Hogyan kezdjünk el munkát keresni?


Law1 # 2004.12.15. 08:50

.... és ez tényleg nem ritkán fordult elő.

Avita # 2004.12.15. 10:42

Megélhetési ügyvéd... Ilyet egyébként én is láttam, ugyanakkor pl. az egyik irodába azért nem vettek fel, mert nem sikerült korrektül megírnom egy szolgalmi jog bejegyzése iránti kérelmet. Abból a szempontból érthető, hogy nem akartak a betanítással szórakozni, de kérdés, hogy honnan kellett volna ezt tudnom, ha még sosem csináltam?

Avita # 2004.12.15. 10:44

Vagyis, ennyit ér, hogy summa cum laude végeztem... :)

Avita # 2004.12.15. 10:52

Ja, jelenlenlegi munkahelyem azért tart (jogi előadóként), mert kevesebbe kerülök, mint az ügyvéd, aki így "csak" ellenőrizgeti a dolgaimat...

Martina # 2004.12.15. 12:07

Law1, Kicsi szívem!
Szerintem is elég unszipatikus a megszólítás, de ez is csak Téged minősít (ha már tegeződünk), de már túl is tettem magam rajta.
Én is dr.joci-val értek egyet. Azért mert nehéz megfelelő munkát találni, nem biztos hogy "én sem fogok" gondolhatja ezt bárki. Természetesen én is olvastam, hallottam, de azért végig csináltam a másoddiplomát és eszembe se jutott abbahagyni, pedig munka mellett (napi 10-12 óra+gyakran hétvége is) nem olyan egyszerű. Igaz, nekem mellette ott van a közgazdász diplomám, amivel tudok dolgozni, de ha már végig küzdöttem az 5 évet, akkor ezt a 3-at is végig fogom valahogy. Igaza van Jocinak, előbb-utóbb mindenki megtalálja a maga helyét, bár lehet, hogy nem 3 év múlva szakvizsgázik. Egyébként azon is elgondolkozhatnál, hogy nem mindenki olyan szerencsés, hogy külföldön járjon iskolába és gyakorlatilag akkor is megtanul egy idegen nyelvet, ha nem akar. Nekem pl. a munkámhoz nem szükséges az idegen nyelv, ezért amit megtanultam azt nem igazán tudtam gyakorolni, használni, és este 8-kor mikor hazaértem munkából, már nem túl sok magántanár szeretett volna foglalkozni velem. Valószínűleg vannak így ezzel egy páran. Tehát ahányan vagyunk, annyi körülmény, más és más szituáció. Az is nehezen talál munkát, aki több nyelven beszél és tudása is kiemelkedő.
Kedves Asus: neked azt javaslom, hogy ne add fel, keress kitartóan és jelentkezz majd, hogy sikerült-e találnod valamit. Sok sikert!

Law1 # 2004.12.15. 12:08

Pályakezdőként alapból kerülném azokat a irodákat, ahol olyan "helyben megoldós" jogesetekkel traktálnak. Ezeknél már csak azok az irodák idiótábbak, ahol surmók amerikai mintára próbálnak okoskodni és a leglehetetlenebb kérdésekkel bombáznak, mint pl.:

  • mi a véleményed a munkahelyi szexről?
  • hol látod magad 5 év múlva? (Erre mit lehet mondani? Talán azt, hogy: "a helyeden").
  • egy haveromtól azt is megkérdezték Martonyiéknál, hogy: "milyen autó lennél, ha kocsi lehetnél"?

Nagyon kemény, mi?! Gondolom azt nem szabad mondani, hogy Kombi Passat, mert egyből leszürik, hogy családapa-típus vagy és délután 5-kor már otthon szeretnél lenni a familiával. ;-)

Avita # 2004.12.15. 13:14

Hát, igen... A Közgáz állásbörzén a PriceWaterhouseCoopers - standnál álló hölgy (?) totál elborzadt, amikor a kedvesem viccből megjegyezte, hogy majd ő hoz pelust, ha netán a PWC-nél dolgoznék. :)

Asus # 2004.12.15. 14:39

Kedves Avita!

Nos, nekem dobogós kedvencem a "külföldi tapasztalat", ami alatt általában LL.M. diplomát értenek... Most jártam a honlapon; az LL. M.-hez nem ész kell, hanem csak és kizárólag pénz, ui. az átlagos tandíj 10.000 Euro/év körül kezdődik és akkor még élni is kell vmiből. :(

Az lenne a kérdésem hol olvastad,melyik honlapot nézzem meg-e témában!

Avita # 2004.12.16. 08:27

www.llmguide.com, ha jól emlékszem.

Asus # 2004.12.16. 11:49

Köszike!

anné # 2005.01.10. 19:16

Sziasztok!

Nem osztom azt az elképzelést, miszerint egy másodéves, akárhanyadéves hallgatónak a munkaerőpiaci kereslet függvényében kellene pályát választania/módosítani. Ez a szemlélet ugyanis egyszerűen figyelmen kívül hagyja azt a körülményt, hogy egy ember jó esetben nem csak (sőt nem feltétlenül alapvetően) azért dolgozik egy területen, mert abban könnyű volt elhelyezkedni, s jól lehet vele keresni.

Én például akkor is jogász akartam volna lenni, ha az egyetem elkezdése előtt egyértelmű, hogy vajmi kevés esélyem lesz elhelyezkedni. Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de lehet, hogy ez egyfajta elhivatottság.

Most itt vagyok munkanélküliként, pedig van egy második diplomám is, mely szerint közgazdász lennék (megjegyzem, nekem úgy tűnik, ez a kutyát se érdekli), de akkor sem akarok pályát váltani, mert én jogász szeretnék lenni, most már csakazértis.

Arra én is kíváncsi lennék, hogy azt hogy gondolja a "munkaerőpiac", hogy miközben elvégeztem egy cseppet sem egyszerű egyetemi képzés mellett egy főiskolát is, még 7 nyelvet hogy tudtam volna megtanulni (természetesen szaknyelvet)?
Hacsak nem diplomata-csemete lennék, aki lakott már nyolc országban....

Mindenkinek, aki állást keres: kitartás!

Maple # 2005.01.11. 12:29

A nyelvtanulást nem is az egyetemen kellett volna elkezdeni, hanem már gimiben. ;-)

Maple # 2005.01.11. 12:31

.... vagy mégelőbb! ;-)

anné # 2005.01.11. 13:04

El is kezdtem, ne aggódj. Csak nem jutottam el 5 nyelven a szaknyelvi szintre, miután a szakmát később tanultam...

Maple # 2005.01.11. 13:55

Nem is kell 5 nyelven felsőfokú szinten beszélni. Tudom, hogy a legtöbb hirdetésben 2-3 idegennyelvet preferálnak az ügyvédi irodák, de tapasztalatbóol tudom, hogy már akkor király vagy, hogy ha legalább 1 fontos idegen nyelven (pl. angol, német, francia, olasz, orosz) beszélsz, mert nagyon nehéz találni olyan jelöltet, aki tényleg felsőfokú (majdnem anyanyelvi szinten) nyomja az adott nyelvet és nem csak papírja van róla.

csokis # 2005.01.11. 14:20

Szerintem kifejezetten hátrány nyelveket beszélni pályakezdőként. Nekem az a taptasztalatom, hogy a több nyelvet jól beszélő friss diplomásokat fordítómunkára használják. Én viszont nem ezért járok jogi egyetemre, nem fordítani vagy tolmácsolni akarok, hanem szerződéseket írni, tárgyalásokra járni. Ezért inkább azt mondom, hogy nem tudok semmilyen nyelven normálisan, angolul meg tudom magam értetni, ha kell, de inkább nem. Ezzel persze kiesnek a nemzetközi irodák mint lehetséges munkahelyek, de igazából nem is vágyom rájuk.

Maple # 2005.01.11. 14:33

Szerintem ezzel részben magad alatt vágod el a fát, hisz megfosztod saját magad attóol az esélytől, hogy felvegyenek. Az, hogy nemzetközi irodákban a nyelveket jól beszélő jelölteket csak fordítóként alkalmazzák az nem igaz. Persze sokat kell fordítani, de ha látják, hogy tényleg jó vagy, akkor érdemi munkákba is be fognak vonni (szerződések megszerkesztése idegen nyelven, tárgyalások lebonyolítása ügyfelekkel, jogi állásfoglalások megírása ügyfelek részére, stb.), hisz nekik is érdekük, hogy az ügyfél felé jól eladják az irodát. Közép-, illetve hosszútávon megint csak te profitálsz ebből, mert növeled az esélyedet arra, hogy esetleg szakvizsga után átvesznek mint ügyvéd. Ügyvédként nemzetközi irodában 500-600 ezer + Áfával indítasz, ami 2-3 év után lehet havonta 1 misi is. Szerintem ezért megéri 1-3 évig néhány fordítást bevállalni.

Maple # 2005.01.11. 14:40

……. de elmehetsz a közigazgatásba is, ahol sok helyen csak aktákat tologatsz egész nap és fájlokat mentegetsz a számítógépre, vagyis az érdemi munka = 0 és ezt havonta mindössze nettó 200 ezer forintért – persze feltéve, hogy ha már legalább főosztályvezető-helyettes vagy. Ha nem, akkor persze még kevesebbet viszel haza.

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.11. 20:20

Ha nem tudod munkavégzési szinten használlni a nyelvet, akkor tényleg mindegy. Mondjuk ahol nem várják el a felsőfokú tudást ott jelöltként örülhetsz a minimálbérnek.
"de elmehetsz a közigazgatásba is ... mindössze nettó 200 ezer forintért"- de szép álom lenne. Úgy mondod, mint sz@r alternatívát... Vagy már jó régen benne lehetsz a szakmában, vagy még nagyon nem...

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.11. 20:20

..használni..

Maple # 2005.01.12. 07:34

Persze, ha nincs munkalehetőség, akkor nagyon is megfelel a közigazgatás. Az, hogy a közig sz@r lehetőség-e vagy sem az csak a szakmai lehetőségeidtől függ. Én úgy gondolom, hogy ha 1 vagy több idegen nyelvet felsőfokú, illetve profi szakmai szinten beszélsz, akkor kár elmenned a közigbe aktákat tologatni 150 ezerért, ha adott esetben ezzel a tudással akár egy nemzetközi irodában ügyvédként megkeresheted a havi 500-600 ezret vagy akár az 1 misit a késöbbiekben.

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.12. 11:47

legalább lehetőség lenne... Persze a nemz. irodához képest sz.. de oda nem sok embernek van lehetősége bekerülni. MOndjuk mostmár a közigbe sem.

csut # 2005.01.12. 21:53

sziasztok, végigolvasgattam a hozzászólásokat, és igazából egyetértek azokkal az előttem szólókkal, akik tényleg a nagy, sz*r magyar valóságot látják! én idén fogok végezni, és igenis már másodévesen foglalkoztatott a gondolat, hogy mi lesz, ha eljutok idáig! nem rinyáltam, azóta dolgozom , végiggüriztem a vizsgaidőszakokat is ennek eredményeképpen jól el tudtam helyezkedni (egy kanyi ismerős nélkül!, talán azért , mert volt bennem tenni akarás).már "csak" az államvizsgák hiányoznak...
szóval én azt mondom , aki nem tesz semmit, annak magától nem fog az ölébe pottyanni a lehetőség. én is kis irodában kezdtem, most meg egy keresk. banknál vagyok.
üdv.

kata001 # 2005.01.12. 22:13

Sziasztok!

A témához: szerintem is fontos a nyelvtudás + a tapasztalat, de engem is elég sok helyről pattintottak le a gyakorlat hiánya miatt!

Más: van esetleg valakinek külföldön szerzett tapsztalata (LL.M, posztgrad, ilyesmi?) szívesen venném az infókat, mert most már ott tartok, hogy kilátástalanságomban inkább a további tanulást választom...viszont nem tudom, addig hogy lehetne megoldani, hogy menjen a jelölti időm!!!

Előre is köszi a segítséget!

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.13. 13:10

Simán meg lehet oldani, havi 30 rugó.

  • a járulékok amiket fizetsz- plusz egy ügyvéd, aki bevállalja.