Azonnali hatályú felmondás


Majordomus # 2023.12.10. 21:40

A rendes felmondás esetén semmit.
Csak egy ki nem adott pótszabadság nem ok az azonnali felmondásra.

Más indoka van ennek.

Cabron_ # 2023.12.10. 12:17

Majordomus

Ezt most hogy érted? Rendes felmondással megszüntetheti a munkavállaló a munkaviszonyát alapesetben 30 napos felmondási idővel. Ebben az esetben mit hajthatna be a munkáltató a munkavállalón? Az azonnali hatályú felmondás szerintem sem megalapozott, ebben az esetben a munkáltató akár követelhet kártérítést is. Csak az utolsó mondatodra reagáltam.
Egyébként ha ezen kiakadt a munkavállaló, akkor mondjon fel rendes felmondással, aztán menjen el táppénzre. Vagy próbálja meg a közöst. Mi el szoktuk engedni közössel azt, aki nagyon menni akar, a franc se fizet még utána 1/3 táppénzt, netán betegszabit, ha jár még neki.

Majordomus # 2023.12.05. 20:50

Nincs ez megalapozva. Kevés a hivatkozás.

.
Más van itt a háttérben.
Egyébként mindkét fél megszüntetheti a munkaviszonyt. Te is. De számolj azzal ha a munkáltatónak ebből kára származik azt leveri rajtad.

drbjozsef # 2023.12.05. 11:07

Kitkat,

Mt.78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

Én azt mondanám, hogy alapesetben kevés amit írsz.
A halálesetre járó szabadság (ami nem szabadság, hanem munkavégzés alóli felmentés, de mind1) nincs időkorláthoz kötve.
HA többször kérted írásban, igazolni tudod, hogy se a temetésre, se a hagyatéki tárgyalásra nem engedtek el, ÉS HA a munkáltató többszöri felszólításra sem rendezte a táppénzes papírodat - tehát nem hiba, vagy időleges csúszás volt csak -, és emiatt jelentős hátrány ért, akkor esetleg mindnezek igazolása mellett megállhat a felmondásod.

Kitkat # 2023.12.05. 10:36

Szeretnék a munkahelyemen azonnali hatállyal felmondani. Ennek oka, hogy elhunyt a nagypapám és a munkáltató nem adta meg az erre járó két nap szabadságot. Ezen kívül beteg voltam és a táppénzes papíromat szándékosan nem továbbította a NEAK felé.
Kérdésem az lenne, hogy megfelelő e az indoklásom az azonnali hatályú felmondásra.
Köszönöm a válaszokat