Ez már többször előkerült.
Az MT nem ír erről semmit, ergo a munkavállalónak nem jár semmi (se szabadidő, se túlórapénz, se pihenő), bármikor bármilyen messze kötelezhetik utazásra, akár minden héten vasárnap reggeli indulással és szombat éjjeli érkezéssel. És senki nem tesz semmit, jogilag nem szorítják keretek közé.
Pihenőnapon kiküldetési utazás megkezdése
Eulimen
"Kritikus kérdés az is, vajon a Mt. szerint vezető állású munkavállalónak számítasz-e?
Erre az esetre lásd az alábbi, Ítélőtábla által hozott ítéletet: a munkavállalónak nem jár semmi, hiszen vezető beosztású."
... mondjuk,ha akkor ezeknek utánanèztem volna,kevesebbet bosszankodtam volna. Mindegy ,ezer màs sebből is vérzett ez a pozíció.
Attila1988
A kísérteties hasonlóság miatt,a munkavégzés helyèvel kapcsolatban merültek fel bennem kètdèsek. Ahová kiküldenek,ott ha jól gondolom,épp munkàja van a cègnek? Ugyan a hely valóban nem egyenlő a cég telephelyèvel ami be van szèkhelynek vagy telephelynek jegyezve de ettől ez mèg szabàlyos lehet. Sajnos aiz erre vonatkozó szabályzatot nem tudom számodra behivatkozni.
( esetemben magyar székhelyű cèg nemzetközi projektjein dolgoztam,értelemszerűen ott,külföldön kellett megnèznem,ellenőriznem a dolgozók által elvègzett munkàkat)
@Attila1998
szerintem itt az igazi kérdés nem az, hogy kötelezhetnek-e rá (egyébként igen, hát hogyne lenne a munkáltatónak joga rendkívüli munkavégzés, vagy munkavégzést más helyen elrendelni), hanem milyen ellentételezés járt érte, ha jár egyáltalán. Lecsúsztatott/áthelyezett munkanap? Túlórapénz?
Rendkívüli munkavégzésnek számít-e a munkaszerződéstől eltérő helyszínen történő munkavégzéshez történő utazás időtartama?
Kritikus kérdés az is, vajon a Mt. szerint vezető állású munkavállalónak számítasz-e?
Erre az esetre lásd az alábbi, Ítélőtábla által hozott ítéletet: a munkavállalónak nem jár semmi, hiszen vezető beosztású.
https://eakta.birosag.hu/…tarozat-pdf/?…
@Attila1988
Szerintem kötelezhetnek. Nekem volt ilyen munkám, pont ilyen paraméterekkel amit leírtál. És bizony oda kellett érnem a hétfői megbeszélésre az ügyféllel, 1100 km-el arrébb.
A munkaszerződésemben pont így volt megfogalmazva, bár talán nem kötetlen volt a munkarend ( elvileg) . De a tevékenység miatt egyértelmű volt , hogy ez járhat utazással és ilyen áldozatokkal , a hétvégi pihenő terhére .
Sziasztok!
A munkáltatómmal többször konfliktusba kerültem azzal, hogy a pihenőnapomon nem akartam megkezdeni külföldi kiküldetésnél az utazást. A munkaszerződésemben kötetlen munkaidő van írva. A munkavégzés hétfőtől péntekig van átlagosan heti 40 órával kikötve. A pihenőnap a szombat és a vasárnap. A munkavégzésem helye a cég telephelye és az ügyfelek telephelyei. Ha engem kiküldetésre küldenek 1100 km távolságra olyan helyre, ami nem a cég telephelye és nem is valamelyik ügyfelünk telephelye, akkor kötelezhetnek arra, hogy hétfőn reggel 9-kor megjelenjek külföldön munkavégzés céljából? Értelem szerűen az utazást vasárnap már meg kell hozzá kezdenem autóval.
Előre is köszönöm az értékes hozzászólásokat!
Üdvözlettel: Attila
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02