Gyes melletti munka!

nandy # 2010.03.12. 12:12

A gyes melletti munkavégzés ideje - a gyermek egyéves korától - nincs korlátozva.
Az egyéni vállalkozó nem tud csak úgy "becsődölni". Volt már korábban is szó arról, hogy az egyéni vállalkozás megszüntetése nem minősül a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének, azaz a munkaviszonyt csak rendes felmondással (amit gyes mellett nem lehet), rendkívüli felmondással (nagyon meg kell indokolni), vagy közös megegyezéssel lehet megszüntetni.
Tehát ha a feleséged szeretne dolgozni, akkor köteles őt foglalkoztatni, de legalábbis bért fizetni.
Az már más kérdés, hogy ha másnak sem fizeti ki a bérét, nektek sem fogja majd, tehát egy-másfél év eltelik, mire pénzhez juttok - ha egyáltalán van miből behajtani.

dinndinn # 2010.03.25. 14:12

T. Ügyvéd Úr

Jelenleg GYES-en vagyok itthon.Szeretném kérdezni hogy társas házunk képviseletét válalhatóm-e tiszteletdíjjal?
Illetve kell-e adóbevallást készítenem GYES alatt erről ha nem haladja meg a minimál bérezést a Tiszteletdíj?

nandy # 2010.03.25. 18:37

Igen, ha a gyermek elmúlt egyéves.

Igen, kell adóbevallást készíteni.

dinndinn # 2010.03.25. 21:13

Köszönöm a választ!

mokics81 # 2010.03.28. 06:58

Tisztelt Szakértő!

Kicsit hasonló a helyzetem, mint az előttem szólóknak, de pontosan nem kaptam meg a választ ezért én is kérdezek. Remélem tud nekem segíteni. 2010.04.13-án kisfiam betölti a 2 évet és így lejár a Gyed-em. Nov.-óta jelzem a munkáltatómnak, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, de mindig csak azt a választ kapom, hogy nincs emberfelvétel, így nem tudnak visszavenni. Egy nagyvállalatról, gyárról van szó. Van termelés része (ahol 3-4 műszakban dolgoznak) és van iroda, ahol én is dolgoztam 1 műszakban. A kérdésem az volna, hogy ha a régi pozíciómba nem tudnak nekem munkát adni, akkor el kell-e vállalnom a termelésben felajánlott " több műszakos kézi beültető" állást. Vagyis ezzel kimerül-e a cég kötelezettsége, hogy ő vissza tudott volna venni, csak én nem fogadtam el? Kicsit igazságtalannak érezném, hogy ilyen szinten visszaminősítenek és kihasználják a helyzetem, hogy kell a munka..mert ugye a Gyes-ből nem igazán lehet megélni.
Mindent összevetve az lenne akkor a kérdésem, vagyis a kérdéseim, hogy (1.)köteles e visszavenni és ha igen, akkor abba a pozícióba és azzal a fizetéssel kell-e. (2.) Ha nem tudnak adni munkát, vagy csak olyat amit én nem tudok (vagy szeretnék) elvállalni, akkor köteles-e addig is "leállási időt" (fizetést) adni nekem?
Kérem segítsen nekem, hogy tudjam mit tehetek, ugyanis ezt nem nagyon híresztelik az embernek sehol sem. Nem nagyon tudom elfogadni a több műszakot sem, mert nehezen tudnánk megoldani úgy a gyereket, hogy párom is több műszakban dolgozik.
Köszönöm előre is a válaszát!
Üdv!

nandy # 2010.03.28. 10:43

A munkáltató köteles az eredeti munkakörben, munkaidőben foglalkoztatni.
Ha nem tud munkát adni, akkor valóban köteles az állásidőre bért fizetni. De azért neked is van együttműködési kötelezettséged, tehát ha az eredeti munkakörhöz hasonló másikat ajánl fel, érdemes elfogadni. Ez nem jelenti azt, hogy be kell állnod a szalag mellé három műszakban... Hanem pl. titkárnő helyett adminisztratív jellegű munkakör, ilyesmi. De ha nem egyezel bele a munkakör változásába (azaz a munkaszerződés módosításába), akkor csak 42 napig tarthat az átirányítás időszaka, utána köteles az eredeti munkakörbe visszahelyezni.
Átirányítás esetén sem csökkentheti a munkabéredet, sőt, ha a távollétedben volt a cégnél bérfejlesztés, akkor annak megfelelően emelnie kell a béredet.
Sőt, ha maradt bent előző évekről szabid (pl. TGYÁS, GYED első évére járó), akkor azt is az emelt bérrel kell fizetnie.

Azt javaslom, beszélj a munkahelyi vezetőddel, és próbáljatok megoldást találni. :)

mokics81 # 2010.03.29. 07:03

Tisztelt Szakértő!

Nagyon köszönöm válaszát! Sokat segített! Most már csak határozottnak kell lennem és ki kell harcolnom az igazam!:)

További szép napot!

Laura28 # 2010.03.30. 18:21

Tisztelt Szakértő!

Gyes-ről szeretnék visszaállni a munkába, amit már januárban jeleztem a munkáltatómnak (áprilistól szeretnék dolgozni, a kisfiam elmúlt 1 éves).
Azonban nem kapok választ sem email-en, sem telefonon.
Mit tehetnék?
Van esetleg olyan rendelkezés, ami vonatkozik az általam kért munkába állás időpontjára, illetve arra, hogy ezt a munkáltatóm valamilyen okból nem teljesíti?

Válaszát előre is hálásan köszönöm!

korte80 # 2010.03.30. 20:56

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdésekben szeretnék választ kapni, de előtte leírnék néhány adatot, ami segítség lehet a válaszok megadásában.

Jelenlegi munkahelyemen 2003. dec.18-tól dolgozom.
2006. májusában megszületett első gyermekem, majd 2008. febr.-ban 2-dik gyermekem, közben nem mentem vissza dolgozni. 2010. febr-tól Gyes-en vagyok és szeretnék visszamenni a munkahelyemre. Már érdeklőttem ez felől a munkáltatómnál (telefonon), aki azt mondta, hogy nincs szükség a munkámra. A helyemen dolgozó embert tartanák meg.

Kérdéseim:
1, Megteheti a munkáltató, hogy nem vesz vissza a GYES alatt?

2, Én úgy hallottam, hogyha akár írásban is jelzem a munkáltatóm felé, hogy szeretnék visszamenni már a GYES alatt akkor köteles visszavenni, és míg a gyermek nem lesz 3 éves addig védelem alatt állok.
Ez valóban így van?

3, Ha nem tud alkalmazni az eredeti munkaköröben akkor mit tehet, illetve tehetek? Igényt tarthatok állásidőre? Ez a bér alapján számoloódik és meddig kaphatom?

3, Kérhetem-e a felgyülemlett szabadságok idő előtti kifizetését, vagy csak akkor, ha a gyermek betölti a 3-dik évet?

4, Ha a gyermek betölti a 3-dik évet és felmondanak akkor a szabadságokat kifizetik egy összegben?

5, A fizetésemet milyen %-kal kell korrigálniuk, mikor visszamegyek GYES-ről? Az új bér szerint kell kifizetniük a szabadságokat is ha jól tudom.

6, 2003.dec.18-tól vagyok a cégnél és ha csak a 3-dik év betöltése után munkába szeretnék állni és ők felmondanak mennyi nap védelem jár? Jól tudom, hogy az éveim alapján elvileg jár 2 havi végkielégítés?

7, Átadhatom-e a férjemnek (aki tűzoltó) a gyes-et, és én visszamennék, amikor is a munkáltatóm rögtön felmond, mert ugyebár nem engem szeretnének megtartani. Ezek után én elmehetek passzív táppénzre, majd munkanélkülire? A munkanélküli járadékot mi alapján állapítják meg?

Válaszát előre is köszönöm

korte

Maple-Leaf # 2010.03.31. 05:17
  1. Vissza kell venni a munkavállalót gyes alatt is.
  2. A gyermek 3 éves koráig valóban védelem alatt áll.
  3. Ha eredeti munkakörében nem tudja alkalmazni, akkor állásidőre mehet. Személyi alapbérre jogosult erre az időre.
  4. A felgyülemlett szabadságot a visszavételét követően 30 napon belül ki kell adnia a munkaadónak.
  5. Ha volt időközben béremelés a cégnél, akkor ugyan ilyen arányban az Ön fizetését is emelni kell. Ha nem volt béremelés, akkor Önnek sem jár bérkorrekció.
  6. A férje is mehet gyesre. Passzív táppénzre csak akkor mehet, ha pl. betegség miatt keresőképtelen. A passzív táppénz nem arra van, hogy a magyar adófizetők pénzéből még 30 napig legyen miből kifizetni a lakbért és a Suzuki törlesztő részletét.
korte80 # 2010.03.31. 08:29

Tisztelt Maple-Leaf!

Köszönöm a válaszát!

Köszönöm a felvilágosítást a passzív táppénzről, én sem kérdeztem volna ez felől, de egyik ismerősöm miután megszűnt a munkája, bement a munkanélkülibe és azt kérdezték volt-e már passzív táppénzen és azt mondták, hogy kezdje azzal, majd utánna menjen csak a munkanélküli kp-ba. Akkor most miről is beszélünk?
Mellesleg én is évekig teljes bejelentett bérrel (nem minimálbérrel és a többi ...) adófizető voltam, csak gyesre mentem. Bocsánat, hogy érdeklődök milyen lehetőségeim vannak. Amúgy nem a lakbér vagy a kocsi törlesztő kifizetése miatt kell a pénz egy tűzoltó fizetésből és csupán abból a GYES-ből két gyermeket nevelni úgy hogy a nagyobbik gyermek étkezése az oviban csak havi 14 eFT stb, vidéki létemre sok választásom nincs is. Na de hagyjuk, ezzel sokan vannak még így.

Mégegyszer köszönöm a választ, és kérem ne ítélkezzen elhamarkodottan.

nandy # 2010.03.31. 08:45

Akkor most miről is beszélünk?

Csalásról... vagy nevezzem inkább lopásnak? Nagy kár, hogy már a közalkalmazottak is erre ösztönöznek, talán csak azért, mert nem akarnak dolgozni, és ha te munkanélkülire mennél, akkor nekik muszáj...

korte80 # 2010.03.31. 09:03

Tisztelt Nandy!

Sem lopni, sem csalni nem szerettem volna és nem tettem ezt eddig sem, de ezt már leírtam előző hozzászólásomban.
De tesztnik vagy nem mégis ezt csinálja az országban rengeteg ember (tisztelet a kivételnek)csak ők nem aprózzák el a dolgokat. Sajnos többen vagyunk azok, akik a "csak " megélni szeretnének ebben a helyzetben.
Remélem nem veszi sértésnek a mondandómat, de ezt el kellett mondanom!

nandy # 2010.03.31. 09:57

Nem vettem sértésnek.

De amíg mindenki azzal védekezik, hogy mások is azt csinálják, addig itt nem lesz pozitív irányú változás. Ha így folytatódik, akkor még az sem fog kapni semmit (mert nem lesz miből), akinek tényleg járna valami. Ezt kellene megérteni.

torpemogyoro # 2010.03.31. 13:14

Tisztelt Szakértő!

Már nagyon sok kérdésemre választ kaptam az előző hozzászólások alapján, de még így is maradtak megválaszolatlan kérdéseim, melyekben a segítségét szeretném kérni. Jelenleg GYED-en vagyok, június 28-ig. Az eredeti munkáltatómhoz nem kívánok visszamenni, másik munkáltatónál szeretnék munkába állni. Meg kell-e szűntetnem a munkaviszonyomat az eredeti munkáltatómnál, ahol jelenleg fizetetlen szabadságon vagyok, ha a gyes alatt másik helyen szeretnék dolgozni? Mi a helyes eljárási rend ebben az esetben? Mi a pontos szabályozás a szabadságokra vonatkozóan? Köszönöm válaszát!

Laura28 # 2010.04.01. 06:14

Tisztelt Szakértő!

Gyes mellett szeretnék visszaállni a munkába, amit már januárban jeleztem a munkáltatómnak (áprilistól szeretnék dolgozni, a kisfiam elmúlt 1 éves).
Azonban nem kapok választ sem email-en, sem telefonon.
Mit tehetnék?
Van esetleg olyan rendelkezés, ami vonatkozik az általam kért munkába állás időpontjára, illetve arra, hogy ezt a munkáltatóm valamilyen okból nem teljesíti?

Válaszát előre is hálásan köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.01. 06:52

Csak öt hozzászólást olvass vissza, csak ötöt...

cicmadar # 2010.04.06. 12:19

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!

Gyes mellett szerettem volna visszaállni munkába és ezt jeleztem a munkahelyem felé.Kiszámolták és kiadták a szabadságomat a megemelt bérrel.Kaptam munkaszerződést is.Szabadság alatt kértek tőlem önéletrajzot, majd behívtak interjúra (lakossági folyószámlavezetés).Később közölték velem, hogy nem én kaptam meg a pozíciót.Közeledett az időpont, hogy munkába álljak, de a konkrét munkakörömet még nem közölték velem.Majd felhívtak telefonon, hogy nincs pozíció a számomra menjek be elbeszélgetni egy kicsit.
Én aznap már küldtem nekik levelet, hogy közöljék velem a munkakörömet.Erre csak telefonon reagáltak, hogy megszűnt az osztályom és munkaköröm.Megint írtam egy levelet, hogy hol kívánnak foglalkoztatni.Kaptam tőlük egy emailt,melyben leírják, hogy megszűnt az osztályom és a munkaköröm kiszervezésre került, de felajánlottak egy másik munkakört.Én ezt elfogadtam, mert tudomásom szerint ha megszűnt a munkaköröm és a munkáltató által felajánlott pozíciót nem fogadom el, akkor nem jár állásidőre fizetett alapbér.
Elkezdtem dolgozni,aláírtam az új szerződésemet és a munkám során meglepve tapasztaltam, hogy a régi osztályom létezik és a munkaköröm is.Azóta ismét fizetés nélküli szabadságon vagyok, mert nem tetszett az új munkaköröm, de ezt persze nem közöltem velük,csak kértem gyermekem 3 éves koráig a fizetés nélküli szabadságot.
Avval, hogy aláírtam az új munkaszerződésemet hibát követtem el?Van valamilyen lehetőségem visszakapni a munkakörömet ami jog szerint megillet?
Van számomra kedvező megoldás?

Segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel, Vera

nandy # 2010.04.07. 09:49

Én ezt elfogadtam, mert tudomásom szerint ha megszűnt a munkaköröm és a munkáltató által felajánlott pozíciót nem fogadom el, akkor nem jár állásidőre fizetett alapbér.

Ezt nem jól tudod. Ha a munkáltató az eredeti munkakörödben nem tud foglalkoztatni, akkor ideiglenesen adhat más munkakört (átirányítás), de legfeljebb 42 napig. A munkavállalónak pedig együttműködési kötelezettsége van, nem tagadhatja meg az átirányítást, kivéve, ha bizonyíthatóan aránytalan hátránnyal, sérelemmel járna (pl. titkárnőből takarító...).

aláírtam az új szerződésemet

Ez baj. Halvány esélyed lehet, hogy ha azt mondod, a módosítás aláírásakor tévedésben voltál, ezért visszavonod. Nem tudom, ez mennyire járható út, talán egy próbát megér.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.07. 10:50

Ahogyan más szerződést, úgy a munkaszerződést is meg lehet támadni tévedésre, megtévesztésre hivatkozással - de erősen bizonyítani kell tudni.

Mariann69 # 2010.04.07. 11:06

Kedves Nandy!

Barátnőm (nevezzük E-nek) nevében tennék fel kérdést Neked!
Jelenleg gyesen van 2,5 éves kislányával, aki tartósan beteg, tehát E. a kislány 10 éves koráig gyesre jogosult lesz. Jelezte a munkahelyén, hogy megszakítja augusztus 1-től a fizetésnélküli szabadságát. A munkáltató "nem szeretné" eredeti helyére visszavenni (főnök mellett volt egy személyes titkárnő, de a főnök most elégedett a helyettessel is), hanem egy adatrögzítői állást ajánlott fel helyette. Ezt E. nem szívesen fogadná el, sem a munkaidő-beosztás, sem az ottani légkör, sem a munkakör monotonitása miatt. Nagyon elégedett volt régi munkakörével, de milyen úton (milyen paragrafusra hivatkozással) tudná "kierőszakolni", hogy oda vegyék vissza. Amennyiben erre nincs lehetőség, és nem fogadná el a felajánlott állás-lehetőséget sem (megteheti a fenti indokok alapján, vagy ez kevés, hogy nem "tetszik" neki az a munkakör?), akkor kérheti az állásidő kifizetését? A gyes alatti védettséget ő is csak a gyermek 3 éves koráig "élvezheti", vagy ebben az esetben 10 éves korig jár?
Nagyon köszönöm előre is válaszodat!
Mariann

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.07. 11:09

Az ég áldjon meg téged is! Amíg begépelted a kérdést, visszaolvashattál volna vagy tíz-húsz hozzászólást. Ezerszer leírtuk a választ.

Mariann69 # 2010.04.07. 12:18

Kedves KBS!

Köszönöm jókívánságodat az áldást illetően, ránk férne. Most volt egy kis időm, visszaolvastam egy keveset, de azért úgy látszik én nagyon nehéz felfogású vagyok, mert nem sikerült mindenre választ találnom. Pl a védettségi időt illetően. Ez mindenkinek 3 év, vagy aki tartósan beteg gyermeket nevel és 10 évig kap gyest, annak esetleg hosszabb valamennyivel? Tehát a védettség kiterjed a gyes teljes időtartamára???
Ha jól értem, akkor nem köteles elfogadni a felajánlott (de igazából nem sokkal hátrányosabb) állást sem, de a munkáltató 42 napig áthelyezheti oda. Ugye ez naptári napot jelent. (nem munkanapot) Utána pedig vagy alkalmazza a régi helyén, vagy fizeti az állásidőt. Igaz? Csak egy megerősítést várok, (vagy egy újabb olvasási javaslatot)
Köszönöm!
Mariann

pazs # 2010.04.07. 12:42

nem terjed ki, a gyermek hároméves koráig tart az ő esetében is.
A másik kérdésben: jól érted.

nandy # 2010.04.07. 16:41

Igen, átirányíthatja 42 napra.
De tekintettel arra, hogy a barátnőd már csak a munkábaállástól számított 30 napig élvez védettséget, így nagyon erőszakoskodni nem tud.