Gyes melletti munka!

nandy # 2012.02.23. 12:46

Ha nincs hasonló munkakörben dolgozó alkalmazott, akkor a cégnél végrehajtott átlagos bérfejlesztés mértékét kell figyelembe venni.

mancs53 # 2012.02.22. 21:06

Tisztelt Ügyvéd úr.

Kérdésem a következő lenne:
Gyesről mentem dolgozni vissza.
Miután visszamentem és pár hónap múlva eszembe jutott hogy esetleg járna munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztés.
Utána kérdeztem és a cégnél nem volt senkinek se azonos munkakörben amíg,gyeden és ,gyesen voltam.
Viszont:

Jár -e eben az estben bérfejlesztés akkor ha:
a cégnél egyetlen embert ,jelen esetben a főkönyvelőt elő léptették ügyvezetővé és úgy kapott béremelést.
Neto bére hivatalosan :150.000.ről 240.000 ezerre ugrott.
Ilyen esetben ez számít,
ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztésnek? És ennek mértéke lehet az irányadó?
Vagy ilyen esetekben nem reklamálhatók,és felesleges egy munkáltató részéről történő nem válasz esetén esetleg bírósághoz fordulnom, mert úgyse lenne igazam.
Ráadásul hogy is tudnám bizonyítani?És ha igazam lenne utólagosan kérhetek bér kiigazítást az előző pár hónapra amikor ismételten munkába álltam?
Válaszát előre is köszönöm.

Ancsa049 # 2012.02.22. 18:09

Tisztelt Szakértő!

Gyermekem idén áprilisban lesz 2 éves és szeretnék vissza menni dolgoz az eredeti munkakörömbe.
Ezt közöltem is a munkáltatómmal szóban és azt mondta,hogy NEM!
Köteles e vissza venni dolgozni?
Ha köteles,mi a teendőm ilyen esetben?

Előre is köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.22. 13:08

Szerintem azt is időarányosan kell számítani, amennyire a kerekítés miatt lehet.

maraq # 2012.02.22. 13:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm szépen az eddigi gyors válaszokat!

Még egy kérdés: az összegyűlt szabadság számításakor a gyermekek után járó pótszabadságokat is időarányosítani kell vagy azokat nem? Mindkét változatot olvastam már, ezért kérdezem.

Köszönettel: Mara

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.20. 09:49

Szabadságot pénzben csak a munkaviszony megszűnésekor lehet megváltani.

maraq # 2012.02.20. 06:31

Köszönöm szépen a gyors választ!

Ebben az esetben lenne még egy kérdésem. Arra van lehetőség, - hogy a gyest se veszítsem el -, hogy a szabadság pénzbeli kifizetését kérjem - részben vagy egészben? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.19. 22:46

Nem. Le.

maraq # 2012.02.19. 18:21

Tisztelt Szakértő!

2009. október 12-én született a kisfiam, vele még itthon vagyok gyesen. 2012. augusztus 27-én állnék vissza a munkába, előtte venném ki a felgyűlt szabadságomat. Kérdésem az lenne, hogy a fizetett szabadság idejére jár-e még a gyes - hiszen nem dolgozom -, vagy azt is le kell-e mondani a fizetés nélküli szabadsággal együtt? Válaszát előre is köszönöm: Mara

szepi67 # 2012.01.27. 08:52

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg gyesen vagyok a 2 éves fiammal és mellette 6-órába fogok dolgozni egy nagy élelmiszer üzletben. Az lenne a kérdésem, hogy a főnököm hétvégére be osztott 12-órába dolgozni. Ezt megteheti-e?

Válaszát köszönöm

mona832 # 2012.01.23. 11:21

Kedves szakértő!
Jelenleg gyeden vagyok a kisfiammal ami július 26.-án letelik.Gyes mellett szeretnék 6órában elhelyezkedni.A kérdésem az lenne hogy ha a jelenlegi munkahelyemen nem tudnak csak fő állásban foglalkoztatni fel kell mondanom vagy a gyes ideje alatt felmondás nélkül vállalhatok más munkahelyen részmunkaidős állást?Ha emiatt fel kell mondanom és esetleg ragaszkodnak a felmondási idő letöltéséhez de nem tudom letölteni kifizettetheti velem a cég?A felmondási időbe beleszámítható a felhalmozott szabadság kivétele?Ha nem kell felmondani és párhuzamosan dolgozhatok máshol 6órában a felhalmozott szabadságot átveszik és kiadják vagy az a gyes letelte után azaz amikor a kisfiam betölti a 3.évet akkor vehetem ki?Ezt azért kérdezem mert a munkába állás kezdete így vagy a gyes 1napja ami nekem július 27.vagy előtte a kivett szabadság így majd egy hónappal későbbre esik az első munkanap.Várom válaszát!Előre is köszönöm!

lexó # 2012.01.18. 23:17

Tisztelt Szakértő!
Kedves Fórumozók!
A következő kérdésben nem tudom a választ és kérem segítségét/segítségeteket: ha a gyermek két éves kora után anyuka (én) visszamegy dolgozni, és apuka lesz Gyesen, akkor a gyermek járhat-e "rendes, állami" bölcsibe? Tehát ha egyik szülő otthon van, ez kizáró ok lehet-e bölcsi szempontjából?
Nagyon köszönöm
lexó

bettikenyír # 2012.01.11. 13:13

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg gyeden vagyok gyermekemmel, aki 2012.04.01-én lesz 2 éves! Akkor szeretnék visszamenni dolgozni, a két 4 órás munkahelyemre! A gyermekkel édesanyám maradna itthon gyesen! Mivel a környéken nagy a várakozási idő a bölcsibe való bekerülésre, ezért már most beírattam gyermekemet bölcsődébe, de csak az ősz folyamán szeretném elkezdeni a beszoktatást!
Kérdezném, hogy ha már be van íratva bölcsibe akkor lehet-e édesanyám vele gyesen?
Lenne egy másik kérdésem is, mégpedig a felgyűlt szabadságaimmal kapcsolatban! Meglehet-e pénzben váltani, vagy ki kell vennem az egészet?

A választ előre is köszönöm!

zécse # 2011.12.15. 20:37

Tisztelt Szakértő!
2012.február.11 lejár e gyedem. Jeleztem a munkáltatom felé, hogy vissza szeretnék menni dolgozni. ÉS 2012. február. 12 szeretném a gyed első évében felgyűlt szabimat kivenni (amire a bölcsibe szoktatás miatt van szükségem). Eddig képviselőként dolgoztam területen gépjárművel.
A szerződéseben az áll: változó munka terület és a cég iroda háza. Magam alakítom a munkaidő beosztásom a cég érdekeit előtérbe helyezve.A munkámhoz autót és telefont biztosít.
A következő választ kapta:

1. Vissza vesz, de csak az irodába. (ami nekem 150 km-re van)
  2. Teljes munkaidőben.Az az 8óra.
  3. Nem adja ki a szabimat akkor amikor Én szeretném, hanem majd jelzi nekem 30 nappal előtte, hogy mikortól adja ki. Ergo 2012.február 12-vel 10:00-től az irodában vár munkafelvételre.

Kérdéseim:
Köteles vagyok e elfogadni a munkám ilyen egyoldalú változtatását?
Az irodai munkába járáshoz is biztosítania kell az autót?
Továbbra is magam alakíthatom a munka idő beosztásomat?
El kell e fogadnia, hogy csak 6 órában dolgozom?
Kérhetem e a fizetés nélküli szabadságom meghosszabbítását 2012.február 12-től. még 2 hónapra?
Meddig vagyok védet a gyermek miatt?
Első munka nap kezdhetek táppénzzel is?

Elnézést a sok kérdésért! Segítő válaszait előre is köszönöm.

Milo28 # 2011.09.28. 08:20

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg GYED-en vagyok 11 hónapos gyermekemmel. A munkáltatómmal úgy egyeztünk meg, hogy október elsejével munkába állok heti 30 órás munkaidővel, úgy, hogy melette GYES-en maradok. Ha jól láttam a jogszabály szerint a gyermek egy éves koráig GYES melett kereső tevékenység nem folytatható. A gyermek október 28-án tölti be az egy évet. A munkáltatóm szerint azonban a fentiekben részletezett munkába állásom rendben van. Van esetleg valamilyen kiskapu, amiről én nem tudok, illetve ha én gondolom jól, milyen szankciók várhatóak, ha mégis így állnék munkába?
Válaszát előre is köszönöm

mici2006 # 2011.09.27. 18:59

Tisztelt Szakértő!

A következő, számomra bonyolult kérdéssel fordulok Önhöz. 2010. márciusában szültem. A fönököm egy Bt.beltagja 2010.06.-hóban elhunyt.Az írányítást a kültag vette át.Az elhunyt után az állam örökölt. Ekkor mindenki kilépett a cégből, csak én nem , mert gyeden voltam. A kültag nem vont be új beltagot. A cég megszűnt létezni. Szeretnék ismét dolgozni, de a kilépő papírjaimat nincs aki aláírja.Állítólag ilyen esetben a kültag csak 6 hónapig képviselheti a céget. A Bt. valószínüleg felszámolás alá fog kerülni Kb 1/2 év múlva. De én októbertől dolgozhatnék.
Mit tehetek ilyenkor? Válaszát előre is köszönöm.

S.Csilla75 # 2011.09.27. 18:41

Tisztelt Szakértő!

Szeretném a segítségét kérni!
Gyed után jelentkeztem a munkáltatómnál, hogy szeretnék ismét munkába állni 6 órában Gyes mellett, korábban 8 órás voltam. Jelenleg a szabimat töltöm, 8 órásként fizetik, ahogy kell. Jelezték, hogy lenne lehetőség 60 km-re egy másik egységben. Jól gondoljam meg, mert amúgy csak 4 órában tudnának visszavenni. Ezt a lehetőséget nem fogadom el. Kérdésem az lenne, hogy aláírjam a munkaszerződés módosítását az eredeti munkahelyre 4 órásként, vagy ragaszkodjam a 6 órához. Ha 4 órásként tudna csak alkalmazi, köteles-e állásidőt fizetni a maradék 2 órára?
Válaszát előre is köszönöm!

bogugergo # 2011.09.24. 09:35

Szép napot mindekinek. Egy nagyon könnyü otthoni munkát szeretnék hirdetni mindenkienk. GYES mellett tökéletes.
Ezért úgy gondoltam, hogy felkínálom a segítő szándékom, egy Internetes munkát, amit otthonról kényelmesen eltud végezni. Napi 2-3 ora munka hamar meghozza a gyümölcsét. További informácioért jelentkezzenek kérem emailben az alábbi cimen: bogugergo@gmail.com

jildi # 2011.09.23. 11:14

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!

2011.júliusban járt le a GYES-em a második gyermekemmel, előtte írásban jeleztem a munkáltatóm felé a munkábaállás szándékát és azt, hogy számolják ki a felhalmozódott szabadságomat. Egy hónappal később írt egy sort, hogy hogyan tudnám vállalni a munkát? illetve hogy elköltözött a cég, tudom-e? (sajnos olyan messzire, hogy tömegközlekedéssel nem közelíthető meg, csak autóval) A mai napig nem kaptam tőle választ, hogy meddig vagyok szabadságon, tudok-e majd dolgozni nála, illetve bért sem kaptam a jelenlegi szabadságom töltése közben ez járna ilyenkor nem? Milyen lépéseket tudok megtenni,hogy ez a jelenlegi bizonytalan helyzet megszűnjön? Válaszát előre is köszönöm

Katim # 2011.09.11. 15:48

Kedves Szakértő!

Jelenleg GYED-en vagyok a kisfiammal, azonban ez két hónap múlva lejár.
Munkáltatóm a vidéki üzletágat még a TGYÁS ideje alatt megszüntette, így ehhez a céghez már visszamenni dolgozni nem tudok a 300 km-es távolság miatt.
Szeretnék újból munkát vállalni. Már találtam is egy 6 órás munkát, mely mellett a GYES-t is kaphatnám.
Kérdésem a következő: A munkáltatóm felé elegendő jelezni, hogy 6 órában másik munkáltatónál dolgozom, és a fizetés nélküli szabadságot fenntartom, vagy a munkaviszonyomat meg kell szüntetni?
Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.08. 11:23

Marhaság.

tsóka # 2011.09.08. 11:21

Kedves Szakértő!
Gyes és tartósan beteg gyermekem mellett szeretnék visszamenni dolgozni 4 órában. A munkáltatóval úgy egyeztünk meg, hogy előtte kiadja a szabadságomat a teljes régi 8 órás béremben, majd munkába álláskor a 4 órára ezt megfelezi. A munkaügyes szerint csak a 4 órás béremben kaphatnám meg a szabikat vagy két szerződést kell kötni először a 8 órásat, amíg a szabi tart, majd módosítani kell a 4 órásra. Ez valóban így van? Akkor mit kell bejelentenem a MÁK felé?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.06. 10:40

Igen.

SÉvuska # 2011.09.06. 10:39

GYES mellett foglalkoztatunk egy új dolgozót, aki nem tőlünk volt fizetés nélküli szabadságon.
Vonatkozik-e rá a gyermek 3 éves koráig a felmondási tilalom?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.06. 08:46

Ne csinálj semmit. Ha nem tud a szerződés szerinti munkakörödben foglalkoztatni, akkor majd fizeti a semmiért a szerződés szerinti munkabért.
Átirányíthat ugyan, de azt meg kibírod, és a bér akkor sem lehet kevesebb.