Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


meloody # 2007.12.09. 20:24

Kedves Monalisa!

Köszönöm a biztatást, de pont abban nem vagyok biztos, hogy jár-e nekem január 1-től az 50 %-ra /ha nem minősitenek vissza 67-re/ a rehabilitációs járadék? Mivel pont január 1-jével szűntetnék meg az ellátásomat, amikor hatályba lép az új törvény. Ez elég speciális eset, hogy egy napra esik mindkettő. Elvileg nem is lehetne megszűntetni ezzel az 50 %-kal sem az ellátásomat, hanem a továbbiakban rehabilitációs járadékot kellene kapnom, mivel annak a hatálya alá tartoznék a megszűntetés napján már.

Vajon ezt hogyan birálják el? Lehet, hogy jogértelmezési kérdés lesz a sorsunk?

Sajnos tényleg nem tudok 200-300 méternél többet megtenni, utána pihenni kell. De azt senki nem látja, mennyire fáj, illetve az I. fokú vizsgálatnál kérdezte az orvos, mitől nagyon magas a vérnyomásom ott? Válaszoltam neki, hogy a nagy fájdalomtól...Utaztam 2 órát, s ott ültem még egy órát, ez elég volt ahhoz, hogy szinte elviselhetetlenné váljanak a fájdalmak. Ilyenkor rosszul leszek a fájdalomtól már.

Jogértelmezési kérdés a helyzetem most. Van itt jogász?
Esetleg olyan, aki ért az OOSZI hatályos eljárási szabályaihoz?

Köszönöm.

monalisa1 # 2007.12.09. 20:30

Ha járni is csak alig tudsz, gondolom cekkert cipelni sem igazán...

A helyi önkormányzatnál próbálj kérni házi segitségnyújtást: megbízható kisegítő személy heti 1-2 alkalommal bevásárol, takarít, orvoshoz elkisér stb. Szerény Ft/óradíjat számolnak csak fel, hiszen ez egy szociális juttatás. Valószínűleg az ebéd is házhoz szállítható, úgyszintén jutányos áron.

A lakásfenntartáshoz is kérhető az önkormányzattól rendszeres anyagi támogatás., havi néhány ezer forint csak, de mégis több a semminél.

A háziorvos - ha a rokkantságot visszaállítják - havi egy alkalommal otthonodban felkeres, igaz a vizitdíjat ebben az esetben is meg kell fizetni.

A kisgyerek napközije/menzája szociális stb. indok alapján díjmentes lehet.

Csak néhány példa így hírtelen.

monalisa1 # 2007.12.09. 20:35

Kedves Meloody!

Írd be a Google keresőbe a "rehabilitációs járadék" kifejezést, és sok hasznos információ olvasható.

jratku # 2007.12.13. 19:12

Szeretném kérdezni Önnek a véleményét,leszázalékolással kapcsolatban. Már kettő hónapja táppénzen vagyok az egész gerincem beteg kopások sérvek izületi gyulladások,magas vérnyomásos beteg vagyok,plusz depressziós.Házi orvosom indithatja-e a leszázalékolásomat és van-e rá esélyem?
Köszönöm a válaszát: Ratkuné

jratku # 2007.12.13. 19:13

Szeretném kérdezni Önnek a véleményét,leszázalékolással kapcsolatban. Már kettő hónapja táppénzen vagyok az egész gerincem beteg kopások sérvek izületi gyulladások,magas vérnyomásos beteg vagyok,plusz depressziós.Házi orvosom indithatja-e a leszázalékolásomat és van-e rá esélyem?
Köszönöm a válaszát: Ratkuné

monalisa1 # 2007.12.13. 21:12

Ezt a háziorvossal kell megbeszélni, leginkább ő ismeri az Ön egészségi állapotát. Azonban vélem nem lehet akadálya a rokkantosítási kérelem elindításának., az illetékes orvosszakértői bizottság dönt majd a kérdésben. (Oda aktuálisan friss szakorvosi véleményekkel célszerű majd menni, és mível leginkább "a" papírok alapján döntenek, jó ha azoknak az orvosi igazolásoknak "döntő súlyuk" lesz majd.)

2for1 # 2007.12.14. 11:40

Tudnátok segíteni?
Jól értelmezem, hogy jövőre 50%-al, aki az öregségi nyd.-korhatárt 2011.dec.31-ig 10 éven belül eléréssel( tehát aki pl. 49 éves jövőre) választhat a nydíj ill rehab között?

senkijancsi # 2007.12.24. 16:20

Ez biztosan nem így van. Itt egy a cél az összes 67 %-os rokkantat akit csak lehet még az idén visszaminősítették 50 %-osra. Én is így jártam. Nem baj, ha az embernek rosszabbodott az állapota, ráadásul öregszik is az ember.

monalisa1 # 2008.02.19. 15:59

http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Rehabilitációs járadék vagy rokkantnyugdij: kinek, mikor és menny?

monalisa1 # 2008.02.19. 16:02

(Nem gépeltem el, de nem jön be. Ha valakit mégis érdekelne a dolog, a http://www.adozona.hu honlapon bizonyára megtalálja a mai cikket.)

amatőr # 2008.02.19. 17:00
ewus # 2008.03.18. 11:10

Üdvözlet!
Szeretnék segítséget kérni a következő esetben.
Több évvel ezelött a bíróság megitélte a végleges 50%-os munkaképesség csökkenést. Állapotrosszabbodás miatt egy évvel ezelött megadták a 67%-ot egy év elteltével ismételt felülvizsgálattal. Az újabb felülvizsgálat alkalmával, úgy hogy ismételt műtét szükséges, a felülvizsgálat 28%-os egészségkárosodást állapított meg.
Szeretném megkérdezni és várnám a segítséget, lehetséges, hogy az egyszer már bíróság álltal megállapított végleges döntést nem veszik figyelembe?
A választ előre is köszönöm.

ewus # 2008.03.19. 11:29

Tud nemek valaki hozzáértő segíteni az alanti kérdésben?
Előre is köszönöm.

monalisa1 # 2008.03.19. 12:41

Ismét bírósághoz kell fordulni, és a TB-től független orvosszakértő majd megállapítja a jelenlegi rokkantság- vagyis munkaképesség-csökkenés mértékét.

Minél előbb beadni a bírósághoz a kereseti kérelmet.

Egyben az illetékes szakorvostól jó ha van aktuális véleményezés a jenlegi egészségi állapotról, vagyis az időközbeni sajnálatos egészségromlásról. (A bíróság által kirendelt igazságügyi orvosszakért fogja tudni azt majd használni.)

ewus # 2008.03.19. 15:30

Kedves monalisa1!

Köszönöm a választ. Azt szeretném megkérdezni, konkrétan, a már egyszer bíróság álltal meghozott 50%-os végleges düntést nem kellene figyelembe venni? Azt elvesztheti érvényét egy állapotromlás miatt megadott 67% után?
Én úgy gondolom, ha állapotromlás van természetes, hogy a rosszabbat adják meg. De egy újabb felülvizsgálat nem adhat 50%-nál rosszabbat, ha már egyszer a bíróság kimondta, hogy ez végleges. Vagy másképp van?
Előre is köszönöm

monalisa1 # 2008.03.19. 15:44

OOSZI elsőfokú szakértői bizottság., tegyük fel három ajtó egymás mellett, ahol is három doki teszi a dolgát - természetesen csak az egyikhez hívják be a pácienst -, de ha mód lenne a másik két orvostól is véleményt kérni/kapni, könnyen előfordulhat, hogy ahány ajtó annyiféle eredmény...

monalisa1 # 2008.03.19. 15:48

Az időközbeni állapotromlás miatt elvileg nem lenne szabad "alámenni" a bíróság által, az előzőekben regisztrált állapotnál, az ahhoz meghatározott százalékos mértékhez..

De hát a TB orvosa "atyaúristennek" képzeli magát.

Kála # 2008.03.19. 17:25

Monalisa, itt állapot javulásról van szó (pontosabban először 50 ami állítólag végleges, aztán romlás miatt 67, aztán javulás után 28).

ewus # 2008.03.19. 17:37

Köszönöm a választ monalisa1

Állapotjavulásról szó szincs, csak szerintük. Ismételt műtét elött vagyok, mert az előző nem sikerült. Ennek ellenére mondták a 28%-ot.
Nekem csak az nem tiszta, hogy hogy lehet egy bírósági döntés alá menni, mikor a bíróság magasabb hatóság.
Én úgy érzem ez nem jogszerű. A TB-t nem kötelezi semmi?

filt # 2008.04.29. 20:22

Szeretnék segítséget kérni, és remélem kapok is valakitől.
Az eddigi 67%-ról I. és II fokon is 40%-ra mínősítettek.
Érdemes bírósághoz fordulni, merik felülbírálni az OSZI véleményét? Mik a tapasztalatok?
Dolgozni nem tudok, sajnos nem tudok közlekedni egyedül, még az otthoni teendőimet sem tudom ellátni csak családi segítsággel. A gyermekem még iskolába jár.
Úgy érzem kihúzták a lábam alól a talajt.
Mire elég ez a 40%, meg az a megjegyzés, hogy rehabilitációval foglakoztatható. Hova kell, lehet fordulni?
Semmit sem tudok ezzel kapcsolatban.
Várom valaki jártas segítségét.
Köszönöm

filt # 2008.04.30. 13:14

?

aperten # 2008.05.02. 00:10

Az emberek többsége előtt kevésbé közismert, hogy a pénzmaffia -legalábbis részben- lenyűlta a nyugdíjbiztosítást, a befizetések jelentős részét. A kifizetéseket az állmra hagyja, neki így lesz meg a jó kis extraprofit, meg a zsíros állások. A korrumpált politikusok, meg úgy oldják meg a hiányproblémákat, hogy a rokkantak tömegeit rekesztik ki az ellátásból, de ez még csak a bevezetés, 3 év mulva fog még jobban eldurvulni a helyzet. Egy ilyen országban, ahol ennyire rossz egészségi állapotban vannak az emberek, ezeket a lépéseket meghúzni, népellenes bűntett. A legszomorúbb az, hogy ehhez találnak "orvosszakértőket", akik asszisztálnak az ilyen "reformokhoz". Tömegesen fordulnak elő esetek, hogy olyan embereket rekesztenek ki az ellátásból, akiknek semmit nem javult az állapota, sőt inkább romlott. Mindenkinek azt javaslom, ha nincs tényleges állapotjavulása, ne tűrje el, hogy kirekesszék az ellátásból. Forduljon bírósághoz, ha van rá módja készíttessem becsületes igazságügyi orvosszakértővel szakvéleményt, ha nincs rá módja, kérje a bíroságot, kirendelt orvosszakérőt biztosítson. Ha szerencséje van, becsületeset rendelnek ki. A pert úgy tudom illeték, és költségmentes, még ügyvédre sem kell költeni, csak be kell menni az illetékes munkaügyi bírósághoz, és jegyzőkönyvbe mondani hogy nem értesz egyet a rokkantsági nyugdíjadból való kirekesztéssel, és kérsz kirendelt orv. szakértőt. Előtte nem árt ha érdeklődsz, melyik korrekt, és annak a személyére teszel javaslatot. Ne hagyd magad azt tanácsolom, már csak azért sem, mert akkor másokat konnyebben darálnak be. Én tervezem, hogy összefogást, érdekvédelmet szervezzek, és tömeges perekkel, feljelentésekkel elvenni a kedvüket a "reformista" gazembereknek.


# aperten

gittus # 2008.05.03. 11:55

filt
mindenképpen fordulj bírósághoz. Ha a jogorvoslati lehetőséget nem használod ki utólag csak bánni fogod. költség és illetékmentes

filt # 2008.05.03. 15:12

Még nem igazán tértem magamhoz, de teljesen fel vagyok háborodva. Az meg, hogy ilyet tesznek, hát nem igazán tudom még mínősíteni sem. A baj csak az, hogy nem vagyok valami járatos. At viszont biztos megyek a bíróságra, nem hagyom magam!! Csak attól félek ott sem fogok szerencsével járni, mert nem tudom honnan szerezhetnék tudomást arról, ki a korrekt és ki a nem. Attól tartok, hogy a független igazságügyi orvosszakértőt is csak úgy hívják, de a TB embere ó is. A hölgy, akivel beszéltem az űgyemmel kapcsolatban, azt mondta fordúlhatok bírósághoz, de a tapasztalat az, hogy nagyon kis mértékben fordúl elö, hogy a bíróság másként dönt. Na ez az, ami megdöbbentett, mert az igazságban vetett hitem is megrendűlt. Nagyon el vagyok keseredve, mert nem látom a kiutat.

monalisa1 # 2008.05.03. 18:13

Előszőr is a kezelőorvosodtól szerezz be aktuális orvosi véleményezést az egészségi állapotodról, és lehetőleg külön is kihangsúlyozva, hogy egészségi állapotodban évek óta javulás nem állt be, sőt...

Azt követően keresd fel a lakhely szerint illetékes "Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetet" - ez nem a TB intézménye -, és kérd, hogy név szerint javasoljanak egy korrekt- segítókész orvosszakértőt, akitől magánszakvéleményt szeretnék kérni. (Na olyan, mint amikor elmegy az ember egy doki magánrendelésére.)

Amikor ez is a kezedben van, kezdeményezd a bírósági eljárást az ügyedben. (Figyelem, lehet hogy csak 30 ill. 60 napod van a bírósághoz fordulni a TB orvosszakértői visszaminősítés ellen - azt követően jogvesztő.)

A bíróság vagy elfogadja a magán orvosszakértői véleményt vagy hivatalból elrendeli az igazságügyi orvosszakértő vizsgálatodat, nem tudni, de minden esetre "a" kollega előtt lesz - az összes addigi papírokkal együtt - a te kezelőorvosodnak és a prívát felkért orvosszakértődnek a véleményezése állapotodról.

Kérheted a bíróságtól, hogy a te mindkét orvosodat a tárgyalásra idézzék meg és hallgassák meg.

Reménykedj, bizakodj, beletörödni még nem kell a jelen helyzetbe.