Munkáltatói azonnali felmondás indoklása


SaireyVMK # 2023.07.03. 14:35

Bocsánat, van próbaidő alatti felmondás indoklás nélkülire jogszabály
79. § (1) Azonnali hatályú felmondással – indokolás nélkül – megszüntetheti

  1. a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt
SaireyVMK # 2023.07.03. 14:09

Nanemáááá. A +1-es jogszabályodat nyugodtan bemutathatod,mert olyan szerintem nem létezik. Ez kb olyan,mint amit egy másik cégnél hallottam miután felmondtam,hogy szerintük a túlórát nem kell elszámolni,ha én voltam aki felmond, mert "tavaly" hoztak be egy olyan törvényt. Persze azt a törvényt ténylegesen bemutatni jogtárból vagy bárhonnan nem tudták. Ha van is olyan törvény,amiről te beszélsz,akkor sem hiszem,hogy kimondottan a bizalom megrendülése,legalábbis nem bizonyíték nélkül. Ha meg anélkül,akkor ugyanúgy felmondási idővel.

Amúgy : 1. Próbaidő alatt voltunk igen.
2. Ahogy mondod, nem volt indoklás a felmondási papíron,az csak telefonon keresztül hangzott el.
2.1 "Az pedig mindenképpen értékelendő egy munkáltató részéről, hogy sem te, sem a feleséged nem szeretitek a meleget, és olyankor inkább nem mentek be dolgozni. "- 3ból úgy látom ez volt az egyetlen amit nem jól értelmeztél. Nem akartam leírni részletesen,hogy fejfájás,hidegrázás,hányinger vagy épp a 30fokos melegben 50fokos autóban 45perces utazás előtt elfogyasztott tőkehal által kiváltott bajok okozta kór volt az indoka annak,hogy nem mentünk be dolgozni.

Az összegzés az,hogy nem indokolták, felmondtak, kész. De ott van az is hogy "ha sérelmesnek tartom bíróságon 30napon belül keresettel fordulhatok a Munkaügyi bírósághoz" Én pedig sérelmezem ,igen. Bár az,hogy az Mt 287. paragrafusa alapján,hát az már más kérdés. Rákerestem, ott van utalás a 64. paragrafus 2. bekezdésére ami pedig az,hogy indokolni kell a felmondást és a nyilatkozónak kell bizonyítania. Továbbá:
"66. § (1) A munkáltató felmondását köteles megindokolni." Ez alatti részben vannak ugyan kivételek a 9. bekezdésben,ami akkor van,ha a munkavállaló betölti a nyugdíjat. olyat nem látok,hogy próbaidő alatt nem kell indokolnia a munkáltatónak.

nanemaaa # 2023.07.03. 13:17

+1: Pártunk és kormányunk pár éve módosította a törvényt, egy munkáltató abban az esetben is felmondhat, ha megrendül a bizalma a foglalkoztatottjában. Másnap már be se kell menni dolgozni.

nanemaaa # 2023.07.03. 13:15

Két dolog, ami nem egyértelmű:

  1. Ha jól értem, akkor próbaidőn voltatok. Ez esetben egyik fél sem köteles indokolni semmit, ha felmond.
  2. Felmondtak, de csak állítólag indokoltak. Szóval vagy kaptál felmondást, és akkor nem állítólag, hanem olvashatóan van leírva, hogy mi az ok. Már ha kötelező indokolni. Az pedig mindenképpen értékelendő egy munkáltató részéről, hogy sem te, sem a feleséged nem szeretitek a meleget, és olyankor inkább nem mentek be dolgozni. Végül is én is jobban bírom a meleget a tengerparton, mint a munkahelyen.
SaireyVMK # 2023.07.03. 12:52

Amúgy extra még,hogy a cégnél van külön "vágógépkezelő" és " betanított munkatás" pozició is(utóbbi alacsonyabb bérrel,illetve ami nekem fontosabb lett volna, vágógépkezelőnek támogatják a munkásszállást) és annak ellenére,hogy az első naptól vágógépen voltam, betanított munkatársként szerepeltem,emiatt nem mehettünk a munkásszállóra se(illetve fizetős lett volna gondolom). Állítólag azért mert itt ez a normális, csak az első 2-3hónap után kerülnek át az emberek vágógépkezelőbe,ha jóváhaggya a vezetőség,de addig is ugyan azt munkafolyamatot végeztem,ami szerintem nem valami jogszerű(hisz a vágógépkezelői munkásszállós támogatástól emiatt elestem erre a 2 hónapra).
Olyanról,hallottam,hogy próbaidő alatt alacsonyabb a bér, és olyanról is,hogy albérlet támogatás csak egy adott idő letelte után van,de az,hogy papíron teljesen más szerepel mint ami munkát ténylegesen végeztem az szerintem szintén nem jogszerű.

SaireyVMK # 2023.07.03. 12:35

Megj.: nekünk= nekem és a páromnak. Együtt betegedtünk. Nehezen viseljük a nagy meleget , együtt élünk ,ugyanazokat esszük stb így előfordul,hogy ha rosszul vagyunk mindketten rosszul vagyunk.

SaireyVMK # 2023.07.03. 12:33

Hali. Nemrég hívtak fel,hogy felmondtak nekünk. Az indoklás állítólag az volt,hogy mindig későn jeleztük (amúgy műszakkezdés előtt 30perccel sms-ben minden alkalommal),hogy nem megyünk be dolgozni. Eddig 2x voltunk betegek, 1x 1 napig 1x 2 napig. (legutóbb 29-30.-án) Jogilag a szerződési kötelezettségünknek eleget tettünk a jelzéssel kapcsolatban. Bírósági úton érdemes vétót kérni a felmondásra?

Előzmény lehet,hogy egyszer megtagadtam az azonnali műszakváltást amit kitaláltak,(annak következménye nem volt) meg néha kihangsúlyozom,hogy milyen munkavédelmi szabálytalanságok vannak(pl késcseréhez alapvetően nem kaptunk vágásbiztos kesztyűt, baleseteknél pedig nem írnak jegyzőkönyveket, 2 hónap alatt nekem volt egy bőrlenyúzós ujjbeverős balesetem, két srác elvágta az ujját , egy varrónőnek meg átszúrta az ujját a varrótű),de igazából itt gondolom az az ok,hogy próbaidő alatt volt pofánk lebetegedni és ez nem tetszett a munkáltatónak. Jogos-e a felmondás indoklása tehát? Írásban nem kaptunk indoklást,csak egy azonnali felmondási szerződést. Az indoklást a munkaközvetítő adta ,miszerint a cég Hr vezetője sérelmezte,hogy mindig az utolsó percben jeleztünk.

Érdemes esetleg személyesen bemenni a HR-re?