Munkaidő beosztás, pihenőnap, túlóra

eulimen # 2025.01.22. 20:51

ha elég sokan felállnak, akkor az egyértelmű jelzés a munkáltató számára, hogy valamit adnia kell. Pènzt, 7.40 helyett 8.00 munkaidőelszámolast, cafeteriát, szaloncukrot, akármit.
A tömeges lábbal szavazás még a szakszervezetnél is erősebb - igaz, csak a maradók látják az eredményét.

eulimen # 2025.01.22. 20:47

akit zavar, álljon fel, es adja át a helyét annak, akit nem zavar.
Kb. erről szól a munkaerőpiac.

efi99 # 2025.01.22. 20:32

Szerintem nem ez a fő baja, hanem hogy ennek ürügyén nemes egyszerűséggel a 8 órás melót lecsipegette 7:40-re, hogy aztán szombatra így legyen "ingyen" munkaerő. Engem is zavarna, ha azt mondanák, hogy 20 vagy több percet leveszünk azért, hogy bejöhess szombaton is... Kulturáltan ezt azért úgy szokták csinálni, hogy emiatt 20 perccel tovább kell maradni, ez így viszont elég aljas.

eulimen # 2025.01.22. 19:48

@anonymus90
Mt. 86. szakasz (3) a) pont szerint a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek.
Mt. 103. szakasz (1) a) szerint pedig legalább 6 óra munkaidő esetén ki KELL adni a legalább húsz perc munkaközi szünetet.
Persze létezik a világon olyan munkáltató, amely nagyvonalú, és a fenti elsőként idézett szabálytól a munkavállaló javára tér el.

efi99 # 2025.01.22. 18:24

Honnan veszed, hogy 8 órát fizet ki? Ha szombaton is kell dolgoznod ahhoz, hogy kapjál havonta (vagy munkaidőkeret végén) teljes bért, akkor biza 7:40-et fizet "naponta".

anonymus90 # 2025.01.22. 16:26

Üdv!
Nekem 3 műszakban heti 5 nap, 8 óra van lefektetve a szerződésemben. A cégnél munkaidőkeretet alkalmaznak. 7 óra 40 percet számolnak el, mint tényleges munkavégzés, de 8 órát fizet ki. A munkaközi szünetet (20 perc) levonja az időkeretből. Szombati napokon akarja az összegyűlt mínusz órákat bedolgoztatni.
A kérdésem az lenne, mivel én 8 óra tényleges napi munkára vagyok leszerződve, akkor azt a cég miért nem biztosítja? Magyarán 8 óra 20 perced kellene bent töltenem a munkahelyen napi szinten. Nincs sem kollektív szerződés, sem egyéb dokumentum ami feljogosítaná arra őket, hogy csökkentsék a szerződésben foglalt napi munkaidőmet. Ez nem a munkaszerződés megszegésének minősül? Jogos a felvetésem vagy nem?
A válaszokat előre is köszönöm!
Anonymus90

efi99 # 2025.01.21. 19:42

eulimen
Én el, de te, úgy látom nem. Ez azt jelenti, hogy semelyik héten sem léphető túl a 48. Hogy a munkaidőkeretben maximum mennyi lehet, azt nem ez határozza meg.
Ezen mi a rákot nem lehet érteni?
Netalántán az a) alpontból meg azt a következtetést vonod le, hogy havonta akár 360-372 óra is lehet? Ezek maximumok nem azt jelenti, hogy minden napon/héten ezt meg lehet lépni, mert más korlátok is vannak.

eulimen # 2025.01.21. 17:59

efi99
Ha viszont 48+48+48+48-at, az 32 óra túlóra, ráadásul nem is szabadott volna +8 órát elérően már előre többletet vezényelni.
elolvastad a törvényt?
Mt. 99.§ (2)" A munkavállaló beosztás szerinti
a) napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra,
b) heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra
lehet."

Ezen mi a rákot nem lehet érteni?

efi99 # 2025.01.21. 17:36

eulimen
Nem a túlóráról van szó, meg nem is a hivatkozott paragrafusról. Nem azt mondtam, hogy ne lehetne 1 vagy több héten - maximum - 48 órát dolgozni, hanem azt, hogy a munkaidőkeretben minden olyan túlóraként számolandó, ami heti 40-es átlaggal számolva, a végén fölé fog esni. Tehát ha a 4 hetes februárban 1 havi munkaidőkeretben dolgozik 48+40+48+24 órát, az rendben van. Ha viszont 48+48+48+48-at, az 32 óra túlóra, ráadásul nem is szabadott volna +8 órát elérően már előre többletet vezényelni.

eulimen # 2025.01.21. 16:53

@efi99
magyar MT szerint nincs olyan lehetőség, hogy kötelezhető lenne bárki a heti 40 órával képzett munkaóra mennyiségnél több ledolgozandó órára
Ekkora hülyesége ilyen nagy önbizalommal neírjál már, légyszi. Pont ennek a jogintézménye a rendkívüli munka elrendelése (a.k.a. túlóra). És ugye tudod, hogy túlórára nem lehet szabit kivenni - ha elrendelik és nincs ott a melós (nem menit ki magát orvosi vagy egyéb vis maior igazolással), igazolatlan távollét, annak minden munkajogi következményével együtt.
Ja bocs, lehet hogy nem is ezt akartad írni - hanem azt, hogy nem lehet valakit ún. teljes munkaidőben heti 40 óránál több időre foglalkoztatni? Mondjuk heti 48-ban?
Hát hogy a viharba ne lehetne! Bindzsisztánban ezt is lehet! Mt. 99.§ (2) b)!

efi99 # 2025.01.21. 14:01

hé-szo nem írhatja végig a teljes munkaidőkeretet előre 8 órával, ez a lényeg, mert nem fog kijönni a ledolgozandó (több lesz), ebből kifolyólag értelemszerűen az átlag is túl fogja lépni. De ezt te is tudod. Márpedig pont ezt csinálják.

efi99 # 2025.01.21. 13:58

drbjozsef
Az átlaggal, meg a munkaidőkerettel nincs semmi probléma. Az ún teljes munkaidő jogilag a munkanapok száma x 8 a munkaszerződésekben. A részmunkaidő az ugye a kevesebb, ha meg ennél többet akar, azt egyértelműen le kell írni, hogy mennyivel. Az nem megoldás, hogy odaírják, hogy napi 8 óra, de azt majd ők mondják meg, hogy hányszor.

drbjozsef # 2025.01.21. 13:58

Sok mindent leírt, kétszeri kérdésre is tagadta a munkaidő keret létét, aztán hopp, egyszer csak kiugrott az a kalapból, mi a picsa.
Szóval akkor pontosítok általánosításra : HA "valaki" aláír egy ilyet, elfogadja a feltételeket, AKKOR ...

efi99 # 2025.01.21. 13:55

drbjozsef
Dehogy írt alá ilyet! Ott van 01.20, 12:35 "Ez nincs leírva csak annyi, hogy teljes (nem rész) munkaidőben, napi 8 órában vagyok "foglalkoztatva." Ez pontosan azt jelenti, amit mutat, ez van minden 8 órás munkavállaló szerződésében is, ezt (teljes munkaidő) hívják annak, amiről beszéltem. Ez határozza tehát meg a mennyiséget. Hogy hogyan van felosztva, az egy dolog, de a mennyiség ez alapján, az, amit én is írtam, ezért, ha heti 48 órával nyomják, biztos, hogy túl fogják lépni.

drbjozsef # 2025.01.21. 13:51

Persze, mielőtt félreértenéd, nem korlátlanul kötelezhető bármire, csak az Mt. keretein belül - ott viszont a munkaidőkeretnek pont ez a lényege, hogy átlagban kell meglennie a számoknak, és sokkal lazábbak a kötelező pihenőnap-pihenőidő szabályok.

efi99 # 2025.01.21. 13:50

Az, hogy valaki önként kevesebb vagy akár több órára szerződik, az egyéni szociális probléma. Ha 40 órás, nincs módosítás felfelé, erről szól az, amit apáink kiharcoltak, a napi 8 óra meló, nem? (Természetesen én is úgy értem, hogy átlag heti 40, tehát munkanapok szám x 8 a mindenkori maximum a munkaidőkeretben, ennél többre kötelezni, pláne egy sima: "azért, mert csak" módosítással nem lehet.).
A kérdező esetében valószínűleg pont azt a problémát próbálják éppen szabálytalanul áthidalni, amit eggyel lejjebb feszegettem. Nincs elég ember, ezért fű alatt kitalálták, hogy több a kötelező óra. Szóval így törvények felett állóként előírták, nem látványosan, de utólag szépen kiszámíthatóan.

drbjozsef # 2025.01.21. 13:50

efi99,

Senki se mondta, hogy kötelezhető - de ilyen alapon a helyzet az, hogy 1 (egy) órára sem kötelezhető senki. De egy percre sem. Hiszen nem kötelező dolgozni, nincs már közveszélyes munkakerülés.

A kérdezőnk kapott egy új szerződést, és aláírta. Na, onnantól, ha olyat írt alá, már kötelezhető. Hiszen vállalta.

efi99 # 2025.01.21. 13:40

Nem, magyar MT szerint nincs olyan lehetőség, hogy kötelezhető lenne bárki a heti 40 órával képzett munkaóra mennyiségnél több ledolgozandó órára. Ha az így lenne, nem lenne soha munkaerőhiány, egyszerűen a meglévőeknek azt mondanák, hogy mostantól - másfélszeres fizetésért persze -, de heti 40 helyett heti 60 a penzum, oszt csókolom. Még jobban is járnának a munkáltatók, mert nem túlórapénzben menne ki, sima bérrel meg úgyis ki kéne fizetni azt is, akit felvennének, csak nincs jelentkező. A pihenőidő meglenne, 2 szabadnap is meglenne, mi baj lehet.

eulimen # 2025.01.21. 13:13

efi99
nyugodj meg, és vegyél egy nagy levegőt!

számomra azt jelenti, hogy napi munkaidő 8 óra,
Igen, a munkaidőkeret àtlagában, de csak heti 40 órás szerződéssel rendelkezőknek.
Vannak a világon heti 20 órára szerződött dolgozók, akiknek lehet minkanapi 4 óra, de ahogy írtam, akár két napra 8+12 óra is.
És vannak a heti 42, 48, vagy akár 60 órában foglalkoztatott munkavállalók, akik számára nem a heti 40 óra fölötti munkavégzés a túlóra, hanem a heti munkaidejükből összerakott munkabeosztáson felüli.
Aki úgy érzi, rabszolgaminkát akarnak vele végeztetni, mert nem áll arányban a fizetés a magasabb vállalt heti munkaidővel, felmondhat

Úgyhogy nincs olyan, hogy gondolunk egyet, aztán mától X.Y-nak heti 48 órának megfelelő a munkaideje a teljes munkaidőkeretben.
Persze, hogy nincs! Ilyet én se állítottam. Hanem azt, hogy a kérdező vagy belement egy olyan szerződésmódosításba, amivel felemelték a heti munkaidejét 48 órára; vagy maradt heti 40 óras, de a szombatra elrendelt túlórákat veszi beosztás szerinti munkarendnek.

Én már ehhez nem tudok mit hozzátenni, uff.

efi99 # 2025.01.21. 09:38

eulimen
MT "A munkaidő-keretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni."
Ez számomra azt jelenti, hogy napi munkaidő 8 óra, az „általános ”munkarend meg az, ami a hétköznapokat jelenti, vagyis amikor a 8 órások is melóznak. Ez garantálja azt, hogy mindenkinek ugyanannyi legyen a kötelezője. Ha nem így lenne, mindenféle rabszolga havi munkaidők alakulnának ki, ahol az egyetlen korlát a kötelező pihenőidők lennének csak, és minden olyan időszak is munkaidő lehetne, ami nem kötelező pihenőidő, ami így saccra, havi 300 óra felett lenne. Más szóval a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozásból az utóbbit is simán átkonvertálnák munkának. Ha ilyet lehetne, azt már tuti bevezette volna jópár munkáltató...
Úgyhogy nincs olyan, hogy gondolunk egyet, aztán mától X.Y-nak heti 48 órának megfelelő a munkaideje a teljes munkaidőkeretben.

eulimen # 2025.01.21. 07:43

most még 12 órázunk, 2 nap meló-két nap pihi
ok, ezzel a beosztással kb. 42 órának megfelelő munkaviszonyban dolgozol (a többletet vagy túlórába írják, vagy időnként kiadnak plusz egy szabadnapot, hogy kijöjjön a 40. Vagy tényleg heti 42-ben dolgozol).
sanszos, hogy a jelenleg érvényes munkaszerződésed napi 12 óra munkavégzést tartalmaz (és talán explicit heti 40 órát is). És nemrég aláírtál egy módosítást, ami többek közt a napi 8 órát tartalmazta - meg még ki tudja mi mindent....

Kenderice # 2025.01.21. 06:19

Ez a munkarend februártól lesz, most még 12 órázunk, 2 nap meló-két nap pihi.

eulimen # 2025.01.21. 05:33

Nincs a szerződésben leírva, hogy heti hány órában foglalkoztat. Annyi van csak, hogy "teljes munkaidő, napi 8 óra"
Nekem pl. benne van.
Neked meg feltehetően azért nincs benne, mert a munkáltatódnak takargatnivalója van vele. És ha le lenne írva a szerződésben, akkor a legnagyobb valószínűség szerint nem heti 40, hanem 48 óra lenne az.
Bocs, de amíg ki nem deríted, hány órában foglalkoztat a munkáltatód, illetve milyen munkanap-beosztás szerepelt abban a tájékoztatóban, amit kapnod kellett a belépéseset követően, nem fogunk tudni előrébb jutni.

Szomorú örökös # 2025.01.21. 04:10

Kenderice

Nincs a szerződésben leírva, hogy heti hány órában foglalkoztat. Annyi van csak, hogy "teljes munkaidő, napi 8 óra".

Az viszont tuti benne van, hogy munka szempontjából a hét hétfőtől szombatig tart.

Kenderice # 2025.01.21. 01:12

efi99:
A szerződésben csak annyi szerepel, hogy "teljes munkaidő, napi 8 órában".

Szomorú örökös:
"Mi több, most gondolj csak bele, vannak, akik vasárnap is dolgoznak."
Én is dolgoztam másik munkahelyen vasárnap és ünnepnap is. De kaptam két pihenőnapot a hét más napjaira. De itt erről szó sincs.

eulimen:
"téged heti 48 órában foglalkoztat (csak nem akarod elhinni), annak a másiknak meg akire mutogatsz, heti 40 órás szerződése van."

Nincs a szerződésben leírva, hogy heti hány órában foglalkoztat. Annyi van csak, hogy "teljes munkaidő, napi 8 óra".