Munkaügyi per

Quiet # 2009.10.05. 12:12

Köszönöm a válaszokat.
Ha ez bekövetkezik, abban az esetben mi történik?
Megszűnik a per, és munkavállaló pénz nélkül marad, hiába jogos az igénye?

_Wasp_ # 2009.10.05. 12:54

a garanciaalapból egy része megtérülhet a követelésnek.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.05. 13:40

Hogy egy kicsit bővebben válaszoljak: előfordulhat - de nem valószínű. Úgyhogy tessék akkor kérdezni, ha előfordult.

Megjegyzem: ha nem törlik addig, amíg a per folyik, az sem jelent semmiféle garanciát, ha egyszer fizetésképtelen az a munkáltató.

Quiet # 2009.10.05. 15:11

Köszönöm a válaszokat.

juju # 2009.10.13. 05:16

Tisztelt Jogász Hölgy/Úr
Mennyi ideig követelhető birósági úton a munkáltató által (önkormányzati óvóda) benyelt végkielégítésem, ugyanis januártól ígérgeti (szóban) a fönököm, és most, hogy fizetésmeghagyást kivántam benyűjtani a bíróságra, ismét beígérte max januárra...... ezt megerősítette az önkormányzati oktatási osztályvezető is (szóban).
Ugy tudom 3 évig birósági úton érvényesíthetem?????
jól tudom??? köszönöm juju

végrehajtó1 # 2009.10.13. 06:19

Én nem vártam volna eddig...
Igen 3 évig visszamenőlegesen.

nandy # 2009.10.13. 07:45

Ilyen előzmények után én már nem hinnék a szóbeli ígérgetésnek...

_Wasp_ # 2009.10.13. 08:43

viszont egy végrehajtható okiratnak hinnék...

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Quiet # 2009.10.13. 18:43

Kedves hozzáértő fórumozók!

A költségmentességre irányuló kérelmet a keresetben, vagy inkább azzal egyidőben benyújtott külön iratban jobb/tanácsos előterjeszteni?

Köszönöm.

limena # 2009.10.13. 19:29

Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket kérem!
A főnököm le akarja csökkenteni a fizetésem, el veszi az étkezési utalványt és "át akar szervezni". Azt mondta, örülhetek, hogy nem küld el. Eddig is keveset kerestem, most még nehezebb lenne. Arra gondoltam, hogy rendkívüli felmondással megszüntetem a jogviszonyom. A kérdésem, hogy lehet-e az az indokom, hogy a már két éve ígérgetett ruhapénzt még mindig nem láttam. Kérheteke- e kártérítést az eddigi kötelességszegés miatt; az elmaradott ruhapénzek egyösszegben történő megfizetését.
A válaszokat köszönöm!

nandy # 2009.10.13. 19:31

A rendkívüli felmondás erősen ellenjavallott, mert nincs rá valós indok.

Az étkezési jegy csak adható, de nem kötelező. A ruhapénz hasonlóan. Kivéve, ha a munkaszerződésben is benne van, mert akkor kötelezően jár.

Az átszervezéshez joga van a munkáltatónak, a munkabér csökkentéséhez már kevédbé, ahhoz ugyanis a te beleegyezésed is kell.

nandy # 2009.10.13. 19:33

Azt még hozzáteszem, hogy ha valóban átszervezés van, akkor valószínűleg jogos indokot találna a rendes felmondásra is a munkáltató, lévén a te munkaköröd is megszűnhet...
Ezért neked kell eldöntened, hogy mennyit engedsz, de valamennyit sajna engedni kell majd - gondolom én.

Quiet # 2009.10.14. 09:16

Kedves hozzáértő fórumozók!

A költségmentes­ségre irányuló kérelmet a keresetben, vagy inkább azzal egyidőben benyújtott külön iratban jobb/tanácsos előterjeszteni?

Köszönöm.

kaméleon # 2009.10.14. 09:49

A költségmentesség igényléséhez van külön nyomtatvány, amit ki kell töltened (letölthető a net-ről, vagy adnak a bíróság kezelőirodáján). Beadhatod a keresettel együtt, de akár később, csak ezt külön is. Azt nem árt tudni, hogy nem lesz visszamenőleg is érvényes, tehát, ha a beadásával addig vársz, amíg már esetleg költségek merültek fel, ha te vagy a vesztes fél, azok megtérítésére kötelezni fognak.

Quiet # 2009.10.14. 17:34

Köszönöm Kaméleon.

Még azt megkérdezném, hogy magában a keresetlevélben is kérhetem a költségmentességet (úgy, hogy mellé természetesen csatolom a szükséges nyomtatványokat), vagy csak külön iratban amit akár a keresettel egyidőben nyújtok be?

martinka # 2009.10.19. 11:30

Jó napot! lenne egy olyan kérdése,hogy májusban megnyertem első fokon a munkaügyi peremet,ami a munkaviszony visszaállitásárol szól. Azóta még nem tűzték ki a másodfokot de a cég már felszámolás alatt van. A kérdésem, hogy mennyi idő kb a következő tárgyalás? Mit lehet csinálni ha nem lesz hova visszamenni dolgozni? A visszamenöleg járó béremen kivűl kérhetek-e még valami kártéritést? Egy éve megy a per.

roland26 # 2009.10.19. 13:08

Jó napot mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni.A volt minkáltatóm felmondott létszám leépítés címen a nála dolgozott időre bért nem adott, de aláiratott a nagy kavarodásban egy bérlistát amin az ál "aláírásommal igazolom" és az elszámolás, hogy hova mennyi ment a béremböl. Természetesen készpénzesp kifizetés volt a papíron. A munkaszerződésem is csak 4 órára szólt viszont 8órát dolgoztam ezt kb.120 dolgozó és egy biztonsági szolgálat emberei tudnák bizonyítani. Ámde sajnos egy dolgozó semm mer eljönni nehogy kirúgják ezért a biztonsági őrök pedig azt mondták ez nem rájuk tartozik. A létszám leépítés se volt helyes mivel másnap már egy másik dolgozó volt ugyan abban a beosztásban. Kértem kirendelt ügyvédet mivel ez ügy miatt semmi pénzem sincs. A kirendelt ügyvéd azt mondta veszet ügy. Valki estleg tud valami tanácsott adni, hogy tudnám igazolni az igazam és végre a jogos követelésemhez jutni. Kérem segítsenek!
Köszönöm

corratec # 2009.11.02. 11:35

Szép napot! Munkaügyi perekben jártasabb embertől kérdezném, hogy lehet húzni egy pert hogy ne tartsák meg. A héten lett volna az első tárgyalás de vmiért elmaradt, főnököm mondta ő ahogyan tudja húzza míg lehet mert tudja hogy nekem van igazam azt nem mostanság akar veszteni. Egészségügyi okból elhalaszhatja mert sztem neki ott sem kell lennie elég a cég jogi képviselője, vagy hogyan tudja húzni a dolgokat? Előre is köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.02. 12:01

Ezer meg egy módon. De komolyan azt akarod, hogy itt adjunk neki tippeket?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.02. 13:20

Menj be a bankodba, és az ítélettel adj azonnali beszedési megbízást (inkasszót) a munkáltató számlájára.

Megfontolt # 2009.11.29. 08:14

Kedves fórumozók!

Munkaüyi per során -ami egyébként is megindításra kerül- lehet-e a munkáltatótol anyagi követelés az iránt, hogy évekig dolgoztatta a munkavállaóját olyan új telephelyeken, az ország legkülönféléb pontjain, amelyek a munkaszerződés megkötésekor nem voltak a munkáltató telephelyei.
HA lehet, milyen jogcímen?
Azt mostmár tudom, hogy munkaszerződés módosítása nélkül nem kötelzheti a munkáltató ilyen telephelyeken munkavégzésre a munkavállalót.
Munkaszerződés nem volt.

Köszönöm.

Megfontolt # 2009.11.29. 08:17

Az utolsó mondat helyesen:

Munkaszerződés módosítás nem volt.

Elnézést a hibáért.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.29. 10:15

Erre nem lehet követelést alapítani.

Megfontolt # 2009.11.29. 11:28

Azt is meg szeretném tudni, hogy egy munkaügyi bíróságon lehet-e egyszerre 2 peres ügye a munkavállalónak?
Munáltatói átszervezések (de nem jogutódlással) miatt nem követelhetem az elmaradt járandóságomat csak 2 cég perbefogásával.

Köszönöm.

Megfontolt # 2009.11.30. 09:33

Azt is meg szeretném tudni, hogy egy munkaügyi bíróságon lehet-e egyszerre 2 peres ügye a munkavállalónak?
Munáltatói átszervezések (de nem jogutódlással) miatt nem követelhetem az elmaradt járandóságomat csak 2 cég perbefogásával.

Köszönöm.