Szabadság + pihenőidő

efi99 # 2009.07.16. 19:35

Venala
Keresztkérdés.
Akkor is beírsz a fórumra, ha január 31-ig lettél volna alkalmazásban és úgy kaptad volna meg a január 2-t szabadnapként, hogy nem tudtad volna "visszaadni"...? Ami bizonyos esetben pech, az máskor szerencse is lehet.
Esetleg akkor, ha ugyanannyi fizetésért az egyik évben 3 nappal többet kell dolgoznod, mert úgy jönnek ki a munkanapok?
Dolgozni minden munkanapon kell. Munkanap az, amit annak nyilvánítanak. Más nem számít.

Venala # 2009.07.16. 16:47

Sziasztok!!

Nagyon szépen kérek mindenkit,h segítesen,ha tud vmi édremlegeset. Az a problémám,h január 2.-án én senkivel nem voltam munkaviszonyban, ugyani márciusig otthon voltam. Ehhez képest a január 2-át ledolgoztatták velem március 28-án. Ledolgoztam valamit,amit nekem nem is kellett pótolnom,mert ugye akkor nem dolgoztam. Ezen már a kedves főnökkel is összevesztem,mert több helyről az az információ jött,h nem kell ledolgoznom. Ehhez képest ő az orrom alá dugott egy kormányrendeletet,amiben az áll,h márc 28 munkanap. Ő ezt úgy éretelmezte,h az nem pótlás,csak simán munkanap. És nem tudom vele megértetni,h márc 28- án pótoltuk a január 2-át.
légyszi segítsetek valamivel,mert nem ez az a munkahely akinek ingyen akarok dolgozni egy napot.előre is köszönöm :)

Totti25 # 2009.06.16. 08:35

Azt szeretném megtudni, hogy a gyermekek utáni pótszabadsággal ki rendelkezik? Én vagy a munkáltató?

KoZso # 2009.06.15. 08:35

Szia Zsenzso!

Ez érdekes, de elfogadom. a kérdés csak az, hogy akkkor miként számolodik el számodra az április 30-i munkanap.
Mert úgyebár április 30-a csütörtök volt, azaz a hét negyedik munkanapja. Normál esetben ezen a héten a munkaidőd 40 óra. Ebből ledolgoztam 32 órát + kaptam egy 8 fizetett ünnepet (május 1).
Jelen esetben Te ledolgoztál 3 napot (hétfő éjszaka, kedd éjszaka, szerda éjszaka) + kaptál egy fizetett ünnepet. Ez összesen 32 óra, azaz eltünt 8 órád a 40 órához képest.
Nos, ezt hogy fogják kifizetni? Kapsz egy nap fizetett napot puszira? Vagy ennyivel kevesebb pénzt fogsz kapni?
A cég nem csökkentheti a törvényes munkaidődet egyoldaluan.
Itt valami nem stimmel, s szerintem ezt Te is látod, ha logikusan végiggondolod.

Természetesen munkaidő keretben megoldható a munkaóra áthelyezése, de most alapesetről beszélünk.

KoZso

zsenzso # 2009.06.11. 18:49

Sziasztok!

KoZso, ha augusztus 19-én éjszakás vagy, nem zavarnak haza éjfélkor, hanem már be sem kell menned éjszakára!
Ugyanis neked is jár a fizetett ünnep.Nálunk legalábbis ápr. 30-án az éjszakások már nem mentek dolgozni. Mivel új vagyok a 3 műszakos munkarendben, azt viszont nem tudom, hogy mi van az augusztus 20-i éjszakás műszakkal?

efi99 # 2009.06.10. 17:14

KoZso
A pihenőidőt órában mérik. Azért van ilyen, hogy a bármikori kezdést megelőző 24 óra például. Tehát átnyúlhat 2 napon is.
A szabadságot napokban mérik. Az 0-24. És igen elvileg behívhat 0:01-kor is, de milyen alapon, ha munkarended nem ilyen, hanem 22-06?
A te elgondolásod szerint van olyan, aki szabadsága idején élvezheti az egész napot, más meg elégedjen meg 15-16 órával a napból, azt is egy 7-8 órás durmolással kezdve?

KoZso # 2009.06.10. 09:40

Efi99!

Ha most jól értem, akkor ha hétfőn éjszakás vagyok, és netán erre a napra szabit kérek, akkor a cég hétfő este 22.00-00.00-ig nem hivhat be doglozni, de 00.01-től kedd reggel 06.00-ig igen?
Ne butáskodj már.
A szabadság a munkaidőtől való fizetett távollétet igazolja. Vagyis mindenképpen a munkaidő igazolására szolgál. Márpedig ha én pétekre kérek szabit, akkro a pénteki munkavégzésemre kapom a felmentést. Az már más kérdés, hogy a munkakezdésem átlóg egy másik munkanapra, de ilyenkor a munkakezdés a mérvadó.

A Te okfejtésedet követve ezek szerint a péntek éjszakás műszak szombat reggel ér véget, ezér a szombati órákat túlmunkában kell kifizetni?
Ne adj isten, ha augusztus 19-én éjszakás vagyok, akkor éjfélkot hazazavarnak, mert az már augusztus 20 a, ami fizetett ünnep?

A gatyámat teszem rá, hogy ez így nem buli.

Érdekes, hogy nálatok ezt az előző munkahelyen így értelmezték. Én még sosem találkoztam ezzel ilyen formában.

De nézzük az Mt. 117.§(1) i9 pontját:

pihenőidő: a naptári nap nulla órától huszonnégy óráig tartó , vagy három és négyműszakos munkarendben, továbbá megszakítás nélkül működő munkáltatónál, illetve az ilyen munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetében - munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek eltérő megállapodása hiányában - a következő műszak megkezdését megelőző huszonnégy óra.

Ezek szerint ha az éjszakás műszakot harmadik műszaknak veszem (22.00 - 06.00), akkor az éjszakás számára pihenőnap a szombat reggel 06.00-tól kezdődő 24 óra. Ez így már nem naptári nap! Vagyis ebből logikusan következik, hogy a pénteki munkanapja szombat reggel 06.00-kor ér véget.
Ezért ha péntek éjszakára akarok szabadságot kérni, akkor arra gondolok, hogy pénteken nem szeretnék dolgozni menni. De nem arra, hogy már csütörtökön sem.

Egyébként értem én, hogy aki pénteken akarja az ügyeit intézni (és erre a napra szabit kér)az nem örül neki, hogy a délelőtti órákban hazaszédelegve kell ezt megtennie. De ő meg a hétfővel jár jól, hiszen amikor szinte mindenki dolgozik, neki az egész napja szabad, pedig nincs szabadságon, csak a munkakezdése esik arra az időpontra, amikor már más otthon fekszik.

Röviden ennyi.

Szerintem :-)

KoZso

pihenés # 2009.06.09. 16:21

Lassan megkapom a választ mindenre,hozzáteszem én is így gondoltam.De még mindig az ellenkezőjét akarják nekünk bebizonyítani.Nézik a KJT-t és MT-t és amelyik nekik tetszik azt alkalmazzák.KJT-t nem találtam a neten így azt nem tudtam tanulmányozni.Azért nagyon köszönöm a válaszokat.

Megjegyezném egy hozzáértő ellenőr javasolta az intézménynek ezeket a lehetőségeket amivel élni szeretnének az intézményünkben.

efi99 # 2009.06.09. 16:00

KoZso
Ha a pénteki munkavégzéstől akarsz távolmaradni, akkor az miért elfogadható, hogy aznap reggel még dolgozol? Van ahol 7-8-9 órakor ér véget az éjszakai műszak +akár 1-2 óra hazautazás, aludni sem ártana. Ez szabadság, hogy 3 óra alvás után délután 2-kor kiszédeleg a delikvens ebédelni? Félig már vége a napnak.
Én éveket dolgoztam 12 órásban (nappal+éjjel), meg másik több tucat ember, és soha senkinek nem írtak ki úgy szabit, hogy aznap reggel lépett le.
A szabadság az naptári nap, kizárja, hogy aznap akár 1 perc munkavégzés is legyen.

KoZso # 2009.06.09. 09:59

Efi99!

Próbálom követni az okfejtésedet, de valamiért nem megy.

Logikus, hogy nem szabadság "pihenés" esete, ebben egyetértünk.

Ha én péntekre szabit kérek, akkor logikus, hogy a péntekre meghirdetett munkavégzéstől kívánok távol maradni. Vagyis ha péntek este 22-re behívnak dolgozni, akkor én erre az időpontra nem jövők be. Szerinted meg már csütörtök estére sem kellene?

Ez valahogy nem stimmel. A pénteki munkavégzésemet igazolják le szabadsággal, nem pedig a csütörtök esti műszakomat. Mindig a munka kezdés ideje határozza meg, hogy melyik munkanapot dolgozom le (általánosságban). Vagyis ha csütörtök este kezdem a műszakot, akkor az a csütörtöki munkanapom, hiába nyúlik át péntek reggelre.

A péntek éjszakás műszak is átnyúlik szombat reggelre, mégsem jár érte túlmunkavégzés, pedig a szombatom pihenőnap elvileg.

Kedves Pihenés!
Egy naptári napon belül nem lehetsz szabadság jogcímen otthon, és nem kezdhetsz munkavégzést is. Ezért nem lehet az, hogy délig szabin vagy, délután meg melózol.

Ilyen esetben pihenőnapon/pihenőidőn (ez még lehet vita tárgya) vagy otthon, amire nem jár bér. Viszont munkaidő keretben több pihenőidőd nem lehet, mint a törvényileg meghatározott (pl.: normál 4 hetes hónap esetében 4 szombat + 4 vasárnap).

Ha nem teljesíted a kiírt óraszámot munkaidő keretben, akkor a kiesett órákra természetesen szabadság írható ki, DE KI az a „nem normális”, aki ezt alá is írja.
Magyarul, gyakorlatilag csőbe lehet húzni így a munkavállalót, törvényesen nem. Ha csak nem a munkavállaló kéri a szabadságot. A nem teljesített órákra 100% alapbért kell fizetni (egyéb megállapodás hiányában = pl.: Kollektív Szerződés), mással megváltani a kiesett órákat nem lehet.

Nos, remélem érthetően írtam, ha nem, akkor jogosan veszed nyelvedre nevem :-)))))))

KoZso

efi99 # 2009.06.08. 18:05

Kozso
Az nem szabadság, hogy te reggel vagy napközben valamikor végzel, aztán a nap többi része meg szabi (meg egyébként sem jönnél saját magad után, akkor ez most mitől jobb?). Gondolj bele, ha délután 4-kor végzel, akkor utána még "elmész szabira" aznap, mert éjfélig van még 8 óra?
Ha te péntekre szabit kértél, akkor csütörtök éjszaka már nem kell dolgoznod.
Egyébként én nem értem ezt a szabipasszírozást a szolgálatok mellé. Aki 12 órázik, ott hegyekben keletkezik egy adott hónapban olyan nap, ahová kényelmesen beírható lenne a szabi, hiszen 12-esével pörögnek az órái nem 8-asával.
Gázt egyetlen esetben látok, ha valaki éjjelezik és 8 órában (pl Hé-Pé), mondjuk Sze otthon akar maradni, akkor a Ke éjjelt és a Sze éjjelt is le kell húzni, de így -8 órát fog csinálni...

pihenés # 2009.06.08. 16:53

Itt nem kimondottan az éjszaka utáni időről van szó.Ez lehetett volna akár úgy is hogy délbe végzek és csak másnap délben kezdek.

Még azt szeretném kérdezni,hogy lehetséges-e hogy szabadságra írjanak ki ha a két hónapba nem teljesítettem az óráimat(nem az én hibámból).

KoZso # 2009.06.08. 13:10

Szia Efi99!

Olvastam a lenti hozzászólásodat, és szöget ütött a fejembe, hogy ha szabadság csak 0-24 óráig adható ki, akkor valami nem stimmel.
Ezek szerint, ha én folyamatosan éjszakás műszakban dolgozok, akkor ha péntekre kérek szabadságot, akkor csak csütörtökön este 22.00-00.00-ig dolgozhatok?

Ez nem lenne logikus. Szerintem szabadság a munkarend szerinti munkanapra, és a munkavégzés idejéről való felmentés jelenti. Vagyis a fenti példával élve, én a csütörtöki munkanapomat bár pénteken reggel fejezem be, én pénteken mégis szabadságon leszek, de aznap este nem kell munkát végeznem. Hiszen az éjszakás mindig "utólag" dolgozza le a munkanapot nem? A hétfőit hétfőn este kezdi, ...stb.

Vagy rosszul gondolom?

"pihenő" kérdésére reflektálva, a munkarend dönti el, hogy melyik napja munkanap, melyik munkavégzési idő, melyik munkanaphoz tartozik.
Jelen esetben szabadság nem lehet neki az említett nap, mert egyébként sem dolgozott volna aznap miután reggel 8-kor hazament. Ez inkább pihenő idő volt. Bár ha munkaidő keretben és 8 órás intervallumokban gondolkozunk, akkor itten el fog veszni 8 óra munkavégzésem. Azaz a munkáltató ezt valamikor még bedolgoztathatja velem, vagy kifizeti 100 állásidővel 

Gondolok itt arra, hogy pl.: hétfő éjszaka, szerda-csüt-péntek délelőtt, azaz ez 32 óra.

Szerintem.

KoZso

pihenés # 2009.06.07. 18:08

Nem,nincsen sok éjszakám .Heti 1 van kb.Az a gond hogy szeretnék velünk elhitetni hogy ez így lehetséges.Akkor ugyanis a mi szabadságunk akkor fogy el amikor ők akarják.

efi99 # 2009.06.07. 13:32

Szabadság 0 órától 24 óráig tart, tehát nem lehet 8-kor kezdeni.
A szabadság 3/4-ét a munkáltató adja ki.
Max 2 részre szabhatja, ha több részletbe nem egyezel bele. Senki nem tartja be.
A kiadás előtt legalább 30 nappal szólnia kéne. Ezt se tartja be senki.
A te szabadságodat miért nem tudja oda bevésni, ahol van rendesen hely neki a naptárban? Ha pl te sűrűn dolgozol éjjel, úgy megszaladnak az órák, hogy utána 1-2 hetes lyuk is jöhet, ott miért nem jó?

pihenés # 2009.06.06. 19:31

Kérdésem a következő lenne.
Egy folyamatosan üzemelő otthonban dolgozom,kéthavi munkaidő keretben.Főnökeim szerint ha éjszakám után reggel 8 kor hazamegyek és csak a következő nap reggel 8-ra megyek dolgozni az nekem lehet pihenő nap és akár szabadság is.Megtehetik-e ezt velem akár többször is.Szerintük akár minden nap bent lehetek a munkahelyemen ha megvannak a 24 óra két munkanapom közt.Az lehet vagy pihenőnap,vagy szabadság.
Még egy kérdés.Mennyire szabdalhatják el a szabadságomnak azt a részét amivel nem én rendelkezem? És végül még egy.Ha vasárnap beosztás szerint dolgozom akkor dolgozhatom-e előtte szombaton?(főleg ha az ünnepnap).
Köszönöm

edgus # 2009.05.13. 14:20

Tisztelt Fórumozók!

segítséget szeretnék kérni abba, hogy jogos-e a munkáltatóm intézkedése. Május 1-től töltöm 8 hónapos felmentési időmet, mint közalkalmazott, mert előrehozott öregségi nyugdíjr aleszek jogosult. A munkáltatóm a munakvégzés alól szept.1. napjától menetsített véglelgesen, és az idei évre járó 43 nap szabadságom kivételét júl. 1-aug. 31. közötti időben írta elő. A kérdésem az, hogy a felmentési idő alatt előírhatja-e ezt nekem, illetve ő rendelkezhet-e ebben az esetben az egész szabadsággal. Ha jól gondolom, pedagogusoknál valami speciális szabályozás is lehet, mert érdekes, hogy nyáron, amikor nincs iskola és amúgy sem tudna dolgoztatni (a felmentési idő felére) akkor kötelez a szabadság kivételére. Nem fizethetné ezt ki?Milyen lehetőségeim vannak?

joeal # 2009.05.13. 12:29

Sziasztok.
Egy rövid kérdésem volna.
8 órás folyamatos 3 műszak esetén minimum 8 óra pihenőidőt kell biztosítani a kollektív szerződés szerint.

Az utazással eltöltött idő beleszámít a pihenőidőbe vagy nem ?

Ugyanis éjszakás műszak után reggel hatkor hazamegyek délután kettőkor visszajövök. Ha szerencsém van tudok aludni 6 órát.
Este tízkor hazamegyek bejövök másnap reggel hatra. Szitu ugyanaz.
Pl:
Éjszaka-Délután-Délelőtt-Délelőtt
A harmadik napon már állva elalszok a munkahelyemen.

Ez így törvényes?

zeoos # 2009.01.13. 09:19

Engem úgy neveltek: "csak a veszett kutya harapja meg az ételt adó gazdája kezét" ... érdemes ezen elgondolkodni.

"...nem tudtam, hogy lehetetlen(?)...ezért megcsináltam(!)"

zeoos # 2009.01.13. 09:15

Úgy gondolom, hogy szabadság van és jár ami életkorfüggő, plusz a körülményeink is befolyásolhatják a dolgot (pl.gyerek) - betegszabadság is létezik - meg a döntés szabadsága, hogy mi választjuk meg a nekünk legmegfelelőbb munkahelyet.
Munkahelyünkkel szembeni lojalitás (távollévő kollegánk helyettesítése, visszahívás szabadságról ... szb) pedig egyrészről a jól felfogott érdekünk, másrészt viszont a munkahelyválasztás döntésünk melletti kiállás.
Lehet lázadozni (sztrájkolni), de végül is magunk alatt vágjuk a fát, avagy a saját döntésünket "kritizáljuk".
Én azt vettem észre, hogy a jog között turkálók örök vesztesek maradnak az életben és csak az örök elégedettlenség marad nekik ... viszont aki megérti, elfogadja vagy akár magától is bevállalja a mit-mikor-miért összefüggéseit, az ilyen emberek apró lépésekkel, de sikeresen haladnak felfelé a ranglétrán.
Egy dologhoz van igazán jogunk: dönteni, hogy akarunk-e egy munkahelyen dolgozni az arra jellemző feltételekkel és körülmények között, vagy álljunk tovább!

"...nem tudtam, hogy lehetetlen(?)...ezért megcsináltam(!)"

tolgyesd # 2009.01.08. 09:26

Sziasztok!

Az előttem íróhoz hasonló a problémám, de mégis más. Diákmunkásként már több, mint egy éve dolgozom ugyanannál a cégnél. Sajnos jan. 31-ével bezárják a telephelyet.
Nem minden nap kellett menni, de átlagban meg volt a heti 4 napom (volt mikor több is). A szerződést minden év elején újra kötöttük. (Ez hármat jelent. 2007 nov, 2008 jan, 2009 jan)
Nyáron sokat lehetett olvasni arról, hogy a nyári diákmunka után is jár szabadság, de a semmit nem találtam a nem nyáriról.

Most, hogy megszűnik a munkaviszony arra lennék kíváncsi, hogy nekem mennyi szabadság járna (járt volna)?

A válaszokat előre is köszönöm!

zozo2121 # 2008.12.18. 13:56

Sziasztok!

Én egy főiskolás srác vagyok, és egy diákszövetkezeten keresztül dolgozom egy cégnél, mint diákmunkás. Minden hónapban új munkaszerződést töltünk ki, ami 1 hónapig tart. Nem kell mindennap bejárni, csak elöre megbeszélt időpontokban, és a ledolgozott órák után kapjuk a fizetést. Elvileg jár fizetett szabadság, de bementem a szövetkezethez ott azt válaszolták hogy jár, a szerződésben benne is van, csak van egy alapbér (410), és ezen felül van egy ún. project bérpótlék, így összesen 640et kapunk, és ha szabadságra megyek akkor kevesebb órabért fizetnek, és a szabságolási napokat a kettő különbségéből fedezik. Magyarul ha kérek szabadságot akkor kevesebb lesz az órabérem az adott hónapban. Kérdésem az lenne hogy ez jogilag helyes-e? Persze hitegettek hogy többször is vizsgálták már a munkaszerződést, és nem kifogásolták, én is megnéztem, de nem szerepel benne semmi a számításról, csak a 20 napos szabadság.

A válaszokat előre is köszönöm

Gr3g # 2008.12.18. 12:44

Sziasztok!
A helyzetem a következő:

Szakácsként dolgozok 2007.12.07 óta bejelentve. A beosztásunk úgy néz ki, hogy 2 napot dolgozunk 2 napot pihenünk. A 2 munkanap úgy néz ki, hogy első nap megyünk reggel 6 ra és zárásig vagyunk. Elvileg a zárás 22 órakor van, de van hogy 23 vagy akár éjfél és hajnal 1-2 óráig bent vunk. A második nap 11 órára megyünk dolgozni és ismét zárásig vagyunk.

A szabadságolás úgy néz ki hogy: 4 en dolgozunk szakácsként a konyhán. Ha egy ember elmegy szabadságra akkor az ő műszakjában minidg valakinek be kelle menni helyette dolgozni (tehát a kétnapos "munkarend" felborul és lesz belőle 2 nap meló és 1 nap pihenés). Ha az illető visszajön a szabadságról akkor áltlában elmegy a következő ember is szabira. Így aki visszajött nem a megszokott 2napos beosztásba tér vissza hanem a kiesett egy ember helyett is dolgozik.

így én úgy gondolom hogy a szabadságról visszajött ember visszadolgozza a szabadáságt. De lehet h nem jól értelmezem.
Szeretném ha elmondanátok erről a véleményeteket, hogy rendben van-e ez így , hogy milyen jogaim vannak, stb

A másik kérdésem pedig az lenne: hogy az éves bent maradt szabadságokkal mit lehet kezdeni évvégén?

A válaszokat előre is köszönöm!

PepeJ # 2008.12.09. 07:26

Jaaa, lehet, h. kapizsgálom.

Ha du. 4kor fejezem be a munkát legközelebb hajnali 3kor állhatok munkába másnap. Ha tehát hajnali 3 előtt hívnak akkor az aznapi munka, ha hajnali 3 után az másnapi?

Marhára unfair-nek látom, h. ha 2kor hívnak elég 1re bemennek, ha 4kor, akkor már 8ra ott kell lennem.

PepeJ # 2008.12.09. 07:19

Ezt szomorúan hallom.
Tehát ha felébresztenek szerdán hajnali 4kor (maradjunk ennél) és dolgozom 6ig ... A törvény szerint menjek be reggel 8ra és maradjak 2ig?