Nagyon köszönöm!
Munkabér átutalás
Csak a levonásmentes munkabérrész nem ruházható át. A Az írásbeli nyilatkozata -két tanú jelenlétében és aláírva- utalható az általa megadott számlára.
Tisztelt Fórumozók!
Egy munkavállaló bankszámlára szeretné kérni a fizetését, nem is lenne akadálya, de nem ő a számlatulajdonos. Az általa leírt megbízásban ez természetesen szerepel, de utalhatja-e a munkáltató -még ha megbízás alapján is- X. munkavállaló munkabérét Y. számlájára?
A válaszokat előre is köszönöm.
Khmmm... létezik ám banktitok is. A bank nem szolgáltathat csak úgy adatot egy ügyfeléről sem. Csak akkor, ha az ügyfél ehhez hozzájárul.
(Egyes esetekben szokta is kérni a hitelt nyújtó bank ezt a beleegyezést)
előző hozzászólásomhoz: "ha egy hitelintézet tudni akarja" mondat végéhez annyi, hogy vélmenéyem szerint van más lehetősége is megtudni egy ügyfélről a hitelállományát (belső banki kommunikáció).
Tehát teljesen felesleges "csalni" - magyar k.mondás: "hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát"
Én nem nevezném csalásnak... (bár kissé csalás szagú)
ha egy pénzintézet, hitelintézet tudni akarja (ellenőrizni akarja), van-e a leendő ügyfélnek nagyobb összegű hitele (mert ugye szerződéskötéskor nyilatkozni kell, hogy van-e és mennyi? általában az ügyintéző tanácsára vagy azt kell mondani, hogy nincs, vagy kis összegű; ez meg ügyintézői "csalás" - csalára való felbújtás)
A lényeg, hogy kérj munkáltatói igazolást, hogy ennyi és ennyi a rendszeres jövedelem, és az alapján a hitelinétzet vagy megadja a hitel-t vagy nem.
A foglalózás része már rázósabb lesz, mert az eladó követleheti akár a 2,5 x-ét is a foglalónak... :( (amennyiben a foglalóról írtatok szerződést) De ezt már ne keverjük ide.
Mentsd a menthetőt, és igényeld a kölcsönt más módon (a fenti/lenti igazolások valamelyikével)
A pert meg szerintem hagyd a fenébe, elsősorban te akartál csalni...
Általában akkor kérik a munkabér átutalását, ha nem kérnek külön jövedelemigazolást (kvázi az átutalás igazolja a munkabér összegét).
Ha jól értem, a hitelügyintéző is csak tanácsolta a számlanyitást, utalást, de nem kötelező!
Emiatt van arra lehetőség, hogy az APEH-től vagy a munkáltatótól jövedelemigazolást kérj. Vagy beviszed az OTP-s kivonatokat.
Köszönöm a hozzászólást, de szó nem esett arról, hogy 2helyre kell utalniuk :)
Volt eddig OTP... MOST nyitottunk egy számlát az ERSTE-nél és innentől azt szeretnénk használni!Ennyi!
Nem írták át, pedig visszaigazolták, hogy rendben megtörtént a változtatás! rossz helyre utalták, 2X is az Ő adminisztrációs hibájukból!
Én emiatt bukok most 850ezret, már nem menthető, hacsak vissza nem utaltatják az OTP-vel a fizumat mint téves utalás és átutalják az új bankszámlára!
Erre van lehetőségük? Mit tehetek ha nem teszik meg?
Peres úton van lehetőségem a kártérítésre?
Köszönöm a hozzáértő hozzászólást!
Üdv
Gergő
Azt a munkáltató nem tudja megcsínálni, hogy a munkabér egy részét az egyik számlára a másik részét a másikra, mert akkor nem a kereset valós összegéről adna igazolást a banknak - ez pedig csalás.
Az autóhitel havonta történő levonását kellett volna ideiglenesen szüneteltetni, vagyis a felvett fizetésből az éppen esedékes törlesztőrészt kp. a pénzintézet számlájára utalni, így nem lett volna látható, hogy neked rendszeres levonásod van.
Elcsesződött...
A leírtak szerint próbáld menteni a dolgot.
Monalisa
laikus hozzászóló
Üdvözletem!
Nekem egy elég összetett problémám lenne!
Lakásvásárlásban vagyunk és mindent elindítottunk, letettük a 10% foglalót ami jelen esetben 850ezer FT!
A hitelügyintéző tanácsára nyitottam egy új bankszámlát, hogy arra utaltatva a fizetést azt mutassuk be a banknak akinél a hitelt felvesszük(ahová eddig ment onnan vonják az autó törlesztőjét és ugye ezt nem akarjuk feltétlen publikálni, mert a kettő együtt meghaladja a 33%-ot, rizikós hogy nem adják meg), szóval jeleztük a munkáltatónak, hogytő, h melyik bankszámlaszámra szeretnénk a fizetést!Nyugtázták, hogy ok!
Eltelt egy hónap a fizetés a régire jött, ezt letudták annyival, hogy nem rögzült a rendszerben megfelelően, de most újrarögzítették és rendben lesz!
Most ismét a régire utalták ismét rendszerhibára hivatkozva!Nos emiatt elképzelhető, hogy kifutunk a szerződésben vállalt határidőből és ezesetben bukjuk a 850ezer FT-ot!
A munkáltató hibájából!
Állításuk szerint nem tudják visszautaltatni és átküldeni a helyes bankszámlára!
Mit tudunk ez esetben tenni? A szerződésen már nem tudunk módosítani! Itt a munkáltató hibázott 2X is!
A választ előre is köszönöm!
Üdv
Gergő
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02