Gyes melletti munka!

kiraangel # 2010.02.15. 11:09

Tisztelt szakértők és fórumozók!
Gyesen lévő anyuka vagyok, a munkáltatóm(egy munkaközvetítő kft) a lakhelyemtől csak elég messzire 50 km-re tudna munkát adni, ami nagyon sok utazással járna.
Kérdésem az lenne, hogy megteheti -e ezt?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.16. 10:14

Kölcsönzés céljából foglalkoztatnak?

kiraangel # 2010.02.16. 10:20

Igen, egy egy munkaközvetítő -munkaerő kölcsönző cég.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.16. 10:24

S mi van azzal a kölcsönbe vevővel, akinél korábban dolgoztál?

kiraangel # 2010.02.17. 14:21

Még mindig ott "dolgozok" csak éppen most nem dolgozok, mivel még nem tudtak munkát adni. A tulaj azt mondta, hogy hamarosan tud adni valami munkát egy tőlünk kb 50 km-re lévő gyárban. (az állásidőre járó fizetést pedig még mindig nem küldte)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.17. 21:13

Ha a kölcsönbevevő már nem tud foglalkoztatni, az rendes felmondási ok. Most nem emlékszem hirtelen, hogy eltörölték azt a szabályt, hogy a kölcsönzött munkavállalót nem védi a gyes a felmondás alól.

kiraangel # 2010.02.17. 21:42

Hát ez érdekes, már a Tatabányai Munkaügyi Bíróságon is jártam. Ott elmondtam mindent, és tudják hogy ez egy munkaerő kölcsönző cég. A fizetési felszólítást már fel is küldték a Pest megyei Bíróságnak (mivel a cég Pest megyében van) az első elmaradt hónapról. ...Szóval ha úgy van ahogyan írod, akkor hazaküldtek volna, hiszen akkor nem állna jogomban kérni az állásidőt sem, nem? Ha mégis így lenne ahogyan írod :"Ha a kölcsönbevevő már nem tud foglalkoztatni, az rendes felmondási ok." akkor a cégnek már ki kellett volna küldenie a felmondási papírjaimat nem?

...olyan egyszerű és szép lenne az élet ha az elme nem bonyolítaná túl ennyire! :(

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.18. 08:18

Állj, állj! Ha nem mondtak fel - bár szerintem megtehették volna - akkor természetesen fizetniük kell az állásidőt.
De te nem ezt kérdezted, hanem azt, hogy mi történhet, ha nem fogadod el az 50 km-re lévő munkavégzési helyet.

kiraangel # 2010.02.18. 20:32

Igen :) Hogy megteheti -e azt, hogy a lakhelyemtől 50 km-re ad munkát? Valakitől ugyanis azt hallottam, hogy van egy x határ a lakhelytől számítva, s azon túl már nem dolgoztathat. Az érdekelne -ha van ilyen- akkor az mennyi? :D
Köszönöm

monalisa1 # 2010.02.18. 21:09

Szerintem minden attól függ hogy munkavégzés helyeként mi van meghatározva a munkaszerződésedben. (Ha az hogy "helyben" kell dolgoznod akkor nincs mitől félned, ellenben ha egy "fregoli" ember vagy akit ide meg oda - akár, akkor baj van.)

A kisbabától függetlenül is problémás lehet a napi 2x50 km-ek lebumlizása.

Külön írva: ha pl. boltvezető vagy és egyszer a város egyik üzletében máskor a másikban, ez még benne van a "helyben" foglalkozatásnak.

Vagyis le kellene írnod hogy tulajdonképpen mi is a munkád, valamint az esetleges ingázásra kaptál-e valamiféle anyagi ösztönzést.

Jelenleg még hezitálsz a dolgon, helyes, sőt van amikor nincs az a pénz!...

"Mona"
laikus hozzászóló

kiraangel # 2010.02.18. 21:40

Köszönöm Mona :)
Átolvastam az egészet, csak ezt találtam:
"A kölcsönbeadó és a munkavállaló megállapodnak abban, hogy a munkavállaló munkavégzésének helye:" -és itt a pontos név és cím ahol dolgoztam.-
...
"A munkavállaló folyamatos foglalkoztatásának hiányában a kölcsönbeadó legkésőbb a következő munkavégzés megkezdése előtt 12 órával köteles közölni a munkavállalóval a. a foglalkoztatásának helyét; b. kezdő időpontját; c. a munkavállaló jelentkezésére vonatkozó kötelezettségeket."

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 11:48

Ne kavarj, mona. Kölcsönzött munkaerő. Aminek az a legfőbb sajátossága, hogy nem a munkáltatójánál dolgozik, hanem egy harmadik személynél (kölcsönvevő). Ezért, ha a harmadik személynek már nincs szüksége rá, akkor bizony a munkaszerződés módosítása nélkül megváltoztatható a munkavégzés helye. Ha úgy tetszik, másnak adható kölcsön.

A változtatás nem jelenthet aránytalan terhet; de hogy a megnövekedett munkábajárásis idő aránytalan teher-e, azt mi aligha fogjuk megmondani. (2000 km kétségkívül az lenne, 500 méter meg kétségkívül nem. De ami 30 meg 100 között van...)

Szivike # 2010.02.22. 08:02

Tisztelt Szakértő!
A segítségét kérném. 2006 márciusa óta áll fenn a munkaviszonyom az Idősek Otthonában határozott időre.
2008 február 24-én megszületett a gyermekem. /Jelenleg is GYED-en vagyok./ 2008 augusztus 31-el lejárt a szerződésem. A munkáltató nem értesített. Többször is érdeklődtem személyesen, de senki sem tudott érdemben választ adni arra a kérdésemre, hogy most mi a helyzet. Azóta vezetőváltás volt. GYES mellett vissza szeretnék menni dolgozni, /február 25-el/ amit decemberben írásban jeleztem, de eddig nem kaptam választ. Telefonáltam a munkahelyre, ahol azt mondták, hogy nincs letisztázva mi van a szerződésemmel, hogy van-e vagy nincs, de vissza venni is csak akkor tudnak ha vállalom a három műszakot. Szeretném megtudni, hogy ezek után milyen jogaim vannak. Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.22. 08:58

A munkaviszonyod (közalkalmazotti jogviszonyod) a határozott idő lejártával megszűnt. Ha kapsz új szerződést (kinevezést), annak csak örülhetsz.

Szivike # 2010.02.22. 09:51

Köszönöm a gyors választ.
Szomorúan veszem tudomásul, hogy a Gyed ideje alatt megszűnhet a határozott időre szóló szerződés. Akkor mikor beszélünk védettségről?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.22. 10:15

A védelem a rendes felmondást tiltja. A határozott idejű szerződést azonban nem kell felmondani.

edna # 2010.02.25. 11:27

T. Ügyvéd Úr!
Jelenleg gyed-en vagyok 8 hónapos kisfiammal. Megszeretném kérdezni, hogy kötelezhet-e a munkaadóm arra, hogy néha berendeljen dolgozni.Két kolléganőm dolgozik a boltban és ha az egyik szabadságra vagy betegállományba megy, nekem kellene őt helyettesíteni.
Lehetséges ilyen???? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

nandy # 2010.02.26. 07:57

Nem kötelezhet, mivel jelenleg fizetés nélküli szabin vagy, mely a törvény szerint a gyermek hároméves koráig jár. Ezt a munkáltató nem bírálhatja felül!
GYED mellett egyébként sem lehet keresőtevékenységet folytatni, tehát azt is veszélybe sodornád a helyettesítésekkel.

nagynekcs # 2010.03.01. 12:46

Üdvözlet!!

Jelenleg Gyed-en vagyok, ami 2010. okt. 7-én jár le, a férjem munkanélküli. Egy kis bolt (papír-írószer, ajándék) nyitását tervezzük a közeljövőben. A férjem lenne a vállalkozó, kapna támogatást a munkaügyitől, én pedig ott dolgoznék majd. Azt szeretném megtudni, hogy lehetnék-e segítő családtag napi pár órában, úgy hogy a gyedem megmaradjon? Ha nem kapnék fizetést az megoldható lenne? És megbízási szerződést lehetne-e kötni legalább addig, amíg gyeden vagyok? Ha lehetne nem szeretnék elesni a gyedtől, mert azért az magasabb mint a gyes.
Milyen megoldást javasol?
Még azt szeretném megtudni, ha gyesre megyek akkor napi 8 órában dolgozhatok-e és ha igen, akkor is ugyanannyi gyes jár, mintha nem dolgoznék?

Válaszukat előre is köszönöm!!!

Bukriné # 2010.03.07. 21:44

Segítséget szeretnék kérni jelenleg gyeden vagyok április 2.-án jár le és gyesen leszek és vissza szeretnék menni dolgozni majd gyes mellett és az lenne a problémám, hogy jeleztem eddig szóban a munkáltatómnál hogy vissza szeretnék menni dolgozni gyes mellett de azt mondták nem tudnak munkát biztosítani, na az lenne itt a problémám ha nem tud a volt munkakörömben alkalmazni akkor mit tehetek kérhetem az állásidőre járó bért vagy csak vegyem ki a szabikat ami 2006.ban született a 2.kisfiam előtte az első gyermekre megkaptam a szabit hogy jó legyen a 2. fiamnál a gyedem ,és utána 2008 ápr. megszületett 3, gyermekünk és most a 2 gyermek után akarom kivenni a szabimat ha kiadja, valójában októbertől szeretnék majd dolgozni mert csak szept. megy a lányom bölcsibe .Most mi tévő legyek jelezzem írásban is hogy munkába szeretnék állni? mennyi szabi jár nekem idén leszek 30.áprilisban. Bocsánat kicsit bonyolultan kérdezek válaszát nagyon várom.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.07. 21:56

Írásban jelentsd be, tértivevényes levélben.

tatarkrisz # 2010.03.09. 09:39

Segítséget szeretnék kérni az alábbi dologgal kapcsolatban.
A kislányom 5 éves, tartósan beteg (haemofiliás), óvodába jár, én dolgozom. Emelt szintű családi pótlékot és gyest kapok utánna. A férjem jelenleg nem dolgozik, adószámmal rendelkező őstermelő. Negyedévente a 0958-as bevallást beküldjük az APEH-nek és a járulékot befizetjük utánna.
Át lehet-e íratni a gyest az én nevemről a férjem nevére, mert úgy néz ki, hogy megszűnik a munkaviszonyom és így nem mehetek el munkanélkülire (gyes mellett).
Előre is köszönöm a segítségüket!
Maradok tisztelettel: tatarkrisz

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.09. 10:56

Bérmelyik szülő igényelheti a gyest - a másiknak értelemszerűen vissza kell mondania.

Beus74 # 2010.03.09. 11:48

Segítséget szeretnék kapni. Jelenleg GYES-n vagyok a gyermekemmel , írásban jeleztem a munkaadómnak , hogy GYES mellett ( novemberig tart a GYES ) szeretnék visszamenni dolgozni. Körzet igazgatóként dolgoztam.
Közölték , hogy rendben mehetek , a titulusom megmaradna és telephelyem is az maradna ami volt , de más megyékben kellene üzleteket kötnöm és új piacokat keresnem mert a régi helyemen egy másik új kolléga dolgozik és Őt nem szeretnék áthelyezni.
A szerződésemben és a munkaköri leírásomban nincs rögzítve , hogy melyik megyében dolgoztam eddig és talán az új sem lenne megjelölve.
A kérdésem , hogy ragaszkodhatok-e a régi területemhez? Vagy mivel ez sehol nincs leírva el kell fogadjam szó nélkül az új területeket ?
Előre is köszönöm a segítségüket !

Beus74

kisboni # 2010.03.11. 17:44

Tisztelt Válaszadó!

Nekem is lenne egy kis problémám! Feleségem jelenleg Gyes-en van gyerekünk 2,5 éves és szeretne visszamenni dolgozni. Megkerestük a munkaadót aki egyéni vállalkozó és bejelentette, hogy nem szeretné tovább foglalkoztatni, mert nem úgy megy a cég mint ahogy kéne! Valószínű becsődölteti. Ilyenkor mi a teendő? A többi alkalmazott se nagyon kap fizetést, mi se számíthattunk volna többre. A másik kérdés, mennyi időbe foglalkoztathatná maximum. Értem azt, hogy 8 órában is tudná foglalkoztatni a munkaadó Gyes mellett. Válaszait előre is köszönöm.