Felmondás


the big cat # 2004.02.01. 15:43

Magyar munkaszerződésre a magyar jog az irányadó.

Magyarországon ha a törvény írásos formát kíván meg, a faxon elküldött jognyilatkozatok érvényesek, e-mailben a jognyilatkozat csak szabályosan elektronikusan aláírva érvényes. (Ha nincs írásos forami kötöttség, úgy a szipla e-amil is lehet jognyilatkozat)

Esetünkben azonban írásban kell felmondani.

Mindenesetre mivel egy felmondás esetében bizonyítanod kell, hogy mikor kapták meg, (ugyanis a következő nap indul a felmondási idő) ezért célszerű azt tértivevényes levélben feladni.

Maci # 2004.02.01. 13:04

Szeretném megkérdezni még, hogy a faxon vagy E-mailen elküldött felmondás érvényes-e Magyarországon?
Németországban csak eredeti aláírással fogadják el.

Előre is köszönöm

Maci # 2004.02.01. 06:01

Köszönöm szépen a segítséget.

the big cat # 2004.02.01. 05:55

Bármit írtál benne, ha küldesz egy másik levelet, hogy jó, akkor a felmondási időd június 30-ig tart, és azt ki is töltöd, minden rendben van, ugynais az számít hogy jogszerűen jársz-e el, nem azt, hogy mit írogatsz a szándékaidról.

Az elküldött rendes felmondás hatálya beállt a kézhezvétellel, mégpedig úgy, hogy jogszerűen június 30-án véget ér a munakviszonyod. Ezt visszavonni egyoldalúan nem lehet, csak úgy, ha közös megyezésben rögzítitek a munkáltatóddal, hogy semmisnek tekintitek.

Maci # 2004.01.31. 17:04

Még egy kérdésem lenne.
Az elküldött rendes felmondást vissza lehet vonni?

Előre is köszönöm

Maci # 2004.01.31. 16:41

Akkor is jogellenes, hogy azt írtam bele, hogy rendes felmondással szüntetem meg?
Legfeljebb az indoklásom rossz az időpontra vonatkozóan?

the big cat # 2004.01.31. 16:23

Véleményem szerint lépésed jogellenes felmondás. A felek bármilyen felmondási időt kiköthetnek a munkaszerződésben 30 nap és 1 év között. A te esetedben a lehoszsabb elképzelhető felmondási idő 6 hónap, és ez törvényes. nem csak negyedévente mondhatsz fel, felmondhatsz bármikor, de a felmondási időt mindoga anptári negyedév elején indul és végénb ér véget. A szerződés megkötésekor ennek tudatában voltál, most köteles vagy úgy eljárni, ahogy azt vállaltad. A német nyelvű szerződés érvényes a bíróság előtt, a nem értés esetleges kockázatát vállatad, erre bíróság előtt sikerel nem hivatkozhatsz.

Amennyiben a felmondási idődet nem töltöd ki, a felmondási időre eső bérednek megfelelő (tehát kb 5-6 havi bérmek megfelelő összeget vagy köteles fizetni a munkáltatódnak valamit ezen túli kárait is köteles vagy megtéríteni. (Ha mondjuk sürgősséggel kell pótólni a helyedre valakit, az egy fejvadásznál többmiliós összegre rúghat)

Sajnálom, hogy nem tudtam jó hírrel szolgálni.

Maci # 2004.01.31. 14:07

Jelenlegi munkáltatóm, egy német cég magyarországi kereskedelmi képviselete. Én vagyok az egyedüli alkalmazott és feladatom, hogy kapcsolatot tartsak a cég és a nekünk bérmunka tevékenységet végző magyar partner közt. A szerződésem német nyelvű és határozatlan időre szól.
A felmondással kapcsolatban a következőket tartalmazza:
"Mindkét fél 3 hónapra a negyedév végéig mondhat fel".
Kaptam egy állásajánlatot és március elsején kellene kezdenem. A munkáltató Németországban elutasította a közös megegyezésre irányuló javaslatomat. Arra hivatkozik, hogy június 30-ig ott kell dolgoznom. Ez viszont akadályoz a munkakezdésben. Erre tegnap beadtam egy rendes felmondást azzal, hogy semmisnek tekintem a szerződésem fenti pontját, mert korlátozza jogomat, mert így csak negyedévente lehet felmondani és a rendes felmondásban megjelöltem február 28-at a szerződésem felbontására.
Kérdésem, hogy helyes volt-e ez a lépésem?Ha nem, mit tudok tenni annak érdekében, hogy március 1-én eltudjam kezdeni a munkát az új cégnél?
Sajnos amikor aláírtam a szerződést nem voltam pontosan tisztában a német kifejezéssel a felmondásra vonatkozóan, magyar nyelvű szerződést pedig nem kaptam.
Remélem tud valaki segíteni ebben az ügyben.
Köszönöm