Gyes melletti munka!

nandy # 2009.11.23. 22:13

Emrenc: valószínűleg igen, jár az étkezési utalvány.

nandy # 2009.11.23. 22:16

cserebogár:

A gyes és a szabi két különböző dolog. Mondhatni úgy is, hogy nem függ az egyik a másiktól.
Tehát gyes alatt is ki lehet - kell! - adni a szabit, sőt, kötelező. Mert a munkábaállástól számított 30 napon belül kell kiadni az előző évekről bentmaradt szabit, ez nem a munkáltató/munkavállaló döntésétől függ!!!

nandy # 2009.11.23. 22:31

A leírtakon túlmenően is köteles ellátni mindazon feladatokat, amelyek munkakörébe tartoznak és amelyre közvetlen felettese vagy a munkáltatói jogkör gyakorlója utasítást ad.“

Igen, ez egy jó kis gumimondat... De szerintem vita esetén a munkáltatót terheli a bizonyítási kötelezettség, hogy valóban adott-e utasítást... Nem lehet utólag kitalálni a feladatokat, melyeket a munkavállaló nem is végezhetett el, mert nem utasította rá a munkáltató.

cserebogár # 2009.11.25. 18:15

nandy!

Köszönöm a választ! Esetleg meg tudnád mondani, hogy ezt pontosan melyik jogszabály vagy törvény írja le?!

Kata84 # 2009.11.26. 14:49

Sziasztok!

Ki tudna valaki segíteni a jogszabály számával, ami szabályozza, hogy gyes mellett a munkáltató köteles foglalkoztatni a munkavállalót, vagy ha nem tudja állásidőt kell fizetnie neki. Illetve köteles-e olyan munkaidőben foglalkoztatni, amilyenben a dolgozó kéri?

Sehol nem találom a munkatörvénykönyve csak a terhes és szoptatós nőkről rendelkezik.

Előre is köszi!

Üdv: Kata

pazs # 2009.11.26. 15:34

Kata84: ez így nincs kimondva, csak az, hogy a munkáltató köteles munkát biztosítani és munkabért fizetni, a munkavégzési kötelezettség alóli felmentés idejére (ez az állásidő) szintén. A gyes-en lévő dolgozók ebből a szempontból nem kivételek az általános szabály alól.
Ellenben olyan szabály nincs, hogy köteles a munkavállaló kedve szerinti munkarendet biztosítani.
Szóval: ha megszüntetted a gyed miatti fizetés nélküli szabadságot, akkor minden a munkaszerződésedben rögzítettek szerint (munkaidő, munkabér stb.) megy tovább, az attól való eltéréshez közös megegyezés szükséges.

szoszicatch # 2009.12.06. 20:07

Kedves Nandy,

Ismét a segítséged kérem. Lassan egy hónapja írtam levelet a cégnek, hogy szeretnék gyes mellett dolgozni és megszüntetni a fizetés nélküli szabadságom. Erre a mai napig nem érkezett semmilyen visszajelzés. Jövő héten kezdenem keltene elméletileg, mert lejár a gyed, de így nem tudok semmi biztosat. Mit tanácsolsz, mit tegyek? Írjak nekik újra levelet figyelmeztetve őket a határidőre? Mire megkapják, már rég munkába kellene állnom. Vagy ügyvéddel írassak levelet? Megtehetik, hogy nem válaszolnak a kérésemre?

Válaszodat előre is köszönöm.

Lilla_anya # 2009.12.06. 20:32

Sziasztok!

1,5 éve folyamatosan érkezik bevételem az Adsense-ből, ami önálló tevékenységnek számít, mint olyan kereső tevékenység. Igazából hirdetési felület bérbe adása. Kisfiam 1 éves lesz december 20-án és most kell szembesülnöm a ténnyel, hogy talán az Adsense bevételem sem volt törvényes az elmúlt 1 évben... Talán fel kellett volna függesztenem!? Vagy mit kellett volna tennem a fiam születésekkor? Hiszen "GYES első évében semmilyen keresőtevékenység nem folytatható.". Én úgy gondoltam akkor, hogy az Adsense nem munkavégzés, csak hirdetési felület bérbeadása és ezért azzal nem lesz gond. Azonban ma már nem vagyok biztos ebben. Adsense bevételem kb. havi 5000 Ft volt az elmúlt 1 évben. Valóban törvényellenesen kaptam-e a kifizetéseket a Google-től vagy ez belefér a dologba? Ha törvényellenes volt, akkor mi a legjobb megoldás módja ennek? Ha bevallom ezeket majd akkor visszaveszik a kifizetéseimet? Mi fog történni? Kétségbe estem, mert szükségem volt és van is ezekre a pénzekre, hisz a GYES semmire nem elég és 5 hónapig egyedül is neveltem a fiamat... Most pedig nem tudnám visszaadni az összeget hirtelen. Kérem aki tud segítsen!

gabi77 # 2009.12.07. 14:01

Tisztelt Válaszadó!
Azt szeretném megtudni, hogy a tgyás és a gyed alatt összegyűlt szabadságomat kivehetem-e a gyes folyósításának ideje alatt, illetve azt, hogy mennyi szabadság jár.
33 éves vagyok,három évet dolgoztam határozatlan idejű szerződéssel tanárként.2008 július 29-én született az első gyermekem, vele tgyáson és gyeden voltam, majd 2008. május 8-án megszületett második gyermekem.Utána is kaptam tgyást és 2010 május 8-ig gyedet folyósítanak.Utána szeretném a gyes mellett kivenni az összegyűlt szabadságomat vagy visszamenni félállásba dolgozni. Mindkettő lehetséges? Esetleg félállásban is ki lehet venni az összegyűlt szabit?
Kérhetek e kérdésekkel kapcsolatban hivatalos állásfoglalást is és ha igen, pontosan honnan? És még egy kérdés: mikor kell jelezni az iskola felé munkába állási szándékomat?

Válaszukat köszönöm.

Gabi

nandy # 2010.01.04. 17:02

Fordulj a Munkaügyi Bírósághoz.
Az nem megoldás a cég részéről, hogy húzza az időt. Ha te bizonyíthatóan jelezted a szándékod, és ők erre "nagy ívben tesznek", akkor azt ők fogják megbánni.
Írj még egy levelet, hogy igényt tartasz az állásidőre, és ha nem fizetnek, akkor bíróság.

rozália1 # 2010.01.10. 19:10

tisztelt szakértö.a kislányom mikor betöltötte a két évet visszamentem dolgozni azota betöltötte a három évet de kapom egy évig még a gyest mert beteg.a mostani párommal szeretnénk gyermeket és nem tudom hogy igy elmehetnék e táppénzre.

nandy # 2010.01.10. 22:06

Ha az orvos indokoltnak látja, bizonyára kiír táppénzre. Orvosi papír nélkül nem lehet...

Zivatar # 2010.01.11. 12:23

Kedves szakértő!Nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz,ezért kérném szíves segítségét!Idén augusztus 22-én lesz 2 éves a lányom,tehát ettől kezdve kapom a gyest.Szeptembertől elmennék dolgozni gyes mellett,őt bölcsődébe adnánk be.A munkahelyemen az én munkaköröm megszűnt,ők már szóltak is,hogy nem igazán tudnak nekem már munkát adni.Kérdésem,hogy ha náluk ekkortól megszűnik a munkaviszonyom,akkor mi lesz a szabadságaimmal?Azt még nekik kell kiadniuk,vagy az új munkahelyemen úgy kell megbeszélni,hogy szabival kezdek?
Köszönöm előre is a válaszát!

nandy # 2010.01.11. 12:27

Ha kicsit visszaolvasol, máris választ kapsz a kérdéseidre...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 09:11

ha náluk ekkortól megszűnik a munkaviszonyom,ak kor mi lesz a szabadságaimmal?
Egyrészt nem szűnik meg a munkaviszonyod, ha nem akarod; hiszen felmondási védelem alatt állsz. Ha nem tudnak foglalkoztatni, fizethetik az állásidőt.
Ha beleegyezel a munkaviszony megszüntetésébe, vagy magad mondasz fel, akkor az igénybe nem vett szabadságokat a munkaviszony megszűnésekor pénzben meg kell váltani.

(Elég abszurd gondolat, hogy az új munkáltató fizessen neked másfél-két havi bért a semmiért, még mielőtt egy napot dolgoztál volna. Szerinted ki venne fel ilyen feltételekkel?)

mobika # 2010.01.12. 10:01

Üdvözlöm!
Azt szeretném megtudni, hogy változott e az a tv (jogszabály) ami kimondja, h a munkáltató köteles visszavenni a gyed-ről visszatérő anyukát a gyes idő alatt? Én úgy tudom, h a gyermek 3 éves koráig a munkavállalót nem lehet kirúgni. Ez igaz?
Köszönöm a választ előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 10:26

Miért változott volna?

(A "visszavenni" kifejezés nem helyénvaló, és a kérdés ilyen formában való feltevése egy kissé leegyszerűsítő.)

Én úgy tudom, h a gyermek 3 éves koráig a munkavállalót nem lehet kirúgni.
Ez meg így már nem is igaz. A gyest igénybe vevő munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a gyes folyósításának ideje alatt, de legkésőbb a gyermek 3 éves koráig. Ugyanakkor a gyermek 3 éves kora után is megilleti a felmondási védelem a munkavállalót, ha gyest kap és a gyereknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságon van.

mobika # 2010.01.12. 11:20

Köszönöm a választ!!!
És bocs, h nem jól foglamaztam de nem sok lövésem van a joghoz.
Annyi a lényeg, h amikor 2 éves lesz a gyerekem, szeretnék visszamenni dolgozni. Vissza fognak venni vagy nem? Milyen indokkal utasíthatnak el?
A gyermek 2 éves koráig kértem a fizetés nélküli szabit.

VFJudit # 2010.02.02. 13:14

Kedves Szakértők!
Két kérdésem lenne!

1. Egy ismerősöm jelenleg Gyes-n van, visszament dolgozni, jelenleg a szabadságát tölti. Határozatlan idejű kinevezéssel foglalkoztatott közalkalmazott. A munkáltatója a régi munkakörében nem tudja foglalkoztatni, mert a helyettesítőjét is "véglegesítette". Arra célozgat, hogy a fenntartó egy másik intézményében dolgozhatna teljes munkaidejű "közcélú" alkalmazottként.
Van a munkáltatónak joga közcélú foglalkoztatást felajánlania?
2. Jelenleg Gyed-n vagyok, a gyermekem 13 hónapos. Tervezem a munkába állásomat. A munkahelyem három tagintézményből áll. Amennyiben az a tagintézmény, és ezáltal a munkaköröm megszűnik, ahol én korábban dolgoztam, véd engem a felmentési védelem? Vagy az esetleges csoportos létszámleépítés a kivétel?

közszféra # 2010.02.02. 13:47

Kedves hozzáértő emberek!

Szeretnék segítséget kérni, egy közszférában dolgozó, gyes-en lévő anyuka vagyok, és a szabadságaimmal lenne gondom. Három illetékes mást-mást mond. A munkáltatómnál a program kiszámol valamit, amit leszólnak. Mit tegyek? Ha valaki segígene kiszámolni nekem, vagy tanácsot adni, hogy hová forduljak, az sokat segítene. Mostmár nem szeretném hagyni semmiképpen, hiszen nem kapok tájékoztatást, és úgy érzem nem jogos néhány eljárás...

csaknézek # 2010.02.02. 19:50

Következőkben szeretnék segítséget kérni:
Gyesen vagyok 2,5 éves kisfiammal, munkaviszonyom fennáll a munkáltatómnál, ahol teljes (8 órás, pontosabban heti 3-4 nap 11 órában) munkaidőben dolgoztam, mielőtt szülési szabadságra mentem. Részmunkaidőben nem tudnak munkát biztosítani és amíg le nem jár a gyes nem igazán szeretnének foglalkoztatni. Ezért úgy döntöttem, hogy máshol vállalok munkát a gyes alatt. Úgy tudom, hogy annak ellenére, hogy fennálló munkaviszonyom van, gyes alatt dolgozhatok máshol is akár teljes munkaidőben is. A munkáltatóm engedélyt is adott rá.
Kérdésem az, hogy az új munkahelyemen milyen munkaszerződést köthetek? Gondolok itt a határozott idejű - határozatlan idejű munkaszerződésre. Illetve az új munkáltatómnak milyen igazolásokra lesz szüksége? A még fennálló munkahelyemről kérhet munkáltatói igazolást? A gyesrő milyen igazolást kell vinni?
Illetve mit ajánlotok még a figyelmembe, amire nem gondoltam? Mire kell még odafigyelni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

(Már nem csak nézek!)

csaknézek # 2010.02.03. 11:51

Segítséget szeretnék kérni, holnapra okosabbnak kéne lennem. Alább már leírtam mi a gondom.
Ha valaki segítene megköszönném!
Üdv.!

(Már nem csak nézek!)

Brigitta01 # 2010.02.03. 15:51

Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném megtudni,hogy most gyermekem 1,5 éves gyeden vagyok itthon egyéni vállalkozóként.Ha most visszamennék dolgozni megtarthatnám e a támogatásomat gyes formájában?Tehát gyes mellett lehet e egyéni vállalkozóként dolgozni?Illetve milyen költség vonzata van?Köszönöm.

husicica # 2010.02.03. 19:27

sziasztok

Gyeden lévő anyuka vagyok. Gyes ideje alatt szeretnék visszamenni dolgozni amit a munkáltató megtagadott. Jogában áll? Nem kötelezhető, hogy visszavegyen?

Köszi a mielőbbi választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.03. 20:45

De.