ME - ÁJK

Dr.Attika # 2007.02.25. 18:51
Butyka # 2007.02.25. 18:40

Szia Dr. Attika

Nála - mármint Lossnál - én is vizsgáztam. Radásul Gyöngyösön több alkalommal találkoztam vele, mert tanított ott is.

A legelső vizsgám meg Stipta taár úrhoz kötödik. Annélkül abszolváltam a kolokviumot, hogy tudtam volna miről beszélek. Szóval rendkívül jó fej volt.

Ha 2000.-ben kezdted akkor még a szakvizsga előtt vagy. Az még izgalmas egy menet. De természetesen túlélhető, sokan túléltük már.

Jó ez a topic,mert legalább van egyfajta kontaktus is a "válaszadók" között.

Dr.Attika # 2007.02.25. 16:56

Szia!
Én meg pont 2000-ben kezdtem a levelezőt.
Bistei azóta "átigazolt" közigjogra, Szabó meg már nem rugdosta annyira az embereket. Szabó Béla nem nagyon "praktizált", biztosan külföldön tanulmányozta a római jogot.

Ez igaz, hogy először tanúlni kellett megtanulni. Én is 18 év után kezdtem újra.
Szegény megboldogult Loss Sanyi ezt ki is hangsúlyozta. ( Õ volt a legjobb fej.)

Butyka # 2007.02.25. 16:08

Sziasztok!

Érdeklődve olvastam a topicban írtakat. Én 2000.-ben végeztem levelező tagozaton. Emlékeim szerint az I. év volt a legnehezebb, két ok miatt.
1./ A diák szembesül egy teljesen új nyelvezetű sokak számára száraz tananyaggal, amit az addigi tanulmányaitól való jelentős eltérősége miatt nehezen tud megérteni, megtanulni.
2./ Az I. év másik fontos feladata, hogy tanulj meg TANULNI. Az anyagmennyiség csak növekedni fog, így nincs ehetőség sokszori olvasásra. Ha ezt meg tudjátok tanulni, hogy 1x részletesen odafigyelve elolvassátok az anyagot, és ha van idő 1x gyorsan átnézitek akkor már fel vagytok készülve a nagyobb tananyagmennyiségekre.

Most jut eszembe, hogy minket még 1995.ben (de régen volt) nem csak Rómából szórtak, hanem Magyar Ált. Jogtörténetből is.
Volt olyan Magyar szigorlat I. évf. végén, hogy 25 vizsgázóból 5 ment át a többit megbuktatta - ha jól emlékszem - Szabó Pista -Bistei páros.

Rómából pedig tényleg nem volt ritka a 3 óra hosszú szigorlat, Prétor Orsinál, de Szabó Bélánál is el lehetett érni.

Szabó Bélának megvan még a kutyája? (Sárikának hívták) és általában bent volt a vizsgákon, és rendszeresen elengedte (szellentette) magát. Volt kényszeredett vigyorgás a szigorlat alatt.

Sziasztok!

Ayber # 2007.02.12. 19:21

Szia! A középkori büntetőjogot felvettem.
Köszi.:-)

Missy # 2007.02.07. 22:13

Ayber !

jó válasz:)szerencsésebb lett volna ha a gyakorlat meg van és csak róma I. ből hiányzik a vizsgád,mert akkor Cv-s ként felvehetted volna...viszont róma gyak. I.-et nemlehet cv-ként felvenni...(ki tudja lehet pár félév múlva ezt is megváltoztatják,mint ahogy mindig kitalálnak valamit)
tényleg lerövidíthető 4 évre.
a kis füzetecskében amit kaptál benne van a 2. évesek összes tantárgya,ha megnézed az előkövetelményeket az alapján adja magát,h.mit tudsz fel venni.Sok tantárgynak az előköv.: a Bevezetés a jog és áll. tud-ba pl: Európajog I. , a szabadon választható tantárgyak listájából is (a Középkori büntetőjog elég jó,és könnyen megszerezhető a kredit) stb....

sok sikert a második fél évhez is!:)

Ayber # 2007.02.07. 15:08

Saját magamra válaszolok:
Miskolcon, levelezőn, valóban nem vehető fel II. szemeszterben Római jog II, ha nincs meg Római jog gyak. I.
Viszont tutin úgy lehet eltolni a féléved, ha nem számítottál rá, hogy gyak I. nélkül Róma II-t sem veheted fel!!

Ayber # 2007.02.05. 19:07

I. évfolyamos, levelezős jogász hallgatóként, milyen II. vagy III. tanévben tanulható tantárgyat lehet felvenni II. szemeszterben? Amivel rövidíthető lenne a képzés.
Valóban, 5 év helyett 4 év alatt is elvégezhető az egyetem?

Még egy speciális kérdés: II. szemeszterben nem vehető fel Római jog gyak II, ha nincs meg Római jog I?

Tapasztaltaktól várom a választ. Előre is köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.09. 22:23

Eltörölték, hehe... Annyiban, hogy alapvizsgának hívják őket.

Bocee # 2007.01.09. 20:23

Sziasztok!
5. éves nappalis hallgató vagyok.Ami a szigorlatokat illeti, szerintem a polgári eljárásjog a legnehezebb. 3 félév anyagából szigorlatozni, és közben az egészet átlátni, azért az finoman szólva nem egy könnyű feladat... bár tudomásom szerint az alsóbb évfolyamok már nem fogják ezt az élményt megtapasztalni, mivel eltörölték a szigorlatokat, de túlzás nélkül állíthatom, ennél nincs nehezebb... maximum tanulhatatlanabb...

Markoh # 2007.01.03. 23:47

Sziasztok. Levelezős vagyok...
Két sikertelen Róma ZH után aláíráspótlásra
megyek holnap. Mennyire veszik szigorúan azt , hogy a 3 időpontból csak egyre lehet elmenni?
Jön még valaki holnap?

palmeli # 2007.01.02. 07:43

Tematika a kar honlapján, a hallgatói információk menüpont alatt, tanulmányi időbeosztás - "Kreditalapú mintatanterv" címszó alatt található. Ez alapján jól kalkulálható, hogy melyik tantárgynak mi az előkövetelménye. :)

norka2310 # 2006.12.31. 22:17

tematika? maga Zilai Judit... :) (ill. felsőbb évfolyamosok. :) )
Ja, tájékoztató van, csak abban nincs benne!
BoldogABB évet! ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.28. 23:38

Nem kaptok félévenként tanulmányi tájékoztatót?

Ayber # 2006.12.28. 21:07

Nem tudom pl. hogy hol lehet a tematikához jutni, mire mi épül! Köszi Nóra, hogy ezt megírtad!
De eredeti forrást hol találok?:-)

norka2310 # 2006.12.13. 18:44

Bár a rómát hangsúlyozzák, de a bev.jog fontosabb, mert a rómára csak 1 tantárgy épül, a bevezetésre pedig több! Ezt elfelejtették velünk közölni...

Ayber # 2006.12.07. 17:56

Sziasztok!
Nagyon szimpatikus minden hozzászóló hozzáállása a témához, lelkesek vagytok és a "gólyák" nevében én ezt külön köszönöm!
Nekünk- levelezősöknek- érthető egyetemtől való távollétünk miatt nehezebb a szimpátiára, jó kapcsolat kialakítására való törekvés, vagyis inkább lehetetlen, s ez a kialakítás nehézsége kölcsönös, szóval sem az oktató, sem mi nem tudjuk -legtöbb esetben- mit várhatunk, hogyan hozhatunk ki a kontaktból a legtöbbet. Egyszerű a felállás, az oktató a zh-n vagy vizsgán kérdez, mi meg felelünk..
Azért a mások tapasztalatából a -tanárokról- jobb tanulni és tudni mire számíthatunk. Ez gondolom mindenki számára világos. Csak azért írtam le, miért fontos számomra ez a topic és komolyan hálás vagyok minden hozzászólónak, aki információval, élményeivel, kapcsolatfelvételi lehetősége megadásával segít(ett) minket! :-)

Én sikeresen túl vagyok az összes gyakorlaton, latinon, zh-kból pedig egyetemes és tsd-statek van rendben.
A többi akadály előtt állok még és a mostani kérdésem az lenne, hogy mely tantárgyak "fontosabbak" az I. félévben, tehát mikre épül a köv. félévben másik tantárgy?
A választ előre is köszönöm!
Mindenkinek egy kalappal!
Sziasztok!
Ayber

Dr.Attika # 2006.11.13. 23:11

dr.joci!
Én sem komáltam a közig tanszéket, de egy biztos, hogy a közigazgatási jog minden szegmensét átvette és a "különös" tankönyvben szereplő jogszabályi jegyzék nagyon sokat segít egy-egy kérdés megválaszolásában. ( Ma is használom a gyakorlatban.)

norka2310 # 2006.11.12. 15:26

Húú de jó olvasni a tapasztalataitokat! Nagyon köszi mindenkinek a segítő szándékot! :) Pénteken megírtam a joggyakszit, Jézus peréből. Számomra felettébb nagy öröm volt ebből a témából készülni. Nagyon élveztem. Érdekes volt kicsit más megközelítésben olvasni a már ismerős "történetről". Pár órára úgy tűnt, mintha nem is jogra, hanem teológiára készülnék... Szombat este Bevezetés a jogtud.-ból írunk ZH-t. Kár hogy ehhez a tárgyhoz nem adtak meg önellenőrző kérdéseket. Nincs esetleg valakinek? Ha bármi infot tudtok adni a tárggyal (ZH-val) kapcsolatban, szívesen veszem! Vagy ha vannak jegyzeteitek, ne habozzatok nekem elküldeni :) : norka2310@freemail.hu
Remélem nem veszitek tolakodásnak. Ha igen, bocsi! Palmeli hasznát vettem, az infodnak, miszerint az önellenőrző kérdésekből voltak a kérdések joggyakszin. (Az utolsó oldalakat már nem volt időm elolvasni, így csak azokra koncentráltam. Bejött! ;) )

dr.joci # 2006.11.10. 08:40

Én is Stipta tanár úrnál írtam a szakdolgozatomat.
Nekem is nagyon szimpatikus a tanár úr.
A szlogen valóban így van!

Egyébként szerintem a büntetőeljárás is nagyon húzós, közigből meg sok igazságtalanságot láttam.
Agrárjog túlzottan szigorú, szerintem ennyire nem kellene szívózni belőle.

Dr.Attika # 2006.11.09. 18:33

norka 2310!
Az úgy történt, hogy bementünk öten reggel 8-kor.Orsolya egy papírra felirta, hogy : történeti rész, családjog, dologi, kötelmi jog.. és mindenkit mindenből kérdezgetett . 11-kor kijöttünk : 1 db 3-as ,2 db 2-es- 2db 1-es.

Stipta doktor bácsi tényleg nagyon rendes. A lényeget kérdezi, értékeli a lényegre törő választ. Érdemes nála évfolyam és szakdolizni.

Szlogen: Miskolcon a rómából dől el, hogy leszel e jogász, kerjogból, hogy hány év múlva. Magyar és egyetemes zh-knél az ellenőrző kérdésekre koncentráljatok, mert azokból vannak a kérdések.

v.viki # 2006.11.09. 08:59

Sziasztok! Én harmadéves levelezős vagyok. Olvastam, hogy a római joggal küzdetek.Pánikra semmi ok! Az egy nagyon logikus tárgy, rá kell jönni a logikájára és semmi probléma nem lesz. Vannak nehéz részei(kötelmi jog, 2.féléves anyag lesz majd), de azért tanulható. Ha majd tovább léptek felsőbb évfolyamokba visszafogjátok sírni a rómát és az egész elsőt. Senkit nem akarok itt rémisztgetni, de tényleg húzos egy kicsit.
Egyetemesből Stipta tanárúrnál nagyon nehéz megbukni. Nagyon kedves és tényleg nem kér sokat.A magyarral sincs gond csak kicsit száraz, szerintem. Sok sikert az elsősöknek és kitartást. Ha kérdésetek van, kérdezzetek és próbálok segíteni egy-két tanáccsal vagy infóval.

petre # 2006.11.09. 07:54

Hello, Mindenki!

Én 2 éve végeztem Miskolcon, levelezőn. Senkit nem akarok megrémíteni, de tényleg nehéz volt. Már a mi időnkben is keringtek rémhírek egyes tantárgyakról, vizsgáztatókról, de, ezek általában túlzóak voltak. Ha az ember komolyan veszi és rendesen felkészül szerintem nem lehet baj.
Első évben valóban a római jog a legnehezebb, de ezt érdemes lesz megtanulni, mert a későbbi tanulmányok is hasonló szerkezetűek lesznek.

norka2310 # 2006.11.08. 22:07

Köszi szépen, TÜNDÉR vagy!!!! Bár én még nem láttam Stipta dr. bácsit, de látatlanból is megkedveltem, az eddig róla hallottakból... Neked is sok sikert a vizsgákhoz, és főleg a nagy-nagy tervedhez! (ld. másik topic :) ) Kitartás, ne add fel, miért is ne sikerülhetne?!

palmeli # 2006.11.08. 13:53

Kedves norka2310!
Magyar jogtöriből 3 kérdés volt a zh-n: 2 nagyobb (1-1 tétel a tételsorból) és 1 kisebb (az önellenőrző kérdések közül).
Jogtörténet gyakorlatból - ha jól emlékszem - Sáry Pál könyvéből kellett felkészülni (Bűnvádi eljárások az Újszövetségben). Itt is 3 kérdés volt, ezek is a tájékoztató füzetben megtalálható önellenőrző kérdések közül.
A magyar húzósabb, mivel jóval nagyobb anyagból kell készülni, mint jogtöri gyakorlatból. Amennyire emlékszem, meglehetősen jóindulatúak voltak velünk, nem kellettek szó szerint a tételek, inkább csak arra voltak kiváncsiak, hogy tanultunk-e. Elég könnyen el lehet dönteni, hogy valaki egyáltalán kinyitotta-e a könyvet vagy sem.
Stipta tanár úr az egyik legjobb élményem az 1.évfolyamról :)
Római jogból már nincs szigorlat. Pár éve változott a rendszer, azóta "csak" kollokvium van mindkét félév végén. Azok viszont tényleg kb.1 óráig tartanak fejenként...
Remélem, hogy tudtam segíteni.
Sok sikert a felkészüléshez és a zh-hoz! :)