Álláskereső jogászok

bajussz # 2009.12.19. 23:52

jó csapatuk volt a 80as években:)

Kacsa1111 # 2009.12.20. 00:30

Kedves bajussz,

konkrétan mi is az a tudás, amit kapsz?:)

Kedves Csipke,

persze, hogy van különbség...de van-e értelme különbséget tenni?;)

Kedves Eweol,

tagadhatatlan!:)))

Kacsa11

bajussz # 2009.12.20. 02:03

milyen tudás? nem értem a kérdést

Mallinalli # 2009.12.20. 05:59

Az egyetemen elég nagy tudást lehet (és kellene) felszedni, előre elnézést, de ezt szerintem csak az tagadja, aki ebbe sose gondolt bele és az, aki nem is szedte fel :-)
Mondok egy példát. Közös tulajdonban álló, de természetben megosztható ingatlannál szoktak használati szerződést kötni. Csomóan leírják az ilyen szerződésben, hogy "az ingatlan bal felén álló 90 nm-es lakás XY kizárólagos tulajdonában áll, míg a jobb felén álló 45 nm-es lakás ZY kizárólagos tulajdonában áll". Na, hát például hogy ez miért hülyeség, azt az egyetemen kellett volna megtanulni.

Kacsa1111 # 2009.12.20. 09:08

Kedves Mallinalli és bajussz,

egy normális egyetemi képzés után egyből teljes jogosultsággal praktizálhatsz...
és nem azért, mert felelőtlenek a jogalkotók, hanem azért, mert olyan tudást adnak, amivel bátran bemerhetnek dobni a mélyvízbe...

szerintetek a szépséges és jóságos jogi képzésünk alkalmassá teszi arra a friss diplomást, hogy az első napján oda merjek neki adni pl. egy zálogszerződést, hogy írja már meg???
persze puchtától radbruchig végig tudja mondani (talán) a jog tudományának történetét, de erre a gyakorlatban viszonylag kicsi az igény...

na, ilyen tudásról beszélek.

Kacsa11

Mallinalli # 2009.12.20. 13:11

Én azt hiszem, te kicsit túlságosan is rajongasz az angolszász képzési rendszerért :-)
De menjünk végig a gondolatmeneten: a mai egyetemi képzésből (Radbruch-on és Puchtán kívül, mert látom, ők a bögyödben vannak :-)) mit hagynál ki azért, hogy legyen idő a gyakorlati képzésre? Vagy legyen 8 éves az egyetem?

Egyszer beszélgettem egy californiai jogásszal, aki épp a "BAR exam"-re készült (elég vicces volt, mert csomó kis kártyából tanult), aki kifejtette, hogy a legnehezebb a "constitutional law" (azért írom angolul, hogy biztos a megfelelő szót használjam), mert ott jogszabályt is kell tanulni :-)

Kacsa1111 # 2009.12.20. 14:26

Kedves Mallinalli,

mindenért rajongok, ami pragmatikus.:)
de komolyan: te az egyetemen tanultál szerződést, határozatot vagy keresetlevelet írni? ott tanultad meg a földhivatali és cégeljárást? tanultál szofisztikáltabb ügyletekről, mint pl. vállalatfelvásárlás, vagy struktúrált finanszírozás, PPP stb., hogy legalább a szükséges dokumentációval tisztában légy? hallottál olyanról az egyetemen, hogy due diligence?
és még sorolhatnám!
biztos vagyok benne, hogy még egy szimpla meghatalmazás megírása is gondot okozott...
és ez nem elfogadható.

mit hagynék ki? kb. a jelenlegi tantárgyak felét...helyükbe kerülne más, és az egészet tök más rendszerben oktatnám...
de ezt már annyiszor kifejtettem, hogy nem tenném meg újra.:)

Kacsa11

Kacsa1111 # 2009.12.20. 14:37

drága jogi karaink finanszírozási rendszerének köszönhető, hogy ma már évente ezrek kapnak jogi diplomát...
ennek folyománya, hogy a klasszikus irodák megengedhetik maguknak, hogy 50 ruppóért dolgoztassák jelöltjeiket...mivel a következő már szinte fogja a kilincset...
ugyanakkor - paradox módon - drága jogi karaink oktatási színvonalának köszönhető, hogy a nk-i irodák - még ebben az irgalmatlan tömegben is - alig találnak valamire való jelöltet! Mi például nyár óta keresünk emberkét, egyre nagyobb elánnal immáron, mégis egy kezemen meg tudom számolni, hányat lehetett egyáltalán behívni interjúra (pedig az önéletrajzokkal lassan Dunát lehet rekeszteni)!

nem gondolnám, hogy a létező világok lehető legjobbikában élünk jogi karaink kapcsán...(Leibnitz után szabadon)

Kacsa11

bajussz # 2009.12.20. 14:42

és vajon miért nem változtatnak az itthoni jogi képzésen?
kinek érdeke, hogy így maradjon? tanárok, politika? talán diákok?

Kacsa1111 # 2009.12.20. 15:30

Kedves bajussz,

szerinted?:)

Kacsa11

Impossible # 2009.12.20. 15:30

"szerintetek a szépséges és jóságos jogi képzésünk alkalmassá teszi arra a friss diplomást, hogy az első napján oda merjek neki adni pl. egy zálogszerződést, hogy írja már meg???"

Nem teszi alkalmassá, de aki tehetséges, az meg tudja írni. Amit én írok, az egyből megy a bíróságnak meg az ügyfélnek, de én jogászdinasztia sarja vagyok. lol

Egyjogász # 2009.12.20. 15:33

Kedves Kacsa,

Azt hiszem, amit most írtál, azzal 100 %-ig egyet tudok érteni.

Impossible # 2009.12.20. 15:42

Ja egyébként Kacsa,

ha már enynire belelátsz az nk. felvételi rendszerébe, néha írhatnál részleteket is. Vagy ezt nem szabad kipofázni? :D

Kacsa1111 # 2009.12.20. 15:49

Kedves Impossible,

zálogszerződés egyből megy a bíróságra? melyikre?:)))
a jó válasz mezei piros pontot ér!:)))

milyen részletekre vagy kiváncsi?

Kacsa11

bajussz # 2009.12.20. 15:54

szerintem nem tudom, azert kérdeztem

Kacsa1111 # 2009.12.20. 16:53

szerintem nem kunszt kitalálni...:)

Kacsa11

Mallinalli # 2009.12.20. 17:01

Kacsa, én a túlzott pragmatizmust egyáltalán nem tartom követendő példának. Már csak azért sem, mert ki tudja, mire lesz szükségem. Én pl. soha az életben nem hasznosítottam nemzetközi közjog, nemzetközi magánjog, európai közösségi kereskedelmi jog vagy bármilyen másmilyen európai uniós témában tanultakból egyetlen megtanult hangot sem, de úgy sejtem, vannak ezzel mások másképpen. Ha innen nézzük, akkor államvizsgáztam abból a jogbölcseletből, amit pont annyira használok, mint az európai unióst, amiből meg szakvizsgáztam. Sok haszna egyelőre egyiknek sem mutatkozott.
Több gyakorlat lehetne, sőt, kellene, elsősorban szemináriumokon, de egyszer érdemes volt Puchtáról is hallanom valamit, még ha soha nem is lesz gyakorlati hasznom belőle. Ami a baj igazán szvsz, hogy agrárjog keretében például tiszta ökörségeket tanítanak, de egy árva tulajdoni lapot nem nyomnak a kezedbe, hogy nézd már meg, így néz ki.

bajussz # 2009.12.20. 17:22

Kacsa, nem találgatok, írd le légyszíves!

Impossible # 2009.12.20. 19:10

Kacsa,

azt nem a zálogszerződésről mondtam, hogy megy a bíróságra, ne szivass már. :D
Hanem úgy általában amit írok, az szinte egy az egyben mehet=jól írok, na.

Olyan részletekre vagyok kíváncsi, hogy mi kell legyen az önéletrajzban ahhoz, hogy behívjatok interjúra. Ha pl. van egy LL.M akkor nemis nézitek tovább, jöhet? Vagy hogy megy? Az más kérdés, hogy interjún mit hogyan kell beszélni, egyelőre csak az önéletrajz érdekel.

Mallinalli # 2009.12.20. 19:14

Van önbizalmad, az kétségtelen :-)

Impossible # 2009.12.20. 19:17

Mallinalli,

ha tudnád, kacsának mekkora van...(önbizalma). :D
Én ahhoz képest semmi vagyok; engem elsősorban mások értékelnek, és nem én magamat. :DD

guba # 2009.12.20. 19:19

Kedves Bajussz!

A kommunisták Fletóval az élükön elkúrták a lóvét, a gazdaságpolitikát, és mindent amit el lehetett, ezért nem jut az egyetemeknek, akik arra kényszerülnek, hogy lehetőleg minél több fizetős hallgatót vegyenek fel, hogy ne kelljen lehúzni a rolót. Mi a f-t nem értesz ezen, te nem itthon élsz?

Kacsa1111 # 2009.12.20. 19:20

Kedves Mallinalli,

én is elég keveset hasznosítok abból, amit az egyetemen oktattak...
ez az egyetemeket minősíti...

Kedves bajussz,

akkor ne találgass!:)

Kedves Impossible,

receptet kérsz?:)

Kacsa11

Impossible # 2009.12.20. 19:24

Méghozzá olyan receptet, amiből azt lehet kisütni, amit ti bekajáltok. :D

bajussz # 2009.12.20. 19:25

Kedves Guba!

De itthon élek,csak magasról, és hígan fosok a politikára.
Bár sejtettem, hogy ez a baj.