Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Intézményvezető-helyettesként dolgozom, a létszámunk alapján 4 óra a kötelező óraszámom.
6 órában tanítok, 2 fizika és 4 matek.Nem kértem túlóra kifizetését.Kötelező-e a túlóra kifizetést elrendelni, vagy le kell mondjak 2 tanóra megtartásáról?
Köszönettel.
túlóra próbléma
- 1
- 2
Igazgatóhelyettesként dolgozom egy szakközépiskolában. Heti kötelező óraszámom 8 óra, efelett még heti 4 órában tanítok (szakmai tárgyat, ilyen végzettséggel egyedül én rendelkezem az intézményben). Tavalyi tanévben a KLIK tankerületi igazgató engedélyezte a túlmunka kifizetését, idén a kérelmet elutasította. Indok:
"Főszabály szerint az intézményvezető-helyettes többlettanítást nem végezhet, kizárólag eseti helyettesítést láthat el, ha a helyettesítés másként nem oldhat meg. Ez esetben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kollektív szerződésének 13. pontja szerint számítandó óradíj igénylésére jogosult."
Jogszerű-e a fenti eljárás?
Sziasztok!
Meg tudná nekem valaki pontosan mondani, hogy ha a köza. pedagógus meg nem fizetett túlóra és helyettesítési díj megfizetése iránt munkaügyi pert akar indítani, kérelmének jogalapjaként melyik jogszabály mely rendelkezését jelölje meg?
Köszönettel, satya.
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni:
Férjem közalkalmazottként dolgozik egészségügyben, nem folyamatos munkarendben. Hétfőtől péntekig napi 8 órát dolgozik (7-től 3-ig), hétvégenként pedig heti 1 nap kell bemennie (változó hogy szombatra vagy vasárnapra esik) 6 órát, és ünnepnapokon is szintén 6 órát. Ezek a hétvégék, ünnepnapok túlóraként vannak elszámolva, 150%-os bérrel.
Kérdéseim:
- Van-e különbség a szombat, a vasárnap, és az ünnepnap elszámolása között, ugyanúgy 150% mindegyik, vagy járna rá 200%? (úgy hallottam van ilyen is, de nem találom sehol leírva)
- A jövőben nem akarják kifizetni, le kell csúszni, ez szabályos? Nem minősül elrendelt túlórának, amit kötelesek kifizetni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
bolondmelós: A túlórámat fizetik vagy csúsztatják, hál istennek ezzel nincs gond, a probléma az hogy az eddigi túlórámért járó szabadnapjaimon kérik be ezeket a plusz túlórákat, napi 7- 9 túlóra,(4 órás állást vállalt létemre) ahol már sajnos nem tudok a csemetémmel mit csinálni, nem tudom kire hagyni.Kicsit kizsákmányolva érzem magam és remélem ezt valami hivatalosan is szabályozza, köszi a választ! :)
Vevek: a szabi az jár 4 órában is.
Nem vihető át jövő évre csak kivételesen indokolt esetben.
A túlóra meg időarányosan, asszem 40 órára vagy 48 vagy készenléti jellegűben 60 óra lehet összesen.
Én a 48 órát gyanítom felső határnak, tehát a te 66 órádat arányosítva a 8 órás munkaidőre tartoöm indokolatlanul soknak.
Fizetik egyáltalán a túlórádat? Vagy csak ott vagy heti 20 órás fizetésért?
Tisztelt szakértő! napi 4 órás munkaidőben dolgozom, az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben írásbeli kérelem nélkül a munkaadó elrendelhet-e / kötelezhet-e és heti maximum mennyi túlórára? A munka törvénykönyvében sajnos csak a maximált időkeretet találtam 200-300 órát, nem tudom mennyire jogos a jelenlegi beosztásom, a két hét alatti összesen 26 túlóra, és az éves rendes szabadságom visszatartása. Mennyi a 4 órás részmunkaidőben dolgozók maximált túlórája - ha van ilyen? Gyermekem még nem töltötte be a 4. életévét, a jelenleg kiírt túlóra alatt nem tudom őt elhelyezni sehova (két ünnep között bezárt az ovoda) ha ez számít valamit ez esetben.
Köszönöm!
Köszönöm.
igen. (2012. július 1-től)
Az új Mtv. szerint legfeljebb 250 túlóra lehet évente?
Munkaidőnyilvántartás kell. Felolvasó könyv, jelenléti ív, ahogy éppen hívják, amiből kiderül mikor kezdtél és mikor mentél haza és ezt a munkáltató is aláírja. Emailt én is tudok küldeni, sőt hamisítani is.
az e-mailek nem elég jó nyom? vagy olyan bizonyiték kell, amiben leirja, hogy szerinte most túlóráztam?
Ha nincs nyoma, nem fizeti ki.
Egyébként meg menjenek a francba az elvárt túlórájukkal. Pláne ingyen.
A munkáltatód kérés nélkül is köteles (lenne) kifizetni a túlmunkáért járó díjazást.
Sziasztok,
Az alábbi kérdésem lenne.. olyan helyen dolgozom ahol elvárt a túlóra..szóval brutálisan sokat dolgozunk..
ha esetleg munkahelyet váltanék akkor kérhetem a munkáltatómat, hogy legyen kedves kifizetni a túlóráimat?
Valóban nem kötelező plusz pihenőnapot kiadni, a törvény VAGY 100% pótlék, VAGY 50% pótlék + 1 pihenőnap.
A törvényben előírt pihenőnapokat viszont kötelezően ki kell adni (heti 2 nap). Havonta egy pihenőnapnak vasárnapra kell esnie stb...
most kaptam meg egy álláspontot, miszerint egy cég nem alkalmazza a pihenőnapi túlórára az 50% plusz pihenőnap kombót, hanem csak 100% pótlékot fizet ki
ilyen van? ezt a cég határozza meg? nem dönthet a munkavállaló?
és hogy jön ki ilyenkor a heti 2 pihenőnep? főleg ha ez egy hónapban többször is előfordul hétvégén?
"pihenőnapon teljesített rendkívüli munkavégzés esetén a pótlék mértéke a 100% helyett csak 50%, ha a munkavállaló másik pihenőnapot kap. A rendkívüli munkavégzés ellenértékeként járó szabadidőt/pihenőnapot legkésőbb a rendkívüli munkavégzést következő hónap, illetve munkaidőkeret alkalmazása esetén az adott munkaidőkeret végéig kell kiadni"
valaki tud választ adni az előző hozzászólásomra?
köszönöm
Köszi Lyonne, jó tudni ugyanis nem egy ismerős van alapítványi iskolánál ahol pl
- heti 25 a kötelező óra ( mert ők így döntöttek)
- helyettesítés ingyen nem túlórában( mert belefér a 40 órásmunkahétbe)
- és nem nagyon fizetnek túlmunkát a szabadság pedig nem annyi mint a "normál" iskolákban
- de legtöbb helyen nyárra nem is alkalmaznak csak ősztől júniusig minden tanévben
Szted - de komolyan - hogyan érvényesíthetnék ők a közalkalmazotti tv -t mikor az első mondta az hogy
" el lehet menni ha nem tetszik, itt ez van"
ok megpróbálni meg lehet...........
Jó napot!
Szakmai kérdés:
a munkaszerződésben ez áll: heti 40óra munkaidő
normál 8-16:00 meló
szombati és vasárnapi munkavegzesert mi jár?
néha 6 órát, néha 8at kell túlórázni
pótlék+szabadidő? vagy csak az egyik?
menniyben különbözik a szombat a vasárnaptol?
köszönöm
kisrita!
Norka nem közalkalmazott, de a közoktatási tv. 122§ (1) kötelezi a munkáltatót, arra, hogy a
nevelési-oktatási intézmény munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusainak kötelező óraszámára, túlmunka díjazására, pótszabadságára a közalkalmazottakra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. A pedagógusok munkabére és pótléka nem lehet kevesebb az azonos feladatot ellátó közalkalmazottaknak járó illetmény és pótlék legkisebb mértékénél.
Lyonee!
Az hogy alapítványi iskolában dolgozik Norka az nem azt jelenti hogy nem közalkalmazott?
Norka!
1993. évi LXXIX. Törvény a közoktatásról
1. § E törvény szabályozása kiterjed az óvodai nevelésre, az iskolai nevelésre-oktatásra, a kollégiumi nevelésre-oktatásra, továbbá az ezekkel összefüggő szolgáltató és igazgatási tevékenységre, függetlenül attól, hogy azt milyen intézményben, szervezetben látják el, illetve ki az intézmény fenntartója.
A pedagógusok kötelező óraszámát e tv. I. része tartalmazza.
122. § (1) A nem állami szerv, illetve nem helyi önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézmény munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusainak kötelező óraszámára, túlmunka díjazására, pótszabadságára a közalkalmazottakra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. A pedagógusok munkabére és pótléka nem lehet kevesebb az azonos feladatot ellátó közalkalmazottaknak járó illetmény és pótlék legkisebb mértékénél.
"b) Meghatározott időre adott írásbeli megállapodással a pedagógus kötelező óráját teljesítheti
...
- diákönkormányzatot segítő feladatok, kulturális nevelőtanári feladatok ellátásával,"
138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet
15. § (1) A pedagógus-munkakörökben foglalkoztatott közalkalmazott pedagógusnak a közalkalmazotti törvényben és a Munka Törvénykönyvében meghatározottak mellett a (2)-(6) bekezdésben foglaltak szerint illetménypótlék jár, illetve illetménypótlék adható.
(2) A pedagógus-munkakörökben foglalkoztatott közalkalmazott pedagógusnak a következő illetménypótlékok járnak:
- osztályfőnöki pótlék annak, aki iskolában osztályfőnöki feladatokat, kollégiumban, alapfokú művészetoktatási intézményben önálló tanulócsoport-vezetői feladatot lát el;
- diák-önkormányzatot segítő pedagóguspótlék annak, aki a nevelési-oktatási intézményben működő iskolai, kollégiumi diákönkormányzat munkáját segíti;
- munkaközösség-vezetői (tanszakvezetői, tagozatvezetői, szakosztályvezetői) pótlék annak, aki intézményi munkaközösség-vezetői (tanszakvezetői, tagozatvezetői, szakosztályvezetői) vagy intézmények közötti munkaközösség-vezetői (tanszakvezetői, tagozatvezetői, szakosztályvezetői) feladatot lát el;
Ingyen nem kötelezhetnek helyettesítésre. A diákönkormány. munkáért vagy órakedvezményt adnak, vagy a pótlékot, de díjazás nélkül nem vagy köteles ellátni ezt a megbízást.
Norka, én nem vagyok jogász, de ha alapítványi iskolában dolgozol akkor nem vagy közalkalmazott. Innentől az van amit aláírtál a munkaszerződésedben ( heti óraszám stb stb. ) benn kell lenni ezeknek a kérdésekre, a válaszoknak.
Ha nincs , akkor ülj le a főnököddel és próbáld megbeszélni( ha lehetséges). De csak arra kötelezhet ami abban a szerződésben van.
Tisztelt Szakértő!
Az alábbi helyzetben szeretném segítségüket kérni:
Pedagógus munkakörben dolgozom alapítványi iskolában, idegen nyelvet oktatok. Az óraszámom az alábbiak szerint alakul: 19 óra nyelvi óra (ebből 2 szakkör, amit beépítettünk az órarendbe) 1 osztályfőnöki óra, 3 óra napközi, valamint 3 hetente + 3 óra napközi, amit az órák összegzésénél heti órának számítanak. Ez összesen 24 óra, emellett én vagyok iskolánkban a Diákönkormányzat segítő tanár.
A kérdésem (kérdéseim) a következő:
- Alapítványi iskolában dolgozó pedagógusként ugyanúgy a 22 kötelező tanóra vontkozik rám?
- Járna -e osztályfőnöki pótlék, illetve órakedvezmény a diákönkormányzati feladatkör miatt?
- Hiányzó kolléga helyettesítésére kötelezhetnek-e, ha azt nem fizetik ki?
- Amennyiben jogosult vagyok a fentiekre, miként jelezhetem ezt munkáltatóm felé?
Segítségét előre is köszönöm!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02