Gyes melletti munka!

varjas31 # 2009.11.15. 12:15

Kedves Nandy

Abban szeretném a tanácsodat kérni,hogy nov.3-tól gyesen vagyok a kicsi fiammal,és mellette szerettem volna visszamenni a céghez dolgozni,mert őt beirattam a bölcsibe is.De a cég ahol állományba vagyok,és dolgoztam, megszünt.Vagyis hivatalosan még van,de nincs ellenne se felszámolás se csőd eljárás.Van 1 ember aki a folyamatban lévő ügyeket intézi.Felhívtam, hogy szeretnék visszamenni nov.-től dolgozni ( erre ő kinevetett,és azt mondta max a papirjaimért mehetek be)2007 jan.-tól a mai napig évi 28 nap szabim van bent.Közölték, hogy majd akkor adják ki ha a közös megegyezéses felmondó levelet átveszem.Megtehetik ezt?Most irtam egy levelet, hogy kérem a szabadságaim kiadását havi formátumban és havi kifizetésekben,ha egyáltalán megkapom.És az is próbléma, hogy a bölcsibe kérik a munkáltatói igazolást ahoz hogy ne tegyék ki a gyereket.Nekem pedig valami pénzforráshoz kellenne jutnom.
Jól gondolom hogy a cégnek addig mig felszámoló cég nem veszi át addig ki kell a szabadságaimat adni, és részemre mivel nem tudnak munkát adni állás időt kell fizetni?Vagy mit tegyek?Nevetve azt mondták, hogy vagy várjam meg amig a felszámolás megkezdődik, és a felszámoló cég majd megegyezzik velem.De addig mi lesz ?akár évekbe is telhet, nem mehetek máshova dolgozni ,pénzem se lesz?És ha mind ebbe belemegyek akkor elesek mindentől ami engem megillet mert a cégnél 2005 óta vagyok alkalmazásba
Ebben az esetben mit tegyek?Kérlek segíts nekem.
Köszönöm

monalisa1 # 2009.11.15. 18:40

Sajnos kifutott alólad a szekér... Vagyis keress másik foglalkoztatót a gyes mellett - bizonyos feltételekkel ez lehetséges -, a munkáltatód elköltözése miatt most még ne fájjon a fejed. (Később majd közös megegyezéssel megszüntetitek a munkaviszonyt.)

"Mona"
laikus hozzászóló

varjas31 # 2009.11.15. 18:47

Tisztelt szakértők

Az alább leirtakra szeretnék tőletek mihamarabbi válszt kapni,mielött rossz lépést tennék,és rossz meeggyezési levelet küldenék a céghez.

Köszönettel: Varjas31

monalisa1 # 2009.11.15. 19:56

Varjas31

Vélelmezhető, hogy alólad is kifutott a cég... Vagyis papíron még megvan, valójában már nincs. És vélelmezem nem csak te vagy egyedül aki mint dolgozó/alkalmazott kedvezőtlen helyzetbe került emiatt.

Ha a telefont egyáltalán még valaki felveszi (?) próbálj egy igazolást kicsikarni tőle a bölcsödei elhelyezés/ellátás végett.

Minden egyéb sajnos a felszámolón múlik, vagyis be lehet állni a tartozásukat követelők sorába...

Próbálj más foglalkoztatónál munkát találni, erre a gyes mellett lehetőség van.

És végezetül: nem tudom milyen "megegyezést" említesz, hiszen a cég semmiféle ajánlatot nem tett neked...

Külön írva: a média havonta országosan több ezernyi megszünő cégről tesz említést.

"Mona"
laikus hozzászóló

nandy # 2009.11.16. 08:27

bizonytalan:

Szerintem elég lesz. A szabadságot egyben kell kiadni, de nem is ezért akarnak behívni.

Mindenesetre ha a kórházban úgy döntenek, hogy keresőképtelen vagy, akkor azt jelezd a munkahelyed felé is. Mert így szabadság helyett 3 hét betegszabadság jár (ha addig tart a keresőképtelen állapot).

nandy # 2009.11.16. 08:32

varjas31:
Ne írj alá közös megegyezést, ha csak nem tartalmaz jobb feltételeket, mint ami rendes felmondás esetén járna.

Azért akarnak veled "közösen" megegyezni, mert a gyes miatt egyelőre nem mondhatnak fel neked! Jól tudod, az állásidőre bért kell fizetniük, annak elmaradása esetén bírósági úton érvényesítheted a követelésedet. /Én azért ezt mosolyogva odamondanám nekik.../

Tehát jelezd írásban a munkábaállási szándékod, és kérd, hogy rögtön a szabadságok kiadásával kezdjék. Lehetőleg tértisen add fel, hogy legyen nyoma az átvételnek.
Még jobb, ha egy ügyvédet kérsz meg a levél megírásának, mert annak nagyobb súlya van. Ha ennek ellenére sem csinál semmit a cég, akkor marad a bíróság... De ne hagyd magad.

Mivel kérdéses, hogy egyáltalán fizetnek-e per nélkül, ezért kezdj el másik állást keresni.

varjas31 # 2009.11.16. 12:08

Köszönöm nandy, sokat segítettél.Már postára is adtam a tétivevényes levelet a cég felé.
Remélem valami kedvező választ kapok tőlük,és nem irok semmit sem alá mint ahogy tanácsoltad.Mégegyszer köszönöm

klimt # 2009.11.20. 08:38

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy a helyi önkormányzatban képviselőként végzett tevékenység munkavégzésnek minősül-e.

Vagyis, ha egy GYED-en lévő kismama ilyen tevékenységet folytat, maradhat-e GYED-en v. át kell kérje magát GYES-re?

Előre is köszönöm a választ!

single # 2009.11.20. 16:33

Kedves Fórumozók!

Légy szíves segítsetek az alábbi esetemben:

Gyes-en vagyok, és a munkáltatóm egy másik szakterületre, alacsonyabb bérét, illetve egy másik településre küldene dolgozni, mint amiről a munkaszerződésemben szó esik. Én úgy érzem nem vagyok köteles elfogadni. Mivel tudok érvelni, illetve megtagadhatom a munkát?

Köszöntettel:
Single

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.20. 16:45

A munkakört, a bért és a munkavégzés helyét csak közös megegyezéssel lehet módosítani. (Az utóbbi alól van néhény kivétel.) Viszont más munkakörbe, más munkavégzési helyre ideiglenesen egyoldalúan is átirányíthat, kirendelhet a munkáltató. (Évente maximum 40 napra). A bér ilyenkor sem csökkenhet.

cserebogár # 2009.11.20. 20:18

Jelenleg gyesen vagyok. Visszamehetnék korábbi munkahelyemre dolgozni gyes mellett. Kérdésem, hogy az elmaradt szabadság kiadása és a gyes mehet-e egyszerre, vagy amíg az elmaradt szabadságomat töltöm, erre az időre meg kell szakítanom a gyest?

anne01 # 2009.11.20. 20:23

Nem kell megszakítanod.

Emerenc75 # 2009.11.22. 20:54

Kedves Nandy!

Egy problémámra szeretnék választ kapni, sehol nem tudtak nekem segíteni.Gyesről visszatérő anyuka vagyok (1,5 éves a kisfiam). Szerettem volna visszatérni a munkáltatómhoz, de óvatosan közölték, hogy nincs üresedés, közös megegyezéssel váljunk el egymástól. Ezt nem hagytam annyiban és ügyvédhez fordultam, melynek folyamodványa az volt, hogy visszatérhettem (igaz nem az eredeti munkakörömbe).

Ez a problémám. Ugyanis sajnos nincs munkaköröm,nem módosítottunk szerzződét, nem ajánlottak fel új munkakört.Azonban minden szó szerint piszkos, eddig senki által el nem végzett feladatot (pl: 15-20 éves elázott, penészes iratok szortírozása, 8 órán keresztül borítékolás, valamint a lelki terrorizálás: ha szóba állok valamelyik munkatársammal rögtön fenyegetnek, stb) kell elvégeznem. Gondoltam, hogy nem lesz leányálom a helyzet, mivel kötelezve lettek arra, hogy visszavegyenek, de nem gondoltam, hogy ennyire elkeserítő lesz. Nagyon kétségbe vagyok esve, 2 hónapja ettől függetlenül keresek állást, de sajnos sikertelenül. Én csak dolgozni szeretnék, a végzettségemnek megfelelő munkakörben, normális, emberi körülmények között.
Megtehetik-e azt,hogy elvégeztetnek velem bármilyen feladatot?
Nagyon köszönöm előre is a segítségedet!

nandy # 2009.11.22. 21:19

KLIMT:

GYED mellett keresőtevékenységet nem lehet folytatni... teljesen mindegy, hogy munkaviszonyban, megbízás alapján teszed.
Pénzt nem kereshetsz...

nandy # 2009.11.22. 21:22

Kedves Emerenc!

Nem, egyáltalán nincs joguk más munkakörben foglalkoztatni... De erről az ügyvédednek kellett volna tájékoztatnia téged, valamint intézkednie (akár pert indítani), ha nem a munkaszerződésnek megfelelő munkakörben foglalkoztatnak.
A munkakör ugyanis a munkaszerződés része, azt módosítani csak közösen lehet.

klimt # 2009.11.23. 09:29

Kedves Nandy!

Köszönöm a válaszod!

Azzal is el lehet veszíteni a jogosultságot a GYED-re, ha az ember lemond a tiszteletdíjról?
Azaz ellátja a feladatot, de nem fogad el ellenszolgáltatást?

Üdvözlettel,

klimt

SGabi2 # 2009.11.23. 09:50

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő:
amennyiben GYES mellett napi 8 órába dolgozom, jogosult vagyok-e gyermekápolási táppénzre (azon gyermek után, akire tekintettel GYES-ben részesülök, esetleg másik gyermekem után)?

válaszát előre is köszönöm

Dödölle1 # 2009.11.23. 10:42

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő:
amennyiben GYES mellett napi 8 órába dolgozom, jogosult vagyok-e gyermekápolási táppénzre (azon gyermek után, akire tekintettel GYES-ben részesülök, esetleg másik gyermekem után)?

válaszát előre is köszönöm

*----
Az alábbi jogszabályi hely értelmében a GYES-ben részesülő gyermekre igen.

A másik után is, ha az egyéb feltételek (betegség, életkor) fennállnak.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

39. § (1) (2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

Üdv. :)

SGabi2 # 2009.11.23. 11:18

Tisztelt Dödölle1!

köszönöm gyors válaszát!
Az Ön által hivatkozott jogszabályból én csak azt olvasom ki, hogy saját jogon jár a táppénz. Ugyanezen paragrafusban az alábbit olvastam
"(5) Ha a közös háztartásban élő gyermek után az egyik szülő (1) bekezdés szerinti ellátást, vagy gyermekgondozási támogatást vesz igénybe, úgy a másik szülő gyermekápolási táppénzre szerezhet jogosultságot, feltéve, hogy az ellátások nem ugyanazon gyermek után kerülnek megállapításra."
ebből számomra az következik, hogy én nem vagyok rá jogosult, férjem is csak a másik gyermekre.
rosszul értelmezem?
férjem igényelheti a GYEST amennyiben külföldön dolgozik?

Dödölle1 # 2009.11.23. 11:19

Azzal is el lehet veszíteni a jogosultságot a GYED-re, ha az ember lemond a tiszteletdíjról?

Azaz ellátja a feladatot, de nem fogad el ellenszolgáltatást?

Üdvözlettel,

klimt

---------
Nem, csak akkor, ha a két feltétel egyidejűleg áll fenn, azaz díjazásért végez munkát.

42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

1. a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja;
  2. a jogosult - munkavégzés nélkül - megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj;
  3. a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban - ide nem értve az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást - részesül [1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. i) pont];

Üdv. :)

klimt # 2009.11.23. 12:42

Kedves Dödölle1!

Hálás köszönet a válaszért!

Üdvözlettel,

klimt

sznoi # 2009.11.23. 12:55

Kedves Fórumozók!

A következő lenne a kérdésem: Jelenleg gyes mellett napi 8 órában dolgozok. Szeretnék viszont mellette egyéni vállalkozó lenni. A jelenlegi munkáltatómnak kell-e tudnia a vállalkozásomról, ill. mi mindent kell fizetnem a vállalkozásom után ebben a felállásban?
Ha ezeket valaki már kérdezte, elnézést kérek, sajnos nem tudom végigolvasni az összes kérdés-választ!
Segítségeteket köszönöm!

nandy # 2009.11.23. 14:25

Az egyéni vállalkozás tényéről tájékoztatnod kell a munkáltatót, aki nem tilthat/korlátozhat.
Ha van heti 36 órát elérő munkaviszonyod, akkor mellékállású ev-nek minősülsz, a tényleges váll. kivét után kell megfizetni a járulékokat (a váll. járulék és a pénzbeni eb.járulék, EHO kivételével).
Tényleges kivét hiányában nincs járulékfizetési kötelezettséged.
/De majd lesz jövőre, ha bevezetik a tevékenység piaci értéke utáni fizetést..../

Emerenc75 # 2009.11.23. 17:49

Kedves Nandy!

Nagyon köszönöm gyors válaszát.
Igen, az ügyvédnő tájékoztatása nem volt teljeskörű (igaz, nem munkaügyi jogász). Munkáltatóm arra hivatkozik, hogy minden, az eredeti munkakörömbe nem tartozó feladatot elvégeztet velem, hogy a munkaszerződésemben és a régi munkaköri leírásban benne foglaltatik eme mondat: "A leírtakon túlmenően is köteles ellátni mindazon feladatokat, amelyek munkakörébe tartoznak és amelyre közvetlen felettese vagy a munkáltatói jogkör gyakorlója utasítást ad."
Helytálló a munkáltatóm érvelése és mit tehetek akkor, ha jogellenes?

Annyi kérdésem lenne még, hogy szeptember 1-től fizetett szabadságomat töltöttem és gyakorlatilag november 11-től dolgozom. Jár-e nekem visszamenőleg az étkezési utalvány szeptember-október hónapra is vagy csak a novemberire vagyok jogosult?

Nagyon köszönöm válaszát, hogy megfelelőképpen tudjam képviselni jogaimat!

Emerenc

cserebogár # 2009.11.23. 19:22

Köszönöm a választ.
Közben tájékoztattak, hogy visszamehetek dolgozni, kapom a gyes-t is, de a szabadságom (54 nap) csak jövőre a gyes lejárta után vehetem ki. Két jogviszonyom lesz: a most meglévő, amin a gyest számfejtik, ahol az 54 nap szabim van és nyitnak egy újat gyes melletti munkavégzéssel. Tehát addig nem tudom kivenni, amíg gyest számfejtenek. A szabit azért szerettem volna kivenni most, hogy szoktassam a gyermekem a bölcsibe. Van erre jogszabály vagy bármi?