Munkaviszony - e a passzív táppénz időtartama?

zenész # 2009.07.10. 13:07

Köszönöm szépen a választ nandy! A helyzet az, hogy én főállású vállalkozó egyáltalán nem szeretnék lenni, még betegállományban sem. Sőt, mivel nem vagyok beteg, igaz lassan 53 éves leszek, és nem lesz munkahelyem, de mint zenész szeretnék dolgozni még legalább 11 évig. Valószínűleg adószámos magánszemélyként. A munkaviszonyom megszűnése után igénybe venném a passzív táppénzt, előtte persze visszaadom a vállalkozói igazolványt, hogy ne kelljen sok járulékot fizetnem. Abban segíts, légy szíves, hogy a p. táppénz igénybe vételére jó-e az nekem, ha mondjuk július 30-án megyek az orvoshoz, és 31-től vesz betegállományba. 45 nap jár-e így, vagy csak 30? Zárójelben írtál valamit, amit kérlek magyarázz meg nekem! Előre is köszönöm!

nandy # 2009.07.09. 10:53

Főállású egyéni vállakozóként nem kell kötelezően járulékot fizetni a keresőképtelenség időtartamára.
De arra figyelj, hogy ugyanezen időszakban számlát se állíts ki!!!

nandy # 2009.07.09. 10:51

Július 31-ig a munkaviszony alapján vagy biztosított, Aug. 1-től pedig mint főállású egyéni vállalkozó. Passzív jogon kapott táppénzről így szó sem lehet - jól írta kbs.

Mivel nem "p" táppénzről van szó, így az nem is 45, ill. 30 napig jár, hanem valószínűleg tovább. Akár egy évig is, ha az elmúlt két évben folyamatosan biztosított voltál (nem volt 30 napot meghaladó megszakítás).

Teljesen mindegy, hogy 30-án vagy 31-én szűnik meg az állásod. A lényeg az, hogy 2009. július 31-ig bekövetkezett keresőképtelenség esetén még a régi szabályok élnek (a "p" táppénznél már nem, de azt hagyjuk). Ha 31-én vesz fel az orvos táppénzre, és az az utolsó napja a munkaviszonynak is, akkor elvileg erre a napra betegszabi járna, amit a cég fizet, augusztus 1-től pedig táppénz - mint egyéni vállalkozónak.

De mivel a felmondási időre, tehát július 31-re még kapod a felmondási időre járó bért, ezért betegszabit nem kell külön fizetnie a cégnek.

Így nem kell közös megegyezés, meg semmi trükközés...

zenész # 2009.07.09. 09:06

Kedves Kovács Béla Sándor! Köszönöm szépen a gyors választ, hiába, én csak zenészként tudok gondolkodni, és munkaviszonynak csak az "állást" tartom, a vállalkozás csak egy számlakiállításhoz szükséges formaság számomra. De eszembe jutott még valami: tudnám én közös megegyezéses munkaszerződés módosítással 45 napra, és 70%-ra növelni a passzív táppénzemet, ha július 30-án érne véget a munkaviszony, és 31-től mennék táppénzre?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.09. 08:32

Szerintem nem is lehetsz passzív táppénzen, ha van biztosítási jogviszonyod. Márpedig az egyéni vállalkozás az.

zenész # 2009.07.09. 08:03

Szeretnék segítséget kérni: munkaviszonyom július 31-én megszűnik, másodállású egyéni vállalkozó vagyok. Kérdésem: mivel nem akarok főállású vállalkozóvá válni, vissza kell-e adnom a vállalkozást már júliusban, vagy elég visszaadnom a passzív táppénz lejártával, augusztus végén? Köszönöm a mielőbbi válaszokat!