Köztisztviselő elbocsátása

jános9517 # 2004.04.15. 13:09

Az alábbi kérdésre keresnék mint laikus sürgösen választ.
A Ktv 7§ (1) bekezdése alapján Közszolgálati jogviszony csak büntetlen előéletűvel létesithető és tartható fenn.
Ha a bíróság Jármüvezetés ittas vagy bódult állapotban (188§) büncselekménye miatt ami vétség megróvásban részesit vagy pénzbüntettést szab ki. Akkor már nem vagyok büntetlen előéletű és felmondanak? (a bíróság értesití a munkáltatótt?)
Hozzászolásotokat elöre is köszönöm.

Császár Gábor # 2004.04.15. 14:07

A Kjt 7. § az általános alkalmazási feltételeket rögzíti, mivel a köz szolgálatában állóknak a trsd. érdekében , és a közfeladatok maradéktalan, és törvényes végrehajtása érdekében esetleges többletfeltételekkel kell rendelkezniük.
Az általános alkalmazási feltételek hiánya minden esetben a közszolgálati jogviszony megszűnését eredményezi. A büntetlen előélet vagy a cselekvőképesség elvesztése azonnali hatállyal megszünteti a közszolgálati jogviszonyt.
Ebben az esetben, a Btk 188. §-ban foglaltakra tekintettel a büntetés kiszabása nem eredményezi automatikusan a büntetlen előélet elvesztését, mivel például pénzbüntetéskor az elkövető "azonnal" mentesül/BTK: 100. §/ a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.
Ilyen esetben jelentősége van annak, hogy a fegyelmi tanács hivatott-e hivatalvesztés büntetést kiszabni vagy sem/valójában nem/
A megrovás pedig intézkedés, ami nem büntetés vagy elítélés, így ebben az esetben a mentesülésre sincs szükség, tehát ön büntetlen előéletűnek számít továbbra is.
Ön garantáltan közalkalmazotti viszonyban maradhat.

Várom válaszaitokat...

Császár Gábor # 2004.04.15. 14:09

Sorry:Köztisztviselői visznyban maradhat.

Várom válaszaitokat...

csufi99 # 2004.04.15. 21:29

Egyetértek, ám egy kis cirkuszhoz elegendő előcitálni a köztisztvislőhöz méltó stb-t, amit eztán nincs, aki értelmezni tudna mit takar.
Ez veszélyes lehet, ha kis helyen lakik valaki, s mindenki mindent tud, sőt a kapitány első dolgoga leadni az infót... Bocsi nem akartam az ördögöt a falra festeni! S lehet nincs is alapja, de sokat megélt köztisztviselő vagyok, sokszor csak szándék kérdése minden...mármint a munkálétató részéről.