Üzemi baleset közigazgatási per utáni eljárás


Majordomus # 2023.03.31. 19:39

Ha esetleg eltörne a másik lábközépcsontod is?
.
A lényeget drb.. leírta.
.
Gyakorlatilag az eljárásrend így van szabályozva. Az új eljárás azt jelenti.hogy ujrakezdődik az egész de már nem kell lefolytatni a már befejezett vizsgálatokat.

Várj türelmesen.

pCs76 # 2023.03.31. 15:50

Köszönöm a választ. Persze semmi új eljárást nem szeretnék, legfeljebb azt, hogy a jogsértésük miatti több mint két éves huzavona után minél hamarabb a járandóságomhoz jussak, mindemellett pedig tisztában legyek a jelenlegi eljárás rendjével. Nyilván sok mindent nem tehetek a (további) várakozason kívül, de egy esetleges későbbi hasonló helyzetben - az újabb infók birtokában - már határozottabban léphetek fel egy újabb jogsértéssel szemben, vagy épp korrekt tanácsot adhatok a hasonló helyzetbe került kollégáknak.került

drbjozsef # 2023.03.31. 13:12

pCs76,

Lehetséges, hogy de jure igazad lenne, de szerintem az "új eljárásra utasítás" minden határidőt is újrakezd, tehát ha lenne bármi, amit pótolni kellene, akkor simán állna a 60 nap. Ha nem kérnek be semmit, akkor elvileg nem, ugyanakkor de facto minden ilyen eljárási határidőnél ugynaz van : ha 30 nap, de 30 nappal meghosszabbítható, akkor vagy sikerül elintézni 30 napon belül vagy nem, de ha nem, akkor úgyis ott a plusz 30 nap.

Te is azt írod : "jellemzően" hiánypótlás. Lehet, hogy indokolni sem kell.

Mit tudnál tenni? Ha illetékköteles eljárás lenne, legfeljebb visszajárna az illeték.
Ha konkrét károd keletkezne, akkor azt közigazgatási eljárásban akár érvényesíthetnéd is talán, ha lenne kedved további pereskedéshez...

pCs76 # 2023.03.31. 06:05

Tisztelt Szakértők, válaszolók,

2021 januárjában munkahelyi balesetet - lábközépcsont törést - szenvedtem, melyet munkáltatóm TB kifizetőhelye, majd később Bp. Főv. Kormányhivatala sem ismert el üzemi balesetnek arra hivatkozva, hogy munkavégzésem során nem ért olyan egyszeri külső hatás, mely igazolná a baleset üzemiségét (bár a munkahelyi baleset tényét senki nem vitatta), így közigazgatási per indult. A pert - a kifizetőhely és a Kormányhivatal jogsértése miatt - idén januárban megnyertem, a bíróság a kifizetőhelyet új eljárásra kötelezte, az ítélet kézbesítése február 21-én történt meg.
Két hét elteltével - hosszas telefonálgatásokat követően, mivel a megítélt perköltséget számomra eddigre már átutalták, azaz úgy gondoltam a jelek szerint valami "megmozdult" - sikerült az alperes Kormányhivatalnál a megfelelő emberrel beszélnem az ügyem helyzetéről, ahol elmondták, hogy részükről 1-2 napon belül továbbításra kerül a kifizetőhelyhez a hivatali döntés. Újabb két hét elteltével kerestem munkáltatóm bérelszámolási osztályát, ahol megerősítették, hogy a kifizetőhely részéről a munkáltatóm felsővezetői részére aláírásra továbbításra került a határozat. Mikor rákérdeztem, hogy amúgy ebben az esetben hány napon belül kellene törvényileg mindezt rendezni azt a választ kaptam, hogy 60 nap áll rendelkezésükre, amit én értetlenül fogadtam, mert a bíróság a kifizetőhelyet új eljárásra kötelezte, az én olvasatomban pedig egy baleset üzemiségének megállapítása 8 napon belül kell megtörténjen, feltéve, hogy a baleseti táppénz iránti kérelem benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján az igény elbírálható, ettől eltérő esetben (jellemzően hiánypótlás) 60 nap. Mivel 2021-ben a kifizetőhely már "élt ezzel a lehetőséggel", hiánypótlásra szólított fel, és az akkori eljárásban megkaptak minden, az elbíráláshoz szükséges dokumentumot stb, azzal rendelkeztek és rendelkeznek, így véleményem szerint a bírósági döntést követően nem indokolt a 60 napos eljárási idő, új eljárásként a 8 nap lenne elfogadható (természetesen itt "bekavar" az, hogy a pert a Kormányhivatal ellen nyertem meg, részükről indult újra az ügy).
Mivel mind a 2021-es eljárás folyamán, mind a per alatt az volt az érzésem, hogy a TB (kifizetőhely) és a Kormányhivatal csupán időhúzásra játszik az első olvasatban is jogsértő döntés után, amely jogsértés aztán a bírósági határozattal be is bizonyosodott, így most már természetesen érzékenyebben reagálok minden egyes olyan dologra, mely a jogos járandóságom kifizetését tovább csúsztatja.
Önök hogy látják, jogos az említett 60 napos eljárási idő?