Gyes melletti munka!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.07. 17:50

nem terjed ki, a gyermek hároméves koráig tart az ő esetében is.
Nem egészen. Ha fizetés nélküli szabadságra megy (vagy marad), akkor addig tart a védelem, ameddig a gyes. Tehát a gyerek tízéves koráig.

Edit-nono # 2010.04.08. 04:51

Jó reggelt mindenkinek.Már többször írtam,és köszönöm a válaszokat úgy néz ki révbe érek. Gyedről szeretnék munkába állni ápr28-tól. Munkáltatómmal február óta megy a harc. Most aláírattam vele egy papírt,hogy munkába szeretnék állni ápr28-tól.Azóta fől hívott és azt mondta vissza vesz,csak ki írjuk a szabimat,tehát máj26-án kezdek,de nem a saját munkakörömbe.Át akar helyezni,egy lényegesen alacsonyabb rendű munkába.Ha el fogadom ezt meddig teheti velem?És ehez milyen papírokat kell csinálni? Illetve alá írassak olyan papírt is hogy akkor ápr 28-tól újra munkaviszonyba vagyok náluk?Nehogy az utolsó nap megszívassaon.És még annyit hogy kislányom tartósan beteg,így is csak a 3-éves koráig vagyok védett, Köszönöm szépen válaszukat.Minden jót mindenkinek

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.08. 08:59

Nem április 28-tól vagy munkaviszonyban újra, hanem mindig is abban voltál. Csak fizetés nálküli szabadságon.
Ehhez nem kell semmiféle papír.
Arról viszont kellene egy írásos nyilatkozat, hogy április 28-tól május 25-éig kiadja az előző évek szabadságait. (Elég kevésnek tűnik nekem ez a 20-22 nap, utána kellene számolni.) Ha nem ad ilyet, akkor 28-án jelentekezz munkára, különben baj lehet.
Nem változtathatja meg egyoldalúan a munkakörödet. Évi legfeljebb 42 napra átirányíthat, de az sem jelenthet méltánytalanul nagy sérelmet, és a béred sem lehet kevesebb. (A béredet egyébként rendezni kell, a szabadságot már az új bérrel kell számfejteni.) Az átirányításról is írásban kérd a rendelkezést.
Az utolsó kérdésedre meg épp eggyel alattad válaszoltam.

Tényleg olyan nehéz visszaolvasni?

pazs # 2010.04.08. 09:12

KBS: "Ha fizetés nélküli szabadságra megy (vagy marad), akkor addig tart a védelem, ameddig a gyes. Tehát a gyerek tízéves koráig."
Feltéve, hogy a gyermeket otthonában gondozza a fizetés nélküli szabadság és a gyes időtartama alatt.

Azért köszi a helyesbítést, de így kerek.

dancsdora # 2010.04.08. 12:46

Tisztelt Szakértő!

Iker gyermekeim vannak, akik augusztusban betöltik 3. életévüket! Jeleztem munkahelyemen, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, de elutasítottak mert az ikrekkel 7 évig lehet Gyesen lenni!
Arra kaptam már választ, hogy kötelesek visszavenni, de így a védelmi időm is 7 évig tart, vagy az lejár az ikrek 3. születésnapján?!
Köszönöm válaszát dancsdora!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.08. 13:54

Ahogy alább kétszer is írtuk: munka mellett legfeljebb a gyerek három éves koráig, de fizetés nélküli szabadságon - „feltéve, hogy a gyermeket otthonában gondozza” - gyes lejártáig. (Mondjuk, szerintem az 6 év, de mindegy.)

Lora_lay # 2010.04.09. 05:31

Kedves Szakértők !

Tavaly év végén ( miután kisfiam betöltötte az első életévét ) jeleztem a munkahelyemnek, hogy vissza kívánok jönni, dolgozni. Főnököm azzal fogadott, hogy a munkakörömet ( hivatalvezető ) január 1-gyel megszüntették, így oda nem tud visszavenni. A megmaradt vezetői munkakörbe ( osztályvezető ) nem tud visszavenni, mert azt a volt helyettesem tölti be június 30-ig. Az alap munkakörömbe ( főkönyvi könyvelő ) nem tud visszavenni, mert oda egy másik kolléganőt tanított be. Így marad az analitikus könyvelői poszt. És mindezt azzal indokolta, hogy szerinte az elmúlt 8 évben nem voltam jó vezető és kifogásolható a munkám. Megjegyzem, hogy soha egyetlen írásos feljegyzés sem született a munkám minőségi kifogásolásáról.

Kérdésem : jogosan íratták-e velem alá jelenlegi szerződésemet.

Megköszönve válaszukat : Lora_lay

nandy # 2010.04.09. 07:17

Lányok, nem tudom, mi van veletek...
Tényleg csak egy-két percet kellene rászánni, hogy kicsit visszaolvasva választ kapjatok.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.09. 08:08

Ha aláírta a szerződésmódosítást, akkor fölösleges is volna visszaolvasnia. Utólag már a kérdés is felesleges.

Katóca2 # 2010.04.14. 16:30

Kedves KBS!

Határozott idejű volt a szerződésem,ez lejárt miután megszületett a kislányom.Most vissza szeretnék menni Gyes mellett,igy is köteles visszavenni?Most 19 hónapos,azt tudom hogy vissza kell mondanom a gyedet.

nandy # 2010.04.14. 16:36

Azzal kezdted a mondatot, hogy „a határozott idejű szerződésem lejárt...
Nincs hova visszamenned.

Katóca2 # 2010.04.14. 16:39

Akkor máshova kell mennem dolgozni.....Pedig nem lett volna rossz,közel van....

nandy # 2010.04.14. 16:54

Próbáld meg, hátha újra szerződést kötnek veled. De kötelezni nem tudod őket.

Katóca2 # 2010.04.14. 17:08

Köszi!Tehát akkor engem igy nem véd semmi?

nandy # 2010.04.14. 17:13

Nem, mivel a határozott idejű szerződés GYED-től, táppénztől, bármitől függetlenül automatikusan megszűnik. Kivéve, ha a lejáratot követően egy nappal tovább dolgoznál a munkáltató tudtával, de ez nálad kizárva, mivel fizetés nélküli szabin voltál eleve, amikor lejárt a szerződés.

Edit-nono # 2010.04.15. 06:28

Jó reggelt,kérésem az lenne hogy írtátok multkor,hogy ha vissza megyek gyes mellett, 44 napig foglalkoztethet más munka körbe,mert át akar helyezni,csak úgy vesz vissza. Na most a munkaszerződésem szerint, a telephelyen belül,bármikor át helyezhet más munkakörbe. Akkor ez az jelenti hogy simán át írányíthat máshova,a beleegyezésem nélkül? Köszi a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.15. 07:33

Elég érdekes szerződés, látni kellene. Az a gyanúm, hogy félreérted.

bertalan79 # 2010.04.27. 19:28

Üdv!
A feleségem otthon van a 14 hónapos kislányunkal. A munkahelyén betanított munkásként gombát szed ,úgy néz ki hogy ez a munkakőr meg fog szűnni és mire visszamegy ló gondozónak akarják visszavenni . Köteles ezt elfogadni vagy mit tehet?
Mi van abban az esetben ha esetleg a cég megszünne a pici 3 éves koráig?
Megkapja a 3 évnyi szabadságát is amit 30 napon belül ki kell adni ha jól értem az előző válaszokból.
Ha visszamegy a munkahelyre 3 év leteltével akkor a cég meddíg köteles alkalmazni?
Mi van abban az estben ha a cég nem kivánja alkalmazni? akkor mi jár neki ?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.28. 07:12

Ha a szerződés szerinti munkaköre betanított munkás, abba bizony ugyanúgy belefér a lóápolás, mint a gombaszedés.

A munkáltató megszűnésével megszűnik a munkaviszony; ez ellen a gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadság vagy a gyes sem véd. Ilyenkor a munkavállalónak mindazt ki kell fizetni, ami munkáltatói rendes felmondás esetén járna.

Nem hiszem, hogy három évi szabadságot nem adtak ki neki. Másfél év körüli a valószínűbb; ugyanis a fizetés nélküli szabadságnak csak az első évére jár rendes szabadság.

A felmondási védelem letelte utáni harmincadik napon kezdődhet legkorábban a felmondási idő, de a felmondást már korábban is közölni lehet.

A munkáltatói rendes felmondás esetén a munkavállalót a felmondási időnek legalább a felére fel kell menteni a munkavégzés alól. Végkielégítés a törvény szerint háromévi vagy annál hosszabb munkaviszony után jár.

Rita1976 # 2010.04.28. 19:05

Üdv, sziasztok!

Nekem hasonló, de mégis egy kicsit más jellegű problémám van.
Az én kérdésem az, hogy GYED-en vagyok a kisfiammal, aki 9 hónapos. Ha egy éves korában megszakítanám a GYED-et és visszamennék dolgozni, akkor az édesanyám elmehetne-e GYED-re vagy GYES-re helyettem? Van-e erre lehetőség? (Az édesanyám jelenleg munkanélküli.)

A választ előre is köszönöm!

Dödölle1 # 2010.04.29. 06:13

Rita1976 2010.04.28. 21:05

Üdv, sziasztok!

Nekem hasonló, de mégis egy kicsit más jellegű problémám van.
Az én kérdésem az, hogy GYED-en vagyok a kisfiammal, aki 9 hónapos. Ha egy éves korában megszakítanám a GYED-et és visszamennék dolgozni, akkor az édesanyám elmehetne-e GYED-re vagy GYES-re helyettem? Van-e erre lehetőség? (Az édesanyám jelenleg munkanélküli.)

A választ előre is köszönöm!
Rita1976 2010.04.28. 21:05

--------
Válasz a teljesség igénye nélkül:

GYED-re a nagyszülő nem mehet el az anya helyett, csak az apa.

Elmehet viszont GYES-re a szülő helyett a nagyszülő.

Lásd:

1998. évi LXXXIV. törvény
a családok támogatásáról

Gyermekgondozási segély

20. § (1) Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő - ideértve a kiskorú szülőt a 7. § (5) bekezdésében meghatározott esetben -, a nevelőszülő, a gyám a saját háztartásában nevelt

1. gyermek 3. életévének betöltéséig,
  2. ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig,
  3. tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.

(2) Amennyiben ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy az (1) bekezdés alkalmazása során a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni.

20/A. § (1) A 20. §-ban megjelölt jogosultakon kívül, de az ott meghatározott feltételek mellett a gyermek szülőjének vér szerinti, örökbefogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (a továbbiakban együtt: nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozási segélyre, ha a gyermek

1. az első életévét betöltötte, továbbá
  2. gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, valamint
  3. szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozási segélynek nagyszülő részéről történő igénylésével.

(2) A gyermekkel nem közös háztartásban élő szülő (1) bekezdés c) pontja szerinti egyetértő nyilatkozatát - kérelemre - a gyámhatóság pótolhatja.

(3) Ha a szülő az egyetértő nyilatkozatát visszavonja és azt a (2) bekezdés alapján a gyámhatóság nem pótolja, a visszavonás a nagyszülő gyermekgondozási segélyre való jogosultságát megszünteti. Az ellátást az egyetértés visszavonását tartalmazó nyilatkozatnak az igényelbíráló szervhez történő benyújtását követő hónap utolsó napjától kell megszüntetni.

(4) A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha

1. ő maga megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és
  2. a szülő esetében is fennállnak a jogosultsági feltételek.

(5) A nagyszülő gyermekgondozási segélyre való jogosultságát akkor is meg kell szüntetni, ha olyan kizáró körülmény áll be, amely a szülő az ellátásnak saját maga általi igénybevétele esetén a gyermekgondozási segélyre való jogosultságának elvesztését vonná maga után.

(6) Ha a szülő a gyermek után gyermekápolási táppénzt vesz igénybe, ez a körülmény a nagyszülő gyermekgondozási segélyre vonatkozó jogosultságát nem érinti.

21. § A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt - keresőtevékenységet

1. a gyermek egyéves koráig nem folytathat, kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját,
  2. a gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat.

21/A. § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek hároméves kora után napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott keresőtevékenységnek kell tekinteni, ha a gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülőt a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezései szerint a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatják oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidejének együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg.

(3) A 27. § (1) bekezdésében foglaltakon túl nem jár gyermekgondozási segély a nagyszülőnek, ha - kormányrendeletben meghatározott kivétellel - a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben [Gyvt. 41. § (3) bek.] helyezik el.

Dödölle1 # 2010.04.29. 06:16

Kiegészíteném még azzal, hogy a GYES folyósítása mellett TE is dolgozhatsz, vagy megfordítva ha dolgozol kaphatod a GYES-t.

Lásd:

21. § A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt - keresőtevékenységet

1. a gyermek egyéves koráig nem folytathat, kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját,
  2. a gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat.
Rita1976 # 2010.05.02. 05:57

Dödölle1! Nagyon szépen köszönöm a tejleskörű választ!

krisszi11 # 2010.05.03. 06:09

Tisztelt Szakértők!

Június végén jár le a GYED-em, még novemberben emailben egyeztettem a HR-rel, hogy júliusban szeretnék visszamenni dolgozni. Erre ígéretet kaptam, a pontos beosztást még nem közölték, mert nagy átszervezés volt a cégnél, de e béremet már kiszámolták és megegyeztünk, hogy 8 órában mennék vissza. Azóta csoportos leépítés volt (a dolgozók ötödét elküldték) érinti ez a visszatérésémet? Visszautasíthatnak-e erre való hivatkozással?
Szerződésemben szerepelt a céges autó, ezt is biztosítaniuk kell?
Másik kérdésem: találtam egy általam aláírt papírt, amiben az szerepel, hogy 2011. júniusáig szeretném igénybe venni a fizetésnélküli szabadságot. Halványan emlékszem, hogy a gyerek születése körüli adminisztrációs paksaméta részét képezte, és - külön rákérdeztem - azt mondták, e nélül nem tudják folyósítani a GYED-et. Nyilvánvalóan azért írtam alá a papírt, mert megtévesztettek, ha esetleg bíróságra kerül a dolog, van esélyem így?

nandy # 2010.05.03. 07:50

Mindenképp köteles visszavenni téged. A cégautó már más kérdés.

Az sem probléma, hogy előzetesen 2011-ig kérted a fiz.nélküli szabit, mert azt te bármikor, indoklás nélkül is megszakíthatod.