Attika, nincs igazán személyes tapasztalatom Győrfi t. úr előadási szokásairól. :D Arról viszont van, hogy sokkal szívesebben tanultam, mint a polgári jogot. Az általános tanok és a személyek joga még egész jó, de a szellemi alkotások... :S Na, azt kell túlélni igazán!
ME - ÁJK
Győrfi? Olyan csapni való előadásai voltak, hogy elgondolkoztam arról, hogy a végén odamegyek hozzá és megkérem, hogy legközelebb tisztelje meg a levelezősöket, akik -szombaton itt ülnek- azzal, hogy a tematika szerint ad elő és nem Heller Ágnest propagálja és isteníti. Ezt a tangyárgyat vizsga szempontjából túl kell élni. Egyébként jogászként előnyös tanulmányozni.
Ayber, azért az államelmélet nem olyan nehéz, sőt! Ha az ember megérti, sokkal könnyebben is boldogul vele. Mivel amit jog- és állambölcselet tárgycímen, államelmélet tankönyvből tanulunk, valójában politikai filozófia, ezért a magolásnak, biflázásnak semmi értelme. Győrfi tanár úrnál úgy kaptam négyest, hogy a felét tudtam a tételeknek, a másik felét pedig összeraktam. Persze ehhez az is kellett, hogy Bódig mesterhez járjak gyakorlatra. Kár, hogy elmegy. :(
u.i.: A JogászÉleten fent van kidolgozva mind a 33 tétel...
Köszönöm Attika a hozzászólásodat. Többet nem fűznék hozzá, elvégre én még egyetemi hallgató vagyok:-P
Egyébként a zöld könyvből tanulok a szóbelire, ami elég sűrű és időigényes, tehát ha valakit érdekel a véleményem, erre legalább annyi időt szánjatok, mint más tantárgyra. De legalábbis egy hetet.
Ha valaki hasonló cipőben jár mint én, a http://jog.freeblog.hu címen talál rövidítéseket, summázásokat, amik akkor készültek, amikor olvastam a könyvet és gyorsan leírtam, amit megértettem. Mert ennél az Államelmélet tanulásnál értékes megjegyzés lehet az, hogy: "olyan vagyok mint az elefánt, roppant nehezen értem meg, de rendkívül hamar elfelejtem!" :-P
Üdv, Ayber.
Megjegyzem, hogy ez a Szabó később a ME-ÁJK Dékánja lett.
Amit Miskolcon tanítanak azt nem lehet megtanulni. Biflázni lehet és a biflázás eredményeként át is lehet menni a vizsgákon. A kék könyveket, ha megnézed, akkor tapasztalhatod, hogy abból áll, amit innen-onnan idéznek. Egy zavaros katyvasz az egész. Írtunk zh-t. Olyanok megfeleltek, akik ott sem voltak és olyanok nem akik hibátlanúl teljesítettek. Utánna jártam a dolognak és kiderűlt, hogy Szabadfalvy nem a dolgozatot nézi, hanem 10-15 dogát nem megfelelőre kidob, a többieknek MF-t ír be. És így előfordul, hogy azis megfelelő, aki ott sem volt. No ennyire komoly ez a tantárgy és a tanszék. Dr. Szabó kollégájáról ne is beszéljünk. Zh-t írtunk és járkált a padok között. Azt éreztem, hogy a mellényembe benyúl egy kéz. Kirántotta a papírzsebkendőmet , én rekflex szerűen elkaptam a kezét. Megkérdeztem, hogy mit csinál? Válasz: Puskát keresek.
Valóban ellaposodott a topic! Nem kellene hagyni!
Ha valaki még azért olvassa, Jog és állambölcselettel kapcsolatosan (III. szem.) árulja már el, hogy lehet ezt megtanulni!:-)
Köszönöm!
ui. jegyzetek itt is vannak:
http://jog.freeblog.hu
Üdv, Ayber.
Sziasztok!
1 éves levelezős hallgató vagyok és eladó könyveket keresek.Fontos lenne.Köszönöm.
mazsee@gmail.com
70/369-5192
Loss Sanyi, Dr. Loss Sándor bizonyosan megelégedetten fogadná, ha róla előadótermet neveznének el.
Nem szerény volt ő, hanem komolyan vette a tantárgyát "Bevjog".
Előadásai annyira szemléletesek voltak, hogy sok mai napig is a ME-ÁJK-on praktizáló kollégái példát vehetnének róla.
De sajnos ott volt az a fránya pótkocsi, amely nem volt kivilágítva.
Sziasztok, eléggé elfogoytt ez a topic. Lehet, hogy csak egy kis lendület hiányzik. Ramius, mindenki nevében köszönet, hogy utánajártál és érdeklődtél. ... Loss Sanyi nagyon szerény volt és nem is tudom mit szólna az ötlethez, ha róla neveznének el egy előadót. Valahol ott kellene, ahol ő maga is sok előadást tartott. Aranyos ötlet lenne valamit lovári nyelven ráírni az emléktáblára, azt kevesen értik, néhányan utánanéznek. S ha utánanéztek, akkor megjegyzik. Nem annyira a születési dátum számít, mindenki tudja mennyire fiatalon ment el közülünk. A kar(ok) talán egy kis hozzájárulással is támogatnák a kezdeményezést. Szerintem az, hogy távolról szervezzük, nem lesz akadály, vannak a karon olyan emberek, akik segíteni fognak. Én a magam részéről nagyon szívesen pótolok, ha ezen múlik.
Szerintem a 1. pont az előadóterem+ emléktábla a legméltóbb. Igy nagyon sokáig megmarad az emlékezetben a későbbi korosztályoknál is. ( Hol lesz az előadás, vizsga a Loss teremben?, Előadás, vizsga előtt bizonyosan nézegetik az emléktáblátát is.)
Kezdeményezésed remélem sikerrel jár.
Sziasztok,
Ha nem gond, visszatérnék egy kicsit Loss tanárúrhoz. Bár nekem csak egy előadást tartott és egyszer vizsgáztam nála, mély benyomást tett rám. Kicsit utána jártam a javaslatnak, mely szerint állítsunk neki emléket, beszéltem az egyetem vezetőségéből valakivel és a következő a helyzet.
Nagyon tetszett a felvetés, ami fontos, hogy el kell dönteni, hogy mit akarunk, ugyanis több lehetőség van:
- Elnevezhetnek róla előadót+emléktáblát raknak ki, ez viszonylag egyszerű és nem túl költséges.
- Lehetőség van kopjafa vagy szobor állítására is, ezek anyagi vonzata azért már komolyabb.
Igazából eljárásrend nincs, azt javasolta az illető, hogy kérjük a két kar (tanár úr a bölcsész karon is tanszékvezető volt) dékánjának támogatását, az lenne az igazi, ha anyagilag is hozzá tudnának járulni a javaslathoz. Ezután a rektornak kell eljuttatni a kérelmet. Ha gondoljátok, én szívesen viszem tovább az ügyet, bár én Budapesten vagyok és innen nehezebb egyeztetni a dékánokkal, de a nemes ügy érdekében szívesen vállalom ezt az "áldozatot". Mit szóltok?
Igazad van Butyka. Semmi hátrányt nem jelent. Jómagam 8 szemesztert Miskolcon ,négyet Pécsett végeztem. A kettő nagyon jól kiegészítette egymást. Miskolcon az alapok, Pécsett pedig az elmélyültek voltak hasznosak.
Sziasztok!
Szerintem a miskolci végzettség semmilyen hátránnyal nem jár, a tanultak gyakorlati alkalmazhatósága rendkívül jó.
Nekem szerencsém volt az ME ÁJK-hoz is, és az ELTE JTI-hez is. Sok különbséget nem tudok felhozni a két intézmény között.
Sziasztok!
ME-ÁJK még I. éves nappalis hallgatója vagyok. Pár hete (hónapja talán, de ki figyeli :) ) indítottam útjára egy blogot ( http://artisius.wordpress.com ), mely mára kinőtte magát, s egy honlappá cseperedett ( http://jogaszelet.extra.hu ). Ajánlom a jogászpalánták figyelmébe, hátha segít, illetve hátha ti is tudtok segíteni a tartalom bővítésében.
„ha jól tudom- egyedül Miskolcon van különbontva a kerjog a polgáritól,”
Rosszul tudod.
Szia Thea,
Igazából még nem éreztem magam hátrányosan amiatt, hogy levelezőn végeztem. Azt viszont tapasztaltam, hogy azért a miskolci jogászok jók :-) (Persze kivételek mindig vannak és nem szeretnék most belemenni semmiféle vitába vagy bizonygatásba, ami az egyetemi képzések közötti különbségeket taglalja, arra van külön topic.) Én elsősorban társasági joggal foglalkozom, nagyon szeretem és nekem személy szerint tetszettek a kerjog előadások, főleg amikor Miskolczi-Bodnár Péter tartotta. Ráadásul -ha jól tudom- egyedül Miskolcon van különbontva a kerjog a polgáritól, ami szerintem nagyon hasznos, mert más egyetemen nem mennek bele ennyire a részletekbe, szinte csak a Gt-t tanulják. Nekem van olyan ismerősöm, aki ELTÉ-sként a miskolci jegyzetet kérte kölcsön, mert saját bevallása szerint is jobban használható.
Ami a jogászok számát illeti, valóban sokan vagyunk, de én azt szoktam mondani, hogy jó jogászra mindig szükség van!
Szóval fel a fejjel és ne add fel a csüggedést ! :-)))))
Ramius
Szia Ramius!
Milyen lehetőségeid voltak az elhelyezkedésben mint firss, levelező diplomás jogász? Én másodéves vagyok az ME ÁJK-n szintén levelezősként és sokszor félek attól, mi lesz ha végzek? A médiában folyamatosan azt sugározzák, hogy túl sok a jogász, nem lehet elhelyezkedni. Ráadásul az álláskeresésem során sem számított túl pozitívnak, hogy jogásznak tanulok. Azt sem tudom, hogyan értékelik jogász körökben a miskolci diplomát? Kérlek, írd meg a tapasztalataidat az egyetemmel kapcsolatban is. Köszönöm!
Thea
Sziasztok,
Én is Miskolcon végeztem 3 éve, most kezdem szeptemberben a szakvizsgámat és nagyon örülök ennek a topicnak.
Ami az egyetemi éveket illeti, én személy szerint örülök, hogy túl vagyok rajta. Levelezősként nagyon nehéz volt munka mellett tanulni, de a levelező képzés egyik előnye, hogy az embert önállóságra kényszeríti, aminek én személy szerint nagy hasznát veszem.
üdv,
Ramius
Ha volnának itt joghallgatók (nem csak tiszteletteljes végzettek) akkor figyelmetekbe ajánlanám:
www.jog.freeblog.hu
Érdemes ellátogatni!
Ill még egy összefogást segítö ötlet:
www.iwiw.hu
Jog Hungaris
Várunk minden joghallgatót, jogászt, jogi és természetes személyt!
Kereső oldalon meg lehet találni!
Üdv, Ayber.
Valóban megfelelő helyszín és alkalom kell a tegeződéshez!
A jog a kivételek tudománya.
Sunshine after the rain.
Ma is abban a helyzetben voltam, hogy Kolléga elba.- inteligens fogalmazásban szakszerűtlen -eljárása miatt- helyette kellett 2 és fél órát töltenem a Fővárosi Cégbíróságon. Eszembe nem jutott, hogy tegeződjek vele a telefonos egyeztetés alkalmával.
Köszönöm Dr. Attika és Legislator.:-)
Kivéve amikor nem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02