Munkaügyi kérdés - SOS, reggelre kellene


Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.25. 18:24

Az azonnali hatályú felmondás (lemondás) indoka az lehet, ha a másik fél a jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi.

Szerintem a közalkalmazott lemondási ideje 60 nap.

drbjozsef # 2019.03.25. 18:17

Zoli,

Ha közalkalmazott vagy nem felmondási időd van, hanem lemondási időd :

Kjt 28.§
(1) A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti.
(2) Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.

Azonnali hatályú lemondás más tészta, ahhoz alapos, a munkavégzéssel vagy körülményekkel összefüggő, nyomós indoklás kell. Az, hogy máshova mennél, nem az.

Viszont közös megegyezéssel bármit lehet. Kérdés, érdekében áll-e a munkáltatódnak az. A leírásod alapján azért ez elég kétséges.

Erre nincs megoldás. Van egy szerződésed, amit aláírtál.

Vagy közös megegyezéssel megoldjátok (mondom, szinte bármit lehet, kérdés, mit tudsz felajánlani, hogy simán elengedjenek).

Vagy jogszerűtlenül mondasz le, nem tartod be Kjt. feltételeit, ez alapján bíróságon a munkáltatód minden ezzel összefüggésben keletkező kárát le fogja verni rajtad jó eséllyel.

Előbb gondolkozni, utána cselekedni.

Zoli5493 # 2019.03.25. 16:18

Jó napot Kívánok!
Volna egy olyan kérdésem,hogy kaptam egy jobb álláslehetőséget,amit szeretnék elfogadni,de nem tudom mennyi idő a felmondási időm.

Mai nap folyamán felvételt nyertem ugyan úgy közalkalmazotti jogviszonyba egy másik munkahelyre. Mennyi idő felmondási időm,határozatlan idejű munkaszerződés esetén,mint közalkalmazott? Illetve kérhetem e,az azonnali hatályú felmondást,miután ha jól tudom 30 nap a felmondási idő,de ezt az új munkáltató sajnos nem tudja megvárni.
Mit tudnék tenni a fent említett esetben?
Előre is köszönöm a gyors segítséget.

the big cat # 2004.03.26. 10:08

Most már felesleges elmenni a végsőkig, ugyanis a várható költség nem áll arányban a jogérvényesítés esetleges anyagi, és erkölcsi hasznával.

A közlést megtörténtté tenni nem lehet, tehát ezt peres úton sem tudod kikényszeríteni. a bíróság ugyan kimondhatja a szerződésszegést, de kárt csak annyit fog megtéríteni, amit bizonyítani tudsz, és valószínűleg ez nulla lesz. nem a közös megegyezésből eredő (egyébként jogszerűen okozott) káraidról van szó, hanem ennek nyilvánosságra hozatalával közvetlen ok-okozati viszonyban lévő károkról.

Ezen túl polgári peres úton a jóhírnév megsértése miatt követelhetnél némi kártérítést, de a munkáltató csak azt közölte amit aláírtál, akkor nem sérült a jóhírneved.

Büntetőfeljelentést is tehetnél rágalmazás miatt, de csak akkor ha valótlant állytott volna, megint hacsak azt közölte, hogy közös megegyezéssel elvűáltak útjaitok, nos abban nincs semmi rágalmazás.

Szerintem egy ilyen per abszolút esélytelen.

Jogi_kerdes # 2004.03.26. 09:26

köszi.

buba # 2004.03.26. 08:54

Ha ezt megtették 40 dolgozó elött akkor képzeld el mit mond majd a volt munkáltatója ha leinformálják . Erre pont jó a közmondás és ne vedd magadra a hülye a sajátkárán tanul okos meg hallgat a tanácsra :)

igen? # 2004.03.26. 08:13

Kedves Zoltán György!

Egyébként megkaptad az emilemet?

Jogi_kerdes # 2004.03.26. 07:17

minden kezdet nehéz,szokták azt mondani,na nekünk sem lesz könnyebb!!
de kicsit megrázom magamat és megyek tovább..
nincs más választásom
rátok kellett volna hallgatni,de megtörtént és ez a lényeg.

Zoltán György # 2004.03.26. 06:52

Barátnőd kárán tanulj annyit, hogy most már "csakazértsem" hagyod magad!

Jogi_kerdes # 2004.03.26. 06:46

hát ez elég elszomorító.az áll benne,hogy az információt bizalmasan kezelik,információt harmadik fél részére nem adnak ki.tehát itt az infóról van szó nem a dokumentumról.tudom,hogy leszúrsz,de tényleg elég rosszul érzem magamt ettől,és most viszont simán elmennék a végsőkig.Ez sárba tiporta az önbecsülésemet,ha ezek után egyáltalán lehet ezt annak nevezni.

the big cat # 2004.03.26. 06:07

Kiadták a dokumentumot? Gondolom nem. Szóval akkor nem szegtek meg semmit. Az ilyen kikötés egyébként is szankció nélküli kikötés, hacsak nincs bizonyítható károd belőle, nem tehetsz semmit.

És nem véletlenül tudatták az egész céggel: pontosan az történik amit szakbarbár ecsetelt, "Nézzétek, vala is megtettük, veletek is meg fogjuk tenni, úgyhogy fogjátok be, és csináljátok amit mondunk)

Mégis mi lenne a kezükben? Semmi. De bármi is van a kezükben, amit írtunk itt többen is, az áll, semmi baja nem lett volna, függetlenül attól bármi is legyen a kezükben. Márha, nincs egy hangfelvételük arról, hogy a barátnőd ecseteli valakinek, hogy talált egy mobilt, és azt majd jól eladja.

Jogi_kerdes # 2004.03.26. 05:30

ÚJ FELJEMÉNY!

A szerződésben aláírták, hogy "bizalmasan kezelendő, harmadik fél részére nem adható ki". Tegnap, miután a barátnőm eljött a munkahelyéről, az egyik főnök odaállt az összes munkatárs elé (kb 40 ember) és mindenkinek elmondta az egészet.

Azt hiszem, ezzel megszegték az előtte megtett titoktartási kötlezettséget.

Vagy lehet valami más is a kezükben, amiért ezt meg merték tenni?

buba # 2004.03.26. 04:53

és arról nem is beszélve mit mondanak majd ha esetleg más munkahely leinformálja.Velem hasonló a helyzet de nem szabad hagyni láttam,és hallottam sok kollegámat elküldve és hogy miket mondtak róluk. Jk csak,hogy tud én már körbe jártam rendörségtöl az ügyészségig mindent mindezt azért mert nem vontam vissza a keresetem a munkaügyi bíróságon. Most ott tartunk,hogy magánvádas büntetö eljárás fólyik a volt cégvezetöm ellen mert minden féle mócskolodásait majd 130 képviselő kollegám előt ecsetelte hogy milyen ember vagyok, sőt még arra is képes volt,hogy hamís tanúzásra rá vegyen olyan egyént akit életemben nem láttam. Sajnálom de tényleg elkapkodta az aláirást.

Zoltán György # 2004.03.25. 23:17

A száraz jogon kívűl az emberi tényezőt, mint olyat nem kellene kihagyni!
A nyugatmat nem lehet megvenni, maximum a nyugtatót!

the big cat # 2004.03.25. 22:43

Ilyenkor úgy érzem, hogy a falnak beszélek, és nagyon elkeserítő érzés. Az a véleményem, hogy megérdemlitek, hogy megszégyenítettetek és kisemmiztek benneteket. Csak ezek után légyszives inkább hagyjátok békén a jogot, nektek az úgysem kell.

A fórumot pont időben találtátok meg, világosan elmondtam mit csináljatok, simán ment volna jogász nélkül is, ugyanis egyszerűne semmit nem kellett volna tenni, de főleg nem aláírni. Én meg hülye még hajnalban el is emileztem a tanácsaimat, hátha segíthetek. Egyszerűen csak annyit kellett volna tennie, hogy nem csinál semmit, nem ír alá semit, egyáltalán nem volt lépéskényszerben.

Amit ide a fórumra írtál, az semmire sem jó, és még ha jó volna is valamire, akkor arra, hogy a munkáltatód bizonyítsa, hogy jogi tanácsot kaptál, amiben kristálytistán felvilágosítottak a jogaidról, lehetőségeidről, és ennek tudatában mégis aláírtátok a papírt, azaz önkéntesen eldobtad magadtól a jogérvényesítés lehetőség. Ilyen információk birtokában kizárt a kényszer vagy a megtévesztés lehetősége, hacsak nem pisztollyal fenyegettek.

És hogy tudd, mit dobtatok el: végkielégítést, felmondási időt, ami minimum egy-két havi bér, plusz egy max 12 havi büntetőkártérítést, a munakügyi per idejére szóló bért (egy-két év), és az egyéb esetleges vagyoni és nemvagyoni károtokat.

Jogi_kerdes # 2004.03.25. 19:09

Szevasztok!

Mit is írjak? Valahol igazatok van. A baj az volt, hogy nagyon későn találtuk meg a fórumot, sok visszajelzés volt, de szükségünk lett volna egy jogászra, akivel ma reggel találkozhattunk volna. Volt telefonos beszélgetés (Köszönjük, György - nagyon kevés hiányzott, hogy ne írja alá) Nagyon kellett volna egy gyakorló jogász, aki ott helyben is tud segíteni, rettenetes, hogy egy munkavállalónak egy éjszakát adnak átgondolni egy ilyen döntést... +Én sem segíthettem, mert ugyanott dolgozom.. :(

A cégnél pedig megmondták, hogy ha nem jön be az adott ideig, akkor azonnali felmondással jár, nem akarta bukni az egy hónapos "szemkiszúrós" "végkielégítést"

Nem tudjuk, hogy bármit is lehet ezek után tenni, nagy volt a nyomás. Ezért is írtuk le este, hogy az aláírás nem saját akaratból, hanem kényszer és nyomás hatására történik meg. Nem tudjuk, hogy a fórumon leírtak hivatalosnak számíthatnak-e, mivel a megállapodás aláírása előtt történt a fórumon a nyilatkozás..
Sejtettük, hogy túl kevés az idő, reméltük, ha a fórum elég hivatalos, akkor esetleg az itteni nyilatkozás "übereli" a későbbiekben, nyomás alatt megtett nyilatkozatot..
Esetleg ezzel kapcsolatos vélemény?

Öröm az ürömben:
Akármilyen rossz is, hogy el kellett jönnie, a barátnőm valahol mégis boldog, mert legalább nem kell elviselnie tovább az állandó szívatásaikat. Egyébként is, jobban rá tud koncentrálni az esküvőre, ami előttünk áll ;)

Még egyszer nagyon köszönjük a segítségeteket, habár nem volt alkalmunk élni vele, az biztos, hogy "elhintjük" ismerősi körben a lehetőséget, hogy esetleg más több sikerrel járjon...

Köszönettel:

JK

buba # 2004.03.25. 18:58

attól még mehet a hatóságokhoz fenyegetés hatására irta alá

Szakbarbár # 2004.03.25. 16:11

Gratulálok!
Nem csak magával b..tt ki, de sikerült tovább erősítenie azt a káros gyakorlatot, hogy a munkáltató mindent megtehet következmények nélkül, pl. felmondási idő fizetése nélkül nem valós indokkal megszégyenítés mellett megszabadulhat valakitől. 1 ilyen ügyből legalább 2 lesz, mert amíg mindenki csak azt látja/hallja, hogy szegény kiszolgáltatott dolgozóval mi történt, addig a hasonló esetekben a sorstársak csak sajnálni fogják egymást és nem állnak végre a sarkunkra, ha a lesöprik a jogaikat és hülyének nézik őket.
Elnézést, de ezt nem tudom szebben mondani: Aki hülye, annak nem lehet segíteni.

Zoltán György # 2004.03.25. 15:18

Aláírta! Egyedűl volt!

the big cat # 2004.03.25. 12:22

Itt nincs bűncselekmény, mivel hiányzik az eltulajdonítás szándéka, és kizárt, hogy bizonyítani tudnák az ellenkezőjét. Ha biztosak lennének benne, akkor rendkívüli felmondással megdszabadultak volna tőled. A cél, hogy most megfenyegetve kidobjanak kisemmizve. Ne hagyd magad. Röhögja képükbe, és ha sokat szórakoznak, akkor te mondj fel rendkívülivel, és pereld le a gatyájukat is. Amit a telefonról mondál az nagyon jó volt.

Zoltán György # 2004.03.25. 10:31

Kedves Galusz!

Fbk-ról mi a véleményed?

Nézd, találtam egy BMW-t!

igen? # 2004.03.25. 09:17

Csak annyit tennék hozzá, hogy az időnek van jelentősége. De nem 24 óráról van szó, hanem 8 napról. Aki a talált idegen dolgot 8 napon belül nem adja vissza a tulajdonosnak, ill. a hatóságnak, (vagy arra lehet következtetni, hogy ezt nem is kívánja-magyarul eltulajdonítja),akkor megvalósítja a jogtalan elsajátítás tényállását.
Tehát szerintem sem történt bűncselekmény, de ebben az esetben nem is a lopás vétsége jöhetne szóba.

Zoltán György # 2004.03.25. 06:16

Mi jelentősége van ennek? Nem mindegy honnan számolják?!?
Nagymacska és Szakbarbár tuti a témában!
Sajnos én nem, de az Õ hivatkozásaikat akár TE is elmondhatod. Csak ne rezelj be!

Jogi_kerdes # 2004.03.25. 06:10

Elnézést, idegességben nem figyeltem.

Köszönjük a hozzászólásokat, György

JK

Jogi_kerdes # 2004.03.25. 06:09

Zoltán,

Köszönjük. A kérdés csak az, hogy rögzítette a kamera, innen számoltak 24 órát.

Ha elérhetünk telefonban, kérlek küldd el priv-ben a jogkerdes@freemail.hu-ra..

Üdv: JK