kulcsa van, de joga is?

SolnesM # 2007.11.30. 08:48

Üdv az Egyjogász -nak !
Ha megengeded ! Az évenként egyszer ellenőrzés a magyar kultúrkörben abszurd !
Hogy mennyi a célszerű nem tudom.

Jó zavar, hogy a bérbeadónak legyen kulcsa, de más kultúrkörökben is a lakás használóján kivül van még másnak is kulcsa - takarító, gondnok stb. - bevett gyakorlat -márcsak a balesetek kockázatának elkerülése/csökkentés miatt is.
Valóban a bérbeadónak is önfegyelmet kell gyakorolnia magán - tudni kell mi az illem !

Egy érdekesség : Németországban, közelebbről Münchenben a lakáskiadás ceremóniája a követekező : meghirdetik , kijelölnek egy időpontot, megjelennek a reménybeli bérlők (egyszerre)- licitálnak - a kiadó válogat - először német, másodszor német, majd más európai, majd a pizérek. De aki eldönti, hogy valami miatt a pizér nem jó neki - van beépített német kamu bérlője.

Mi van még ? Ja a törvények - hát azokon is lenne mit alakítani !
Főleg a beidézetten !!

Egyjogász # 2007.11.30. 07:06

Jogilag a lakást a bérbeadó a bérlő használatába adja, szerintem az ingatlan használatába beletartozik az is, hogy a használó a zárat lecserélje.

A törvény szerint ugynaakkor a bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egyszer vagy a szerződésben meghatározottak szerint évente több alkalommal - a bérlő szükségtelen háborítása nélkül - ellenőrzi.

Ha tehát a szerződésetekben a sűrűbb ellenőrzést nem kötöttétek ki, a bérbeadó a törvény szerint ellenőrizheti a lakást.

A bérlő arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni köteles.

Szeritnem ez a rendelkezés is arra utal, hogy a bejutást a bérlőnek kell biztosítani, azaz nem szükségszerű, hogy a bérbeadónak kulcsa legyen a bérleményhez. (Ez pl. önkormányzati bérleményeknél nyilvánvaló)

Egyébként nem értem, ha valaki úgy dönt, hogy pénzért bérbeadja a lakását, miért akar oda folyamatosan "visszajárni"? Ha annyira ragaszkodik az ingatlanához, ne adja bérbe.

Arra azért felhívom a figyelmedet, hogy a fent leírtak a törvény rendelkezési, az hogy köztetek a gyakorlatban ez így működik-e nem garantálható. Ha valaki már nagyon hozzászokott valamihez, nehezen érti meg, hogy innentől már nem járogathat be a bérleménybe kénye kedve szerint, így nem kizárt, hogy a zárcsere miatt súrlódásaid lesznek a bérbeadóval, javaslom, hogy beszéld meg vele a dolgot előre.

Sasfioka # 2007.11.29. 14:48

Nemhogy lecseréltetheted a zárat, hanem kifejezetten érdemes lecseréltetni. Pláne, ha előtte is bérletben volt a lakás. Hiszen akkor az előző lakónak is van kulcsa...

SF

bernice # 2007.11.28. 14:04

Szia Egyjogász!
A zárat lecseréltethetem, mármint ezzel nem lehet kifogása a tulajdonosnak jogilag?

Szia Zoltanuss!
Bérletről van szó, tényleg elrontottam. Köszi!

Zoltanuss # 2007.11.28. 09:04

OF. köszönöm !

A tv ügyvédjét meg ne nézd, mert elbutulsz, ezt komolyan mondom.

Az az igazság, hogy féluton járok, csak nem tudom, hogy most merre - előre vagy hátra !!!

ObudaFan # 2007.11.27. 17:38

A jegyző csak az önkényes lakásfoglalót lakoltatja ki, a bérleti jogviszony megszűnésének a kérdésében nem dönt.
Közjegyző előtt azért érdemes szerződést kötni, mert az per nélkül végrehajtható. Adott esetben bele lehet foglalni egy rendes felmondási kikötést, és ekkor a felmondási idő leteltével per nélkül végrehajtható is lesz. De a végrehajtás megintcsak bírósági végrehajtás.

A tv ügyvédjét meg ne nézd, mert elbutulsz, ezt komolyan mondom.

Zoltanuss # 2007.11.27. 14:47

És most egy kérdés úgy mindenkinek :
A tegnapi MTV 1 műsorban "a tv űgyvédje" volt napirenden a bérlői - bérbevevői anomália.
Itt egy fifikás hölgy mesterkedett nagyon ügyesen. Lényeg: jól átverte a naiv bérbeadókat. A Juszt mester felvolt háborodva, idézem : "a jog a tolvajt védi" ???. A szokásos/állandó ügyvéd úr megmagyarázta, hogy ez így van rendjén, elment egészen a római jogig.
Majd felvetett egy érdekes dolgot :
1. a szerződést közjegyző elött kell kötni és bele venni valamit, na itt nem értettem - a lényeg : így viszonylag könnyen meg lehet szabadulni a nem fizető bérlőtől.
A másik :
2. Nem praktikus a birósághoz fordulni , hanem az illetékes jegyzőhőz kell fordulni, ha van valami (jogos) probléma - kilakoltatást kérni végre hajtással !
Kérdésem - hol vannak ezek leírva, hogyan lehet ezeket pontosítani !

Zoltanuss # 2007.11.27. 14:34

Bernicének !

Írod : "ha valaki kiadja a lakását albérletbe,"

Most akkor bérlet vagy albérlet ??
Jó a magyarok nagyrésze nincs ezzel tisztában.

"Nem az évente egyszeri "ellenőrzésről" van szó, amit köteles vagyok "tűrni", hanem ezen kívüli látogatásokról,"
Annyiszor jö ahányszor megegyeztetek !
Az én véleményem szerint !
A mai jogi viszonyok között évennkénti ellenőrzés hát nem tudom !!! Naivitás !

Egyjogász # 2007.11.23. 12:37

Miért nem cseréled le a zárat, és közlöd a bérbeadóval, hogy a lakás használatának ellenőrzését veled egyeztetett időpontban, a te jelenlétedben ejtse meg.

Akkor amikor valaki pénzért másnak bérbe adja a tulajdonát, tudomásul kell vennie, hogy tulajdonjoga bizonyos mértékig korlátozódik.

bernice # 2007.11.22. 16:15

Szia lewho!
A bérleti szerzodesben kulon nincs semmi ami ezzel kapcsolatos lenne.

lewho # 2007.11.21. 16:41

A bérleti szerződésben nincs erre az esetre rendelkezés?

ObudaFan # 2007.11.21. 16:22

És azért ha általában semmi gond nem szokott lenni, akkor a túl gyakori látogatás is felesleges zaklatás.

bernice # 2007.11.21. 15:56

Kedves woodslave!
Én is így gondolom.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.11.21. 15:34

én úgy gondolom, hogy a tudtod és beleegyezésed nélkül nem léphet be a lakásba.

bernice # 2007.11.21. 15:28

Köszönöm ObudaFan!
Azt meg tudnád még mondani, hogy pontosan mi számít felesleges zaklatásnak?

ObudaFan # 2007.11.21. 15:16

A bérbeadó a bérlő felesleges zaklatása nélkül ellenőrizheti a lakáshasználatot. Ennyi a szabály.

bernice # 2007.11.21. 14:53

Sziasztok!

A segítségetekre lenne szükségem. Szerintetek ha valaki kiadja a lakását albérletbe, akkor arra hivatkozva, hogy ő a tulajdonos, bármikor bejöhet a lakásba?
Egyáltalán milyen jogai vannak a tulajdonosnak ezzel kapcsolatban? Mennyivel korábban kell bejelentenie a látogatást és milyen gyakran teheti meg? Nekem, mint bérlőnek bele kell egyeznem előzetesen, vagy elég ha bejelenti? Ragaszkodhatok hozzá, hogy ott legyek amikor jön? Nem az évente egyszeri "ellenőrzésről" van szó, amit köteles vagyok "tűrni", hanem ezen kívüli látogatásokról, amikor esetleg még másoknak is megmutatja a lakást -természetesen a személyes dolgaimmal együtt. És akkor már csak mellékesen kérdezem meg, hogy kit tudok felelősségre vonni, ha valami eltűnik ezen látogatások alkalmával??

Minden véleményt kíváncsian várok! Köszönettel: bernice