túlóra próbléma

tengigyongyi # 2017.11.13. 14:37

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Intézményvezető-helyettesként dolgozom, a létszámunk alapján 4 óra a kötelező óraszámom.
6 órában tanítok, 2 fizika és 4 matek.Nem kértem túlóra kifizetését.Kötelező-e a túlóra kifizetést elrendelni, vagy le kell mondjak 2 tanóra megtartásáról?
Köszönettel.

Puli66 # 2014.10.13. 20:00

Igazgatóhelyettesként dolgozom egy szakközépiskolában. Heti kötelező óraszámom 8 óra, efelett még heti 4 órában tanítok (szakmai tárgyat, ilyen végzettséggel egyedül én rendelkezem az intézményben). Tavalyi tanévben a KLIK tankerületi igazgató engedélyezte a túlmunka kifizetését, idén a kérelmet elutasította. Indok:
"Főszabály szerint az intézményvezető-helyettes többlettanítást nem végezhet, kizárólag eseti helyettesítést láthat el, ha a helyettesítés másként nem oldhat meg. Ez esetben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kollektív szerződésének 13. pontja szerint számítandó óradíj igénylésére jogosult."
Jogszerű-e a fenti eljárás?

Ksatya # 2012.01.19. 10:54

Sziasztok!
Meg tudná nekem valaki pontosan mondani, hogy ha a köza. pedagógus meg nem fizetett túlóra és helyettesítési díj megfizetése iránt munkaügyi pert akar indítani, kérelmének jogalapjaként melyik jogszabály mely rendelkezését jelölje meg?
Köszönettel, satya.

kismami1 # 2012.01.16. 13:41

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni:

Férjem közalkalmazottként dolgozik egészségügyben, nem folyamatos munkarendben. Hétfőtől péntekig napi 8 órát dolgozik (7-től 3-ig), hétvégenként pedig heti 1 nap kell bemennie (változó hogy szombatra vagy vasárnapra esik) 6 órát, és ünnepnapokon is szintén 6 órát. Ezek a hétvégék, ünnepnapok túlóraként vannak elszámolva, 150%-os bérrel.

Kérdéseim:

1. Van-e különbség a szombat, a vasárnap, és az ünnepnap elszámolása között, ugyanúgy 150% mindegyik, vagy járna rá 200%? (úgy hallottam van ilyen is, de nem találom sehol leírva)
  2. A jövőben nem akarják kifizetni, le kell csúszni, ez szabályos? Nem minősül elrendelt túlórának, amit kötelesek kifizetni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

vevek # 2011.12.17. 23:31

bolondmelós: A túlórámat fizetik vagy csúsztatják, hál istennek ezzel nincs gond, a probléma az hogy az eddigi túlórámért járó szabadnapjaimon kérik be ezeket a plusz túlórákat, napi 7- 9 túlóra,(4 órás állást vállalt létemre) ahol már sajnos nem tudok a csemetémmel mit csinálni, nem tudom kire hagyni.Kicsit kizsákmányolva érzem magam és remélem ezt valami hivatalosan is szabályozza, köszi a választ! :)

bolondmelós # 2011.12.17. 06:20

Vevek: a szabi az jár 4 órában is.
Nem vihető át jövő évre csak kivételesen indokolt esetben.
A túlóra meg időarányosan, asszem 40 órára vagy 48 vagy készenléti jellegűben 60 óra lehet összesen.
Én a 48 órát gyanítom felső határnak, tehát a te 66 órádat arányosítva a 8 órás munkaidőre tartoöm indokolatlanul soknak.

Fizetik egyáltalán a túlórádat? Vagy csak ott vagy heti 20 órás fizetésért?

vevek # 2011.12.17. 02:29

Tisztelt szakértő! napi 4 órás munkaidőben dolgozom, az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben írásbeli kérelem nélkül a munkaadó elrendelhet-e / kötelezhet-e és heti maximum mennyi túlórára? A munka törvénykönyvében sajnos csak a maximált időkeretet találtam 200-300 órát, nem tudom mennyire jogos a jelenlegi beosztásom, a két hét alatti összesen 26 túlóra, és az éves rendes szabadságom visszatartása. Mennyi a 4 órás részmunkaidőben dolgozók maximált túlórája - ha van ilyen? Gyermekem még nem töltötte be a 4. életévét, a jelenleg kiírt túlóra alatt nem tudom őt elhelyezni sehova (két ünnep között bezárt az ovoda) ha ez számít valamit ez esetben.
Köszönöm!

Dóra65 # 2011.12.16. 07:38

Köszönöm.

ikszde # 2011.12.15. 09:14

igen. (2012. július 1-től)

Dóra65 # 2011.12.15. 07:13

Az új Mtv. szerint legfeljebb 250 túlóra lehet évente?

efi99 # 2011.12.12. 20:54

Munkaidőnyilvántartás kell. Felolvasó könyv, jelenléti ív, ahogy éppen hívják, amiből kiderül mikor kezdtél és mikor mentél haza és ezt a munkáltató is aláírja. Emailt én is tudok küldeni, sőt hamisítani is.

Jemi # 2011.12.12. 19:52

az e-mailek nem elég jó nyom? vagy olyan bizonyiték kell, amiben leirja, hogy szerinte most túlóráztam?

efi99 # 2011.12.12. 18:31

Ha nincs nyoma, nem fizeti ki.
Egyébként meg menjenek a francba az elvárt túlórájukkal. Pláne ingyen.

lajcsó # 2011.12.12. 06:23

A munkáltatód kérés nélkül is köteles (lenne) kifizetni a túlmunkáért járó díjazást.

Jemi # 2011.12.11. 20:51

Sziasztok,
Az alábbi kérdésem lenne.. olyan helyen dolgozom ahol elvárt a túlóra..szóval brutálisan sokat dolgozunk..
ha esetleg munkahelyet váltanék akkor kérhetem a munkáltatómat, hogy legyen kedves kifizetni a túlóráimat?

nandy # 2011.02.24. 07:28

Valóban nem kötelező plusz pihenőnapot kiadni, a törvény VAGY 100% pótlék, VAGY 50% pótlék + 1 pihenőnap.

A törvényben előírt pihenőnapokat viszont kötelezően ki kell adni (heti 2 nap). Havonta egy pihenőnapnak vasárnapra kell esnie stb...

bajussz # 2011.02.24. 06:21

most kaptam meg egy álláspontot, miszerint egy cég nem alkalmazza a pihenőnapi túlórára az 50% plusz pihenőnap kombót, hanem csak 100% pótlékot fizet ki

ilyen van? ezt a cég határozza meg? nem dönthet a munkavállaló?

és hogy jön ki ilyenkor a heti 2 pihenőnep? főleg ha ez egy hónapban többször is előfordul hétvégén?

"pihenőnapon teljesített rendkívüli munkavégzés esetén a pótlék mértéke a 100% helyett csak 50%, ha a munkavállaló másik pihenőnapot kap. A rendkívüli munkavégzés ellenértékeként járó szabadidőt/pihenőnapot legkésőbb a rendkívüli munkavégzést következő hónap, illetve munkaidőkeret alkalmazása esetén az adott munkaidőkeret végéig kell kiadni"

bajussz # 2011.02.22. 09:54

valaki tud választ adni az előző hozzászólásomra?
köszönöm

kisrita # 2011.02.17. 20:18

Köszi Lyonne, jó tudni ugyanis nem egy ismerős van alapítványi iskolánál ahol pl
- heti 25 a kötelező óra ( mert ők így döntöttek)
- helyettesítés ingyen nem túlórában( mert belefér a 40 órásmunkahétbe)

• és nem nagyon fizetnek túlmunkát a szabadság pedig nem annyi mint a "normál" iskolákban
  • de legtöbb helyen nyárra nem is alkalmaznak csak ősztől júniusig minden tanévben

Szted - de komolyan - hogyan érvényesíthetnék ők a közalkalmazotti tv -t mikor az első mondta az hogy

" el lehet menni ha nem tetszik, itt ez van"

ok megpróbálni meg lehet...........

bajussz # 2011.02.17. 12:05

Jó napot!

Szakmai kérdés:

a munkaszerződésben ez áll: heti 40óra munkaidő
normál 8-16:00 meló

szombati és vasárnapi munkavegzesert mi jár?
néha 6 órát, néha 8at kell túlórázni

pótlék+szabadidő? vagy csak az egyik?
menniyben különbözik a szombat a vasárnaptol?

köszönöm

Lyonee # 2011.02.16. 21:59

kisrita!
Norka nem közalkalmazott, de a közoktatási tv. 122§ (1) kötelezi a munkáltatót, arra, hogy a
nevelési-oktatási intézmény munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusainak kötelező óraszámára, túlmunka díjazására, pótszabadságára a közalkalmazottakra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. A pedagógusok munkabére és pótléka nem lehet kevesebb az azonos feladatot ellátó közalkalmazottaknak járó illetmény és pótlék legkisebb mértékénél.

kisrita # 2011.02.16. 18:29

Lyonee!

Az hogy alapítványi iskolában dolgozik Norka az nem azt jelenti hogy nem közalkalmazott?

Lyonee # 2011.02.14. 22:46

Norka!
1993. évi LXXIX. Törvény a közoktatásról

1. § E törvény szabályozása kiterjed az óvodai nevelésre, az iskolai nevelésre-oktatásra, a kollégiumi nevelésre-oktatásra, továbbá az ezekkel összefüggő szolgáltató és igazgatási tevékenységre, függetlenül attól, hogy azt milyen intézményben, szervezetben látják el, illetve ki az intézmény fenntartója.
A pedagógusok kötelező óraszámát e tv. I. része tartalmazza.
122. § (1) A nem állami szerv, illetve nem helyi önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézmény munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusainak kötelező óraszámára, túlmunka díjazására, pótszabadságára a közalkalmazottakra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. A pedagógusok munkabére és pótléka nem lehet kevesebb az azonos feladatot ellátó közalkalmazottaknak járó illetmény és pótlék legkisebb mértékénél.

"b) Meghatározott időre adott írásbeli megállapodással a pedagógus kötelező óráját teljesítheti

...

• diákönkormányzatot segítő feladatok, kulturális nevelőtanári feladatok ellátásával,"

138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet

15. § (1) A pedagógus-munkakörökben foglalkoztatott közalkalmazott pedagógusnak a közalkalmazotti törvényben és a Munka Törvénykönyvében meghatározottak mellett a (2)-(6) bekezdésben foglaltak szerint illetménypótlék jár, illetve illetménypótlék adható.

(2) A pedagógus-munkakörökben foglalkoztatott közalkalmazott pedagógusnak a következő illetménypótlékok járnak:

1. osztályfőnöki pótlék annak, aki iskolában osztályfőnöki feladatokat, kollégiumban, alapfokú művészetoktatási intézményben önálló tanulócsoport-vezetői feladatot lát el;
  2. diák-önkormányzatot segítő pedagóguspótlék annak, aki a nevelési-oktatási intézményben működő iskolai, kollégiumi diákönkormányzat munkáját segíti;
  3. munkaközösség-vezetői (tanszakvezetői, tagozatvezetői, szakosztályvezetői) pótlék annak, aki intézményi munkaközösség-vezetői (tanszakvezetői, tagozatvezetői, szakosztályvezetői) vagy intézmények közötti munkaközösség-vezetői (tanszakvezetői, tagozatvezetői, szakosztályvezetői) feladatot lát el;

Ingyen nem kötelezhetnek helyettesítésre. A diákönkormány. munkáért vagy órakedvezményt adnak, vagy a pótlékot, de díjazás nélkül nem vagy köteles ellátni ezt a megbízást.

kisrita # 2011.02.13. 18:55

Norka, én nem vagyok jogász, de ha alapítványi iskolában dolgozol akkor nem vagy közalkalmazott. Innentől az van amit aláírtál a munkaszerződésedben ( heti óraszám stb stb. ) benn kell lenni ezeknek a kérdésekre, a válaszoknak.
Ha nincs , akkor ülj le a főnököddel és próbáld megbeszélni( ha lehetséges). De csak arra kötelezhet ami abban a szerződésben van.

Norka84 # 2011.02.13. 09:46

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi helyzetben szeretném segítségüket kérni:

Pedagógus munkakörben dolgozom alapítványi iskolában, idegen nyelvet oktatok. Az óraszámom az alábbiak szerint alakul: 19 óra nyelvi óra (ebből 2 szakkör, amit beépítettünk az órarendbe) 1 osztályfőnöki óra, 3 óra napközi, valamint 3 hetente + 3 óra napközi, amit az órák összegzésénél heti órának számítanak. Ez összesen 24 óra, emellett én vagyok iskolánkban a Diákönkormányzat segítő tanár.

A kérdésem (kérdéseim) a következő:

• Alapítványi iskolában dolgozó pedagógusként ugyanúgy a 22 kötelező tanóra vontkozik rám?
  • Járna -e osztályfőnöki pótlék, illetve órakedvezmény a diákönkormányzati feladatkör miatt?
  • Hiányzó kolléga helyettesítésére kötelezhetnek-e, ha azt nem fizetik ki?
  • Amennyiben jogosult vagyok a fentiekre, miként jelezhetem ezt munkáltatóm felé?

Segítségét előre is köszönöm!