Munkahely megszűnése terhesség ideje alatt

angolna # 2010.06.25. 17:33

Sziasztok,

Meg lettem kérve az alábbi levél továbbítására, légyszi segítsetek, ha tudtok:

"Tisztelt Jogi Fórum!

A következő kérdésben kérném a tanácsát. Hamarosan szülési szabadságra megyek. Munkahelyemen felröppent a hír, hogy hamarosan bezárják az irodát. Konkrétumokat nem tudunk, de az mar szinte biztos, hogy az egész helyi iroda megszűnik mialatt én a gyerekkel otthon leszek. A kérdésem az lenne, hogy milyen juttatások járnak, amennyiben a munkahelyem jogutód nélkül megszűnik a TGYÁS illetve GYED alatt. Természetesen a munkáltatóval a jogviszony rendezett (bejelentett) és határozatlan időre szól.
Válaszát előre is köszönöm!"

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.25. 17:36

AZ nem számít, ha a "helyi iroda bezár". Munkahelyre vonatkoztatva értelmetlen a "jogutód nélkül megszűnik" kifjezés használata.

angolna # 2010.06.25. 21:58

Lehet nem volt egyértelmű: maga a cég megszűnik jogutód nélkül. A kérdés az, hogy ilyenkor mennyi támogatás jár az otthon lévő kismamának?

nandy # 2010.06.28. 14:16

A megszűnés azért nem megy olyan gyorsan. A kérdező munkaviszonya akkor fog megszűnni, amikor a céget törlik a cégjegyzékből.
Utána is ugyanúgy kapni fogja a TGYÁS-t, GYED-et, gyes-t.

nyuszóka85 # 2010.07.06. 10:06

Kedves Szakértők!
Új vagyok itt a fórumon, gyed-el és gyes-el kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
3 évet dolgoztam az adott cégnél, majd 2009.decemberében megszületett a kislányom. Jelenleg GYED-en vagyok (júni 17.-e óta). Múlthéten bejelentette megszűnését a cég, minden alkalmazottat elbocsátanak. Mi lesz így velem? FOgom tovább kapni a gyedet?

Köszönöm
Anita

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.06. 10:16

Közvetlenül alattad a válasz.

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.09.03. 15:51

Vezető vagyok egy bp-i központú cég egyik vidéki kirendeltségén. Már jó ideje próbálkozom babával, és ha minden jól megy, októberben lesz a lombik kezelés (beültetés stb). Ha jól tudom, már most is védettséget élvezek rendes felmondás alól (hónapok óta folynak az "előkészitő" vizsgálatok, kezelések az infertilitás miatt). Sajnos azonban ott lebeg a lehetőség, hogy bármikor bezárhat a kirendeltségünk, bár a cég maga, tehát a munkáltatóm természetesen megmarad, sőt prosperál.
Mi történik akkor, ha akár a lombik kezelés alatt (ami akár több évig is eltarhat, próbálkozástól függően), akár terhesség alatt vagy a gyes alatt megszűnik a munkahelyem?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.03. 17:31

Semmi.

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.09.03. 17:36

Elnézést, hogy értetlenkedem, de ha tegyük fel 4-5 lombikpróbálkozásom van, majd utána teherbe esem, gyed/gyes-re megyek, akkor igy kb. 5 évig munkavállaló maradok, normál fizetéssel miegymás? Nem lehet felmondani, vagy valamiféle állományba tenni, alacsonyabb fizetéssel vagy hasonlók? Úgy is, h egész végig otthon ülök, mert ugyebár a kirendeltségünk már bezárt?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.03. 17:40

Na, azért nem egészen. A munkavégzés helyének megváltoztatása általában szerződésmódosításnak minősül, ezért csak közös megegyezéssel lehetséges. De éppenséggel kivétel, ha az a telephely, amely a munkvégzés helye volt, megszűnik. Ilyenkor a munkáltató egyoldalúan kijelölheti a munkavégzés új helyét. De rendes felmondással felmondani nem tud, amíg védelem alatt állsz.

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.09.03. 17:50

Sejtettem, hogy új munkavégzési helyet kijelölhet. Akkor azonban mi történik, ha azt nem tudom elfogadni mert ugyebár 150 km-re lakom onnan? Olyankor van a közös megegyezés vagy munkavállalói felmondás? És ez történhet a védettség ideje alatt is?

nandy # 2010.09.03. 22:19

Megtörténhet.

nandy # 2010.09.03. 22:20

A felmondási védelem csak a munkáltató általi rendes felmondásra vonatkozik. Minden más megszűnési/megszüntetési módra nem vonatkozik a védelem.

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.09.04. 06:21

Értem. És ha én nem irok alá közös megegyezést vagy nem mondok fel (nyilván nem fogok), akkor jön a munkaadói rendkivüli felmondás?
És ennek lehet az az alapja, hogy olyan munkavégzési helyet jelöl ki, amely az én sérelmemre van (ui. a lakóhelyemtől 200 km-re)? Vagy mire hivatkozhat rendkivüli felmondáskor?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.04. 07:12

A munkavégzsé megtagadására. Ahogy mondtam - egy ilyen esetben nem kell felajánlania a közös megegyezést. Csak közli, hogy hol kell munkára jelentkezned az első munkanapodon. Ha nem teszed, akkor lényeges kötelezettségedet szeged meg szándékosan és súlyos mértékben.

Van olyan szabály, hogy az új munkavégzési hely nem jelenthet aránytalanul nagy terhet a munkavállalónak, de ezt mindig a konkrét eset összes körülményei alapján kell elbírálnia, a kimenetele rendíkvül bizonytalan.

Mellesleg a te esetedben még nem is történt semmi. Te még nem szültél, az irodát nem zárták be. Miről beszélünk?

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.09.04. 07:29

A lombikkezelés jövő hónapban elkezdődik, tehát előre tudnom kell a lehetőségeket. Az iroda pedig hálistennek még nem zárt be; azon dolgozom vezetőként, hogy ne is legyen igy! Viszont HA mégis bekövetkezne (sajnos a legnagyobb ügyfelünk tegnap telefonon közölte hogy az aktuálisan élő szerződését felmondja -ennek 6 hónap a határideje), akkor szeretnék tisztában lenni a jogaimmal, kötelezettségeimmel.
(Ráadásul kötöttem magamra egy munkanélküliségi biztositást, ami viszont csak munkaadói rendes felmondásra fizet, tehát nagyon nem mindegy, hogyan köszönünk el a munkaadómtól.)

Summa summarum: ha a lombikkezelésem/terhesség miatt nem tudok megjelenni az újonnnan kijelölt munkavégzési helyen, akkor rendkivüli felmondás következik?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.04. 07:33

Nézd, lehet hogy a jövő héten földrengés lesz, és összedől a házunk. Valahogy mégsem készülök erre a lehetőségre. Ráér.

Ráadásul te nem magad aggódsz az elméleti lehetőség miatt, hanme másokat dolgoztatsz vele.

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.09.04. 07:43

Elnézést kérek, nem másokat dolgoztatni kivánok, csak olyan helyen próbálok érdeklődni, ahol többet tudnak a munkajogról mint én; azt hittem, ez a hely erre való. Ha pedig nem én magam aggódnék, akkor nem próbálnék utána járni a dolgoknak! Természetesen nagyon aggódom, hiszen nem mindegy, hogy egy költséges lombikkezelés után miből neveli az ember a gyerekét...
Mindent megteszek azért, h megmaradjon a munkahelyem, és nem kivánom átvágni a munkaadómat sem. Csak szeretném, ha információim lennének. Jobb ez, mint az eső után köpönyeg...

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.09.04. 08:10

Elfelejtettem: kedves Nandy és Kovács Béla Sándor, köszönöm az információkat. Ezzel már el tudok menni egy munkajogászhoz, és (természetesen konzultációs dij ellenében) átbeszélni a lehetőségeket, konkrét jogokat és kötelezettségeket, esetleges tennivalóimat. Az alapvető jogi helyzetet nagyjából megismertem az Önök segitségével. További szép napot, jó munkát.

Dr.Attika # 2010.09.04. 08:35

Kedves "nyuszi75!
A lombikbébi kezelés semmilyen munkajogi védettséget nem nyújt. A munkajogi védettség akkor következik be, amikor megfogant ezen kezelés következtében az új élet.
Gondoljon bele: lehet arra valamilyen jogvédelemet alapozni, hogy a párommal intenzívebben szeretkezem annak érdekében, hogy gyermekünk foganjon. A munkahelyen emberségből persze a főnökkel meg lehet beszélni, hogy most van ovuláció és haza kell mennem , de a jog ebbe nem avatkozhat be.

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.09.04. 08:48

Kedves Dr Attika!
Köszönöm a válaszát, de a Munka Törvénykönyve szerint:
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],

A reprodukciós eljárás jelenti az inszeminációt, a lombikkezelést, valamint az ezekkel összefüggésben lévő pl hormonkezeléseket. Erről az orvos igazolást ad, amely védettséget jelent.
A kérdésem nem is a rendes felmondásra vonatkozott, amely alól (mint Nandy és Kovács Béla Sándor is megerősitették) védve vagyok már most is, hanem arra, ha a fenti időszak alatt bekövetkezik az, h a munkavégzés helye megszűnik, akkor mi történik.

Dr.Attika # 2010.09.04. 09:25

Kedves "nyuszi75"!
Igaza van, bár megmondom őszintém a jogérzékem tiltakozik. Ugyanis azok ki vannak zárva ezen védelemből, akik természetes úton próbálnak gyermeket nemzeni. De beidézem önnek az ezzel kapcsolatos országgyűlési vitát.

"T/15846. törvényjavaslat bizottsági vitája
a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosításáról
Egészségügyi bizottság
ELNÖK: Az 1. napirendi pontunk tehát a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat - mely a foglalkoztatási bizottság önálló indítványa - általános vitára való alkalmasságának megállapítása. Köszöntöm dr. Balsai István képviselő urat, a foglalkoztatási bizottság elnökét, valamint dr. Bérces Kamilla szakmai tanácsadó asszonyt a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium részéről.
Megadom a szót Balsai István úrnak, a foglalkoztatási bizottság elnökének. Parancsoljon!
DR. BALSAI ISTVÁN, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke: Tisztelt Bizottság! Az ismertetett napirendi pontban szereplő törvényjavaslatot a foglalkoztatási bizottság április 25-én egyhangú döntéssel fogadta el. Az előzménye az volt, hogy három képviselő hölgy különböző civil szervezetek igényének megfelelően egy szűkebb javaslattal kérte a munka törvénykönyve terhes anyákra vonatkozó védettségének a kiterjesztését azokra az esetekre, amikor mesterséges megtermékenyítés típusú kezelésben vesznek részt az érintettek. A pontosított szöveg szerint a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés felöleli az egészségügyi törvényben szereplő eljárások mindegyikét, ami a felmondási védelmet és a munkavédelmi teljesülés alóli mentesülés biztosítását jelentené ezekre az esetekre.

Tehát ezzel a törvény módosítással a jogalkotó esélyegyenlőtlenséget teremtett.
Tényleg ne értse félre én is azon az állásponton vagyok, hogy a gyermek nemzése, születése és nevelése a legnemesebb és legcsodálatosabb dolog. Viszont, ha a jogalkotó felmondási tilalommal részesíti előnybe a lombikos megtermékenyítési kezelést, akkor viszont a természetes úton történő gyermek nemzési "kisérletet" is felmondási védelem alá kellene helyezni.

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.09.04. 10:07

Kedves Dr Attika!
Akik arra kényszerülnek, hogy reprodukciós kezelésen vegyenek részt, azok már túl vannak azon, hogy természetes úton próbálkoztak. Ennek ideje (amig tehát valakit meddővé nyilvánitanak) általában kb. 1 év természetes és védekezés nélküli szexuális életet jelent. Ezen próbálkozás ideje alatt ők ugyanúgy nem voltak munkajogi védelem alatt, mint aki egyébként nem meddő (és ezért az 1 év alatt terhes lesz).
Annak, hogy valaki a reprodukciós eljárásban részt vehessen, elég hosszú protokollja van, és nem úgy történik, h valaki besétál egy intézetbe és kér egy lombikbabát. Mivel ugyebár a TB támogat 5 lombik kezelést (ami még igy is ciklusonként kb. 130-400E Ftjába kerül azoknak, akik ebben részt vesznek), nagyon megszűri, hogy kik vehetnek részt benne. Egyetértek Önnel abban, h aki gyermeket vállal, azt támogassák, de ahhoz, hogy valaki ki tudja fizetni a lombik (és az azt megelőzö teljes protokoll) költségét, ahhoz "nem árt", ha éppen van munkahelye, és valószinűleg ez lehetett a törvényalkotó célja a jogszabály módositással. Azaz, hogy több gyerek szülessen, majdan több adófizető stb stb...
Én őszintén irigylem azokat, akiknek, ha szeretnének, természetes úton születik gyermekük.

Mindazonáltal, a kérdésemre még mindig nem kaptam választ, de úgy tűnik, erre már egy szakosodott munkajogász tud majd válaszolni.

kaméleon # 2010.09.04. 12:26

Kedves Nyuszi75, nézd meg az alábbi linken az 1. bekezdést. Szerintem segít.
http://www.pedagogusok.hu/…K%202008.doc

Amire Dr. Attika nem gondol, mikor igazságtalannak tartja az ilyen védettséget, az, hogy az adott beavatkozásról - az együttműködési kötelezettség keretében- a munkáltatót tájékoztatni kell(ene). (Meghatározott időszakokban lesz szükség szabadságra, szabad órákra, stb.) A munkáltató tehát jó előre tudomást szerez arról, hogy a dolgozó hamarosan terhes lehet, és mivel a terhesség még nem védi, gyorsan el is bocsáthatná, hiszen ha elég okos, vmilyen indokot talál. Gondolom, így érthetőbb.

kaméleon # 2010.09.04. 12:31

Bocs’, természetesen nem csak az 1. bekezdést, hanem az 1. témakört.