Nincs általánosan elfogadott mérték.
Munkaügyi per
Azt nem is javasolta senki. De elmész és válaszolsz a kérdésekre. A tanúnak megjelenési, vallomástételi és igazmondási kötelezettsége van.
:( ez így gáz. nagyon nem jó viszonyban váltunk el, sőt és ezért inkább el sem mennék. ha nem megyek el, az a baj, ha elmegyek és nem mondok semmit, az a baj, szóval nem igazán tudom mihez van jogom és mihez nincs. Hazudni nem fogok senki kedvéért, az tuti.
"nem vagyok hajlandó a perben mellette állni."
A tanúnak a perben nem kell senki mellett állni, hanem el kell mondania az igazat. Ha ezt azért nem vagy hajlandó megtenni, mert esetleg annak az álláspontját támasztja alá, akit utálsz, akkor valóban az lesz, amit kbs írt.
„csak nem vagyok hajlandó semmit sem mondani.”
Ha azt akarod, hogy szénné bírságoljanak, akkor csak tagadd meg a tanúvallomástételt.
Köszönöm!!! nem akarok hamis tanúzásba bele menni, eszem ágában sincs, csak nem vagyok hajlandó semmit sem mondani. Ha nem megyek el, akkor előállítanak, vagy mi lesz?
2008.ota dolgozom egy cégnél,Termékgyártó-ként.Két éve már minöségellenörként dolgozom.(szerzödés modositás nem volt).A mai napon vevöi reklamáció érkezett miszerint hibás termékeket küldtünk ki a vevönek.(képekkel megerösitve).Irásbeli fegyelmit kapunk.Jogose-e lehet a fegyelmi ilyen esteben?Igaz az hogy van termékkisérö amin feltüntetjűk a hibás termékeket saját nevünk szerepel.Ha alá irjuk a fegyelmit azzal elismerjük "hibánkat". ha nem akkor meg lehet azt mondják Viszlát. Tanácsot kérek. S.O.S. Tisztelettel P.P.
Igen, nem.
Senki nem kérdezi, hogy te mire vagy hajlandó. A hamis tanúskodás pedig bűncselekmény.
Kedves Fórumozók! A volt munkáltatómnál HR koordinátor voltam. Van egy munkaügyi pere és engem is beidéztek tanúnak, de már több mint 1 hónapja nem dolgozom ott. Kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok-e elmenni és ha igen, megtehetem-e azt, h semmire nem adok választ? Nem valami jó viszonyba váltunk el, innentől nem vagyok hajlandó a perben mellette állni. Választ előre is köszönöm!!!
Szép napot mindenkinek!
Szakértő válaszát várom tisztelettel!!
2 éve indítottam munkaügyi pert a volt munkáltatóm ellen,mivel terhesség miatti táppénz alatt rendkivüli felmondással élt,koholt indokokkal.4 órában voltam bejelentve, az elmult 2 év annak bizonyitásával telt,hogy 8órában dolgoztam,és hogy a felmondás jogellenes volt.
Egy hete közbenső itélettel a biróság kimondta a jogellenességet és megállapitotta a 8 órás foglalkoztatást.Szóval siker.DE!! És itt a kérdés!
A keresetemben nem kértem anyagi kártéritést....
Ez történt ugy,hogy mivel pártfogó ügyvédi képviseletre kényszerültem,a bírósági titkár állitott nekem össze egy keresetlevelet,amivel a pert inditottam. Ebben volt elmaradt munkabér,kártérités,amit a jogszabály enged.
Egy idő után a párfogó ügyvédemmel keresetet módositottunk,és eltekintettünk mindenféle elmaradt bértől és kártéritéstől,helyette a jogi képviselőm az elmaradt táppénzt,gyedet,terhességi gy-ágyi segélyt követelte,valamaint 200.000 ft összegű nemvagyoni kártéritést.
nos,a tb ellátásokat is,és a nemvagyonit is elutasitotta a biróság...értelemszerüen.
volt egy fura érzésem hogy itt valami nem stimmel,és felkerestem egy szakjogászt.kiderült,hogy a kereset rosszul lett megcsinálva.
első kérdésem,lehet-e még bármit tenni ezügyben,mert én azt olvastam,hogy itélet hirdetés után ár nem lehet keresetet módositani.
másik kérdésem,ha nem lehet semmit tenni,kártéritési pert indithatok-e az eljáró ügyvéd ellen? hisz nyilvánvaló szakmai hiányosság,ha az ugyvéd nem tudja,mit követelhet egy jogellenes felmondáskor....
nekem tudnom kellett volna????
Tisztelettel várok választ! előre is köszönöm!
„és ráadásul, több elöleget is felvettek, amit nem tudok bizonyitani”
jajj.... ugye te is sejted, ez nem túl jó hír
Helló! Az lenne a kérdésem, hogy egy kistelepülés körjegyzőségének ki lehet a munkáltatói jogutódja? Én ennél a települési körjegyzőség gesztoránál dolgoztam, de a közös önkormányzati hivatal létrehozásával felmentéssel elküldtek. A körjegyzőséget bepereltem, szeptemberben, de most perbe kellene fognom az új munkáltatói jogutódot, de bárkit megkerestem, azt mondják nem lehet tudni hogy kit kell perbe fogni, hiszen ebben a kérdésbenn joghézag van. Nem tudna valaki hozzáértő segíteni? Köszönöm: Natasha
A munkavállalónak munkabér jár. Ha rosszul dolgozik, akkor meg kell szüntetni a munkaviszonyát. ha kárt okoz, akkor pedig lehet tőle kérni a kár megtérítését, ami attól függ, hogy mennyi lesz, hogy szándékos vagy gondatlan volt-e a károkozás.
Magyar kft-vel , kiküldetésben dolgozunk Ausztria és Németország több területén. Több emberünkkel volt probléma, rossz munkavégzés, és nem elvégzett munkavégzés miatt, a nagy megrendelők épitésvezetői közölték velünk, ha ezekkel az emberekkel dolgozunk továbbra is, nem fognak minket foglalkoztatni, és sajnos az eddig el nem végzett munkára, és rosszul elvégzett munkára nem hajlandóak, fizetni.Csakis a javítások után. Ezekkel az emberekkel egy bizonyos összegben megegyeztünk, és feljelentés útján követelik tőlünk, a munkabért. Kérdezném, ha nem dolgoztak, nekünk csak minuszt azaz ráfizetést termeltek, és még el is küldték őket, tehát a cég hírnevét is rongálták, ugye az utánuk történő javitás, nekünk sok pénzünkbe került, és a szállást, ki kellett fizetnünk, és ráadásul, több elöleget is felvettek, amit nem tudok bizonyitani, szóval ezek után, még ki kellene fizetnem a szóban megegyezett összeget?
Kérdezem az első fokú eljáró bírónak a felülvizsgálati kérelmet mennyi időn belül kell felterjesztenie a Kúriához?
Felülvizsgálati kérelem a bíróságra öt hónapja hogy érkeztették, még mindig a bíróságon fekszik, és nincs felterjesztve. Mit tehetek ez ügyben? Köszönöm a választ.
Köszönöm a válaszodat Obudafan! Több levélben kértem a felszámolóbiztos urat, hogy igényelje meg számomra a bérgarancia alapból a pénzemet. Ez fél éve történt. Arra gondoltam, hogy esetleg jogilag eltudják húzni a kilépápapírjaim kiadását, vagy essetleg nem is akarják odaadni a kilépőpapírjaimat, és a pénzemet sem. Kíváncsi lennék, hogy megtehetik-e, hogy nem hívják le a pénzt,illetve meddig húzhatják jogilag ezt a dolgot???? Kérlek válaszoljatok!
Scipioo
Kb. nettó 1M Ft-ig ha más nem, a Bérgarancia Alap fizet, de ezt is a felszámoló kell, hogy igényelje. Hívd fel rá a figyelmét írásban.
Tisztelt Fórumozók!
Munkaügyi pert nyertem a volt munkáltatómmal szemben, mert nem kaptam meg a fizetésemet és a szabadságokat sem váltotta meg. A cég tönkrement, mert több milliós adótartozása állt fenn, illetve több milliós tb tartozása állt fenn.A cég ellen végelszámolás indult, majd negyven napon belül bejelentettem a követelésemet, hogy tartozik a cég felém, és ha nem tudja a cég kifizetni számomra a tartozását, akkor azt hívják le a bérgarancia alapból.A végelszámolás átment felszámolásba úgy fél evvel ezelőtt. Több levelet írtam már a felszámolóbiztosnak, de csak a személyes irataimat kérték el, hogy megcsinálják a kilépő papírjaimat.Azóta sem láttam se kilépőpapírokat sem pedig a pénzemet.Az lenne a kérdésem, hogy fizetni fog-e a felszámoló cég?...illletve jogilag hűzhatják-e az idők végezetéig a kiléptetésemet?
Előre is köszönöm a megtisztelő válaszokat!
Scipioo
Nem probléma. Attól még a már megítélt összeget nem csak kifizetheti, de ki is kell fizetnie.
Köszönöm megtisztelő válaszát. Nem probléma az hogy felülvizsgálati kérelem lett ügyvéd által becsatolva?
Ki kell fizetnie.
Az első fokú bíróság kártérítést meg ítélt részemre amit a másodfokú bíróság csökkentett ami ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem. A munkáltató kéri a lakossági számla számomat mert jogerős másodfokú ítélet ellen meg ítélt kártérítési összeget át szeretné utalni részemre. Ennek nincs köze a felülvizsgálati kérelmemhez? Attól még kifizetheti részemre a munkáltató a másodfokú bíróság jogerős ítéletében meg ítélt kártérítés összegét? Köszönöm a választ.
KWKrisz!
Köszönöm a hozzászólásod. Részben jól látod a dolgokat de egy fontos dolgot azért szeretnék kiemelni.
Miután megállapították nálam a Meniere betegséget,azután nem mehettem vissza üzembe dolgozni. Ekkor futottuk a köröket, és álltak elő a zajmentes! új munkakörrel. A lényeg most következik ami miatt tanácstalan vagyok: zajérzékeny füllel egy szalagfűrész mellé állítottak átlag napi 2 órát, ahol különböző ötvözetű alumínium mintákat kellet vágnom. Itt most ne papírvékonyságú mintákra gondolj, hanem 3-6cm vastag és 40-60cm hosszú mintákra. Gondolhatod ezek vágása során milyen iszonyatosan sikít a fűrész, miközben a fejem körülbelül 50cm-re van a közvetlen zajforrástól. Ergo, próbáltak új munkakört találni, de sikerült egy közvetlen zajhatású fülsüketítő fűrész mellé állítani... Tavaly június óta nagy betűkkel szerepel a kontroll papírjaimon, hogy zajban nem dolgozhatok, melyeket minden egyes alkalommal bevittem az üzemorvosnak. Csak itt valahogy mindig elkerülte a figyelmét az, hogy én fűrészen dolgozom. Most, hogy márciusban rádöbbent, hogy fűrészen dolgozom, azonnal felvitte a biztonsági kartonomra, hogy fűrészen és zajban nem dolgozhatom.
Amiért károsultnak érzem magam az az, hogy egy évig ez senkit nem foglakoztatott, és a szakorvosi véleményeket is figyelmen kívül hagyták. Ezt az egy évet komoly megpróbáltatások közepette kellett eltöltenem, mert hiszitek vagy sem a zajérzékeny fülem miatt műszak végére rendszeresen fejgörcsöm volt.
A lényeg egy mondatban: szakorvosi vélemények ellenére is nagymértékű zajártalomnak vetettek alá, és a belső fül is nagymértékű romlást szenvedett az elmúlt egy év alatt. Azt ne mondja valaki, hogy ez a normális módja a rehabilitációnak, mert akkor valaki nagyon rosszul értelmez valamit...
@zsalesz
Amikor oda mentél dolgozni el kellet menned orvosi alkalmassági vizsgálatra. Gondolom az adott munkakörre alkalmas minősítést kaptál. A cégnek rendelkeznie kell kockázatértékeléssel és zajvizsgálati jegyző könyvel. Ha ezek rendben vannak és a munkáltató biztosította a megfelelő, egyéni zajvédelmi eszközöket és te használtad. Majd jelezted, hogy valami nem jó akkor a munkáltatónak el kellet küldenie soron kívüli orvosi alkalmassági vizsgálatra. Ha ott ismét megfeleltél és a munkáltató próbált más kisebb zajú munkakörben foglalkoztatni és ennek ellenére nem tudod végezni a munkád akkor valóban másik munkahelyet kell keresned. Ha a munkáltató mindent szabályosan csinált, akkor szerintem ő nem felelős a hallás károsodásod miatt!
Viszont ha az üzemorvos alkalmatlannak minősít az adott munkakörre és ennek ellenére a munkáltató vissza küld dolgozni, az baj! Ezzel valószínű, hogy törvénytelenül cselekeszik!
Ha perre mész akkor igazságügyi orvosszakértőnek kell eldöntenie, hogy a munkahelyi zaj miatt lett-e a betegséged. Sajnos ez nem kevés pénzedbe kerülhet!
(Csak mellesleg: abból, hogy a végrehajtónak ki kell adnia az ingóságot, és nem adja ki, még nem feltétlenül következik a kárfelelőssége, mert a Ptk. 339. § szerint kimentheti magát, így a leírásból továbbra sem látható még az egyébként anyagi jogerő nélküli végzéssel való ellentéte sem az ítéletnek.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02