Gabryella007,
Pont alattad van a rendelet értelmező része.
Amúgy : nem, nem.
Gabryella007,
Pont alattad van a rendelet értelmező része.
Amúgy : nem, nem.
Édesapám halálakor 1 hétig rendes szabadságon voltam. A haláleset utáni 4. hónapban szeretném kienni a két szabadnapot, ami jár nekem. A munkáltató azt mondja, hogy lekéstem a szabadnapokat, mert nem jelentettem be a halálesetet 3 hónapon belül. Elveszítettem a két szabadnapot vagy nem?
mariae,
Ez elég véleményes.
A helyzet az, hogy a halálesetre nem szabadnap jár, nem szabadság.
Hanem a munkáltató köteles két munkanapra felmenteni a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettséged alól.
Ezért nincs olyan, hogy "te veheted ki".
A gyakorlat az, hogy ha bejelented a halálesetet, akkor a következő 60 napban kiadják ezt a két napot. Az ügyintézésre, és a temetésre, mondjuk.
A hivatkozás erre a jóhiszemű joggyakorlat, és a munakáltatóval való Mt. szerinti együttműködési kötelezettség.
Ugyanakkor a helyzet az, hogy az Mt. szerint ez a két nap JÁR, és nincsen semmilyen konkrét korlát szabva hozzá.
Se a hatvan nap, se a 3 hónap, se semennyi, sem az, hogy mikor, mire használod fel, se az hogy egyben vagy külön. A törvény szerint a "halálakor" jár. Ezt úgy értelmezik, hogy a haláleset utáni időszakban, nem hónapokkal később. Akkor is, ha nincs semmilyen ilyen rendelkezés.
Ha akarod, megpróbálhatod ütni a vasat, hogy oké, elutasíttottak, de akkor kéred az ezt alátámasztó törvényi rendelkezést, írásban kérd a két napot, és írásban a fenti indoklással együtt kérd az esetleges elutasítást, ha nem hajlandóak kiadni, megjegyezve a kérelemben, hogy elutasítás esetén munkaügyi bírósághoz fordulsz.
Hátha az hat, és nem szívóznak. Bár én a helyedben tartanék tőle, hogy a munkáltató jóindulata megcsappanna irányodba, és a rendes szabadságok kivétele is a törvény szerintire változna, ha ettől lazább nálatok a gyakorlat, vagy bármi ilyesmi. Szóval te tudod, mennyire éri meg összeakasztani a bajszodat a munkáltatóddal.
Papíron igazad van. A valóságban viszont nem biztos, hogy sikerülne ezt keresztülvinned.
Szeretném megkérdezni,hogy egyenes ágú unokának jár 2 nap szabadság? Elhunyt a nagypapa. Köszönöm
2022. február 9.én elhunyt férjem édesanyjának a nővére. (azaz anyósom testvére) Kérdésem, hogy igényelhetem-e munkáltatómtól a 2 nap temetési szabadságot?
Fizetés nélkülit talán, de azért itt a rokonsági fok annyira laza, hogy az se biztos hogy megy.
A jó főnök beleegyezik, de kiköti, hogy lecsúsztatod.
Kiadhat fizetettet is - de csak az éves keret terhére, pótszabadság nem jár.
Mutterandi
(és Picur3874, ha még számít),
Az Mt. 55.§(1) szerint hozzátartozó halála esetén jár két nap munkavégzés alóli felmentés.
E törvény alkalmazásában hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa.
Tehát unoka-nagypapa viszonylatban jár, de testvér menye-anyós testvére viszonylatban nem.
Üdvözletem!
Látom a lentebbi kérdéseket és válaszokat, de azt sajnos nem látom, hogy mikoriak. Ezért írok.
Pár napja meghalt a férjem testvérének a felesége, vagyis a sógornőm.
Eddig úgy tudtam, hogy hozzátartozónak számít a sógornőm is. De az igazgatóm azt mondta, hogy 2021-ben változott az MT és csak közeli hozzátartozóra jár a plussz két nap, amibe nem számít bele a sógor és a sógornő.
Szeretném megkérdezni, hogy akkor most jelenleg kire-kikre jár a plussz két nap szabadság?
Válaszát előre is köszönöm!
Hozzátartozóra jár. Nem csak közeli hozzátartozóra.
„32. Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól
55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
.
.
.
De a házastársad testvérének a felesége szerintem egyik sem. A te testvéred felesége lenne az. De lehet, én értem rosszul.
„közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;
hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa”
Így van, a törvény nem változott, hozzátartozók esetén jár a két nap a hatályos törvény szerint - de a házastárs testvérének a házastársa nem az, az itt alkalmazandó definíció szerint.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Üdvözlöm ,
Kérdésem lenne hogy az anyai ágon féltestvér közeli hozzátartozó -e ?
Tehát jár e temetési szabadság.
Köszönöm.
A Ptk. szerint a fétetsvér is testvér.
(A közvélekedés szerint is. :) )
Szerintem is!
Tudjuk, hogy a HR-en nem mindig egyértelmű, mik a jogszabályok.
Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy illetőnek nincs senki vér szerinti rokona, mostoha, vagy nevelt gyermeke, senkije; csak és kizárólag bérmakeresztszülő-bérmakeresztlány kapcsolat van a két fél között, akkor a bk.lány jogosult-e ilyen esetben a rendkívüli szabadság kivételére a bk.szülő halála esetén? Ha igen, akkor milyen jogszabály írja ezt elő?
Köszönöm előre is választ: KKornél
Kapui Kornel,
Nem jogosult.
Az Mt. pontosan meghatározza azok körét, akiknek a halálakor jár a két nap munkavégzés alóli felmentés.
55.§(1) "f" pont.
294.§ (1) "b" pont.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Megmondom őszintén nekem még arról sincs fingom, mi az a bérmakeresztizé pontosan.
drbjozsef
„Megmondom őszintén nekem még arról sincs fingom, mi az a bérmakeresztizé pontosan.”
OFF
Akkor jöjjön egy kis vallási oktatás:
Katolikusoknál létezik ugyebár bérmálkozás, ami a keresztelkedés és első áldozás után következik a sorban.
Ehhez választ az ember egy személyt, aki ilyenkor ott áll mögötte a templomban.
Ő a bérmakeresztszülő. Azaz ez egy fogadott - de nem rokoni - viszony a két ember között.
Reformátusoknál konfirmálásnak nevezik ugyanezt a szintet.
ON
drbjozsef:
Köszönöm szépen a gyors választ!
de ettől még drb-nek igaza van...
Szomorú örökös,
Nem véletlenül nem kérdés volt.
Tisztelt Hozzáértők, nagyapa halála esetén hány nap szabadság jár?
szakvizsga2015,
Ha konkrétan szabadság a kérdés, akkor semennyi.
Az Mt. 55.§(1) "f" pont szerint a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól kettő munkanapra hozzátartozója halála esetén. A hozzátartozó definíciója a 29.4§(1)"b" pontban található, természetesen az egyenes ági rokonok benne vannak. (Egyebekben eltér a Ptk. szerinti definíciótól).
Megjegyzem, sok munkáltató szereti ezt szűken értelmezni, és legfeljebb a haláleset utáni egy-két hétben kiadni, mert szerintük így életszerű, hogy ez a mentesülés a halálesettel kapcsolatos ügyintézésre van. Ezzel szemben az Mt.-ben nincs időbeni korlát erre a mentesülésre, és indokolni sem kell.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |