Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

matyin # 2010.06.26. 16:12

Kedves Jácintka!

Megnéztem az általad leírtakat, ennyi diagnózist tényleg nagyon nehéz lenne kikeresni.
Véleményem szerint fellebbezni kellet volna harmadfokra.
Az igazsági orvos szakértő, szerintem már figyelembe venne minden betegséget, nálam is próbálkoztak korábban is visszaminősítéssel, de akkor másod fokon visszaadták a 67%-ot.
Fellebbezésembe felsoroltam a szakorvosok összes diagnózisát, és felsoroltam melyeket hagyták ki a bizottsági szakértők. Mivel már a harmadfokról lekéstél szerintem add be sürgősen állapotrosszabbodást, a megfelelő nyomtatvány kitöltésével.
A nyomtatvány innen kinyomtatható.
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
B01: a lap alja fele található.
Hivatkozzál olyan betegségekre, amiket nem vettek figyelembe az utolsó bizottsági határozatba, és még ha vannak újabbakra. Én beadtam a harmadfokot is és az állapotrosszabbodást is. Még egyik helyre se nincs idézőm, de nem utasíthatják el egyiket sem. Mielőtt elmennél az orszi idézésére kérd, hogy találkozz a szociális és a munkaügyi szakértővel is. Nem hívja fel rá senki a figyelmet, de ehhez jogod van, beszéld meg a lehetőségeket. Ha úgy látod, hogy nem segítő készek dobd oda a pelenkát az orruk elé.

jácintka # 2010.06.26. 18:11

Kedves Matyin!
Igen beszeretném adni az állapotrosszabodást.
Ehhez szeptemberben megyek neurólógushoz .és további orvosokhoz.
kb 6 orvos diagnózisa szükségleltetik.
Augusztusba megyek reuma orvoshoz.

Köszönöm a tanácsot.
Sajnos nem teszik közérthetővé valamint elsinkofálnak információkat ami kötelességük lenne közölni a vizsgálatra jelentkezökkel.
Mégegyszer köszöm a tanácsot .

matyin # 2010.06.27. 03:28

robi789

Szerintem a felsoroltak mindegyikének küldhetsz e-mail, de lehetőleg névtelenül, mert nehogy még rágalmazásért neked legyen problémád.
A nyugdíjfolyósító az illetékes, de nehogy ott ne foglalkozzanak vele.
Egy netes kávézóba létrehozol egy e-mail címet, amit csak ott használsz.

gyorgye # 2010.06.27. 08:31

robi789

Anyukád aval él akivel akar!Ha nem tetszik költözz el onnan!

méhész # 2010.06.27. 09:31

Sziasztok Fórumozok! Végig jártam a munkaügyi bir-ig mindent és igy is csak 42%-ot kaptam. Viszont az indoklás csupán egy mondat,"szerintem ez nem indoklás, csupán vélemény Szegedről", de a következő mondat valahogy igy szólt: Közepesnél nehezebb fizikai, tartós pszihés megterheléssel járó, balesetveszélyes, tartós állást-járást igénylő és mindkét kéz teljes funkcióját igénylő munkavégzésre nem javasolt. Ezek iutá hova a p....ába menjek dolgozni, ráadásull ellátatlan vagyok és két gyereket nevelek. SEGITSETEK ha tudtok keresek egy független szakértőt békés megye környékén. Előre is köszi!!!!

Tisztelettel:méhész

jácintka # 2010.06.27. 10:20

Kedves méhész!
Nem csodálkozom !
Nekem le írta állitólag orvosi diplomával rendelkező " orvos"
Gerincet nem terhelő ülő munkát végezhet teljes munkaidőben.
Mindegy , mit írnak nincs aki felül birálja őket.
A Munkaügyi biróságon is ORSZI " orvosi " vizsgálank.

Volt olyan akitől megkérdezték " Miért nem ért egyett
a I- és II fokú bizotság határozatával?
Vagyis egymásba nem valószínű , hogy belemarnának.
Nagyon égbe kiáltó dolgognak kell lennie ha " gerincük"ha van "meg görbűl".

méhész # 2010.06.28. 11:10

Tsztelt Jácintka!

Köszönöm a válaszod! Sajnos nem tudom mit lehetne tenni ebben az ügyben. Tehetetlennek érzem magam ill. nagyon elvagyok keseredve, mert egyedül nevelem a két gyerekem akik még iskoláskorban vannak. Egyszerüen nem tudom, hogy miből fogunk megélni.

Tisztelettel: méhész

1kivancsi # 2010.07.02. 13:25

robi789

Szerintem aki pénzért vesz rokkantnyugdijat és a vele járó kiváltságokat, az elitélendő.
Szerintem az ORSZI- nál kell feljelenteni az illetőt

tyukanyó55 # 2010.07.02. 16:42

Méhész - Jácintka és mindenki a fórumon !

Olvasom továbbra is a hozzászólásokat, bár én most lezártnak tekintem egyenlőre az ügyemet, mivel megnyertem a munkaügyi pert!!

• Nem akarok senkit védeni és mentegetni, de vannak kivételek is az orvosi körökben.
  • Az én esetem a példa rá ! Az első fokon 40 %-ot kaptam , a másodfokon 45-öt, és nem álltam meg!

Ugyanabban a városban voltam mindkét esetben, itt volt a bírósági tárgyalásom is, és még az igazságügyi orvosi vizsgálatom is abban a városban volt.
Elhihetitek, hogy én is izgultam : - egyik kutya nem harapja meg a másikat, ha már egy alomban vannak ! - jelszóval.
És tévedtem !!!!
Az igazságügyi orvosszakértő megcáfolta a két bizottság döntését, és visszakaptam a rokkant nyugdíjamat !!

Tudom, hogy fájó döntéseket hoznak , de azért tényleg vannak kivételek!
Ezért kérem, hogy akik megnyerték a maguk nem kicsinek nevezhető harcát, azok is írjanak ide, hogy lássák a többiek, hogy érdemes azért a harcért, akármilyen keserves is végigcsinálni !!
Mindenkinek kitartást és erőt - egészséget kívánok továbbra is !

Üdvözlettel - továbbra is hűséges fórumozóként Tyukanyó

jácintka # 2010.07.03. 15:57

Kedves Tyúkanyó55!
Nem vitatom vannak kivételek.
Van egy két , olyan ORSZI orvos aki rendelkezik komoly szaktudással.
Sőt az sem vitatom , hogy felül is tudják birálni ,de váltig állitom ehhez ökőr nagy hiba kell , hogy a Munkaügyi bíróság meg változtassa a i- II fokú ORSZI határozatot.

tyukanyó55 # 2010.07.03. 16:24

Hát itt akkor ökör nagy hibák voltak, mert az I. fokún meg sem vizsgált a doktornő, csak levetkőztetett és rám nézve annyit mondott: - Nincs magának semmi baja !!
És még csak meg sem nézte a CT és MRI.röntgeneimet !
A II. fokon már beleolvasott a másik doktornő a leleteimbe, de megállapította a 45 % után, hogy : - Állapota rendszeres fizioterápiás kezelésekkel véglegesen helyreállítható !! - ez volt a lényeges mondata, amire az igazságügyi orvosszakértő "harapott"!
Többszörös nyakcsigolyasérvem és gerincsérülésem van, nyitott gerinchasadékkal, meg egyebek, amire azt írta, hogy véglegesen helyreállítható!
Szóval itt nagy melléfogások voltak, amit az orvosszakértő is, és a bírónő is méltányosan korrigált !

Köszönet érte nekik!!

Szorítok és szurkolok mindenkinek, aki még előtte áll e tortúrának !!!

Terike # 2010.07.03. 17:59

Tyúkanyó védelmére kívánok szólni.
Én most voltam bírósági orvosszakértőnél.Tetőtől talpig alaposan megvizsgált.Több mint egy óráig tartott a vizsgálat nekem nagyon fájdalmas volt, de nem érdekelt, csak az hogy végre egy udvarias,kedves orvos vizsgált, és emberszámba vett.
Az első kérdése az volt, hogy az ORSZI miért csak 5%-ot adott a szívinfarktusomra és a magas vérnyomásra amikor az 1o%. Miért nem adott százalékot a hallás csökkenésre, holott az 5%, és még sorolhatnám.
Az I.fokun engem is megvizsgált egy doktornő és azt mondta nekem nincs semmi bajom, a II. fokon meg sem vizsgáltak. A gerincem és a lábujjaim deformáltak.A reumatikus és autoimmun jellegü problémáimra 35%-ot, egyéb más betegségeimre 1o%-ot.
Az orvosszakértő leírta, hogy azok a betegségeim amelyekre 4o%-ot kaptam az ORSZI I.és II. fokán, az valójában 52%, és ez az 52% már akkor is megvolt amikor az I. foku bizottság 4o%-ot adott.
Nos akkor ehhez mit lehet még szólni?
Továbbá mivel én autoimmun eredetü, gyógyíthatatlan beteg vagyok, intézményesen nem kezelnek, csak a kórházban. Az I. és II. fok fizikoval meggyógyulok, hisz csak egy sima reumám van, ami 53 éves korban természetes.
Na ez húzta ki nálam végleg a gyufát!
Mert sajnos életem végéig 3 havonta kell 2 hetet a kórházban töltenem, hogy valamennyire tudják a fájdalmaimat enyhíteni, nem megszüntetni!
Hol van ez akkor a reumától ahova évente egyszer, vagy félévente egyszer kell befeküdni!
Tehát én is csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy ha nem is nyeri meg a pert, akkor is érdemes az orvosszakértő véleményét kikérni hogy tudja az ember hogyan áll a betegsége. És nem az ORSZI-nak kellene a százalékokat megállapítani, hanem az orvosszakértőknek.

jácintka # 2010.07.05. 11:59

Szeptemberbe elkezdem az orvosi papirok begyüjtését és utánna állapot rosszabbodás cimén beadom !

jácintka # 2010.07.05. 17:45

Terike!
Nekem azt mondta az ORSZI -be a vizsgáló orvos , hogy a magasvérnyomás és a reuma nem rokkantsági tétel
Akkor hány %-t is csaltak csak az én esetemben ?

hokiss # 2010.07.05. 21:38

Jácintka! Roszul mondták a magasvérnyomás kiemelten rokkantsági tétel. A lakókörnyezetemből 2-en is vannak akiknek fő betegségük,persze Ők fizikai szakmunkások.

hokiss

jácintka # 2010.07.06. 13:32

A vérnyomásom 190 /100 volt az ORSZI ben mérték.
Nem értem amikor ekkora szarvas hibát követnek el ,miért nincs halasztó hatály ilyen esetekbe.
Miért kell újból kezdeni aaz egész szakorvos tortúrát.
Miért kell végig látogatnom megint hat igen hat szakorvost ?
Miért nem vizsgálja valaki meg ezeket az eseteket.
Persze mi akiknek halvány egy merő fogalmunk sincs , hogy éppen , hogy ütöttek a hasukra az ORSZI -be.
Ezzel egy ember életét befolyásolják minden féle következmény nélkül!

jácintka # 2010.07.06. 13:32

A vérnyomásom 190 /100 volt az ORSZI ben mérték.
Nem értem amikor ekkora szarvas hibát követnek el ,miért nincs halasztó hatály ilyen esetekbe.
Miért kell újból kezdeni aaz egész szakorvos tortúrát.
Miért kell végig látogatnom megint hat igen hat szakorvost ?
Miért nem vizsgálja valaki meg ezeket az eseteket.
Persze mi akiknek halvány egy merő fogalmunk sincs , hogy éppen , hogy ütöttek a hasukra az ORSZI -be.
Ezzel egy ember életét befolyásolják minden féle következmény nélkül!

Petrezselyem # 2010.07.07. 11:56

Tisztelt Fórumozók!

Dongalábbal születtem,3 éves koromban műtöttek 3 alkalommal.Platinát tettek a bokámba,hogy legalább járni tudjak.Szerencsére csak a jobb lábam beteg.2000-ben leszázalékoltattam magam,mert addig bírtam a strapát.Elsőre megítélték az 50%-t.2005-ben volt a felülvizsgálat,szintén elsőre sikerült.2009-ben volt a harmadik vizsgálat,elsőre elutasítottak,és leminősítettek 20%-ra.Hozzá kell tennem,első két alkalommal,Kiskunhalasra kellett mennem,mert akkor még Bács-Kiskun megyéhez tartoztam,de időközben felköltöztem Szegedre.Na itt tettek be nekem a "drága" bizottsági orvosok!Másodfokról szintén kidobtak,mentem a bíróságra,tárgyalás,igazságügyi orvos,felülvizsgálat.És mi volt az "orvos" első mondata?
"Azon csodálkozom,hogy miért kapta meg az 50%-ot egyáltalán"
Legszívesebben ezt mondtam volna neki."Valószínű azért mert nyomorék vagyok"
Megvizsgált,majd kitessékelt!
Jövő héten lesz a tárgyalás,de semmi jóra nem számítok!
Kérdezném,hogy van-e még "feljebb"ahová fordulhatok,ha esetleg elveszik a leszázalékolásomat?
Válaszokat előre is köszönöm!

jácintka # 2010.07.09. 09:33

Kedves Petrezselyem.
Ém mint laikus azt tudom csak tanácsolni .
Menj a munkaügyi központba és redisztráltasd magad mint munkaanélküli.

tyukanyó55 # 2010.07.09. 11:42

Kedves Fórumozók!
Most találtam egy cikket - talán megindul valami ?????

Belföld
Felmentették a leszázalékolásért felelős intézet vezetőjét

* Független Hírügynökség

2010. július 9., péntek 12:38 | Frissítve: 1 órája

Felmentette hivatalából Juhász Ferencet, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatóját Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Ez az intézet vizsgálja a munkaképesség változását, csökkenését, itt százalékolják le azokat, akiknek valamiért károsodik az egészsége.

A tárca vezetője a főigazgató utódjául Pósfai Gábort nevezte ki. A közlemény szerint az intézetben az átadás-átvétel megkezdődött. Pósfai Gábor sebészetből és gasztroenterológiából tett szakvizsgát, elvégezte az ELTE Társadalomtudományi Karának Szociális Menedzser Szakát. 10 évig a Fővárosi Szent István Kórházban sebészként dolgozott, részt vett az orvostovábbképzésben, és tudományos kutatásokban. Csaknem 80 hazai és külföldi előadásnak és tudományos közlemény szerzője, illetve társzerzője.

Petrezselyem # 2010.07.10. 10:31

Reménykedjünk,hogy valami változni fog,mert ami most van,az valami katasztrófa:(

Petrezselyem # 2010.07.10. 10:33

Kedves Jácintka!

A regisztrálás már rég megtörtént,de eddig semmi!
Azért köszönöm a válaszod:)

Terike # 2010.07.10. 11:55

Sziasztok!

Na ismét van hírem, ami nem jó.
Alig hogy megkaptam a bírósági orvosszakértői véleményt ami 52%, örülni sem volt időm, mert nem sokára rá jött a bíróságtól egy levél, miszerint a Nyugdíjfolyósító perbe hívást kér a bíróságtól és az eltérő szakvélemények közötti ellentét feloldását kéri, mivel az I.és II.fok is 4o%-ot adott.
Szeretném megkérdezni nem tudja valaki megmagyarázni hogy ez mit jelent magyarra lefordítva?
Vajon azt, hogy a NYUFIG ezzel megtámadta a bírósági szakértői véleményt?
És mi várható ezek után?
Aug.27-én lesz a második tárgyalás.
Kérem akinek már volt ilyen írja meg nekem hogy ez mit jelent.
Köszönöm!

Veci # 2010.07.10. 12:58

tyukanyó55
Azért én nem fűznék egyenlőre nagy reményeket a váltáshoz. De azt elvárnám, hogy a pénzért megvett rokkantakat minél előbb kiszűrjék. Ha ez megtörténne, már a statisztika nem is lenne olyan "csúnya", vagyis a tényleges egészségkárosodást szenvedett emberek lennének rokkantnyugdíjasaok, vagy rehabosok. Szerintem a részemről csak illúzió az, hogy hirtelen "meggyógyuljanak a pénzes rokkantak", mert nekik most is van hozzá elég pénzük.

Üdvözlettel Veci

igazság? # 2010.07.10. 14:17

Terike!

Azt jelenti, hogy újabb szakértő bevonását kéri a NYUFI. Amennyiben ő is megadja a rokkantsághoz szükséges %-t, még mindig nem biztos semmi. Utána még kitalálhatják, hogy ez a mostani állapot, tehát csak most vagy 50% feletti, állapotrosszabbodás cimén ÚJRA BEADHATOD a keresetedet a NYUFI-hoz. Ha nem változtatja meg újra a NYUFI szakértője a %_ot, még akkor sem biztos....és lehetne sorolni az időhúzást. Akkor beleköt a rehabilitáció lehetőségébe, és egyéb dolgokba. Ha biztos vagy a dolgodba, igenis a végtelenségig csináld, bár rengeteg idegeskedéssel, sírással, megterheléssel jár.

Ui: Aki pénzért vett rokkantságot, az most is megveszi, mert tudja hol, kinél mikor kell fizetnie, és fizet!