Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkanélküli segély

Dyyt # e-mail 2015.02.21. 19:05

Ha valaki ellátásban részesül és elhelyezkedik, akkor azt rövid időn (ha jól tudom 15 napon) belül be kell jelentenie. Ez fontos!
Ha ezt elmulasztja valaki, akkor azért törölni lehet a nyilvántartásból és csak 60! nap elteltével regisztrálhat ismét.

Ha kényszerhelyzet a munka, akkor több lehetőség van:

  1. Ha határozott idejű a munka, akkor rövid idejű keresőtevékenység címszó alatt szüneteltetni lehet az ellátást. Ez a 90 napnál rövidebb állásokra vonatkozik.
  2. Ha végetér a jogviszony, akkor attól függ, hogy kap-e valaki újra ellátást, hogy mennyi a jogosító ideje (ez elvileg szerepel a döntésben). Az új jogviszonyból jön még pár nap a meglevőhöz, de az a lényeg, hogy összesen az elmúlt három éven belül 360 nap jogosító időnek kell lennie ahhoz, hogy az ellátás járjon. (Vagyis itt a 3 évben levő napok száma - a már elhasznált napoké, azzal hogy 10 nap munka 1 nap ellátásnak felel meg.)
  3. Egyösszegű ellátás kifizetése csak meghatározott határidőn belül, és csak akkor lehet, ha a munkaviszony határozatlan. (A fennmaradó ellátás 80%-át fizetik ki).
Dyyt # e-mail 2015.02.21. 18:56

A munkanélküli ellátásnál már jópár éve megszűnt az a szabály, hogy a munkaviszony végétől függne az, hogy mennyi idő elteltével kérhet valaki ellátást. Tehát teljesen mindegy, hogy ki mond fel, vagy akár közös megegyezéssel is végetérhet a jogviszony, az ellátás a munkaviszony vége után akkortól jár, amikor a kérelmet benyújtják a kirendeltségen.

Alternatív megoldásként elektronikusan is lehet regisztrálni, és ekkor egy későbbi időpontra fogják behívni a kérelem megerősítésére, viszont az ellátást az elektronikus kérelem időpontjához képest folyósítják majd.

Összefoglalva a lényeg, nem számít a munkaviszony megszüntetés módja.

NIldik # e-mail 2015.02.11. 18:12

Üdvözlöm!

Megszeretném kérdezni, h elköltöztem, így nemigazán tudok bejárni a munkahelyemre. Beszeretném adni a felmondásomat. Kérdésem beadhatom azonnali felmondással? Kell indok? Utána sajna munkanélkülire tudok csak elmenni,/ remélem jár/ mert egyenlőre nincs másik munka lehetőség az új településen.

gini67 # e-mail 2015.02.11. 09:52

Szép napot kívánok !
Meg szeretném tudni,hogy,párom,aki 2014 nov. 14-től munkanélküli lett,és akkor igényelte a két kiskorú gyerekünk után az adójóváírást,a novemberi és decemberi járulékot a novemberben kiadott határozat alapján folyósitották,akkor most,a januári pénzből jogos az,hogy mégse alkalmazták az adójóváírást ? Mikor rákérdezett,miért kapott majd 24 ezerrel kevesebbet,azt a választ kapta,hogy új év,újból igényelni kellett volna az adókedvezményt a két gyerek után.Kérdezném,ha 2014 november 14-én kiadnak egy határozatot,hogy 2015 febr.14-ig jogosult egy bizonyos összegre,azt csak így módosíthatják ,kedvük szerint ?
Hol tudnánk ezt a pénzt most,(nem 2016-ban az adóbevallásban)visszaigényelni ?

Köszönöm a választ előre is.

lopakodó # e-mail 2015.01.30. 10:25

na, azt hiszem , felfogtam : attól függ, ki mond fel....és az tök mindegy, hogy pl. csak 1 napja dolgozom ott......
köszönöm !!!

végrehajtó1 # e-mail 2015.01.30. 09:41

na még egyszer::)

ha a munkáltató mond fel akkor kapsz ha közös megegy. akkor kapsz ha te mondasz fel akkor nem kapsz.
De ezt a munk. közp. is elmondja neked ha kérdezed.

lopakodó # e-mail 2015.01.30. 08:14

ha próbaidő alatt mondok fel, pl. 1 hetet dolgozok csak,akkor is igaz, hogy 3 hónapig nem jár utána álláskeresési járadék ????
Arra gondoltam, hogy ugye febr. 2-án kezdek, ez új hónap, és a munkaügyi központba csak később egyek be lemondani, 2-3 hét múlva, addig úgyse számfejtik a februárt....
Igazából a munkaügyi központban is azt mondták, hogy pár napon belül menjek be, ha elhelyezkedek, a számfejtés miatt- ne legyen túlfizetés.....nem tudom, mi a megoldás.

végrehajtó1 # e-mail 2015.01.29. 19:09

ha te mondasz fel akkor 3 hónapig nem jár.De van olyan lehetőség hogy a járadékot egy összegben is felveheted.írásban kell kérned.És utána fogadd el az új állásodat.

lopakodó # e-mail 2015.01.29. 15:16

Kedves Mindenki !

December végétől álláskeresési járadékot kapok ( életemben először), és ugye ez 3 hónapig jár. Most elfogadtam egy állásajánlatot, a jövő héten kezdek. Hozzáteszem, nem hiszem, hogy ez álmaim állása, elvállaltam, kényszerhelyzetben vagyok.
Szóval az a kérdésem, hogy ha most bejelentem a munkaügyi központban ezt, és elkezdek dolgozni, majd nem jön be , és felmondok, akkor jár még álláskeresési járadék ? Hogy van ez ? Nagyon köszönöm !

végrehajtó1 # e-mail 2015.01.28. 17:58

Különösebben nem indokolták a miértjét.

Na ezt a különösebbet írd le szó szerint.Ugyanis a határozatot(végzést ) mindig indokolás követi.

RS75 # e-mail 2015.01.28. 17:44

Elnézést lemaradt a vége. Annyi volna a kérdés, hogy mit tudnék még tenni az ügy érdekében, hogy ismét kapjak járulékot?
Köszönöm.

RS75 # e-mail 2015.01.28. 17:00

Üdvözlöm!

Két évet dolgoztam Németországban. Felmondott a cég. Még külföldön való tartózkodásom idején igényeltem munkanélküli segélyt. Megítéltek fél évet. A megadott időpontokon megjelentem, kiajánlott munkahelyekre elmentem, sőt én is keretem. Sikertelen, sajnos ott sem egyszerű elhelyezkedni. Írtam egy kérvényt a Német munkaügyi hivatalnak, hogy Magyarországon szeretném folytatni a keresést. Tudomásul vették, elfogadták, átküldték papírjaim a magyarországi hivatalhoz. Egy hónapra rá viszont jött egy határozat, amelyben az áll, hogy zárolták a segélyem. Különösebben nem indokolták a miértjét. Írták, hogy vegyem fel velük telefonon a kapcsolatot, megjegyzem felhívhatatlan. Írtam e-mailt a megadott címre, mondanom sem kell, nincs válasz. Írták hogy, fellebbezhetek, az megvan, illetve kössek magamra biztosítást. Sajnos a német joghoz annyira nem értek.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv

Vadmalni # e-mail 2015.01.25. 18:36

Üdvözlöm,

az lenne a kérdésem, hogy ha munkavállalóként, beadom a felmondásom, akkor jogosult vagyok-e a jelenlegu szabályok szerint a 3 hónapos munkanélküli segélyre?
Több helyen olvastam azt, hogy igen, egyből jogosult vagyok rá, a bejelentkezést követően, de volt, ahol azt írták, hogy csak 90 nap elteltével.
Több éve dolgozom a cégnél.

Válaszát előre is köszönöm!

Bori111 # e-mail 2014.08.05. 21:14

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha közös megegyezéssel mondok fel, akkor jár Nekem az álláskeresési járadék? (közel 4 éve dolgozom folyamatosan, és minden egyéb feltételnek megfelelnék). Azonnal folyósítanák vagy 90 nap után? Ezzel kapcsolatban kétértelmű információkat találtam eddig. Szüneteltetnék vagy megvonnák a járadékot, ha a 90 nap alatt elvégeznék egy 9 hetes OKJ képzést?
Köszönöm

Dyyt # e-mail 2014.07.03. 21:58

koli84:
Jó napot kívánok azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy most megyek munkanélkülire és fel tudom venni egy összegben is az ellátást vagy csak havi folyósítás van?Válaszukat előre is köszönöm.

Az ellátást nem lehet egy összegben felvenni, csak akkor, ha az ellátás lejárta előtt legalább 4 órás határozatlan idejű munkaviszonyt létesített és ez a munkaviszony az egyösszegű kifizetésig fennáll. Ebben az esetben a még fennmaradó, ki nem fizetett ellátás 80%-át fizetik ki, ha ezt az ügyfél kéri. A kérelmet max 30 napon belül kell beadni attól az időponttól számítva, ameddig az ellátás járt volna (ha közben nem létesített volna munkaviszonyt). A 80%-ot pedig a kérelemtől számított 2 hónapon belül fizetik ki.
Minden más esetben havonta folyósítják az ellátást.

sortie #   2014.05.26. 16:35

ivett.m

Férjemmel babát is tervezünk, ha továbbra is munkanélküli maradok akkor mire számíthatok szülés után? Csak GYES-re illetve családi pótlékra leszek jogosult?

Ön/Önök mit tanácsolnak? Kezdjem el fizetni magam után a TB-t? Milyen megoldás van még, hogy kaphassak több támogatást?

Igen, ha a szüléskor nem lesz biztosított csak alanyi jogú GYES-t Csp-t és anyasági támogatást kaphat.

Kb. 2006-tól nincs arra lehetőség, hogy megállapodás alapján váljon biztosítottá.

Az Ön által említett TB fizetés un. egészségügyi szolgáltatási járulék, amiért cserébe -szükség esetén- "ingyen" veheti igénybe a háziorvosi, a járobeteg, illetve a fekvőbeteg gyógyintézeti ellátást, de ezen járulék megfizetésével nem válik a Tbj. 5. szakaszában szereplő biztosítottá!

ivett.m # e-mail 2014.05.26. 10:41

Üdvözlöm!

Kérdéssel fordulnék Önhöz/Önökhöz. A problémám az, hogy 3 és fél éves munkaviszonyom megszűnt. Ezt követően igényeltem munkanélküli segélyt. A 3 hónap lejárta után sikerült elhelyezkednem, de csak 4 hónapra. Azt követően kb 2 hétig nem találtam munkát, majd sikerült ismét elhelyezkednem, de a munkaviszonyom sajnos csak 2 hónapig tartott. Kérdésem az lenne, hogy az előző munkanélküli segély igénylésem óta max 6 hónapos munkaviszonyt tudok felmutatni. Igényelhetek újra segélyt? vagy ennyi munkaviszonyra nem jár semmi sem? Férjemmel babát is tervezünk, ha továbbra is munkanélküli maradok akkor mire számíthatok szülés után? Csak GYES-re illetve családi pótlékra leszek jogosult? Ön/Önök mit tanácsolnak? Kezdjem el fizetni magam után a TB-t? Milyen megoldás van még, hogy kaphassak több támogatást? Vagy szülést megelőzően igényeljem a munkanélküli segélyt?
Válaszukat előre is köszönöm!

dávidka # e-mail 2014.05.06. 15:26

Jónapot!
olyan kérdésem lenne,hogy most szeretnék munkanélküli segélyre menni de nincs meg az utóbbi munkahelyemen a 360 napom de tudom,hogy az előző 3 évet nézik és ebben a három évben voltam tanfolyamon is a munkaügyitől és ápolási segélyen is voltam ez beleszámít a 360 napba?

koli84 # e-mail 2014.05.02. 17:53

Jó napot kívánok azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy most megyek munkanélkülire és fel tudom venni egy összegben is az ellátást vagy csak havi folyósítás van?Válaszukat előre is köszönöm.

moba1226 # e-mail 2013.12.10. 17:48

Jó estét!

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom felmondani a munkanélküli segélyemet. Bejött hirtelen egy munka, és holnap ügyfélfogadási szünet van a munkanélküli kirendeltségben.
Gondolom telefonon nem lehet, de levélben igen?

Előre is köszönöm a választ.

MissPantera # e-mail 2013.12.05. 21:00

Üdvözlöm!
Kéréssel fordulok Önhöz.2013.október 31kével megszünt a foglalkoztatásom.Diákként dolgoztam,heti5 6 napban.8éven keresztül,határozott szerződésel.Ahogy beregisztráltam a munkaügyre mondtam az intézőnek hogy 8évig dolgoztam stb.Nem felelt rá semmit,ezért se igényeltem munkanélküli támogatást.Azóta december elsejével elmentem közmunkára,de nagyon kevés pénzért.Megkaphatnám még a m,unkanélküli támogatást vagy vmi segélyt?

sis3456 # e-mail 2013.11.25. 13:51

Tisztelt Szakértő!

Olyan problémám van ,hogy 2013.07.31-én megszűnt a munkaviszonyom 2013.08.05-én jelentkeztem a munkaügyi központba segély iránt,de viszont nem volt még papírjaim csak az előző munkaviszonyból származók voltak meg.Azt mondta az ügyintéző,hogy majd ha meglesz akkor vigyem,de viszont nem vett nyilvántartásba mint az utólag kiderült csak 2013.09.03-al amikor az utolsó munkahelyi papírokat vittem.Így 2013.08.05-től 2013.09.03-ig nem kaptam ellátást.2013.10.07-tel kijelentkeztem mivel találtam munkát,de jogosult vagyok 78napi munkanélkülire amiből csak 33 napot fizettek ki.Lehet tenni valamit ebbe az ügybe,mert voltam már bent a munkanélkülin egy párszor de nem segítenek csak magyarázkodnak.

Köszönöm válaszát.

Frederico001 # e-mail 2013.11.17. 12:16

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni Önöktől. A munkanélküli központban 3 hónapra állapítottak meg munkanélküli segélyt. Kevesebb mint egy hónapot töltöttem munkanélkülin. Múlthét elején sikerült állást találnom, de mint utólag kiderült a bejárást csak nagyon nehezen, vagy sehogy sem tudom megoldani. A bejárást semmilyen szinten nem támogatják. Valamint a fizetés ha levonom a bejárási költséget kevesebb mint a munkanélküli segély. Az ügyintéző nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseimre, annyit mondott hozzam be a papírokat, és meglátja jár e még a segély vagy sem.

A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben ha nem használtam ki a 3 hónapot a munkanélkülin akkor van-e lehetőség visszamenni, ameddig nem találok más munkát, ehhez el kell e telnie valami konkrét időnek, vagy teljességgel lehetetlen ilyenkor visszamenni?

Válaszukat előre is köszönöm

Tisztelettel.

Egyetlen # e-mail 2013.11.13. 11:39

Azt szeretném tudni, hogy iskolaszövetkezeten keresztül történt diákmunka után igényelhetem-e a munkanélküli segélyt? Hogyan kell a biztositási jogviszonyt értelmeznem ezzel kapcsolatosan a munkanélküli segély folyósitásánál?
Köszönöm.

gerthy # e-mail 2013.11.11. 08:17

Az lenne a kérdésem, hogy meddig kell munkanélkülinek lennem, hogy tanfolyamra mehessek?
Azon gondolkozok, hogy felmondok jelenlegi munkahelyemen és munkaügyi központon keresztül kitanulok egy szakmát.