kirúgás betegszabadság alatt


Geri # 2003.10.22. 10:17

Én is így látom a helyzetemet :(

Sajnos ráutaltak a magatartásukkal, hogy tegyek eleget a tanulmányi szerződésben foglaltaknak, mivel ezt kb. fél éve írásban közölték velem.

Szerintem marad az a verzió, hogy táppénz 1-2 hónapig, utána meg közös megegyezés, és remélem nem találnak ki valami kavarást.

Egyébként mi a különbség, hogy alkalmazottként vagyok táppénzen és utána közös megegyezés
vagy
közös megegyezés és utána megyek táppénzre?

Juttatásként csak 2000 kajajegyet kapok, ami nélkül meglennék.
1-2 hónap alatt meg úgy is találok állást.

the big cat # 2003.10.22. 09:50

A tanulmányi szerződés kérdése nem egyértelmű, bár általában ha a munkáltató mondd fel, akkor nem lehet érvényesíteni a kárigényt, bár ez nem kizárólagos, hiszen lehet, hogy amunkaválló hozta magát olyna helyzetbe, hogy felmondjanak neki (pl. mert rosszul dolgozott), és iylen esetben azért a felróható magaratás miatt szerintem van helye visszakövetelésnek.

A te esetedben viszont szerintem nincs.

Ha ezt az ügyet kezdik bolygatni, akkor nagyon határozottan közöld, hogy 1. az hogy csak most fejezted be asulit lehet, hogy tényleg a szerződéstől való eltérés, de eddigi ráutaló magatartásukkal elfogadták a módosítást, úgyhogy emiatt visszamenőlegesen igényt nem érvényesíthetnek (most nem találhatják ki, hogy két éve már be kellett volna fejezned, és mivel ezt nem tetted meg most fizesd vissza), ha meg azzal jönnek, hogy afelmondás esetén viszsa kell fizetned, akkor mond meg nekik, hogy a tanulmányi szerződés a közalkalmazotti jogviszonyodra tekintettel jött létre, ezért ha azt ők mondják fel, nuku pénz nekik a tanulmányi szerződésből is.

Ha nem akarnak kirúgni, akkor keress más melót, aztán amikor megvan menj egy közös megegyezési javaslattal, amiben benne van az, hogy mikor mehetsz el, és hogy a tanulmányit elengedik. Ha nem fogadják el, akkor még mindig fel, illetve lemondhatsz, atanulmányit vissza kellene fizetned, de lehet, hogy az új helyed átvállalja.

Geri # 2003.10.22. 08:13

Ez aztán részletes válasz!

Hogy csinálod? :)

Egyébként én indítottam a "tanulmányi szerződés" című témát, és az ott leírt tanulmányi szerződés megbolygatására célozgattak.
Most éppen betegszabin vagyok, tehát védve vagyok minden ellen.
Vajon elérhetik valahogy, hogy a tandíjamat vissza keljen fizetnem?
Szerintem most nagyon gondolkoznak, hogyan lehetne kiszúrni velem.

Mi lesz, hogyha taktikát váltanak és azt mondják, hogy maradjak nyugodtan a munkahelyen?
Nem akarok ilyen helyen megöregedni,
de másik állást még nem találtam.

the big cat # 2003.10.22. 07:53

Az a helyzet, hogy nem elég a leltárhiány, de az is kell hogy felelős legyél érte, márpedig az Mt. szerint ennek nagyon szigoró szabályai vannak, szinte kizárt, hogy a te esetedben ez érvényesüljön:
170/A. § (1) A leltárhiányért való felelősség feltétele:

  1. leltárfelelősségi megállapodás megkötése;
  2. a leltári készlet szabályszerű átadása és átvétele;
  3. a leltárhiánynak a leltározási rend szerint lebonyolított, a teljes leltári készletet érintő leltárfelvétel alapján történő megállapítása.

(2) Ha a leltári készletet a leltárhiányért nem felelős munkavállaló is kezeli, a felelősség megállapításához szükséges az is, hogy a leltárhiányért nem felelős, de a leltári készletet kezelő munkavállalót a munkáltató a leltárhiányért felelős munkavállaló előzetes hozzájárulásával foglalkoztassa az adott munkakörben, illetve munkahelyen.
(3) Leltárhiányért való felelősség csak azzal a munkavállalóval szemben érvényesíthető, aki a két egymást követő leltározás közötti időszaknak (leltáridőszak) legalább a felében a munkáltatónál, illetve az adott munkahelyen dolgozott.
(4) A felelősség, illetve a kártérítés mértékének megállapításánál figyelembe kell venni az eset összes körülményeit, így különösen mindazokat, amelyek a munkavállaló felelősségére kihatnak, illetve, amelyek a biztonságos és előírásszerű kezelést befolyásolhatták, ezen belül a biztonságos őrzésre vonatkozó munkáltatói kötelezettségek teljesítését, továbbá a munkavállaló esetleges távollétének időtartamát.

Amúgy, mégha ez volna is, még rendes felmondás, nemhogy rendkívüli felmondás indikaként sem állná meg a helyét.

Nyilván menekülni akarnak a végkielégítés meg a felmondási idő alól, azért célozgatnak arra, hogy bajod lesz, de te meg célozgass rá, hogy a burkolt fenyegetésük visszaélésszerű joggyakorlás, még akkor is, ha később rendes felmondással mondanak fel, és ez alapján egy akár valós és okszerű felmondás is megtámadható. tehát jobb lesz ha nem cicóznak veled, mert ha begurulsz nekik lesz bajuk belőle.

Szerintem ne menj bele a közös megyezésbe, ha annyira kívül akarnak látni, keressenek jogszerű indokot és mondjanak föl, na és persze perkáljanak.

Mivel közalkalmazott vagy rendes felmondás helyett érts mindenhol felmentést. A felmentés indokai tekintetében a tv nagyon szigorú, a te esetedben a munkáltatónak kelle majd bizonyítani hogy valós és okszerű az indok, és az indok kb. csak az lehet, hogy nem megfelelően végzed a munkád, de abba aszem beletörik a bicskájuk. Szóval ezért paráznak, mert nem tudnak felmenteni.

Hagyd csak hadd főjenek a levükben. A korábbi szóbeli megállapodás semmis, arra nem hivatkozhatnak, az ilyet írásba kell foglalni, a leghelyesebb, ha simán letagadod.

Geri # 2003.10.22. 07:26

Köszi a választ, ez bíztató.

A leltárhiány sajnos bizonyítható (számítógépes nyilvántartás), csak a megfelelő elzárhatóságot nem biztosították. (max. kifizetek egy 15 éves videót :)
de szerintem ez még nem elég indok a részükről a felmondásomhoz.

Feltűnően erőltették a közös megeggyezést, céloztak rá, hogy rosszul járhatok, hogyha nem egyezem bele...

the big cat # 2003.10.21. 17:51

Leltárhiány, haha, azt a videót valami jegyzéken átvetted megőrzére? Mert ha nem, akkor nincs is leltárfelelősség.

Táppénz alatt nem mondhat föl.

Ne mondj fel, hagyd hogy ő tegye, akkor végkielégítés, meg felmondási idő jár, közalkalmazottaknál nem is kevés.

Az azonnal felmondásra (közalaklamzottaknál egyébként nem így hívják) csak nagyon komoly indokkal kerülhet sor, ha íg tenne, és megtámadnám a helyedben.

Persze, ha nem ajarsz pereskedni, akkor egyezz meg közös megyezéssel, de azért én a végkielégítést, meg a felmondási időre járó bért követelném, minimum.

Geri # 2003.10.21. 14:46

Sziasztok!

Leírom az eddigi eseményeket.

Közalkalmazott vagyok egy iskolában.
Most kezdtem a 8. munkaévemet.
Szeptemberben szóban megállapottam az igazgatóval, hogy amíg nem találok másik állást, maradok, amikor találok, közös megegyezéssel megszüntetjük a munkaviszonyomat.
Eddig kisebb-nagyobb hibákkal elláttam a munkaköri feladataimat, bár a légkör már eléggé feszült volt (ott kötöttek belém, ahol tudtak).

Most kitalálta, hogy azonnal állapodjunk meg közösen a felmondásban, vagy különben azonali hatállyal felmond. Indokot biztos tud találni, pl. leltárhiány (egy ős régi videó, közös használatú helyiségben tünt el), de semmi "durvát".
Mivel még nem találtam másik állást, még a felmondási időmet le szeretném tölteni.
Kértem egy nap gondolkodási időt.

Ha holnap már nem megyek be, hanem kiíratom magamat betegszabadságra vagy táppénzre (nem tudom, hogy kimerítettem-e a 15 napot) akkor is kirughat? (utólag nem akarok pereskedni). Vagy előzzem meg őt és adjam be én a lemondásomat?

Előre is köszönöm a válasz(oka)t