Műszakbeosztás változtatása egyik napról a másikra


Majordomus # 2023.05.26. 21:24

Senki sem pótolhatatlan.

drbjozsef # 2023.05.26. 17:06

Vagyis a lebetegendő munkatárs ezentúl legalább 4 nappal előre közölje, hogy 4 nap múlva beteg lesz,

Nem kell.
Kurvára nem érdekel mikor és hogy betegszik le, nekem van beosztásom, aszerint terveztem az életem, úgy megyek dolgozni.
Az meg, hogy a lebetegedő kollégát hogyan helyettsíti a munkáltató, az rohadtul nem az én bajom. Nem az én dolgom. Oldja meg. Munkaerő közvetítő, vagy tartson tőlem készenlétben plusz kollégákat - és fizesse meg őket rendesen -, ha olyan kibsztul fontos hogy neki ne álljon le a futószalagja.

Mert azért a munkák 98%-ában azért egy kolléga kiesése pár napra nem kellene, hogy összeomlasszon egy céget. Általában, persze értem, hogy van kivétel.

SaireyVMK # 2023.05.26. 16:37

Arra azért elég csekély az esély,hogy a helyettes is ugyanakkor betegszik le,de persze van ilyen. Itt az a baj,hogy helyettesről még csak nem is gondoskodtak "Jól van az úgy,majd basztatjuk a dolgozókat" alapon. De akkor is,ha nem tud munkát biztosítani, fizessen állásidőt. Amúgy egyenlőre bennmaradtam, jeleztem,hogy azért mert nem szóltak időben előre, legalább 96órával(jogszabályt idézni nem volt időm,de nem is érdekelte). Gonoszan nézett a műszakvezető,szerintem még mindig nem fogta fel,de nem is érdekli. Írt egy e-mailt a vezetőségnek és ezzel le van tudva részéről. Majd fizukor/ig leszek kíváncsi,hogy lesz-e valami fejlemény az ügyben, vagy hogy mit találnak ki,mert eddig senki nem szólt róla semmit. Azóta eddig minden nap akadt munka nekem is. Sőt,tegnap még mondta is a műszakvezető,hogy ami munkát kitaláltak a műszaknak aznapra,még 3 ember is kellene neki hozzá pluszban.

Amúgy ha valaki lebetegszik és tudja,hogy aznap nem fog menni dolgozni,előre,de legfeljebb az adott műszakban szólni kell telefonon. Ez is megtörtént a beteg részéről. Ennek volt a következménye,hogy -engem kivéve- az érintett dolgozókat nap közben,engem pedig aznapi műszak elején értesítették,hogy másik műszakba menjenek dolgozni(már aznap/másnap). Hogy meddig azt ők se tudják,amíg vissza nem jön a csoportvezető a betegszabiról. Ennek így nem sok értelme van. Van műszakvezetőnk, mi pedig többnyire önállóan is tudnánk munkát végezni. Legalábbis ha lenne más hiányzó pozición is legalább egy ember(targoncás)aki a gép utánpótlását megoldja. (Eddig a csoportvezető végezte azt is ennek hiányában,de igazából ő is úgy,hogy nem az üléses targoncával,hanem gyalogkiséretűvel, amire igazából nekem is van vizsgám ,csak épp megbízásom nincs hozzá. Illetve egy munkatársam már azóta azzal hangoskodik,hogy ő amúgy targoncásnak-is- jelentkezett volna eleve,csak a mi munkakörünkre vették fel. )Az egyetlen hátrány az lett volna,hogy az így ledolgozott anyagot lekönyvelni csak a csoportvezetőnk tudta volna,így azokat továbbdolgozni csak a reggeles műszakvezető közbenjárásával lehetett volna(persze az a hiányzó anyag most így le se gyártódik). Szóval a munkáltatónak lett volna más módja rá,hogy megoldja a problémát. De gondolom 1-2embert gyorsan elküldtek szabira a másik 2 műszakból,vagy eleve hiány volt valahol és így akartak két legyet ütni egy csapásra. Amúgy állandó éjjeles műszakról van szó,így még műszakpótlékot se kell a dolgozóiknak annyit fizetni. Szóval itt minden is csak a cég érdekeit szolgálta. (persze bizonyára kellemetlen nekik is,hogy a csoportvezető lebetegedett,mert így az éjszakai amúgy is hiányos termelés is részben lecsökkent)

A túlórás dolog valóban szívás. Persze van korlátja,amivel számolni lehet. Pl ott dolgozóként tudni fogom,hogy 12óránál tovább nem fog tartani. És ott is munkáltatótól és beosztástól függ,hogy egyeltalán összehozható-e.

Amúgy köszönöm drbjozsef-nek a konkrét jogszabályokat.

efi99 # 2023.05.24. 20:41

Vagyis a lebetegendő munkatárs ezentúl legalább 4 nappal előre közölje, hogy 4 nap múlva beteg lesz, hogy a munkáltató eleget tudjon tenni a törvényi előírásoknak. (Sőt arról sem árt, ha előre szól, hogy 4 nap múlva lesz egészséges, mert hátha a helyettesítésére kijelölt kollégával együtt nem fognak elférni az 1 db forgószéken 96 órán belül).
Amely előírások meg amúgy is különösen viccesek annak fényében, hogy pl a túlórát bármikor kitalálhatja, akár 2 perccel a rendes meló vége előtt is, ami azért talán még nagyobb szívás.

drbjozsef # 2023.05.23. 07:09

Mt.
...
97.§
...
(4) A munkáltató a munkaidő-beosztást legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban írásban közli. Közlés hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.

(5) A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja.

SaireyVMK # 2023.05.23. 05:10

Munkáltatóm kitalálta,hogy a következő naptól a tervezettől eltérő műszakba menjek be dolgozni(ideiglenesen,a héten). Elvileg azért mert a mi területünk csoportvezetője lebetegedett.(nem látom az összefüggést amúgy, egyes adminisztrációs és ellenőrzési feladatokat ő lát csak el,nincs helyettes a cégnél.)
Amennyire én tudom az eredeti beosztástól eltérő munkavégzés rendkívüli munkavégzésnek minősül amit minimum 1 héttel előre kell jeleznie a munkáltatónak, szóval olyat nem tehet,hogy kötelez rá,hogy egyből másnap (vagy aznap) másik műszakba menjek.

A kérdés,hogy jogszerűen megtagadhatom-e hogy másik műszakba menjek?

Ui.: nem mintha fontos dolgom lenne,de (!)kellemetlenséget okoz.