anya & újszülött lakcíme

monalisa1 # 2009.04.08. 21:05

"Öreg" vagyok én már ahhoz, hogy bizonyos mai értelmezésű dolgokon vitázzak., az én időmben még a szeretet-, a tisztelet- mit ne mondjak az egymás megbecsülése volt az elsődleges. Mindeközben ha még az ágyban is kijöttek egymással - sikeres párválasztás.

A fiunk az akkor még leendőbelijével majd' 6 évig laktak nálunk mire elkerültek itthonról. Kölcsönös alkalmazkodásra volt szükséges, valamint hogy az "öregek" ne szóljanak bele a fiatalok dolgába. Mindezek ellenére nem volt könnyű...

Próbálj leülni az anyóssal és átbeszélgetni a problémákat.

És ismét írom: ha megszületik a baba, lehet hogy a legjobb nagymama válik belőle...

Szoma # 2009.04.08. 20:28

Kedves monalisa1!
Bocsi valóban nem életvezetési tanácsadó,de ugy kijött belőlem,merthogy mindenki elkezdi valahogy. De a szerelmet ez megmérgezi,ha a kismama már most ilyen semmilyennek nevezhető megbecsülést kap.Anyáik,apáink korában volt az albérlet és ott nem gáncsoltak igy be,születtek is gyermekek bőven. Mostani időkben más a helyzet.Az albérletet korábban ki lehetett gazdálkodni, ma kevésbé ..nézd meg a születések számát...... És hogyan segithet egy szülő,hogy valahogy elinduljnak a fiatalok???Hát nem igy.Én lehet,hogy lemaradtam valamiről,de sehol nem olvastam arról,amit te most leirtál,HOGY CSAK SZEX AZ Ő KAPCSOLATUK.....A MAI VILÁGBAN MIT VÁRUNK A KAPCSOLATOKTÓL??AKINEK ESZE LESZ,NEM IS HÁZASODIK,CSAK SZEX LESZ....DE TUDOD,VAN HOGY AZ A CSAK SZEX KAPCSOLAT TOVÁBB TART,MINT EGY HÁZASSÁG ÉS MÉG SZOROSABB IS.És egyre jobban ezt a világot fogjuk élni,a jogrendszernek is át kellene alakulni hozzá és hidd el, ez be is jön majd.Nem fárasztalak tovább,köszi.

monalisa1 # 2009.04.06. 20:34

Egy szívességi lakáshasználó visszavonásig lakhat a lakásban., jó esetben ez végtelen időkig is eltarthat, ellenkező esetben hamar kí lehet őt rakni. Tehát nem mindegy: tulajdonostárs vagyok egy lakásban vagy csak megtürt személy.

monalisa1 # 2009.04.06. 19:54

Szoma

Két fiatalnak "bizonyítania" az egymáshoz való tartozást kell: szeretet-, ragaszkodás- azonos gondolkodás stb., és ehhez idő szükséges. (A szex még nem párkapcsolat, annak legfeljebb egy laza formája.)

No de ez itt jogi fórum és nem életvezetési tanácsadás...

dzsemma

Ha ti vagytok a hitelfelvevők akkor az hogyan lehetséges, hogy nem ti vagytok a lakás tulajdonosai? (A kedves Mama legfeljebb mint haszonélvező léphetett volna színre, akkor, ha a vételárhoz ad némi induló pénzt...)

Mert még x évig fizeted te is bankhitelt, de csak mint megtűrt személy vagy "a" félig sajátodban...
EZt én nem értem - nem is kell, az a lényeg, hogy ezt ti tudjátok és probléma ne legyen belőle.

Szoma # 2009.04.06. 17:50

monalisa1 !
Szerinted ha nem hoztak volna össze egy gyermeket,akkor megengedik hogy bejelentkezzen a leendő anyuka? Egyébként meg leendő apaként én most látom,hogy nem is olyan egyszerű "csak összehozni "egy gyermeket. BIZONYITANIUK MEG MIT KELLENE????

dzsemma # 2009.04.06. 07:44

Kedves Iwi!
Köszönöm az infókat. Remélem nem sokat változott azóta ez a rendszer, és rugalmasan kezelik a tartózkodási helyet.
Szép napot Neked!
Dzsemma

Iwi123 # 2009.04.06. 06:59

Jó reggelt dzsemma!

Amit most irok, az személyes tapasztalatom.
Amikor a kisfiam megszületett, akkor nekem vidéki lakóhelyem volt, és budapesti tartózkodási helyem.
A kisfiam automatikusan lakóhelyként az én vidéki lakcimemet kapta, viszont utána a párom elment az Okmányirodába, és tartozkodási helyre bejelentette a budapesti lakcimre. Tehát ami biztos, a te vidéki lakóhelyed cimét meg fogja kapni a gyermeked.
A terhességem idején nekem még nem volt budapesti tartózkodási helyem, de miután életvitelszerűen itt éltem és tartózkodtam, ezért a budapesti körzeti védőnőhöz jártam. Ebből nem volt semmi problémám.
Arra kell figyelni, hogy amikor a gyermek megszületik, és megkapja a lakcimkártyáját, akkor már legyen rajta tartózkodási helyként a budapesti cim. Vagy legalábbis a lehető legrövidebb időn belül elintézni, mert azt nem tudom, hogy a gyerekorvos vállalja-e akkor, ha vidéki a lakóhelye, és nincs hivatalos budapesti tartózkodási helye.
Ha már tudod, hogy ki lesz a gyerekorvosotok, ezt jó lenne előre tisztázni vele.
Arra is figyelj, ha hivatalosan intézik a TAJ kártyát, és nem személyesen mentek érte, akkor a vidéki lakóhely cimére fogják postázni. (én is igy jártam)
Most ennyi jutott eszembe, de ha kérdésed van még, szivesen válaszolok, amennyiben tudok..

Iwi

dzsemma # 2009.04.06. 06:29

Jó reggelt!
3,5 éve vagyunk együtt, van közös lakáshitelünk, de az ingatlanba nem mi költöztünk, hanem a párom anyukája. Ezért lakunk mi az ő lakásában, és jó esetben így marad a következő 20 évben, amíg fizetjük a törlesztő részleteket.
Tulajdonjogot természetesen nem cseréltünk, így minden a párom anyukája nevén, és tulajdonában van. Ez jól is van így. És igen, én is remélem, hogy majd az idő...
a kérdésem annyi lenne, ha tudtok segíteni, hogy a gyermek milyen hátrányt szenved, ha nem budapesti lakos, milyen jogot, ill. lehetőséget biztosít neki Bp. mint tartózkodási hely, mert ahhoz ragaszkodom, hogy a lakóhelye egyezzen az enyémmel, azaz ebben az esetben vidéken legyen.
Minden segítséget köszönök!

Monalisa! véletlenül írtam először rossz helyre - munka - a kérdésemet, ezért indítottam itt is egy topicot, és nem a "családon belüli szennyest teregetem" csak nem tudom, mi a különbség az anya állandó lakhelye vidék vagy budapest között, ha itt szeretnénk élni.

Köszönöm

monalisa1 # 2009.04.05. 19:31

Szoma

Csak ne olyan hevesen (!), mert bárhogy is van, a fiatalok még nemigen bizonyítottak (...) csak összehoztak egy gyereket...

Egy tartózkodási hely bejegyzésű lakcím igazolás jelen idő szerint éppen elegendő az ifjú hölgy részére, a többit az idő majd megoldja.

Szoma # 2009.04.05. 19:04

A papirformáktól eltekintve,szerinted ettől az "ANYÓSTÓL" mit várhatsz hoszutávon?Téged már most nem tisztel,az én meglátásom szerint.Mit tesz a párod a helyzet rendezése ügyében?Vele kellene olyan beszélgetést lefolytatnod most iziben,hogy SOS megoldódjon a te bejelentkezésed is. Remélhetőleg "FOGJA" a kezed és nem határozatlan. Ha nem tudtok szót érteni, és a párod máris nem tudja az anyja döntéseit ellensulyozni,akkor jobb ha különköltöztök.

monalisa1 # 2009.04.05. 18:51

Bizonyos értelemben megértem a nénit (...) ezzel együtt a tartózkodási hely bejegyzés - mint az anyós lakása - jelen idő szerint elegendő részedre.

Ha szükségét látod kérdezd külön az okmányirodát, vagyis a lakcímnyílvántartást.

dzsemma # 2009.04.05. 18:10

Kedves Monalisa!
ezt tudom, de most az állandó és az ideiglenes cím helyett lakóhely és tartózkodási hely van.
A lakóhely bejelentéséhez nem kapok a lakás tulajdonosától, a párom anyukájától aláírást, ő csak az unokáját engedi bejelenteni a lakásba.

Elnézést, ha nem szakszerűen fogalmaztam.
és tényleg köszönöm

monalisa1 # 2009.04.05. 12:44

Már jó ideje nincs "állandó" lakcím és/vagy "ideiglenes" lakcím, hanem tartózkodási hely van ahová valaki aktuálisan be van jelentve.

Az okmányirodán kérj egy bejelentkezési formanyomtatványt melyet kitöltve - és a lakás főbérlőjével és/vagy tulajdonosával feltétlen aláíratva - bejelented magad abban a lakásba. (Rossz esetben éppen ilyen egyszerű a lakásból valakit kijelenteni...)

Mível azt követően vélhetően x ideig ott fogsz lakni, a tartózkodási hely igazolása alapján ahhoz a körzeti orvoshoz és védőnőhöz fogsz tartozni, ergo a TAJ kártyádat ott kell majd leadnod.

Monalisa
laikus hozzászóló

dzsemma # 2009.04.05. 12:19

Szervusztok!
A segítségetekre lenne szükségem. Várandós vagyok, vidéken van az állandó lakcímem, de Budapesten élek a párommal, az anyukája lakásában. Tavaly költöztem, akkor nem került szóba a lakcímátjelen­tkezés, de a kicsi érkezése, és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek miatt szeretném rendezni. Nem vagyunk házasok. A párom anyukája csak ideiglenes, azaz tartózkodási lakcím bejelentéshez járul hozzá, igaz, az unokája esetében megengedné, hogy ő állandó budapesti lakos legyen, szerinte egy apasági nyilatkozattal a gyermek az apukájával együtt kerülhet egy állandó lakcímre úgy, hogy az a cím anyukának csupán az ideiglenes lakcíme. Ez igaz?
Lehet így pesti védőnőm?
segítségeteket előre is köszönöm.