Tisztelt Szakértők, válaszolók,
2021 januárjában munkahelyi balesetet - lábközépcsont törést - szenvedtem, melyet munkáltatóm TB kifizetőhelye, majd később Bp. Főv. Kormányhivatala sem ismert el üzemi balesetnek arra hivatkozva, hogy munkavégzésem során nem ért olyan egyszeri külső hatás, mely igazolná a baleset üzemiségét (bár a munkahelyi baleset tényét senki nem vitatta), így közigazgatási per indult. A pert - a kifizetőhely és a Kormányhivatal jogsértése miatt - idén januárban megnyertem, a bíróság a kifizetőhelyet új eljárásra kötelezte, az ítélet kézbesítése február 21-én történt meg.
Két hét elteltével - hosszas telefonálgatásokat követően, mivel a megítélt perköltséget számomra eddigre már átutalták, azaz úgy gondoltam a jelek szerint valami "megmozdult" - sikerült az alperes Kormányhivatalnál a megfelelő emberrel beszélnem az ügyem helyzetéről, ahol elmondták, hogy részükről 1-2 napon belül továbbításra kerül a kifizetőhelyhez a hivatali döntés. Újabb két hét elteltével kerestem munkáltatóm bérelszámolási osztályát, ahol megerősítették, hogy a kifizetőhely részéről a munkáltatóm felsővezetői részére aláírásra továbbításra került a határozat. Mikor rákérdeztem, hogy amúgy ebben az esetben hány napon belül kellene törvényileg mindezt rendezni azt a választ kaptam, hogy 60 nap áll rendelkezésükre, amit én értetlenül fogadtam, mert a bíróság a kifizetőhelyet új eljárásra kötelezte, az én olvasatomban pedig egy baleset üzemiségének megállapítása 8 napon belül kell megtörténjen, feltéve, hogy a baleseti táppénz iránti kérelem benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján az igény elbírálható, ettől eltérő esetben (jellemzően hiánypótlás) 60 nap. Mivel 2021-ben a kifizetőhely már "élt ezzel a lehetőséggel", hiánypótlásra szólított fel, és az akkori eljárásban megkaptak minden, az elbíráláshoz szükséges dokumentumot stb, azzal rendelkeztek és rendelkeznek, így véleményem szerint a bírósági döntést követően nem indokolt a 60 napos eljárási idő, új eljárásként a 8 nap lenne elfogadható (természetesen itt "bekavar" az, hogy a pert a Kormányhivatal ellen nyertem meg, részükről indult újra az ügy).
Mivel mind a 2021-es eljárás folyamán, mind a per alatt az volt az érzésem, hogy a TB (kifizetőhely) és a Kormányhivatal csupán időhúzásra játszik az első olvasatban is jogsértő döntés után, amely jogsértés aztán a bírósági határozattal be is bizonyosodott, így most már természetesen érzékenyebben reagálok minden egyes olyan dologra, mely a jogos járandóságom kifizetését tovább csúsztatja.
Önök hogy látják, jogos az említett 60 napos eljárási idő?