„nem terjed ki, a gyermek hároméves koráig tart az ő esetében is.”
Nem egészen. Ha fizetés nélküli szabadságra megy (vagy marad), akkor addig tart a védelem, ameddig a gyes. Tehát a gyerek tízéves koráig.
Gyes melletti munka!
Jó reggelt mindenkinek.Már többször írtam,és köszönöm a válaszokat úgy néz ki révbe érek. Gyedről szeretnék munkába állni ápr28-tól. Munkáltatómmal február óta megy a harc. Most aláírattam vele egy papírt,hogy munkába szeretnék állni ápr28-tól.Azóta fől hívott és azt mondta vissza vesz,csak ki írjuk a szabimat,tehát máj26-án kezdek,de nem a saját munkakörömbe.Át akar helyezni,egy lényegesen alacsonyabb rendű munkába.Ha el fogadom ezt meddig teheti velem?És ehez milyen papírokat kell csinálni? Illetve alá írassak olyan papírt is hogy akkor ápr 28-tól újra munkaviszonyba vagyok náluk?Nehogy az utolsó nap megszívassaon.És még annyit hogy kislányom tartósan beteg,így is csak a 3-éves koráig vagyok védett, Köszönöm szépen válaszukat.Minden jót mindenkinek
Nem április 28-tól vagy munkaviszonyban újra, hanem mindig is abban voltál. Csak fizetés nálküli szabadságon.
Ehhez nem kell semmiféle papír.
Arról viszont kellene egy írásos nyilatkozat, hogy április 28-tól május 25-éig kiadja az előző évek szabadságait. (Elég kevésnek tűnik nekem ez a 20-22 nap, utána kellene számolni.) Ha nem ad ilyet, akkor 28-án jelentekezz munkára, különben baj lehet.
Nem változtathatja meg egyoldalúan a munkakörödet. Évi legfeljebb 42 napra átirányíthat, de az sem jelenthet méltánytalanul nagy sérelmet, és a béred sem lehet kevesebb. (A béredet egyébként rendezni kell, a szabadságot már az új bérrel kell számfejteni.) Az átirányításról is írásban kérd a rendelkezést.
Az utolsó kérdésedre meg épp eggyel alattad válaszoltam.
Tényleg olyan nehéz visszaolvasni?
KBS: "Ha fizetés nélküli szabadságra megy (vagy marad), akkor addig tart a védelem, ameddig a gyes. Tehát a gyerek tízéves koráig."
Feltéve, hogy a gyermeket otthonában gondozza a fizetés nélküli szabadság és a gyes időtartama alatt.
Azért köszi a helyesbítést, de így kerek.
Tisztelt Szakértő!
Iker gyermekeim vannak, akik augusztusban betöltik 3. életévüket! Jeleztem munkahelyemen, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, de elutasítottak mert az ikrekkel 7 évig lehet Gyesen lenni!
Arra kaptam már választ, hogy kötelesek visszavenni, de így a védelmi időm is 7 évig tart, vagy az lejár az ikrek 3. születésnapján?!
Köszönöm válaszát dancsdora!
Ahogy alább kétszer is írtuk: munka mellett legfeljebb a gyerek három éves koráig, de fizetés nélküli szabadságon - „feltéve, hogy a gyermeket otthonában gondozza” - gyes lejártáig. (Mondjuk, szerintem az 6 év, de mindegy.)
Kedves Szakértők !
Tavaly év végén ( miután kisfiam betöltötte az első életévét ) jeleztem a munkahelyemnek, hogy vissza kívánok jönni, dolgozni. Főnököm azzal fogadott, hogy a munkakörömet ( hivatalvezető ) január 1-gyel megszüntették, így oda nem tud visszavenni. A megmaradt vezetői munkakörbe ( osztályvezető ) nem tud visszavenni, mert azt a volt helyettesem tölti be június 30-ig. Az alap munkakörömbe ( főkönyvi könyvelő ) nem tud visszavenni, mert oda egy másik kolléganőt tanított be. Így marad az analitikus könyvelői poszt. És mindezt azzal indokolta, hogy szerinte az elmúlt 8 évben nem voltam jó vezető és kifogásolható a munkám. Megjegyzem, hogy soha egyetlen írásos feljegyzés sem született a munkám minőségi kifogásolásáról.
Kérdésem : jogosan íratták-e velem alá jelenlegi szerződésemet.
Megköszönve válaszukat : Lora_lay
Lányok, nem tudom, mi van veletek...
Tényleg csak egy-két percet kellene rászánni, hogy kicsit visszaolvasva választ kapjatok.
Ha aláírta a szerződésmódosítást, akkor fölösleges is volna visszaolvasnia. Utólag már a kérdés is felesleges.
Kedves KBS!
Határozott idejű volt a szerződésem,ez lejárt miután megszületett a kislányom.Most vissza szeretnék menni Gyes mellett,igy is köteles visszavenni?Most 19 hónapos,azt tudom hogy vissza kell mondanom a gyedet.
Azzal kezdted a mondatot, hogy „a határozott idejű szerződésem lejárt...”
Nincs hova visszamenned.
Akkor máshova kell mennem dolgozni.....Pedig nem lett volna rossz,közel van....
Próbáld meg, hátha újra szerződést kötnek veled. De kötelezni nem tudod őket.
Köszi!Tehát akkor engem igy nem véd semmi?
Nem, mivel a határozott idejű szerződés GYED-től, táppénztől, bármitől függetlenül automatikusan megszűnik. Kivéve, ha a lejáratot követően egy nappal tovább dolgoznál a munkáltató tudtával, de ez nálad kizárva, mivel fizetés nélküli szabin voltál eleve, amikor lejárt a szerződés.
Jó reggelt,kérésem az lenne hogy írtátok multkor,hogy ha vissza megyek gyes mellett, 44 napig foglalkoztethet más munka körbe,mert át akar helyezni,csak úgy vesz vissza. Na most a munkaszerződésem szerint, a telephelyen belül,bármikor át helyezhet más munkakörbe. Akkor ez az jelenti hogy simán át írányíthat máshova,a beleegyezésem nélkül? Köszi a választ
Elég érdekes szerződés, látni kellene. Az a gyanúm, hogy félreérted.
Üdv!
A feleségem otthon van a 14 hónapos kislányunkal. A munkahelyén betanított munkásként gombát szed ,úgy néz ki hogy ez a munkakőr meg fog szűnni és mire visszamegy ló gondozónak akarják visszavenni . Köteles ezt elfogadni vagy mit tehet?
Mi van abban az esetben ha esetleg a cég megszünne a pici 3 éves koráig?
Megkapja a 3 évnyi szabadságát is amit 30 napon belül ki kell adni ha jól értem az előző válaszokból.
Ha visszamegy a munkahelyre 3 év leteltével akkor a cég meddíg köteles alkalmazni?
Mi van abban az estben ha a cég nem kivánja alkalmazni? akkor mi jár neki ?
Ha a szerződés szerinti munkaköre betanított munkás, abba bizony ugyanúgy belefér a lóápolás, mint a gombaszedés.
A munkáltató megszűnésével megszűnik a munkaviszony; ez ellen a gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadság vagy a gyes sem véd. Ilyenkor a munkavállalónak mindazt ki kell fizetni, ami munkáltatói rendes felmondás esetén járna.
Nem hiszem, hogy három évi szabadságot nem adtak ki neki. Másfél év körüli a valószínűbb; ugyanis a fizetés nélküli szabadságnak csak az első évére jár rendes szabadság.
A felmondási védelem letelte utáni harmincadik napon kezdődhet legkorábban a felmondási idő, de a felmondást már korábban is közölni lehet.
A munkáltatói rendes felmondás esetén a munkavállalót a felmondási időnek legalább a felére fel kell menteni a munkavégzés alól. Végkielégítés a törvény szerint háromévi vagy annál hosszabb munkaviszony után jár.
Üdv, sziasztok!
Nekem hasonló, de mégis egy kicsit más jellegű problémám van.
Az én kérdésem az, hogy GYED-en vagyok a kisfiammal, aki 9 hónapos. Ha egy éves korában megszakítanám a GYED-et és visszamennék dolgozni, akkor az édesanyám elmehetne-e GYED-re vagy GYES-re helyettem? Van-e erre lehetőség? (Az édesanyám jelenleg munkanélküli.)
A választ előre is köszönöm!
Rita1976 2010.04.28. 21:05
Üdv, sziasztok!
Nekem hasonló, de mégis egy kicsit más jellegű problémám van.
Az én kérdésem az, hogy GYED-en vagyok a kisfiammal, aki 9 hónapos. Ha egy éves korában megszakítanám a GYED-et és visszamennék dolgozni, akkor az édesanyám elmehetne-e GYED-re vagy GYES-re helyettem? Van-e erre lehetőség? (Az édesanyám jelenleg munkanélküli.)
A választ előre is köszönöm!
Rita1976 2010.04.28. 21:05
GYED-re a nagyszülő nem mehet el az anya helyett, csak az apa.
Elmehet viszont GYES-re a szülő helyett a nagyszülő.
Lásd:
1998. évi LXXXIV. törvény
a családok támogatásáról
Gyermekgondozási segély
20. § (1) Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő - ideértve a kiskorú szülőt a 7. § (5) bekezdésében meghatározott esetben -, a nevelőszülő, a gyám a saját háztartásában nevelt
- gyermek 3. életévének betöltéséig,
- ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig,
- tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.
(2) Amennyiben ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy az (1) bekezdés alkalmazása során a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni.
20/A. § (1) A 20. §-ban megjelölt jogosultakon kívül, de az ott meghatározott feltételek mellett a gyermek szülőjének vér szerinti, örökbefogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (a továbbiakban együtt: nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozási segélyre, ha a gyermek
- az első életévét betöltötte, továbbá
- gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, valamint
- szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozási segélynek nagyszülő részéről történő igénylésével.
(2) A gyermekkel nem közös háztartásban élő szülő (1) bekezdés c) pontja szerinti egyetértő nyilatkozatát - kérelemre - a gyámhatóság pótolhatja.
(3) Ha a szülő az egyetértő nyilatkozatát visszavonja és azt a (2) bekezdés alapján a gyámhatóság nem pótolja, a visszavonás a nagyszülő gyermekgondozási segélyre való jogosultságát megszünteti. Az ellátást az egyetértés visszavonását tartalmazó nyilatkozatnak az igényelbíráló szervhez történő benyújtását követő hónap utolsó napjától kell megszüntetni.
(4) A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha
- ő maga megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és
- a szülő esetében is fennállnak a jogosultsági feltételek.
(5) A nagyszülő gyermekgondozási segélyre való jogosultságát akkor is meg kell szüntetni, ha olyan kizáró körülmény áll be, amely a szülő az ellátásnak saját maga általi igénybevétele esetén a gyermekgondozási segélyre való jogosultságának elvesztését vonná maga után.
(6) Ha a szülő a gyermek után gyermekápolási táppénzt vesz igénybe, ez a körülmény a nagyszülő gyermekgondozási segélyre vonatkozó jogosultságát nem érinti.
21. § A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt - keresőtevékenységet
- a gyermek egyéves koráig nem folytathat, kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját,
- a gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat.
21/A. § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek hároméves kora után napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott keresőtevékenységnek kell tekinteni, ha a gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülőt a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezései szerint a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatják oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidejének együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg.
(3) A 27. § (1) bekezdésében foglaltakon túl nem jár gyermekgondozási segély a nagyszülőnek, ha - kormányrendeletben meghatározott kivétellel - a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben [Gyvt. 41. § (3) bek.] helyezik el.
Kiegészíteném még azzal, hogy a GYES folyósítása mellett TE is dolgozhatsz, vagy megfordítva ha dolgozol kaphatod a GYES-t.
Lásd:
21. § A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt - keresőtevékenységet
- a gyermek egyéves koráig nem folytathat, kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját,
- a gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat.
Dödölle1! Nagyon szépen köszönöm a tejleskörű választ!
Tisztelt Szakértők!
Június végén jár le a GYED-em, még novemberben emailben egyeztettem a HR-rel, hogy júliusban szeretnék visszamenni dolgozni. Erre ígéretet kaptam, a pontos beosztást még nem közölték, mert nagy átszervezés volt a cégnél, de e béremet már kiszámolták és megegyeztünk, hogy 8 órában mennék vissza. Azóta csoportos leépítés volt (a dolgozók ötödét elküldték) érinti ez a visszatérésémet? Visszautasíthatnak-e erre való hivatkozással?
Szerződésemben szerepelt a céges autó, ezt is biztosítaniuk kell?
Másik kérdésem: találtam egy általam aláírt papírt, amiben az szerepel, hogy 2011. júniusáig szeretném igénybe venni a fizetésnélküli szabadságot. Halványan emlékszem, hogy a gyerek születése körüli adminisztrációs paksaméta részét képezte, és - külön rákérdeztem - azt mondták, e nélül nem tudják folyósítani a GYED-et. Nyilvánvalóan azért írtam alá a papírt, mert megtévesztettek, ha esetleg bíróságra kerül a dolog, van esélyem így?
Mindenképp köteles visszavenni téged. A cégautó már más kérdés.
Az sem probléma, hogy előzetesen 2011-ig kérted a fiz.nélküli szabit, mert azt te bármikor, indoklás nélkül is megszakíthatod.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02