb le kellene fejteni.

bajussz # 2009.12.21. 08:39

OFF guba képzeld, nem csak én vagyok politikaellenes, hanem szerencsére megannyi évfolyamtársam, és barátom is. sajnálom azokat, akiket beszippant ez a bűzlő gépezet, sokakkal megesik. rövid távon lehet megéri valamelyik oldal mellé állni, hosszútávon viszont az ember csak veszthet vele. többek között barátokat
még szerencse, hogy nekem mindkét oldalról lehetnek barátaim:D

ENNYI

bajussz # 2009.12.21. 08:47

OFF guba, sok évfolyamtársam politikaellenes hálistennek rajtam kívül
a politikával max rövid távon jársz jól,hosszútávon az emberi kapcsolatok megontója

ENNYI

Legislator # 2009.12.21. 08:56

Az a baj, hogy elhisszük, hogy (csupán) a poroszos oktatás miatt jó/valaha is jó volt a magyar felsőoktatás.

Sunshine after the rain.

guba # 2009.12.21. 08:57

Szerintem nem ugyanazt értjük a politikával való foglalkozáson. Ha téged nem érdekelnek a közügyek, nem figyelsz a politikai nyilatkozatokra, nem olvasol közügyekről szóló cikkeket, akkor egy sötét szobában élsz, megtörténnek veled a dolgok, és nemcsak, hogy alakítani nem vagy képes, de nem is tudod és nem is érted, hogy miért úgy történnek.
Élsz egy országban, amely nem tudod hova halad, és nem is érdekel?

bajussz # 2009.12.21. 08:58

valahogy úgy

guba # 2009.12.21. 09:00

Ennek semmi köze nincsen szerintem az emberi kapcsolatokhoz, nekem is vannak baloldali nagyon jó barátaim, és egyikkel sem romlott meg a kapcsolatom azért, mert nem azonosak a pártszimpátiáink. Mindenki elmondhatja a véleményét, nem feltétlenül kell mindenben egyetértenünk.