Gyes melletti munka!

lyllaljah # 2011.09.06. 07:46

Kedves kbs!

Novemberben jár le a GYED-em, és szeretnék visszamenni dolgozni, a főnököm viszont ennek nem örül annyira...
Azt mondta, ki kell rúgjon valakit, ha engem visszavesz, és engem is csak lényegesen kevesebb pénzért tud visszavenni.
Azon szerencsések közé tartozom, akiknek jó fizetésük lenne. Bruttó 360.000 Ft-os fizetéssel jöttem el (kb. nettó 180.000 Ft) GYED-re. Ez most az inflációkövető béremelés és a számomra szerencsés adóváltozások miatt most nettó kb. 250.000 Ft lenne.
Arra számítottam, hogy csökkentést fog javasolni, de arra nem számítottam, hogy nettó 157.000 Ft-ra akar csökkenteni... (Könnyítés nélkül a lakáshitelem 200-250.000 Ft között lenne...) Nyilván számoltam ezzel a jó fizetéssel...
A kérdésem, hogy megteheti-e ezt?
Arra hivatkozik, hogy másik pozícióba venne vissza (értékesítő), ahol jutalék is van. (Korábban 4 munkakört töltöttem be. Értékesítés támogatása, marketing, oktatás és a cégvezető egyfajta személyi asszisztense is voltam) A jutalék jól hangzik, de a gyakorlatban sajnos nem így van. Egy kollégával beszélgettem, aki 1 éve van ott és még nem kötött szerződést, azt mondja, nagyon nehéz most. Tehát nem sok jutalékra számíthatnék.
Felajánlotta azt is, hogy egy kis végkielégítés ellenében 'felejtsük el egymást'.
Nem tudom, mit csináljak, mit tehetek én és mit a munkaadó.
Köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel:
Lyllaljah

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 15:46

No, igen. Csakhogy itt bejátszik a jogok rendeltetésszerű gyakorlásának az elve - amit a munkajogviszonyra is alkalmazni kell. Már pedig az, ha valaki a gyermekgondozás céljára biztosított fizetés nélküli szabadságát más munkavállalónál történő munkavégzésre használja, az többünk szerint joggal való visszaélés.

Dödölle1 # 2011.08.24. 08:04

DoNo79 2011.08.24. 09:34

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

108. § (1) Ha a munkavállaló a munkaviszonyának fennállása alatt további munkaviszonyt vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesít, köteles azt a munkáltatójának bejelenteni.

(2) A munkáltató - eltérő megállapodás hiányában - a jogviszony létesítését akkor tilthatja meg, illetve a munkavállalót a jogviszony megszüntetésére akkor kötelezheti, ha a további jogviszony a 3. § (5) bekezdésébe ütközik.

Rexor # 2011.08.24. 07:36

Nem igazán, hacsak a másik céggel kötött munkaszerződésed ezt lehetővé teszi.

DoNo79 # 2011.08.24. 07:34

Ha Gyes mellett munkát vállalok egy másik cégnél, azt tehetem-e úgy hogy nem mondok fel az eredeti munkahelyemen? (Mivel fizetés nélküli szabin vagyok gyes alatt, úgy tudom hogy igen, ebben kérnék megerősítést-köszi!)

arat # 2011.08.10. 17:20

Kedves Béla!
Hasonló cipőben vagyok, mint adam-. Multicég felszámolás alatt, Gy..-ben. Már csak néhány pénzügyi dolgozó van, illetve 10-20 kismama az állományban. A többiek belementek egy meglehetősen előnytelen ( de biztos pénzzel járó ) közös megegyezésbe. Én úgy döntöttem kiveszem a felgyülemlett szabimat, és utána meglátjuk mi lesz. A GYED-ről lemondtam, jelenleg a szabimat töltöm. Az én munkaköröm már nincs meg ( nem pénzügyi vonalon voltam ). Mit várhatok? Mennyiben lehet eltérni - a beleegyezésem nélkül - az eredeti munkakörömtől? A felszámoló valamilyen partnercégnél is esetleg el szeretne helyezni, legalábbis ezt mondta. ( elmondása szerint 110 napra jogosult lenne erre, ha lenne helyben partnercég, de nincs...) A felszámolás szerintem még néhány hónapig biztosan elhúzódik. Jogosan kérem az esetemben az állásidőt? Ha megszűnik a cég jogosult leszek a felmondási időre járó átlagkeresetre? ( szerintük nem...) Köszönöm előre is! üdv. a.

arat # 2011.08.10. 17:20

Kedves Béla!
Hasonló cipőben vagyok, mint adam-. Multicég felszámolás alatt, Gy..-ben. Már csak néhány pénzügyi dolgozó van, illetve 10-20 kismama az állományban. A többiek belementek egy meglehetősen előnytelen ( de biztos pénzzel járó ) közös megegyezésbe. Én úgy döntöttem kiveszem a felgyülemlett szabimat, és utána meglátjuk mi lesz. A GYED-ről lemondtam, jelenleg a szabimat töltöm. Az én munkaköröm már nincs meg ( nem pénzügyi vonalon voltam ). Mit várhatok? Mennyiben lehet eltérni - a beleegyezésem nélkül - az eredeti munkakörömtől? A felszámoló valamilyen partnercégnél is esetleg el szeretne helyezni, legalábbis ezt mondta. ( elmondása szerint 110 napra jogosult lenne erre, ha lenne helyben partnercég, de nincs...) A felszámolás szerintem még néhány hónapig biztosan elhúzódik. Jogosan kérem az esetemben az állásidőt? Ha megszűnik a cég jogosult leszek a felmondási időre járó átlagkeresetre? ( szerintük nem...) Köszönöm előre is! üdv. a.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.08. 11:46

Igen.

adam- # 2011.08.08. 11:45

Tisztelt Kovács Úr!

Köszönöm szépen gyors válaszát. Tehát ha jól értelmezem, akkor mindenképp a második megoldással járnék jobban. Én is attól félek, hogy egy év múlva futhatnék a pénzem után.

Még egy kérdésem lenne:
Munkaviszonyom kezdete: 2002.01.03.
Amennyiben a szabik + a felmondási idő elhúzódik január közepéig, megkaphatom a 3 havi végkielégítést?

Köszönöm segítségét: adam-

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.08. 11:21

ha nem kérem a gyest, akkor a munkaviszonyom megszüntetését kell kérnem.
Nem kell kérned. Ők pedig nem mondhatnak fel. A munkaidő csökkentésére sem kötelesek, de az nekik is jó, ha úgysem tudnak foglalkoztatni. Illetve az nekik jó.
Ha nincs pénz a bérekre, akkor a Bérgarancia Alapból kell igényelni, annak viszont plafonja van.

adam- # 2011.08.08. 11:00

Tisztelt Fórumtársak!

Segítségeteket kérném! 2002-től van munkaviszonyom (középvezető). A cégem jelenleg felszámolás alatt áll 2009-től, s várhatóan még 1,5-2 évig így is lesz. 2007-től vagyok fizetés nélküli szabin folyamatosan, jelenleg a második gyerekkel. jövőhéten tölti a kicsi a 2. évét. A felszámoló úgy tájékoztatott, hogy ha nem kérem a gyest, akkor a munkaviszonyom megszüntetését kell kérnem. Kaptam előzetes értesítést munkaviszony megszüntetéséről még 2009-ben.

Kérdéseim:
Ha a gyest igényelném meg és kérném a munkába helyezést kötelesek még egy évig esetleg állásidőt fizetni? (most persze ez 4 óra) Jogilag beleköthetnek, hogy 200 km-re lakom a volt munkahelyemtől?
A másik, ha jelezném nekik, hogy kérem a továbbfoglalkoztatásom és nem kérem a gyest, nekik kell a munkaviszony megszüntetését kezdeményezni?
Hogy járnék jobban?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.08. 10:33

Nincs mérlegelési joga, hogy "visszavesz-e" vagy nem. Ha bejelented, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, akkor köteles foglalkoztatni. Ha nem tud ellátni feladattal, fizethet állásidőt.
Az a lehetősége azért megvan, hogy a munkaköri leírást vagy a munkarendet úgy alakítsa, hogy ne tudd vállalni a munkát. De akkor még mindig ott a lehetőség. hogy ismét fizetés nélküli szabadságra mész.

lyllaljah # 2011.08.07. 21:08

Kedves kbs!

Köszönöm a gyors választ. :)
Ez megnyugtató volt. A B variáció, hogy családi napközit csinálunk, és maradok a fiammal. A lehetőség bármily kecsegtető, sajnos ezzel messze nem keresnék annyit, mint ha visszamegyek dolgozni... A CHF meg nem akar lefelé menni sajnos... :(
Kivéve, ha... csak akkor vesz vissza a főnököm, ha szerződést módosítunk, és nem kapom meg az inflációkövető béremelést... Nem én lennék az első GYED-ről visszatérő anyuka, akivel ezt eljátssza. Az illető elfogadta az ultimátumot. Én viszont nem szeretném. Ilyenkor mit tehet ő és mit én, ha nem akar visszavenni. Hogyan tud kirúgni, ha ez a szándéka?
Nagyon köszönöm a segítséget.

Üdv,

Lyllaljah

kakao08 # 2011.08.06. 09:45

Sziasztok egy munkát szeretnék meghírdetni ami teljesen legális és semmi kezdő tőkére nincs szükséged.Szeretnél pénzt keresni, de nem szeretsz állásinterjúkra járni? Szeretnél
szabad lenni, de szükséged van egy jó és stabil jövedelemre? Szeretnél otthon maradni úgy,
hogy ez ne jelentsen jövedelem kiesést?Kismama vagy, esetleg tanulsz? Akkor eljött álmaid munkája hozzád. Nincs szükséged semmi kezdői tökére. Napi
3-4 óra munkával hetente kereshetsz 75-1000$-t, ha több szabadidőd van , akár többet
is. Mire van szükséged? Internet elérésére, számitógépre, minimális számitógépes
ismeretre…a többi már csak azon múlik, mennyire gondolod komolyan. Nem MLM! Bővebb információkért
küldj egy e-mailt a következő címre: raymund8855@gmail.com Tárgy: Pénzkeresés a neten1.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 21:03

A gyerek hároméves koráig nem élhet rendes felmondással a munkáltató. A munkakört sem változtathatja meg egyoldalúan. (A munkaköri leírást bizonyos, viszonylag tág keretek között igen, a munkarendet meg nagyon tág keretek között.) Az legfeljebb rendes felmondási ok lehetne, ha egy egy üzletkötő nem köt elég üzletet, de mint fent írtam, a rendes felmondástól védve vagy.

lyllaljah # 2011.08.05. 20:54

Sziasztok!
Kedves kbs! :)

Jelenleg még GYED-en vagyok (decemberig), de anyagi okokból vissza kell mennem dolgozni.
A volt munkáltatóm azonban többször is kifejezte - hol burkoltan, hol kevésbé burkoltan -, hogy jelenleg púp vagyok a hátán, és bár vissza kell vegyen, nem teszi szívesen. Hogy én is más mellett döntsek, olyan körülményeket szab, amik nem igazán kedvezőek egy kisgyermekes anyukának. (Csak 8 és fél órára vesz vissza, nem engedi, hogy korábban bejárjak, így kb. altatásra érek haza, nem a régi munkakörömbe venne vissza, stb.) Én jól járnék a törvénymódosításokkal, gondolom, ez is a baja, hogy nem akar ennyit fizetni... Kérdeztem, hogy megkapom-e az inflációkövető béremelést. Azt mondta, feltételhez kötné. Utána megnéztem, és benne van a szerződésemben, hogy köteles megadni. Megteheti-e, hogy csak akkor vesz vissza, ha szerződést módosítunk? Mi van, ha nem fogadom el? Mikor rúghat ki legkorábban? 3 hónap védettségem van (valahol ezt hallottam), vagy 1 év (a gyerek 3 éves koráig)? Ha viszont nem kötök elég szerződést (értékesítői munkakörről van szó), a védettségi időn belül is kirúghat, nem? Ilyen esetben viszont jár egy havi végkielégítés, ugye? (A GYED időszakával együtt megvan a 3 évem náluk).
Ha kirúg - vagy én jövök el x hónap múlva, akkor is igényelhetem a Start Plusz kártyát? vagy csak most?
Elnézést a sok kérdésért, de még csak most kezdek tájékozódni a témában és sürget az idő.
Nagyon köszönöm előre is a választ.

Üdv,
Lyllaljah

Sissy80 # 2011.08.05. 06:43

Emme!

Köszönöm! Azt hogy érted, hogy más jogcímen vagy gyesen?
Az jó, ha nem veszik alapul a gyes-t a következő szülési szabadságnál, s ha valóban lehet majd választani, akkor nyilván az ember a tgyást választja.
Sajnos nehéz ezen kiigazodni, mert ahány ember, mindenki annyi félét mond.

Kovács Úr!
Köszönöm Önnek is!

Jövőre biztos vissza megyek dolgozni gyes mellett, s majd akkor meglátom, hogy alakul, s hogy milyen törvények lesznek.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.04. 13:22

köteles visszavenni a helyemre, ha én szeretnék dolgozni, s nem változtak a körülmények, s ha a helyemre sem vettek fel senkit?

Természetesen. Az se számít, ha felvett valakit. De a közeljövőben változhat a jogszabály.

Emme # 2011.08.04. 11:37

Sissy80

Én nem vagyok szakártő, de éppen most álltam munkába GYES mellett, és én más jogcímen vagyok GYES-en mint te.
Szerintem a GYES összegét nem veszik a GYED alapjának. Amikor már TGYÁS-ra leszel jogosúlt, akkor választanod kell, hogy a GYES-t vagy a TGYÁS-t választod.

Sissy80 # 2011.08.04. 11:19

Mindenesetre azért köszönöm a választ! Akkor a könyvelésen fogok majd érdeklődni.
Viszont arra nem válaszolt, hogy köteles visszavenni a helyemre, ha én szeretnék dolgozni, s nem változtak a körülmények, s ha a helyemre sem vettek fel senkit? Ez azért jogi kérdés.

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.03. 22:13

Sajnálom, de a TB-számítást inkább könyvelői kérdésnek tartom, mint joginak. Ennek megfelelően nem is értek hozzá.
(Mellesleg, ahhoz, hogy valaki megmondja, hogyan alakulnak ezek a szabályok, nem egyszerűen könyvelőnek, hanem jóstehetséggel megáldott könyvelőnek kellene lennie.)

Sissy80 # 2011.08.03. 22:09

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!

Jelenleg gyeden vagyok, viszont jövőre ez lejár, s gyes mellett vissza szeretnék menni dolgozni, mivel majd az akkori összegből nem lehet megélni. Azonban még nem látom tisztán, hogy mikor járnék jobban, ha tervezünk második gyermeket is, azonban nem szeretnék a mostaninál rosszabb összeget kapni.
Tehát gyes mellett menjek vissza dolgozni 6 órába? A bér és a gyes összegéből számolják a következő gyedet? Egyáltalán kapnék Tgyást ebben az esetben?
Vagy mondjak le a gyesről és menjek vissza 8 órába?
Mennyi időt kell munkába töltenem, hogy kapjak ismét majd tgyást és gyedet?
A munkáltatóm köteles visszavenni, ha én vissza szeretnék menni dolgozni, s a munkahelyemen nem változtak a viszonyok, s a helyemre sem vettek fel mást?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.27. 06:45

Nem tiltott, de nem illik. Más fórumokon se.

durum # 2011.07.26. 23:11

Tekintettel arra, hogy nem mindig jön válasz minden kérdésre, valamint érdekel több ember véleménye ez ügyben, ezért írtam ki több helyre. Tiltott ez ezen a fórumon?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.26. 22:42

Elég lesz egy rovatban. Vagy a piros bögrére hajtasz?